Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Λ. Μαγιάκης: Πλήρης διαφάνεια και απόδοση ευθυνών για το επιπλέον χρέος των 50 εκατ. ευρώ που άφησε η διοίκηση Πατούλη


Στη συνεδρίαση της 13ης Νοεμβρίου 2019 του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, αποκάλυψε ότι, πέραν των δανείων που ο Δήμος έχει ρυθμίσει, υπάρχει ένα επιπλέον ποσό 50 εκατ. που ανεβάζει τελικά τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου πάνω από 200 εκατ. ευρώ, πλέον των τρεχόντων τόκων.
«Το γεγονός αυτό το είχαμε επισημάνει στις 8 Ιανουαρίου 2019, όταν συζητήθηκε ο ισολογισμός 2017 του Δήμου στο Δημοτικό Συμβούλιο» αναφέρει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, Λευτέρης Μαγιάκης.
Συγκεκριμένα, στην εν λόγω συνεδρίαση ο ίδιος τόνιζε προς τη διοίκηση του τέως δημάρχου Γιώργου Πατούλη:
«Αφήνετε έναν Δήμο υπερχρεωμένο στις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και προμηθευτές με ένα ποσό συνολικού ύψους 158,6 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμεί με 4 φορές περίπου τα πραγματικά ετήσια έσοδα του Δήμου. Το αντίστοιχο ποσό το 2007 ήταν 97,0 εκατ., δηλαδή αύξηση κατά 63%. Και αυτό όταν έχουν παραγραφεί ή και εξοφληθεί από το κράτος γύρω στα 90 εκατ. Στα ποσά αυτά δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα χρέη της ΑΘΜΟΝΟΝ και της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ.
»Η περιβόητη πολιτική σας του νοικοκυρέματος στην πράξη σημαίνει υποβάθμιση της πόλης και μεταφορά των βαρών στους επόμενους».
Όλα τα παραπάνω «απεκρύβησαν επιμελώς από τον Μαρουσιώτικο λαό προεκλογικά» σημειώνει ο κ. Μαγιάκης, θεωρώντας ότι «και ο σημερινός δήμαρχος φέρει και αυτός τις ευθύνες του για αυτή την πολιτική λαθροχειρία». «Δεν μπορεί να επικαλεσθεί άγνοια δεδομένου ότι τα στελέχη του συνδυασμού του ήταν στενοί συνεργάτες του κ. Πατούλη» λέει χαρακτηριστικά.
Δεδομένης της περιοριστικής μνημονιακής πολιτικής που ισχύει και θα εφαρμόζεται τουλάχιστον μέχρι το 2023 στην Αυτοδιοίκηση, τα έσοδα του Δήμου δεν προβλέπεται να αυξηθούν, όπως προβλέπει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, λέγοντας ότι για να εξυπηρετηθούν τα παραπάνω δάνεια θα χρειαστεί να μειωθούν και άλλο οι κοινωνικές δαπάνες του Δήμου, αφού το ετήσιο «χαράτσι» προς τις τράπεζες θα ξεπεράσει τα 12-13 εκατ. ευρώ, σε σύνολο πραγματικών ετήσιων εσόδων του Δήμου περίπου 40 εκατ. ευρώ.
«Το μέλλον του Αμαρουσίου είναι υποθηκευμένο για τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια. Και εδώ δεν χρειάζονται μισόλογα, ούτε συγκάλυψη των προηγούμενων διοικήσεων Τζανίκου και Πατούλη. Η συμμετοχή μας στη διαπαραταξιακή επιτροπή που ο δήμαρχος κ. Αμπατζόγλου υποσχέθηκε να συγκροτήσει έχει αυτό το νόημα. Όλα στο φως!» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μαγιάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου