Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Στην Επιθεώρηση Εργασίας ο Δήμος Θεσσαλονίκης για παραλείψεις στους εργάτες Καθαριότητας


Προχθές Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018, η ΔΑΣ κατέθεσε δύο καταγγελίες: 1) στην Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας - σε συνέχεια της καταγγελίας της 25ης Ιανουαρίου - για τη μη απόδοση Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στους εργαζόμενους και τις συνθήκες εργασίας στον Δήμο Θεσσαλονίκης και 2) στην Επιθεώρηση Εργασίας Κεντρικού Τομέα: α) για μη καταβολή της αποζημίωσης των ΜΑΠ παρελθόντων ετών (2012-2016) στους δικαιούχους εργαζόμενους βάσει του νόμου 4483/2017, αν και έχουν περάσει 7 μήνες από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την πληρωμή της αποζημίωσης, β) για τη μη πληρωμή για μήνες της προσαύξησης του μισθού στους εργαζόμενους της καθαριότητας για εργασία Κυριακές - αργίες και εργασία βραδινές ώρες (εξαιρέσιμα – νυχτερινά) [ακολουθούν].
«Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 7 Ιούνη σε συνεδρίαση του ΣΕΔΘ ( που έγινε μετά από δύο μήνες) η ΔΑΣ για τα παραπάνω θέματα κατέθεσε πρόταση για καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας και κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Η πλειοψηφία του ΣΕΔΘ «Δύναμη Ενότητας» (ομάδα Ξανθόπουλου) και ΑΔΗΚ (Βάιος και σία) δεν έβαλαν ούτε σε ψηφοφορία την πρόταση και συνέστησαν «υπομονή» στους εργαζόμενους. Για ακόμη μία φορά, παρά τις κοκορομαχίες μεταξύ τους, δίνουν χέρι βοηθείας στη διοίκηση Μπουτάρη. Το ίδιο βέβαια πράττουν και άλλα σωματεία του δήμου ( «Ενωτικός Σύλλογος» κ.α.).
Η διοίκηση, στηριζόμενη στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, περικόπτει νόμιμες και απαραίτητες παροχές προς στους εργαζόμενους όπως τα ΜΑΠ, καθυστερεί για μήνες πληρωμές γιατί βάζει άλλες προτεραιότητες π.χ. πληρωμές εργολάβων – ιδιωτικών εταιριών που έχουν κατακλύσει τις υπηρεσίες, εκδηλώσεις κ.α. Καταντούν γελοίες οι δικαιολογίες και η μετάθεση ευθυνών από τη διοίκηση.
Η κατάσταση σε αρκετές υπηρεσίες του δήμου είναι κακή με την συνειδητή και σχεδιασμένη απαξίωση τους από την διοίκηση Μπουτάρη. Σε κάποιες είναι και επικίνδυνη, όπως στην καθαριότητα με τη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, τις ελλείψεις εργαλείων, μέσων και υλικών, τα επικίνδυνα οχήματα και μηχανήματα. Αυτό ομολογείται και από την διοίκηση, όπως στην περίπτωση του ΣΜΑ.
Τη λύση των προβλημάτων θα φέρει η κινητοποίηση και ο αγώνας των εργαζομένων. Αυτό θα επιδιώξει η ΔΑΣ.
Σημείωση: Η πληρωμή ενός ή δύο μηνών νυχτερινών και εξαιρέσιμων στους εργαζόμενους της καθαριότητας στις 27 Ιούνη δεν αλλάζει την ουσία του προβλήματος, αφού οι εργαζόμενοι θα εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι για  αρκετούς μήνες και θα φορτώνονται και άλλοι. Καμία διάθεση δεν υπάρχει από τη διοίκηση να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για τις πληρωμές και την εξόφληση των δεδουλευμένων», τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή της η ΔΑΣ.   

Οι καταγγελίες 
Προς: Επιθεώρηση Εργασίας Κεντρικού Τομέα
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Καταγγέλλουμε στην υπηρεσία σας ότι:
α) Η διοίκηση του Δ. Θεσ/νίκης για ακόμη μία φορά, καθυστερεί να αποδώσει για μήνες μέρος του μισθού στους εργαζόμενους αορίστου χρόνου και ορισμένου χρόνου ιδιωτικού δικαίου στην υπηρεσία καθαριότητας. Συγκεκριμένα, οφείλει από 1/1/2018 τη νόμιμη προσαύξηση για εργασία Κυριακές-αργίες (εξαιρέσιμα) και για εργασία βραδινές ώρες 10μμ-6πμ (νυχτερινά). Το ίδιο συμβαίνει και για τους δημοσίου δικαίου εργαζόμενους (μόνιμους).
β) Βάσει του άρθρου 97 του νόμου 4483/2017 το δημοτικό συμβούλιο του Δ. Θεσ/νίκης αποφάσισε στις 30/11/2017 να αποζημιώσει σε χρήμα τους εργαζόμενους που ήταν δικαιούχοι των Μέσων Ατομικής Προστασίας τα έτη 2012-2016. Πρόκειται για το σύνολο των εργατοτεχνιτών του Δ. Θεσ/νίκης όλων των σχέσεων εργασίας ( αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου, μόνιμους). Έχουν περάσει σχεδόν 7 μήνες και η διοίκηση του δήμου με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις δεν έχει καταβάλει αυτά τα χρήματα.  Στους εργαζόμενους οφείλεται αυτή η αποζημίωση γιατί ήδη έχουν δαπανήσει χρήματα για να προστατευτούν κατά την εκτέλεση της εργασίας τους.
Ζητούμε την παρέμβαση της υπηρεσίας σας ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι ό,τι τους οφείλεται. Παρεμβάσεις σας στο παρελθόν βοήθησαν να λυθούν ίδια ή ανάλογα προβλήματα.

Προς: ΤΣΕΑΥΕ Μακεδονίας-Θράκης
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Στις 25 Γενάρη 2018 είχαμε καταθέσει στην υπηρεσία σας καταγγελία για την μη απόδοση στους εργαζόμενους των Μέσων Ατομικής Προστασίας που προβλέπονται από τις ΣΣΕ και για τις συνθήκες εργασίας στον Δ. Θεσ/νίκης. Είχαμε συνοδεύσει την καταγγελία και με έγγραφο με υπογραφές από συναδέλφους που ζητούσαν από τη διοίκηση του δήμου να τους αποδοθούν τα ΜΑΠ. Έχουν περάσει τόσοι μήνες και η κατάσταση δεν έχει αλλάξει πχ το μόνο που έγινε, σε κάποια εργοτάξια καθαριότητας, ήταν να δοθεί ένα ζευγάρι γάντια.
Ζητούμε τον επανέλεγχο της υπηρεσίας σας και όλες τις απαραίτητες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε, ώστε να χορηγηθούν στους εργαζόμενους τα απαραίτητα ΜΑΠ.
Σας επισυνάπτουμε ανακοίνωση- καταγγελία της συνδικαλιστικής παράταξης της οποίας είμαστε μέλη, όπου γίνεται αναφορά και στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στον Δ. Θεσ/νίκης.
πηγή https://www.epoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου