Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Παρά το ...αίμα χωρίς μέσα ατομικής προστασίας εργαζόμενοι Δήμων


Παρά το γεγονός ότι, ο "κατάλογος" των ατυχημάτων - δυστυχημάτων εργαζομένων στους Δήμους διαρκώς μεγαλώνει, πολλές Δημοτικές Αρχές αυθαιρετώντας, δεν παρέχουν Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) στους εργαζομένους - απασχολούμενους σε Υπηρεσίες, που η Υγεία και Ασφάλεια αυτών, διακυβεύεται, καθημερινά, παραβλέποντας, ταυτόχρονα, τόσο τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογράψει η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., όσο και διατάξεις της Εργατικής Νομοθεσίας.
Έτσι, σύμφωνα με καταγγελία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., - στην οποία γίνεται λόγος για «προκλητική συμπεριφορά» και «κυνισμό» - η Δημοτική Αρχή Ρόδου είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, μάλιστα, κατά την εισήγησή του προς την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο, «να παραδέχεται κυνικά», ότι τα τελευταία έξι χρόνια δεν τηρούνται οι όροι Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων, λέγοντας χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, - σύμφωνα με την ίδια καταγγελία - ότι: «Η πρότασή μου να γίνει δεκτή η παροχή ατομικής προστασίας σε είδη ρουχισμού για κάποιους εργαζόμενους του Δήμου. Όσον αφορά τα άλλα δύο αιτήματα (Παροχή Γάλακτος - Γιατρός Εργασίας - Προληπτική Ιατρική), είναι αρνητική. Άλλωστε, τα τελευταία έξι χρόνια δεν υπήρχαν ανάλογες πιστώσεις γι’ αυτά τα αιτήματα»!
«Δεν είναι λίγες οι φορές που η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει καταγγείλει τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι σπεύδουν και γίνουν "βασιλικότεροι του βασιλέως" στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων που ψηφίζουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, αδιαφορώντας για τα δικαιώματα των εργαζομένων και πρωτίστως για τη ζωή τους που καθημερινά εκτίθεται σε κίνδυνο και με τον κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων-δυστυχημάτων διαρκώς να μεγαλώνει», σχολιάζει η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και προσθέτει:
«Η αδυναμία του κράτους να πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους, μέσω του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) αφήνει ελεύθερους τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αυθαιρετούν συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο το κόστος εργασίας σε βάρος των εργαζομένων αλλά και της ίδιας της εργασίας».
Τέλος, η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «που αντιλαμβάνονται ως "κόστος" την Υγεία, την Ασφάλεια και την ζωή των εργαζομένων», να προχωρήσουν άμεσα στην προμήθεια και χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) στους δικαιούχους, να εφαρμόσουν τους όρους της Σ.Σ.Ε. της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και την Εργατική Νομοθεσία, για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς και για τις συνθήκες στους χώρους εργασίας.
Καλεί, επίσης, την Κυβέρνηση, «αντί να βάζει στο στόχαστρο τα Β.Α.Ε. και να σχεδιάζει την κατάργηση του ανθυγιεινού και επικίνδυνου επιδόματος», να προχωρήσει άμεσα σε συστηματικούς ελέγχους νομιμότητας, όπως και στη νομοθετική ρύθμιση, που έχει προτείνει η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., με το αριθμ. πρωτ.: 240/7-3-2016 έγγραφό της, για τα οφειλόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και τη χορήγηση του γάλακτος.
«Σε αντίθετη περίπτωση, να έχουν υπόψη τους ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με την μαζική και ενιαία αντίδραση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», ολοκληρώνει, προειδοποιώντας, την ανακοίνωσή της.
πηγή http://www.epoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου