Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Πώς μπορεί να ανατραπεί η απόφαση του ΣτΕ για τα Δώρα στο Δημόσιο -Τι εκτιμούν νομικοί

 
Υπάρχουν, όμως, δύο ακόμα «κλειδιά», που μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα της απόφασης του ΣτΕ. Το πρώτο είναι ότι εκκρεμούν προσφυγές συνταξιούχων του Δημοσίου στο Ελεγκτικό Συνέδριο κι εφόσον η τελεσίδικη απόφαση του είναι αντίθετη από αυτή του ΣτΕ, τότε η διαφορά θα λυθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, όπως είχε συμβεί το 2001 με το οικογενειακό επίδομα.
 
Το δεύτερο «κλειδί» είναι αντίστοιχες αγωγές εργαζομένων του Δημοσίου με σχέση ιδιωτικού δικαίου, στα πολιτικά δικαστήρια. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες υποθέσεις στα Ειρηνοδικεία αλλά και στα Εφετεία της χώρας, ενώ καταγράφονται ουκ ολίγες περιπτώσεις, όπου οι εργαζόμενοι- κυρίως σε ΟΤΑ- όχι απλώς δικαιώθηκαν αλλά οι αποφάσεις ήταν άμεσα εκτελεστές και εισέπραξαν. Τέτοιες υποθέσεις θα φτάσουν- όχι σύντομα είναι η αλήθεια- στον Άρειο Πάγο κι εφόσον κρίνει διαφορετικά από το ΣτΕ για την τύχη των Δώρων, τότε και πάλι θα δώσει τη λύση το ΑΕΔ.
 
Αρνητικός ο συμβολισμός της απόφασης του ΣτΕ, ανοίγει συζήτηση και για τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα
Αυτό που σημειώνουν, πάντως, νομικοί κύκλοι είναι ότι αν οι δημοσιευθείσες πληροφορίες για την απόφαση του ΣτΕ επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για μία απόφαση με ιδιαίτερα αρνητικό συμβολικό βάρος, αφού ανοίγει τη σχετική συζήτηση για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας συμπεριλαμβανομένων εκείνων του ιδιωτικού τομέα.
 
πηγή:koinoniki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου