Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Δέκα σκληρά μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση ζητούν οι θεσμοί

 
Δέκα μέτρα που φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση περιλαμβάνει το προσχέδιο του Μνημονίου που παρέδωσαν οι δανειστές.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών, όχι μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και οι Ευρωπαίοι, μεταξύ άλλων ζητούν:
— Tην αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου απολύσεων από 5% σε 10%, όσο και την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων που διατηρεί ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας.
— Eπιμένουν στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020.
— Tο 2018 βλέπουν δημοσιονομικό κενό ύψους 700 εκατ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ και καλούν την κυβέρνηση να νομοθετήσει από φέτος μέτρα που θα διασφαλίζουν την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου.
— Aπαιτούν περικοπές κοινωνικών επιδομάτων
— Κατάργηση όλων σχεδόν των φοροαπαλλαγών
— Κατάργηση της έκπτωσης για ιατρικές δαπάνες
— Τον επανασχεδιασμό ή την κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης.
— Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, στο προσχέδιο του μνημονίου περιλαμβάνεται πρόβλεψη για την άρση περιορισμών στη διαχείρισή τους και την εφαρμογή αυστηρότερων προϋποθέσεων για ένταξη των δανειοληπτών στον νόμο Κατσέλη.
Οι συγκεκριμένες απαιτήσεις των πιστωτών καθιστούν αμφίβολη την επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Πάντως, με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν έχουν την εξουσιοδότηση να παρεκκλίνουν από τα όσα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν για τους δημοσιονομικούς στόχους της διετίας 2019-2020, επιδιώκεται από την Ελληνική πλευρά οι αναθεωρημένοι χαμηλότεροι στόχοι να συζητηθούν στο Eurogroup στις 5/12.
Κοινωνικό μέρισμα
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχουν αλλαγές, εκτίμησε κορυφαίο στελέχους του υπουργείου οικονομικών. «Ο στόχος για κλείσιμο της πολιτικής συμφωνίας», όπως διευκρίνισε, « παραμένει για τις 5 Δεκεμβρίου καθώς μετά υπάρχει ένας αγώνας δρόμου για την ελληνική κυβέρνηση με την ψήφιση νομοσχεδίων και την έκδοση σχετικών αποφάσεων υλοποίησης της συμφωνίας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συζητήσεις έγινε αναφορά και στην πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να διανείμει (όπως έκαμε και η κυβέρνηση Σαμαρά) μέσω κοινωνικού μερίσματος ένα μέρος της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος που σημειώνεται το 2016.
Η υπέρβαση αυτή, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών, εκτιμάται ότι είναι υψηλότερη κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε σχέση με το στόχο. «Η υπέρβαση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ δε σημαίνει ότι μπορούμε να δώσουμε και 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Θα σταθμιστούν τα ρίσκα και αν κριθεί ότι πρέπει να διανεμηθεί ένα μικρό ποσό από αυτή την υπέρβαση τότε δεν θα δοθεί τίποτα παραπάνω» δήλωσε με νόημα το κορυφαίο στέλεχος. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει πάντως άμεσα να ξεκαθαρίσει το ζήτημα για προφανείς πολιτικούς λόγους ώστε και η χορήγηση του μερίσματος να γίνει εντός του 2016.
πηγή http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου