Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

2.319 εργαζόμενοι δεν έλαβαν το Δώρο Χριστουγέννων σε σύνολο 251 επιχειρήσεων

 
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου που ήταν και η άτυπη προθεσμία για την καταβολή του δώρου, σύμφωνα με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, είχαν συγκεντρωθεί καταγγελίες που αφορούν 251 επιχειρήσεις και 2.319 εργαζόμενους. Σε εξέλιξη, μετά τις καταγγελίες βρίσκονται 44 έλεγχοι και 69 διαδικασίες εργατικής διαφοράς. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, δηλαδή στο 50% το δώρο καταβλήθηκε με την παρέμβαση του ΣΕΠΕ.
Πάντως, να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι… μετ’ εμποδίων κατήγγειλαν και φέτος τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, καθώς ο τηλεφωνικός αριθμός που είχε διαφημίσει το υπουργείο Εργασίας ότι δέχεται καταγγελίες όλο το 24ωρο δεν απαντούσε η μιλούσε συνεχώς. Πέραν αυτού, λόγω της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, πολλοί δεν κινήθηκαν ή κατήγγειλαν για τη μη καταβολή του δώρου.
Άλλωστε, βάσει των καταγγελιών Συνδικάτων, σε πολλές περιπτώσεις, και φέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι εργοδότες κατέβαλαν το δώρο για να αποφύγουν το Aυτόφωρο και στη συνέχεια υποχρέωναν τους εργαζόμενους συνοδεία σωματοφύλακα να πηγαίνουν στα ΑΤΜ και να κάνουν ανάληψη των χρημάτων για να τα επιστρέψουν.
Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι εργοδότες… πρωτοτύπησαν, όπως στα Χανιά, όπου εργοδότης χτύπησε την πόρτα της εργαζόμενής του, πήγε σπίτι της δηλαδή, και της ζήτησε πίσω το δώρο, ή στη Λέσβο, όπου εργοδότης, για να εκδικηθεί τον εργαζόμενό του, κατέθεσε το δώρο σε ακατάσχετο λογαριασμό, με αποτέλεσμα να μην πάρει ποτέ τα χρήματα ο εργαζόμενος λόγω χρεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου