Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

ΖΑΚΥΝΘΟΣ :Αγανακτισμένοι πολίτες καίνε τα σκουπίδια για να μην τους “πνίξουν”

 
Τρια σχεδόν χρόνια μετά και το θέμα των απορριμμάτων -κυρίως εκείνο της οριστικής λύσης για τη διαχείρισή τους- μάς απασχολεί και θα συνεχίσει όπως δείχνουν τα πράγματα για πολύ ακόμα. Κυρίως διότι εξακολουθούμε να συμπεριφερόμαστε ανεύθυνα και όχι μόνο να ρίχνουμε σκουπίδια εδώ και εκεί δημιουργώντας μικρές χωματερές εντός και εκτός πόλης, αλλά και να καταφεύγουμε σε λάθος ενέργειες όπως η καύση τους. Η έλλειψη προσωπικού, πόρων καυσίμων ή συντήρησης απορριμματοφόρων και απουσίας οργανογράμματος συλλογής ογκωδών σε συνδυασμό με την απουσία κάδων αποτελούν σημεία προβληματισμού.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Μη βρίσκοντας καμία ανταπόκριση στην απελπισία των σκουπιδιών που πλήττουν το νησί μας, δεν είναι και λίγες εκείνες οι περιπτώσεις συμπολιτών μας, κυρίως, στις τοπικές κοινότητες, που έχουν βρει ως λύση την καύση τους. Και στην περίπτωσή μας, μόνο απογοήτευση μπορεί να νιώσει κανείς με τα όσα επιλέγει να κάνει.
Το γεγονός, καταδεικνύει ότι κάθε μέρα που περνάει, η δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών, οι εστίες μόλυνσης, η οικονομική ζημιά για τον τόπο και σαφώς το “μένος” τους για την ανικανότητα που κυριαρχεί! Τώρα που η αποκομιδή πραγματοποιείται σε όλα τα σημεία του νησιού, έρχεται να μας ενοχλήσει ένα ερώτημα. Ποια είναι η ευθύνη των δημοτών στο πρόβλημα των απορριμμάτων και των μικρών χωματερών που εξακολουθούν να κάνουν την εμφάνισή τους στην πόλη και όχι μόνο; Παρατηρούμε καθημερινά μια Ζάκυνθο γεμάτη από σκουπίδια, καφάσια, σκουπιδοσακούκες, στρώματα και κάθε λογής πράγματα σε σημεία που θα έπρεπε να υπάρχουν κάδοι. Φυσικά οι “αυτοσχέδιοι” κάδοι, περιέχουν τα πάντα, και τελικά άραγε, για την κατάντια μας ποιος φταίει;
Στον Κάμπο αλλά και
σε λαγκάδι στο Κερί

Ενδεχομένως και να καίει ακόμα η κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε προχθές κοντά στο λατομείο της περιοχής Αβύσσου στο Κερί μέσα στο λαγκάδι με χιλιάδες τόνους σκουπίδια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Και μπορεί η Πυροσβεστική να ειδοποιήθηκε και έσπευσε άμεσα στο σημείο εντούτοις δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα δεδομένου ότι δεν υπήρχε πρόσβαση. Η “χωματερή” -όπως την χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής- πήρε φωτιά, με αποτέλεσμα ο τοξικός καπνός να πνίξει την περιοχή δημιουργώντας ένα τεράστιο αποπνικτικό λευκό σύννεφο. Η μυρωδιά και μόνο, έφθανε, για να καταλάβεις περι τίνος πρόκειται. Σαφώς και θα μπορούσε αυτή η μεγάλη εστία να επεκταθεί σε δασική έκταση και τότε τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα.
Ανάλογες είναι και οι περιπτώσεις που σχεδόν σε καθημερινή βάση καλείται να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική σε διάφορα σημεία, κυρίως στον κάμπο, με τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία να παραμονεύουν. Βέβαια και η καύση δημιουργεί άλλα προβλήματα στο περιβάλλον, κάτι που πρέπει να γίνει σεβαστό, αλλιώς θα κινδυνεύουμε από άλλα κακά. Αλλά φαίνεται πως για το ίδιο το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών δεν νοιάζεται ουδείς αρμόδιος. Και για να μην είμαστε άδικοι τις δυσμενείς συνέπειες των συσσωρευμένων απορριμμάτων σε κοινόχρηστους χώρους που βιώνει το νησί μας, και το φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλά χωριά και σημεία της υπαίθρου άτομα να προβαίνουν στην καύση αστικών αποβλήτων, προκειμένου να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί ο όγκος τους.

Μια χωματερή παντού
Κάποιες από αυτές τις χωματερές μπορείτε να τις συναντήσετε σε κοινή θέα όπως στην είσοδο της Κοινότητας Τραγακίου, ή στις Λαϊκές Κατοικίες πέριξ του Αγίου Χαραλάμπους στην πόλη. Κάποιες άλλες μην περιμένετε να τις δείτε με την πρώτη ματιά. Συνήθως είναι κρυμμένες σε χαράδρες και δασικές εκτάσεις στις οποίες μπορεί να προσεγγίσει κάποιος μόνο από χωματόδρομους. Μικρές και μεγάλες, αυτές οι εστίες μόλυνσης και απαξίωσης χρησιμοποιούνται σε γνώση των τοπικών αρχών. Από την άλλη ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις έχουν βρει έναν εύκολο και ανέξοδο τρόπο να ξεφορτώνονται κάθε λογής παλιό ή άχρηστο υλικό πετώντας το όπου τον βολεύει. Επομένως υπαίτιοι για την κατάντια μας είμαστε όλοι αφού δεν σεβόμαστε ούτε ιερό, ούτε όσιο, τοποθετώντας γούρμα και… άγουρα όπου λάχει.
Λειτουργούν σε βάρος μας
Το πρόβλημα χρόνιο και οι συνέπειες καταστροφικές. Όσο αδιανόητη και αν είναι η εικόνα για το συγκεκριμένο θέαμα, άλλο τόσο συνηθισμένη, δυστυχώς, είναι για τους κατοίκους και τοπικές αρχές του νησιού που πλέον αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις ως κάτι αναμενόμενο, έως και φυσιολογικό -αν κρίνει κανείς τουλάχιστον από το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμη κάποια δραστική ενέργεια για την καταπολέμηση του φαινομένου. Υπάρχουν, ωστόσο, και αυτοί που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και δεν ικανοποιούνται με την απλή και περιοδική συλλογή των απορριμμάτων από τη στιγμή που εγκυμονούν ακόμα μεγαλύτεροι κίνδυνοι, αφού οι συνέπειες μπορούν να χαρακτηριστούν τραγικές και δεν τίθεται θέμα μόνο για τη δημόσια υγεία και τον κίνδυνο των μολύνσεων αλλά και για το περιβάλλον. Αναρίθμητες μικρές περιβαλλοντικές βόμβες ξεφύτρωσαν στο νησί, με την ανοχή αρχών και κατοίκων που απλά έκρυβαν το πρόβλημα “κάτω από το χαλί”, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να μετριάσουν τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν από τη συσσώρευση χιλιάδων τόνων απορριμμάτων σε πόλη και οικισμούς. Ετσι, εκτός από το έγκλημα στο ΧΥΤΑ Σκοπού, καθημερινά γίνονταν εκατοντάδες άλλα, μικρότερα, σε όλη την επικράτεια της ζακυθινής υπαίθρου.

Η λύση… αγνοείται
Ένας πονοκέφαλος που έρχεται να προστεθεί είναι και οι χωματερές, οι οποίες παραμένουν δεκάδες στα βόρεια και ορεινά του νησιού. Αποτελούνται από ογκώδη και αδρανή υλικά (μπάζα) και απλώνονται διάσπαρτες σε πολλά σημεία της ζακυνθινής υπαίθρου. Βρίσκονται καλά κρυμμένες σε βουνά, παράδρομους ή ακόμα και δασικές εκτάσεις. Για αυτές που βρίσκονται δίπλα σε δασικές εκτάσεις, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι παραπάνω από πιθανός. Η λύση… αγνοείται. Παρά την εύρεση χώρου μεταφοράς των απορριμμάτων, παρά την εφαρμογή νέου προγράμματος διαχείρισης και επεξεργασίας, τα απορρίμματα βρίσκονται εκεί έξω, άλλα στη γειτονιά μας και άλλα πιο μακριά όπου δεν θα τα βρει το μάτι. Ωστόσο, κάποια στιγμή οι συνέπειές τους θα γίνουν ορατές σε όλους και τότε θα είναι αργά.
Το ανάθεμα
Από την άλλη το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε σίγουρα καλά, είναι να κατηγορούμε τους άλλους και συνήθως τις αρμόδιες αρχές. Είναι λογικό οι αρχές να έχουν την ευθύνη σε ένα σημείο λίγο παραπάνω, αλλά και εμείς σαν πολίτες δυσκολεύουμε τα πράγματα, κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Υπαίτιοι για την κατάντια μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Αντί να μεριμνούμε, ο χώρος που ζούμε και αναπνέουμε να σφύζει από καθαριότητα, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να τον βρωμίσουμε. Και μαζί με αυτόν, να βρωμίσουμε και την δική μας εικόνα, σαν κοινωνία και σαν άνθρωποι. Εστίες μολύνσεων που εισβάλλουν στα σπίτια μας. Θυμόμαστε πριν λίγο καιρό που είχαμε το πρόβλημα με τα σκουπίδια, που οι πολίτες τσακωνόντουσαν και μετέφεραν κάδους και σκουπίδια από τη μία γειτονιά στην άλλη, για να μην τα έχουν δίπλα τους. Το πρόβλημα χρόνιο και οι συνέπειες καταστροφικές. Όσο αδιανόητη και αν είναι η εικόνα για το συγκεκριμένο θέαμα, άλλο τόσο συνηθισμένη, δυστυχώς, είναι για τους κατοίκους και τοπικές αρχές του νησιού που πλέον αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις ως κάτι αναμενόμενο, έως και φυσιολογικό αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμη κάποια δραστική ενέργεια για την καταπολέμηση του φαινομένου. Ότι και να πούμε, αν δεν έχουμε συνείδηση σαν πολίτες, δεν θα κάνουμε ποτέ βήματα μπροστά.

Η έκκληση του Δημάρχου
Στην αποκατάσταση αρκετών χώρων σε Παντοκράτορα, Μαχαιράδο, Βολίμες, Λιθακιά, Βανάτο κλπ. όπου είχαν δημιουργηθεί μικρές ανεξέλεγκτες χωματερές, προχώρησαν συνεργεία του ΦΟΔΣΑ, απομακρύνοντας ακόμη και ογκώδη αντικείμενα. Την προσπάθεια που ξεκίνησε, και που δεν φαίνεται να ενισχύουν οι δημότες όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος, τον οδήγησε στην έκκληση για τη βοήθεια των συμπολιτών μας για να διατηρηθεί το νησί καθαρό. “Το φορτηγό του Δήμου γυρίζει και μαζεύει άχρηστα υλικά που είναι πεταμένα σε διάφορα σημεία και συγκεκριμένα παίρνει τα κομμένα κλαδιά από τα δέντρα που καθαρίζονται και τα κομποστοποιεί. Επίσης παίρνει στρώματα και τα διαλύει, καθώς και πλαστικά που τα ανακυκλώνει. Αυτό όμως, δεν είναι από μόνο του αν κάθε δημότης δεν καθαρίσει το χώρο του, κόψει τα χόρτα και να φροντίσει τις μπασίες του. Σας παρακαλώ, μην αφήνετε σκουπίδια εκτός κάδων. Ειδικά τα ανακυκλώσιμα να μπαίνουν στους γαλάζιους κάδους. Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε! Σας παρακαλώ, ελάτε σε επικοινωνία με τον ΦΟΔΣΑ όταν θέλετε να πετάξετε στρώματα, καρέκλες, τραπέζια κτλ. Θα συνεννοηθείτε να περάσουν να τα πάρουν. Μην τα πετάτε όπου βρείτε” τόνισε ο κ. Κολοκοτσάς.

ΠΗΓΗ https://www.imerazante.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου