Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΟΥΝ ΜΠΑΖΑ

Το σοβαρό πρόβλημα της ανεξέλεγκτης απόθεσης μπαζών (Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων - ΑΕΚΚ), σε περισσότερα από 10 σημεία στη Ζάκυνθο, παρουσιάζει σήμερα σε αποκαλυπτικό της φωτορεπορτάζ η Greenagenda.gr.
Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές και προκαλούν μεγάλο προβληματισμό. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν υπάρχουν ανενεργές και ενεργές χωματερές υποβαθμίζοντας περιβαλλοντικά και συστηματικά το όμορφο νησί του Ιονίου.


Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα, διότι μεγάλες ποσότητες οικοδομικών υλικών καταλήγουν μέσα σε ρέματα στα ορεινά του νησιού αλλά και παραθαλάσσιες περιοχές. Οι ποσότητες των αποβλήτων ανέρχονται σε αρκετούς τόνους.
Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, ακόμη και οικόπεδα μετατρέπονται σε χώρους απόθεσης μπάζων έναντι ενοικίου. Παράλληλα, σε πολύ κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο του νησιού δημιουργήθηκε μπαζότοπος τον οποίο οι δημοτικές αρχές προσπαθούν να διατηρήσουν ανενεργό.

Από την περιοχή του Κόλπου του Λαγανά μέχρι και τα ορεινά του νησιού σχηματιστεί σωροί από μπάζα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, κυρίως μετά την Άνοιξη το πρόβλημα με τα ΑΕΚΚ γίνεται εντονότερο καθώς πραγματοποιούνται ανακαινίσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, σε έναν τόπο που είναι αμιγώς τουριστικός.

Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται παζάρι μεταξύ ιδιοκτήτων οικοπέδων και των ενδιαφερομένων που θέλουν να ξεφορτωθούν τα μπάζα τους. Με τη συμφωνία της οικονομικής συναλλαγής, οι χώροι παραχωρούνται για αποθήκευση αλλά και για διαχείριση των αποβλήτων.
Στον βωμό του κέρδους δυστυχώς δεν λαμβάνεται υπόψη ακόμη και η δημόσια υγεία. Οι πρακτικές αυτές υποβαθμίζουν το περιβάλλον και είναι σοβαρά επικίνδυνες.
Σε αρκετές περιπτώσεις οι ασυνείδητοι επιλέγουν μετά από τις ανακαινίσεις των σπιτιών να ξεφορτωθούν τον επικίνδυνο αμίαντο και να το πετάξουν οπουδήποτε. Ο αμίαντος ανακατεύεται με μπάζα και όλα μαζί καταλήγουν σε χωράφια, με αποτέλεσμα να μολύνεται το έδαφος.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία της Greenagenda.gr με τον δήμαρχο Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη η απάντησή του ήταν ότι «γίνονται προσπάθειες να μην πετάγονται ανεξέλεγκτα τα συγκεκριμένα απόβλητα», ωστόσο υποστήριξε ότι «μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται έντονο πρόβλημα στο νησί». «Οι πολίτες οφείλουν να καταγγέλλουν περιστατικά ανεξέλεγκτης απόθεσης ΑΕΚΚ», πρόσθεσε ο κ. Αρετάκης.
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Μαριέττα Φαραού δεν θέλησε να δώσει καμία πληροφορία εάν και κατά πόσο εφαρμόζεται η νομοθεσία που αφορά τη διαχείριση των ΑΕΚΚ κατά την οικοδομική δραστηριότητα και τις επισκευές κτηρίων, ενώ, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Greenagenda.gr να επικοινωνήσει για την κατάσταση στο νησί με τον αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Γιώργο Στασινόπουλο, αυτό δεν κατέστη δυνατό, λόγω φόρτου εργασίας που επικαλέστηκε ο ίδιος.
ΠΗΓΉ https://greenagenda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου