Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

«Προεκλογικός πόλεμος» της ΚΕΔΕ στην αξιολόγηση – Καλεί τους δημάρχους να μην εφαρμόσουν την εγκύκλιο Μητσοτάκη

 
Μετά την ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΚΕΔΕ ξεκινάει «πόλεμο» στην αξιολόγηση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επικαλούμενη το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. «Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται για πρώτη φορά να εφαρμόσει ένα σύστημα αξιολόγησης μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, όταν είναι γνωστό ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο απαγορεύει κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να υπάρξουν πράξεις που να αφορούν σε αλλαγή της υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της η ΚΕΔΕ, σχετικά με την εγκύκλιο για την αξιολόγηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου, Μητσοτάκη. Μάλιστα, η ΚΕΔΕ καλεί τους δημάρχους να απέχουν από την διαδικασία αξιολόγησης.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ έχει ως εξής
Με αφορμή την εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που αφορά στην αξιολόγηση του προσωπικού των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., η ΚΕΔΕ απέστειλε προς τον Υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επιστολή και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Σύμφωνα με το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που επιβάλλει η εγκύκλιος που αφορά στην αξιολόγηση του προσωπικού των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., η υλοποίηση όλων των διαδικασιών και των σταδίων αξιολόγησης, συντελείται από τα μέσα Απριλίου έως το τέλος Μαΐου. Δηλαδή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να εφαρμόσει για πρώτη φορά ένα νέο σύστημα αξιολόγησης μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ορθή αξιολόγηση του προσωπικού.
Η ΚΕΔΕ υπενθυμίζει διαχρονικά και συγκεκριμένα ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο, (Ν. 2190/1994 και Ν. 3870/2010) απαγορεύει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου την έκδοση πράξεων που αφορούν σε οποιαδήποτε μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού. Και αυτό για να προφυλάξει τους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες από αυθαίρετες και χαριστικές μεταβολές.
Επί της ουσίας της αξιολόγησης, η ΚΕΔΕ διατηρεί τις επιφυλάξεις της για την αντικειμενικότητα του συστήματος αξιολόγησης και ιδιαίτερα για το πρώτο στάδιο που αφορά στον επιμερισμό ποσοστών.
Η ΚΕΔΕ, προκειμένου να αποφευχθούν διαμαρτυρίες και ενστάσεις, αλλά και η προεκλογική περίοδος να εξελιχθεί ομαλά, καλεί  τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα της εγκυκλίου του και να ορίσει,  αμέσως μετά τις εκλογές, συνάντησή του με την ΚΕΔΕ προκειμένου να συζητηθούν ορισμένες πτυχές της διαδικασίας αξιολόγησης.
Η ΚΕΔΕ,  υπενθυμίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι, πάγια θέση της είναι να εφαρμοστεί επιτέλους ένα δίκαιο και αντικειμενικό σύστημα  αξιολόγησης προσωπικού, που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και των προσφερομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Τέλος, η ΚΕΔΕ καλεί όλους τους Δημάρχους, ενόψει και της συνάντησης αντιπροσωπείας της με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, να απέχουν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, από την εφαρμογή της εγκυκλίου για την αξιολόγηση του προσωπικού.
http://www.aftodioikisi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου