Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ Επίδομα 176 ευρώ: Κόντρα δημάρχου – εργαζομένων με κατάληψη δημαρχείου

 
Κατάληψη του δημαρχείου, κλήση της Αστυνομίας και μεγάλη ένταση έχει προκληθεί,  στο δήμο Πεντέλης με επίκεντρο το επίδομα των 176 ευρώ. Συγκεκριμένα, πριν ένα μήνα κοινοποιήθηκε στο δήμο απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών με βάση αγωγή 84 εργαζομένων του δήμου και 25 του ΝΠΔΔ ΟΚΠΑ από το 2012 (!), η οποία τους δικαιώνει, υποχρεώνοντας το δήμο να καταβάλει 815.000 ευρώ για το επίδομα των 176 ευρώ των ετών 2008, 2009 και 2010. Ωστόσο, ο νομικός σύμβουλος του δήμου δεν παρακολουθεί την υπόθεση με αποτέλεσμα να παρέλθει η τριετία και να μην καταθέσει, ως οφείλει, έφεση! Αποτέλεσμα το μόνο ένδικο μέσο που έχει ο δήμος μετά την κοινοποίηση της απόφασης στο δήμος Πεντέλης στις 15 Μαΐου 2017 είναι η αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο.
Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή Πεντέλης και το δήμαρχο Δημήτρη Στεργίου, η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΣ κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να εντάξει το συγκεκριμένο κονδύλι στα ληξιπρόθεσμα καθώς αφενός δεν υπάρχουν χρήματα και αφετέρου η απόφαση δεν έχει τελεσιδικήσει. Παράλληλα ο νομικός σύμβουλος του δήμου, στηριζόμενος και στην συγκεκριμένη απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών, υποστηρίζει ότι εφόσον η αγωγή έχει κατατεθεί πριν την ψήφιση του άρθρου 54 του νόμου 4447/2016 «Χωρικός σχεδιασμός – Βιώσιμη ανάπτυξη και άλλες διατάξεις», με το οποίο δίνεται πλέον το δικαίωμα στις δημοτικές αρχές να μην ασκήσουν ένδικα μέσα σε πρωτόδικες αποφάσεις, δεν είναι δυνατόν ο δήμος να μην προσφύγει κατά της απόφασης, γιατί τότε η δημοτική Αρχή θα κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος.
Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι, κυρίως, πρώην συμβασιούχοι, οι οποίοι μονιμοποιήθηκαν με το ΠΔ Παυλόπουλου, ενώ σχετικη αγωγή για τη διεκδίκηση του επιδόματος των 176 ευρώ, είχαν καταθέσει και μόνιμοι υπάλληλοι του δήμου αλλά απορρίφθηκε από το Δικαστήριο.
Συνεχίζεται και σήμερα η κατάληψη
Aπό την πλευρά του ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου υποστηρίζει ότι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΣ με τους οποίους επικοινώνησαν τους τόνισαν ότι είναι θέμα του δήμου για το πώς θα αντιδράσει στην συγκεκριμένη δικαστική απόφαση. Παράλληλα καταγγέλουν ότι ο δήμαρχος μετά την κοινοποίηση της δικαστικής απόφασης τους είχε υποσχεθεί ότι θα του καταβάλει τα χρήματα σε τρεις δόσεις αλλά στη συνέχεια υπαναχώρησε λόγω του ότι δεν δόθηκαν συγκεκριμένα κονδύλια από το υπουργείο Εσωτερικών.
Στο πλαίσιο αυτό η δημοτική Αρχή επιχείρησε χθες στις 8.30 το πρωί να πραγματοποιήσει συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τον ορισμό δικηγόρου, για κατάθεση αίτησης αναίρεσης στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου. Ωστόσο, ο Σύλλογος Εργαζομένων προχώρησε σε κατάληψη του χώρου, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να αναβληθεί για 12 ώρες μετά, στις 8.30 το απόγευμα. Το σκηνικό επαναλήφθηκε με τον Σύλλογο Εργαζομένων να πραγματοποιεί και πάλι κατάληψη, την ένταση να κορυφώνεται και τη δημοτική Αρχή να καλεί την Αστυνομία!
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το δημαρχείο Πεντέλης βρίσκεται και σήμερα υπό κατάληψη, με αποτέλεσμα να μην έχει συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, ενόψει της λήξης της προθεσμίας για την κατάθεση της αίτησης αναίρεσης αύριο Τετάρτη 15 Ιουνίου.
Λαϊκή Συσπείρωση Πεντέλης: Αντιλαϊκή κατρακύλα της δημοτικής Αρχής
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Λαϊκή Συσπείρωση Πεντέλης με την οποία επιτίθεται στη δημοτική Αρχή και τον δήμαρχο Δημήτρη Στεργίου. Αναλυτικά:
Η αντεργατική κατρακύλα της «ανεξάρτητης» διοίκησης Στεργίου συνεχίζεται και εντείνεται τούτη τη φορά σειρά έχουν 210 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου που πρωτόδικα κέρδισαν το επίδομα των 176 ευρώ.
Με κινήσεις αιφνιδιασμού, παίρνοντας μαθήματα από τη  συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συγκάλεσε έκτακτη οικονομική επιτροπή το μεσημέρι στις 12/6 για την επόμενη μέρα στις 13/6 προκειμένου να ορίσει πληρεξούσιο δικηγόρο με σκοπό να καταθέσει αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου που δικαίωσε τους εργαζόμενους.
Μάλιστα, μπροστά στην έγκαιρη μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων δεν δίστασε να καλέσει και την αστυνομία προκειμένου να τους τρομοκρατήσει που δεν επέτρεψαν να συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή. Γεγονός που επαναλήφθηκε και το απόγευμα, οπότε συγκάλεσε ξανά ο δήμαρχος συνεδρίαση.
Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι η διοίκηση του Δήμου είναι απέναντι από κάθε δικαίωμα και κατάκτηση των εργαζομένων. Η διοίκηση του Δήμου Πεντέλης ουσιαστικά είναι στην ίδια μεριά με τη κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι τους έχουν ένα κοινό αντίπαλο κι αυτός είναι οι εργαζόμενοι.
Καταγγέλλουμε και τη συμπεριφορά του και τη πολιτική του. Είναι απαράδεκτοι.
Όπως στον Δήμο Πατρέων η δημοτική Αρχή προχώρησε στην καταβολή δώρου Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδομάτων αδείας στους εργαζομένους της, όπως ο Δήμος Ικαρίας προχώρησε στην ανανέωση των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στην Καθαριότητα, όπως οι δήμαρχοι Καισαριανής, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου στέκονται στο πλευρό των εργαζόμενων συμβασιούχων για την ανανέωση των συμβάσεών τους, καλούμε να προχωρήσει τώρα στην καταβολή όλων όσων τους χρωστάει.
Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου Πεντέλης να μην υποκύψουν στη τρομοκρατία του δημάρχου, να μην φοβηθούν, αντιθέτως να περάσουν στην αντεπίθεση, να ενώσουν τη δύναμη τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και να διεκδικήσουν ό,τι τους έχουν κλέψει κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, δήμαρχοι, κατά τη διάρκεια της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΠΗΓΉ http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου