Κατά του ανθρωποφαγικού συστήματος αξιολόγησης Μητσοτάκη τάσσονται η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Μάλιστα, η τελευταία, με τη χθεσινή της ανακοίνωση, κάνει λόγο για αξιολόγηση που αντίκειται στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών Υπαλλήλων, ενώ η ΑΔΕΔΥ αναφέρεται σε "δήθεν αξιολόγηση", που στόχο έχει τη δημιουργία νέων δεξαμενών διαθέσιμων και υπό απόλυση υπαλλήλων.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας παράλληλα την κατάργηση του N. 4250/2014, αυτό που μεθοδεύεται είναι "η αντικατάσταση του 'ακριβού' προσωπικού με εργαζόμενους που θα έχουν εκπέσει στο καθεστώς του 'ωφελούμενου' ή του ενοικιαζόμενου, θα αμείβονται με μισθούς πείνας και θα εργάζονται χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα". Για τον λόγο αυτό "έπειτα από την κατασκευή χιλιάδων 'επίορκων υπαλλήλων', καθώς και 'πλεονάζοντος προσωπικού', η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα, με εργαλείο τη συγκριτική αξιολόγηση, να δημιουργήσει μια νέα δεξαμενή διαθεσίμων και υπό απόλυση υπαλλήλων. Είναι μάλιστα αποκαλυπτικό των προθέσεων και των στόχων της ότι δεν αρκείται σε ένα αυταρχικό σύστημα αξιολόγησης, αλλά καθορίζει εκ των προτέρων τα ποσοστά και τις κλίμακες αξιολόγησης, με στόχο την εγκαθίδρυση ενός μόνιμου μηχανισμού δημιουργίας δεξαμενών υπαλλήλων προς απόλυση" καταλήγει η ΑΔΕΔΥ.
Από την πλευρά της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει την πρόσφατη εγκύκλιο εφαρμογής της αξιολόγησης του ΥΔΜΗΔ, σύμφωνα με την οποία οι υπηρεσίες των ΟΤΑ καλούνται να εφαρμόσουν καταργημένες διατάξεις!Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην εγκύκλιο ορίζεται ότι οι διατάξεις του Ν.4250/2014 εφαρμόζονται και στους υπαλλήλους των ΟΤΑ, "δεδομένου ότι υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Π.Δ. 318/1992 βάσει των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 130 του Ν.1188/1981 (Α΄ 204)". Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι διατάξεις του Ν.1188/1981 έχουν καταργηθεί με τον Ν.3584/2007 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων».
Επιπλέον, στο άρθρο 84 του ισχύοντος Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Ν.3584/2007) ρητώς προβλέπεται αναφορικά με την αξιολόγηση στους Ο.Τ.Α. ότι "τα κριτήρια αξιολόγησης, ο χρόνος, η συχνότητα, ο τύπος, η διαδικασία και τα όργανα αξιολόγησης" καθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο όμως δεν έχει μέχρι σήμερα εκδοθεί, ενώ "όπως είναι προφανές, οι υπάλληλοι των ΟΤΑ Α' βαθμού δεν υπάγονται στις διατάξεις του Π.Δ. 318/1992, το οποίο και τροποποιείται με τις διατάξεις του Ν.4250/2014", καταλήγει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
πηγή http://www.avgi.gr