Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Συνάντηση του Σωμ. Εργαζ. Δήμου Αμαρουσίου με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ Αντρέα Νεφελούδη.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μαρούσι 23/11/2018

Το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ Αντρέα Νεφελούδη.
Σκοπός της συνάντησης, σειρά προβλημάτων που για χρόνια παραμένουν χωρίς λύση, όπως:
Αδήλωτα εργατικά ατυχήματα συναδέλφων εν ώρα εργασίας , πού δείχνει την ευαισθησία αλλά και το πως βλέπει τους εργαζομένους η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου.
Θάνατος συναδέλφων κατά την εκτέλεση της εργασία τους. Καμιά ΕΔΕ κανένα πόρισμα μέχρι σήμερα.
Επισημάναμε το κενό των ελεγκτικών μηχανισμών και την αδυναμία ελέγχων.
Την παντελή έλλειψη για τους Ι.Δ. Ορισμένου Χρόνου πρόβλεψη νομοθετικού περιεχομένου ρύθμιση , σε περίπτωση θανάτου κατά την ώρα εργασίας πχ διορισμός σύνταξη κλπ ακόμα και στην περίπτωση που οι ευθύνες βαραίνουν τις διοικήσεις των Δήμων(καρκινογένεσης από κατασκευές αμιάντου κτλ).
Πολλά ατυχήματα που οφείλονται στην ελλιπή συντήρηση και τον προληπτικό έλεγχο.
Συζητήσαμε για τα ΜΑΠ (μέσα ατομική προστασίας) στις υπηρεσίες των εξωτερικών συνεργείων, όπου ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την ζέστη (καπέλο και γυαλιά), για την βροχή και για το κρύο(αδιάβροχο, γαλότσες, μπουφάν, φόρμα εργασίας με ανακλαστικά) δεν υπάρχει πρόβλεψη.
Θέσαμε ως πρόταση την δημιουργία ενός ηλεκτρονικού μητρώου σε σύνδεση με το υπουργείο, όπου θα υπάρχουν όλα τα στοιχειά των οχημάτων των Δήμων όπου θα καταγράφονται τα πάντα (ηλεκτρονική βάση δεδομένων). Θα ενημερώνεται καθημερινά για κάθε όχημα η βλάβη ποτέ και που επισκευάστηκε ποιο ηταν το κόστος , ποιος το οδηγούσε ποιος έδωσε την εντολή κίνησης τον σκοπό κτλ .
Θέσαμε το αίτημα για την αναγνώριση της επαγγελματικής ασθένειας, καθώς και για την συλλογή στατιστικών στοιχείων των ασθενειών στους εργαζόμενους των δήμων όπως, μικρόβια, μολυσματικά, μυοσκελετικές παθήσεις κλπ. Τα στοιχεία θα δώσουν την δυνατότατα για καλύτερη πρόληψη και βελτίωση συνθηκών εργασίας βάση δεδομένων.
Είναι βέβαιο ότι στο κλάδο μας πολλές ασθένειες θα είχαν χαρακτηρισθεί ως επαγγελματικές.
Μας ενημέρωσε ότι τα ζητήματα θα αντιμετωπισθούν ενιαία για τον κλάδο και για τον λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ .
To Δ.Σ Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου