Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Νορβηγία: Στους δήμους επιστρέφει η καθαριότητα μετά το ιδιωτικοοικονομικό φιάσκο

 Νορβηγία: Στους δήμους επιστρέφει η καθαριότητα μετά το ιδιωτικοοικονομικό φιάσκοΝορβηγία: Στους δήμους επιστρέφει η καθαριότητα μετά το ιδιωτικοοικονομικό φιάσκοΝορβηγία: Στους δήμους επιστρέφει η καθαριότητα μετά το ιδιωτικοοικονομικό φιάσκοΝορβηγία: Στους δήμους επιστρέφει η καθαριότητα μετά το ιδιωτικοοικονομικό φιάσκο
Στον δημόσιο έλεγχο επανέρχεται ο τομέας της καθαριότητας των δήμων στην Νορβηγία, μετά την αποτυχία της ιδιωτικοοικονομικής διαχείρισης στις εργασίες της αποκομιδής οικιακών στερεών απορριμμάτων.
Μετά τη δήλωση πτώχευσης της μεγάλης εταιρείας RenoNorden ένας σημαντικός αριθμός Δήμων της Νορβηγίας επανέκτησε  πάλι  τις υπηρεσίες καθαριότητας.
Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα απομένει να γίνει η σταθεροποίηση της τάσης αυτής. Ίδιες πηγές αναφέρουν ως «κίνητρα – θετικά σημεία»:
  • Ο Δημοτικός χαρακτήρας επιτρέπει μακροχρόνιο σχεδιασμό και επενδύσεις αντί του βραχυπρόθεσμου οφέλους και σχεδιασμού επί συγκεκριμένου σκοπού, του ιδιωτικού τομέα.
  • Παραμένει η τεχνογνωσία στις Δημοτικές Υπηρεσίες.
  • Εξασφαλίζονται μόνιμες συνθήκες εργασίας και αμοιβών με αξιοπρέπεια.
  • Τα «σκουπίδια» δεν είναι απορρίμματα, είναι υλικά προς αξιοποίηση και κατά συνέπεια πόροι δημιουργίας εισοδήματος που πρέπει να επιστρέφει στους παραγωγούς τους.
Τέλος τίθεται το ερώτημα: «Οι στρατηγικοί στόχοι της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης επανάκτησης υλικών και ανακύκλωσης, είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν από πρόσκαιρα οικονομικά συμφέροντα;».
ΠΗΓΉ https://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου