Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Αποζημίωση θα καταβάλει ο Δήμος Ρόδου για ατύχημα σε εργάτη καθαριότητας

 Αποζημίωση θα καταβάλει ο Δήμος Ρόδου  για ατύχημα σε εργαζόμενο
Χρηματική αποζημίωση θα καταβάλλει ο Δήμος Ρόδου, για τον τραυματισμό εν ώρα υπηρεσίας 42χρονου υπαλλήλου.
Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου (Πολιτικό τμήμα), καθώς με αυτήν απορρίπτεται η έφεση που άσκησε ο Δήμος Ρόδου κατά της απόφασης που λήφθηκε τον Γενάρη του 2017 από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου (διαδικασία ειδικής), σε βάρος του.
Συγκεκριμένα, το ατύχημα είχε συμβεί πριν από οχτώ χρόνια στον πρώην Δήμο Αφάντου,  όπου εργαζόταν στην υπηρεσία καθαριότητας ο 42χρονος, ως συνοδός απορριμματοφόρου και είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρή βλάβη στα κάτω άκρα του δεξιού του ποδιού, και να χρειαστεί να υποβληθεί σε σοβαρή επέμβαση αλλά και να μην μπορεί να εργαστεί για αρκετό διάστημα.
Ο 42χρονος προσέφυγε στη δικαιοσύνη διά του δικηγόρου του κ. Μιχάλη Τεχνίτη καταθέτοντας τακτική αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου (ειδικής),  με την οποία ζητούσε να του καταβληθεί από τον Δήμο Ρόδου πλέον (ως συνέχεια του πρώην Δήμου Αφάντου), το συνολικό ποσό των 150.000 ευρώ ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη. Η αίτηση συζητήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2016 ενώπιον του δικαστηρίου και τον Γενάρη του 2017 εξέδωσε την απόφασή του.
Σύμφωνα με αυτήν, ο Δήμος της Ρόδου υποχρεούταν να καταβάλει στον 42χρονο το ποσό των 15.000 ευρώ με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής και μάλιστα είχε κηρύξει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή ως προς το ποσό των 6.000 ευρώ. Παράλληλα το πρωτόδικο δικαστήριο καταδίκασε τον Δήμο της Ρόδου να καταβάλει το ποσό των 500 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
Κατά της απόφασης αυτής ο Δήμος Ρόδου άσκησε έφεση στο Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, η οποία και απορρίφθηκε. Ως εκ τούτου διατηρείται η πρωτόδικη απόφαση.
Το ατύχημα και το ποινικό δικαστήριο
Αξίζει να σημειωθεί πως για την υπόθεση είχε σχηματιστεί και ποινική δικογραφία και τον Απρίλιο του 2017 εκδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου με κατηγορούμενους τον αρμόδιο αντιδήμαρχο – υπεύθυνο για την καθαριότητα του πρώην Δήμου Αφάντου και τον προϊστάμενο της ίδιας υπηρεσίας. Και οι δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή στον καθένα. Κατά της απόφασης ασκήθηκε έφεση και έτσι η υπόθεση θα εκδικαστεί το επόμενο διάστημα και σε δεύτερο βαθμό.
Ο 42χρονος εργαζόταν ως εργάτης καθαριότητας στον πρώην Δήμο Αφάντου και στις 18 Ιουλίου 2010 (ημέρα Κυριακή) στις 5.30 τα ξημερώματα είχε μεταβεί μαζί με απορριμματοφόρο,  το οποίο συνόδευε και έναν ακόμη συνάδελφό του – συνοδό, στην περιοχή των Κολυμπίων, προκειμένου να συλλέξουν από εκεί τα απορρίμματα των ξενοδοχείων της περιοχής.
Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, και ενώ ο κάδος απορριμμάτων, τον οποίον  είχαν τοποθετήσει στο μανδάλωμα του αναβατορίου του εν λόγω απορριμματοφόρου, άρχισε ήδη  να εκκενώνει τα απορρίμματα εντός του χώρου εναπόθεσης του απορριμματοφόρου (υπεκατασκευής), ξαφνικά ξέφυγε από το μανδάλωμα (δηλαδή τα ειδικά στηρίγματα) που τον στηρίζουν έτοιμος να πέσει.
Ο 42χρονος στην προσπάθεια του να συγκρατήσω τον κάδο ώστε να μη πέσει επάνω τους, γλίστρησε το πόδι του και σφήνωσε  κάτω από την πρέσα, δηλαδή στον μηχανισμό ανύψωσης των κάδων και πέφτοντας κτύπησε το χειριστήριο της πρέσας με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του μηχανισμού της ανύψωσης των κάδων.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταπλακωθεί το δεξί του πόδι και να μεταφερθεί αμέσως στο Νοσοκομείο Ρόδου, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε  υποστεί κατάγματα το 3ο, 4ο μετατάρσιο  και συντριπτικό κάταγμα το 5ο μετατάρσιο και  να παρουσιάσει άλγος κόπωσης δεξιού άκρου ποδός, σύμφωνα με τη σχετική ιατρική βεβαίωση των γιατρών.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην αγωγή του ο 42χρονος, «το ατύχημα οφείλεται στο γεγονός ότι ο  τότε  εργοδότης του και τα προστηθέντα αυτού πρόσωπα  δεν τήρησαν τους όρους ασφαλούς χρήσης των συναφών με τα απορριμματοφόρα μηχανημάτων, ούτε υπήρχε κάποιο σύστημα ασφαλείας στο απορριμματοφόρο για την αποφυγή του  ατυχήματος».
πηγήhttps://www.rodiaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου