Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Κυριακή 28 Απριλίου 2019

H ιστορία του Δώρου Πάσχα

 doro-pasxa-paradrasi
Το Δώρο του Πάσχα είναι ένα χρηματικό βοήθημα, που δίνεται από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο, εν όψει των εορτών του Πάσχα. Συνίσταται σε μισό μισθό ή 15 ημερομίσθια, κατ’ ανώτατο όριο και καταβάλλεται από τον εργοδότη έως τη Μεγάλη Τετάρτη. Συμβάλλει στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και συντελεί στην αύξηση της εμπορικής κίνησης. Είναι το μισό του λεγόμενου 14ου μισθού (το άλλο μισό είναι το επίδομα αδείας).
Η πρώτη αναφορά για το δώρο του Πάσχα γίνεται σ’ ένα έγγραφο που απευθύνουν προς το Μινιστέριο (Υπουργείο) της Οικονομίας οι εργάτες του Τυπογραφείου της Διοίκησης (Εφημερίδα της Κυβέρνησης θα λέγαμε σήμερα) την 1η Απριλίου 1822, μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης. Οι εργαζόμενοι ζητούν ολίγα γρόσια «επειδή και κατ’ αυτάς έφτασαν αι του Πάσχα εορτάσιμοι ημέραι και θέλομεν ν’ αγοράσωμεν άλλος παπούτσια, άλλος τζουράπια και άλλος άλλο τι, δια τούτο παρακαλούμεν το Μινιστέριον να μας δώση ολίγα γρόσια δια ν’ απεράσωμεν ταύτας τας εορτασίμους ημέρας, αναπληρούντες τας χρείας μας». Την αίτηση υπέγραφε εκ μέρους των εργαζομένων ο αρχιτυπογράφος Κωνσταντίνος Τόμπρας.
Μετά την απελευθέρωση άρχισε σταδιακά να γίνεται συνήθεια οι εργοδότες να δίνουν δώρα σε είδος ή σε χρήμα προς τους υπαλλήλους τους κατά τις εορτές του Πάσχα. Με τον αναγκαστικό νόμο 866 του 1946 (τότε δεν υπήρχε Βουλή), καθιερώθηκαν οι έκτακτες ενισχύσεις, όπως ονομάστηκαν τα δώρα, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στο μισθό. Με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση δινόταν το δικαίωμα στους αρμόδιους υπουργούς να καθορίζουν τους μισθούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν οι έκτακτες ενισχύσεις των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Οι νόμοι 1777 και 1901 του 1951 επικύρωσαν την προηγούμενη νομοθετική πρωτοβουλία και όριζαν ότι «οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας δύνανται δια κοινών αποφάσεων να προσδιορίζουν εκτάκτως οικονομικάς ενισχύσεις κατά τις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα εις χρήμα ή εις είδος».
Το καθεστώς αυτό θα ισχύσει έως το 1980, οπότε με το νόμο 1082 ρυθμίζεται οριστικά και για πάντα το ύψος και ο χρόνος καταβολής των δώρων εορτών και αδείας. Με τον ίδιο νόμο, το δώρο μετονομάζεται σε επίδομα. Με το νόμο 2084 του 1992 («νόμος Σιούφα») το επίδομα του Πάσχα (όπως και τα επιδόματα Χριστουγέννων και αδείας) άρχισε να μην υπολογίζεται στις συντάξεις του ΙΚΑ.
Στις 6 Αυγούστου 2009, εν μέσω ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προτείνει στην κυβέρνηση Καραμανλή την κατάργηση των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, όπως και του επιδόματος της καλοκαιρινής άδειας. Στις 3 Μαρτίου 2010, η κυβέρνηση Παπανδρέου ανακοινώνει νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, στο οποίο περιλαμβάνεται και η περικοπή κατά 30% των επιδομάτων Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας στο Δημόσιο.
Μετά την είσοδο της χώρας στον αστερισμό των μνημονίων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει στις 2 Μαΐου 2010 την αντικατάσταση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων με επίδομα 500 ευρώ, σε όλους όσοι οι αποδοχές φτάνουν μέχρι 3.000 ευρώ και πλήρη κατάργηση των δύο μισθών, για μεγαλύτερες αποδοχές. Για τους συνταξιούχους το επίδομα είναι 800 ευρώ για συντάξεις έως 2.500 ευρώ.
Στις 7 Νοεμβρίου 2012, με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016, που ψήφισε η υπό τον Αντώνη Σαμαρά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ κατάργησε ολοσχερώς τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας για τους δημόσιους υπάλληλους και όλους τους συνταξιούχους. Εν έτει 2018, επίδομα Πάσχα δικαιούνται μόνο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ενώ εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και συνταξιούχοι βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα διεκδικώντας μεταξύ άλλων και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Το συγκινητικό και ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ μήνυμα απεργού πείνας - συμβασιούχου Καθαριότητας


Το γιατί γίνονται οι κινητοποιήσεις εργαζομένων πραγματικά, αληθινά, χωρίς άλλες ενδεχόμενα “βλέψεις”, εξηγεί, με ανάρτησή του, ένας από τους 6 απεργούς πείνας – “παρατασιούχους” Καθαριότητας Δήμου της Πλατείας Κλαυθμώνος.
Ίσως τον έχετε δει. Από αυτό το άρθρο “ακούστε” και τη δύναμη του λόγου και των πράξεων του.

Ολόκληρη η ανάρτηση
«Η απεργία πείνας όπου κάναμε στην πλατεία Κλαυθμώνος δεν ήταν του σωματείου συμβασιούχων ΟΤΑ Ελλάδος.
Ήταν συμβασιούχων ο αγώνας της Μαριάννας και του Γιάννη και έτσι συμβάλαμε και εμείς σε αυτό τον αγώνα. Απλά μέλη του ΔΣ του σωματείου συμβάλαμε σε αυτό τον αγώνα και επαναλαμβάνω δεν ήταν ο αγώνας αυτός του σωματείου και ήταν απλά των συμβασιούχων.
Ο καθένας συμβασιούχος θα μπορούσε να είναι εκεί μαζί μας στις σκηνές και να μάθει το τι ακριβώς γίνεται. Όταν λοιπόν ξέρεις ότι κάποια στιγμή θα χάσεις τη δουλειά σου, προσπαθείς να κάνεις τον οποιοδήποτε αγώνα για να δικαιωθείς και δεν κάθεσαι στον καναπέ, στο σπίτι, στη θαλπωρή του σπιτιού να περιμένεις το θαύμα.
Έτσι λοιπόν εμείς οι συμβασιούχοι απολυμένοι παρατασιούχοι ήμασταν εκεί σε αυτό τον αγώνα για τη δικαίωσή μας. Ήμασταν έξι άτομα από τους 10.000 παρατασιούχους. Πραγματικά μερικοί συνάδελφοι δεν έχουνε την ανάγκη να ήτανε σε ένα τέτοιον αγώνα και απλά περιμένουν το θαύμα από κάποιους άλλους που χάσανε την οικογένειά τους, χάσανε τα παιδιά τους, τους χάσανε το φαγητό τους, χάσανε τον ύπνο τους για να είναι εκεί σε αυτές τις σκηνές σε αυτό τον αγώνα μέσα στη βροχή στο κρύο στην παγωνιά στη νύχτα.
Πέντε ολόκληρες μέρες κερδίσαμε πολλά. Ας ήταν όλοι οι συμβασιούχοι απολυμένοι παρατασιούχοι να μάθουν τι έγινε ακριβώς εκεί που ήμασταν εμείς και περιμέναμε κάθε φορά από τις σελίδες και από τις ομάδες στο Facebook να κάνουμε καλέσματα για να μας κάνουν συμπαράσταση και τελικά η μόνη συμπαράσταση ήταν από πέντε 10 άτομα κάθε μέρα από τα 10.000 άτομα. Αυτά λοιπόν τα 15,20 άτομα ξέρουν την αλήθεια το Τι έγινε εκεί στις σκηνές ξέρουν τα πάντα.
Ας ήσασταν εκεί μαζί μας να μάθετε τα πάντα να είστε εκεί που όταν φωνάζουμε αυτά τα χρόνια ότι οι αγώνες κερδίζονται όταν υπάρχει μεγάλη μαζικότητα δεν το πιστεύατε. Τα καλέσματα που έκανε το σωματείο συμβασιούχων ΟΤΑ Ελλάδος δεν έχει σχέση με την απεργία πείνας, απλά το σωματείο αυτό στήριζε τους απεργούς του ΔΣ που πήραν μέρος στην απεργία αυτή στον αγώνα αυτό όπως θα έκανε το κάθε σωματείο για να δοθεί η άδεια όπως γράφει το κάθε καταστατικό ότι καλύπτει τους απεργούς μέχρι 6 μήνες χωρίς να απολυθούν από την εργασία τους..
Στον αγώνα μας ήταν και οι πολιτικοί παράγοντες και μας στήριξαν συμπαράσταση υποψήφιοι Ευρωβουλευτές υποψήφιοι δήμαρχοι που εμείς ως συμβασιούχοι δεν έχουμε πολιτικά συμφέροντα από πουθενά. Απλά προσπαθούμε να βρούμε το δίκιο μας να δικαιωθούμε σε αυτή την αδικία που έπρεπε στο 24 μηνώ βάσει των νόμων να δικαιωθούμε και να είμαστε αορίστου χρόνου όλες οι συμβάσεις μας.
Τα Καλέσματα του Σωματείου δεν έχουνε σχέση και επαναλαμβάνω ξανά με την απεργία πείνας όταν είχε το σωματείο το Κάλεσμα που έγινε την Τρίτη ήταν πολύς κόσμος και από την επαρχία, μετά από αυτό το κάλεσμα οι συμβασιούχοι Δηλαδή εμείς στήσαμε σκηνές στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οποιοσδήποτε από τους συμβασιούχους ακόμα και μέλη από τα σωματεία και απλοί συμβασιούχοι θα μπορούσαν να πάρουν μέρος σε αυτό τον αγώνα της απεργίας πείνας όπου και τελικά αποδείχθηκε ότι εκεί ήταν από το ΔΣ του σωματείου εγώ, η Μαριάννα, η Γεωργία. η Χριστίνα, ο Παναγιώτης και ο απλό μέλος ο Γιάννης. Εμείς τα έξι άτομα αφήσαμε οικογένεια για να είμαστε εκεί. Και να ευχαριστήσω πολύ όλα τα παιδιά που ήταν από το πρωί μέχρι το βράδυ συμπαράσταση σε εμάς. Δύσκολο πράγμα να αφήσεις το σπίτι σου την οικογένεια σου για πέντε ολόκληρες ήμασταν εκεί δεν είχαμε τις ανέσεις μας. Τώρα Λοιπόν έρχονται κάποιοι και αναρωτιούνται γιατί δεν έχει βγει ανακοίνωση από το σωματείο. Γιατί ως σωματείο και είναι μέλος αναρωτιέται κάποιος θέλω να μάθω το τι είπε ο υπουργός. Και επαναλαμβάνω το σωματείο συμβασιούχων ΟΤΑ Ελλάδος δεν είχε σχέση με τον αγώνα της απεργίας πείνας.
Ένα σωματείο η οποιαδήποτε σωματείο δεν μπορεί να συμβάλει σε μία αυτοκτονία όπως είναι η απεργία πείνας. Άπλα μέλη του ΔΣ πήραν μέρος σε αυτόν τον αγώνα. Ήδη τις πέντε μέρες που ήμασταν, ήμασταν πολύ εξασθενημένη στη ζωή μας. Κάποιοι άνθρωποι δεν άντεξαν και πήγαν στο νοσοκομείο. Δεν ξέρω ειλικρινά αν θα μπορούσα εγώ να αντέξω περισσότερες μέρες μόνο με νερό. Μετά από αυτό που έγινε που πήγε να αυτοκτονήσει από την ταράτσα ο Γιάννης γιατί έφτασε στην απελπισία και καλούσε απεγνωσμένα τον Υπουργό δεν θα μπορούσε μετά από όλο αυτό Να συνεχιστεί η οποιαδήποτε απεργία έπρεπε να φύγουμε. Φύγαμε ειρηνικά από το υπουργείο χωρίς να μας πειράξει Ο οποιοσδήποτε αστυνομικός. Θα μπορούσε να ήμασταν τώρα μέσα στη φυλακή, θα μπορούσε να είμαστε για το χ ψ λόγο και να δίνουμε εξηγήσεις στην ελληνική δικαιοσύνη. Δεν είναι εύκολο να ανεβαίνει ή να μπαίνει κάποιος σε ένα υπουργείο με τόσους πολλούς αστυνομικούς και να ανεβαίνει πάνω στην ταράτσα και να απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει. Με αυτό που έγινε με την αυτοκτονία πήρε διεθνές διαστάσεις σε όλη τη γη. Θα παρακαλούσα λοιπόν κάποιους που θέλουν να μάθουν την αλήθεια ας ήταν εκεί να τη μάθαιναν όλοι άπαντες. Εμείς πάντα φωνάζαμε ελάτε εδώ αλλά μάταια κανείς δεν μας άκουσε. Ο αγώνας δεν τελείωσε. Την επόμενη φορά έλα μαζί μας.»
πηγή https://www.epoli.gr

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΡΑΚΑ

«ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΡΑΚΑ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΔΥΝΑΜΗ, ΕΛΠΙΔΑ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.»
ΑΘΗΝΑ-23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

 Η εικόνα ίσως περιέχει: φαγητό

Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Π. Βούλγαρης - Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967-1974 Full movie



 Επτά «πέτρινα» χρόνια μέσα από την κάμερα του Π. Βούλγαρη
«Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967- 1974», ένα ανέκδοτο ντοκιμαντέρ του
Έλληνα σκηνοθέτη.
Το 37λεπτο ανέκδοτο ντοκιμαντέρ του Παντελή Βούλγαρη «Το Χρονικό της
Δικτατορίας 1967- 1974». ταινία, η οποία περιέχει πολύτιμο αρχειακό
υλικό· από την κηδεία των Γεωργίου Παπανδρέου και Γιώργου Σεφέρη ως τις
δίκες του Αλέκου Παναγούλη και άλλων αγωνιστών.
« Σε αυτό το φιλμ υπάρχει ό,τι καταφέραμε εμείς που μείναμε στον τόπο »
είπε ο σκηνοθέτης, ο οποίος θυμήθηκε ότι την ώρα του πραξικοπήματος του
1967 ο ίδιος συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας «Κιέριον» του Δήμου
Θέου. « Συμμετείχαν όλοι» είπε συγκινημένος. « O Αγγελόπουλος, η
Μαρκετάκη, ο Φέρρης, ο Βαλτινός. Ήταν μια ταινία όμως που άρχισε να
φθίνει,γιατί άλλους τους συνελάμβαναν και άλλοι φεύγανε».
Σιγά σιγά άρχισε να καταγράφει ό,τι μπορούσε με μια κάμερα Super 8.
Φυλακές του Μπογιατίου, κάποια στρατοδικεία... Αργότερα το υλικό έφθασε
στο Παρίσι, όπου ο Κώστας Γαβράς το είδε μαζί με τον Κρις Μαρκέρ. Αμέσως
βοήθησαν τον Βούλγαρη, στέλνοντάς του μια μηχανή 16 mm και φιλμ. Έτσι
συνεχίστηκε η κινηματογράφηση. Η κηδεία του Πέτρουλα, οι φυλακές της
Ακροναυπλίας, η πορεία της Ειρήνης. « Στη Δικτατορία, από ένστικτο,
φανταζόμασταν ότι κάτι θα συμβεί στην κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου »,
ανέφερε ο σκηνοθέτης, « αλλά κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα
μαζεύονταν 500.000 άνθρωποι. Ήταν ένας τρόπος για να φανεί ότι η Ελλάδα
δεν είναι μια χώρα που δεν αντιδρά ». Όλα αυτά όμως γίνονταν κρυφά.
Έπρεπε να έχεις ειδική άδεια για να κυκλοφορείς με κάμερα στους δρόμους
της Αθήνας. « Ήταν μια εποχή συντροφικότητας, το ξεκίνημα του Νέου
Ελληνικού Κινηματογράφου, μια εποχή που τη θυμάμαι σε ένα κλίμα φοβίας
και ανασφάλειας,αλλά ταυτόχρονα και βαθιάς ανθρωπιάς. Άρα, είναι ένα
χρήσιμο υλικό.Για να ξαναθυμηθούμε εμείς και για να μάθουν οι νέοι ».
Δ εν έλειψαν οι δυσκολίες και τα κυνηγητά. Αλλά αυτό δεν πείραζε γιατί
«καταγράψαμε σημαντικά πράγματα από ταράτσα σε ταράτσα, όπως τα γεγονότα
στη Νομική. Ίσως η ποιότητα να μην είναι πάρα πολύ καλή,όμως το γεγονός
που καταγράφεις είναι» συμπλήρωσε στο τέλος της παρουσίασης ο Νίκος
Καβουκίδης.

Τα σκουπίδια γεμίζουν τις ελληνικές θάλασσες

Στον Σαρωνικό τα απορρίμματα μπορεί να φτάνουν τις 3.500 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο
Το 50% των απορριμμάτων που εντοπίζονται στις ελληνικές θάλασσες είναι πλαστικές σακούλες, πλαστικά μπουκάλια νερού και αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών. Αυτό τονίζει σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παπαθεοδώρου.
Επισημαίνει μάλιστα ότι «ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που βγαίνει από τις διαχρονικές μας έρευνες όσον αφορά τα απορρίμματα στον πυθμένα είναι το γεγονός ότι παρόλο υπάρχουν σχετικές νομοθεσίες φαίνεται να έχουμε αύξηση των απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον τα τελευταία 15 χρόνια. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να αυστηροποιήσουμε το νομοθετικό μας πλαίσιο, αλλά και επίσης τους μηχανισμούς ελέγχου εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου».
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/
Ειδικότερα, ο κ. Παπαθεοδώρου υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η έρευνα στις ελληνικές θάλασσες όσον αφορά την "πλαστική" ρύπανση ξεκίνησε δειλά στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς μέχρι και σήμερα παρότι θεωρώ ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει αιφνιδιαστεί από το μέγεθος του προβλήματος, καθώς θεωρούμε πλέον ότι η πλαστική ρύπανση των ωκεανών ίσως είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στον 21ο αιώνα».
Μαγικό το τρέξιμο στο Δέλτα Νέστου - Με γυμνά πόδια στην άμμο
Μαγικό το τρέξιμο στο Δέλτα Νέστου - Με γυμνά πόδια στην άμμο
 Όσον αφορά τις ελληνικές θάλασσες λέει ότι «παρότι την δουλειά που έχουμε κάνει στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο τμήμα Γεωλογίας, αλλά και το ΕΛΚΕΘΕ και άλλοι συνάδελφοι από άλλα ιδρύματα θεωρώ ότι έχουμε μια αποσπασματική εικόνα. Στην πραγματικότητα έχουμε δεδομένα για την πλαστική ρύπανση του Πατραϊκού κόλπου, του Ιονίου και του Σαρωνικού, όπου έχουμε δεδομένα που θεωρώ ότι σε κάποιο βαθμό είναι αξιόπιστα. Έτσι, εντοπίζονται σημαντικές πυκνότητες πλαστικών απορριμμάτων στον θαλάσσιο πυθμένα που κυμαίνονται από 500 απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και στον Σαρωνικό μπορεί να φτάσουν ακόμη και 3.500 απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο».
Το πλαστικό είναι το κυρίαρχο υλικό και στη συνέχεια υπάρχει το μέταλλο, συμπληρώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαθεοδώρου. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά την διαχειριστική του πλευρά, καθώς διαπιστώσαμε με τις έρευνές μας ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα. Το 50% των απορριμμάτων που βρίσκουμε στις ελληνικές θάλασσες είναι η πλαστική σακούλα, το πλαστικό μπουκάλι νερού και το κουτί αλουμινίου. Έτσι, μας δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάσουμε πολιτικές. Αυτές οι τρεις συσκευασίες είναι υπεύθυνες για το 50% του ρυπαντικού φορτίου. Ένα άλλο σημαντικό στοιχεία που προκύπτει από τις έρευνες όσον αφορά τα απορρίμματα στον πυθμένα, παρόλο ότι υπάρχουν νομοθεσίες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, φαίνεται να έχουμε αύξηση των απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον τα τελευταία 15 χρόνια, που σημαίνει ότι πρέπει να αυστηροποιήσουμε το νομοθετικό μας πλαίσιο, αλλά επίσης και τους μηχανισμούς ελέγχου εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου».
Αναφερόμενος στο νόμο που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο για οριστική απαγόρευση του πλαστικού μιας χρήσης μέχρι το 2021 ο κ. Παπαθεοδώρου σχολιάζει ότι «αυτή η οδηγία για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης είναι στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει στην Ελλάδα να την εφαρμόσουμε. Τα πλαστικά μάς ενδιαφέρουν από τη στιγμή που καταλήγουν στο θαλάσσιο περιβάλλον. Θα πρέπει να συνδέουμε οποιαδήποτε πληροφορία για περιορισμό πλαστικού ή συσκευασία μιας χρήσης με το θαλάσσιο περιβάλλον γιατί εκεί νομοτελειακά καταλήγει. Άρα, η Ελλάδα ως νησιωτικό σύμπλεγμα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα να αντιμετωπίσει».
Οι δύο όψεις των σκουπιδιών στα Γιάννενα
Οι δύο όψεις των σκουπιδιών στα Γιάννενα
Μάλιστα, όπως σημειώνει «η Ευρωπαϊκή Ένωση άργησε να αντιδράσει, δεν είχε αντιληφθεί σε πρώτη φάση το πολύ σοβαρό πρόβλημα που θα προκύψει με τη θαλάσσια ρύπανση και τα πλαστικά, όμως από τότε που στοχεύει με οδηγίες και νομοθετικές ρυθμίσεις σε συνδυασμό με τις καμπάνιες ευαισθητοποίησης κι ενημέρωσης των Ευρωπαίων πολιτών θεωρώ ότι σιγά-σιγά γίνονται αλλαγές στην συμπεριφορά των πολιτών. Όσον αφορά την Ελλάδα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία βγήκε είναι μια πραγματική νίκη στην πραγματικότητα για το περιβάλλον και νομίζω ότι θα αλλάξει τη νοοτροπία και συμπεριφορά των πολιτών».
Η προέλευση των απορριμμάτων
Ένα από τα πιο σοβαρά ερευνητικά αποτελέσματα και στόχοι είναι να καθοριστούν οι πηγές μόλυνσης. Διότι αν καθοριστούν οι πηγές από πού προέρχονται τα απορρίμματα στο θαλάσσιο περιβάλλον μπορεί να αναπτυχθούν δράσεις ώστε να σταματήσει η ρύπανση στην πηγή του προβλήματος. «Αν τα απορρίμματα μπουν στο θαλάσσιο περιβάλλον, έχεις χάσει τη μάχη», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαθεοδώρου και προσθέτει: «Ο σκοπός είναι να σχεδιάσεις πολιτικές που θα σταματήσουν τα απορρίμματα».
Οι κυρίαρχες πηγές στην Ελλάδα είναι οι χερσαίες, περίπου το 80%, ένα 20% είναι από θαλασσινές πηγές, δηλαδή από ναυσιπλοΐα, τον εμπορικό στόλο και τα σκάφη αναψυχής.
«Το πρόβλημα έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις, είναι η ώρα των πολιτικών και η σωστή εφαρμογή τους και μάλιστα αυστηροποιημένων πολιτικών όσον αφορά την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα πλαστικά. Δεν έχουμε χρόνο να καθυστερήσουμε άλλο. Προφανώς, οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης κι ενημέρωσης είναι κομβικές και η κεντρική δράση που πρέπει να αναπτύξουμε, διότι φαίνεται να έχει πραγματικό αποτύπωμα στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Παράλληλα με τις καμπάνιες, θα πρέπει να ενδυναμώσουμε σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας το ζήτημα της ανακύκλωσης των απορριμμάτων και της διαλογής στην πηγή» υπογραμμίζει ο κ. Παπαθεοδώρου, οποίος ήταν συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος Life Debag, το οποίο ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου έπειτα από τρία χρόνια έρευνα.
Στόχος του ήταν μια εντατική εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον. «Αναπτύξαμε αυτή τη δράση στη Σύρο αλλά και σε εθνική κλίμακα. Διαπιστώσαμε λοιπόν, ότι μια συστηματική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης έχει πραγματικό αποτύπωμα στο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς πλησιάσαμε τους πολίτες, μπήκαμε σε σχολεία, ενημερώσαμε όλο το νησί αλλά ταυτόχρονα στήσαμε και ένα σύστημα παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος για να δούμε αν τα αποτελέσματα της εκστρατείας είχαν πραγματικό αποτύπωμα.
Και διαπιστώσαμε έπειτα από τρία χρόνια, ότι έχουμε περίπου 50%-60% μείωση της πλαστικής σακούλας στις ακτές της Σύρου και περίπου 30% μείωσης της πλαστικής σακούλας στον πυθμένα επιλεγμένων περιοχών γύρω από τη Σύρο».
Αυτό αποδεικνύει ότι οι εκστρατείες μαζί με άλλες πολιτικές που πρέπει να αναπτυχθούν αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό στον πόλεμο εναντίον της πλαστικής ρύπανσης επισημαίνει ο κ. Παπαθεοδώρου και προσθέτει ότι «απελευθερώσαμε δεκάδες ψηφιακά σκουπίδια στο Αιγαίο και με βάση τα ρεύματα, είδαμε πώς κινούνται στο Αιγαίο και διαπιστώσαμε πως ένα μέρος τους φτάνει και στην Σύρο. Άρα, το νησί ρυπαίνεται και από μεταφερόμενα απορρίμματα από τα ρεύματα, κυρίως από το βόρειο Αιγαίο και τα στενά των Δαρδανελίων και σε έναν βαθμό από την αναψυχή, την τουριστική κίνηση και τις ατυχηματικές απορρίψεις απορριμμάτων».
Τι είναι το πρόγραμμα LIFE DEBAG
Στα τέλη Μαρτίου έπεσε η αυλαία του τριετούς ευρωπαϊκού Έργου LIFE DEBAG «Ολοκληρωμένη Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τη Μείωση της Πλαστικής Σακούλας στο Θαλάσσιο Περιβάλλον», που υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών (συντονιστής), την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, την TERRANOVA ΕΠΕ, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και το Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου. Το πρόγραμμα υποστήριξε ο δήμος Σύρου-Ερμούπολης καθώς και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων δήμου Σύρου, οι οποίοι έχοντας εντείνει τις δράσεις καθαρισμού των ακτών και άλλων φυσικών τοπίων πέραν των περιοχών μελέτης του LIFE DEBAG, έχουν συνταχθεί ενεργά απέναντι στη θαλάσσια ρύπανση.
Πέρα από τα πλούσια αποτελέσματα του προγράμματος όσον αφορά την πολύπλευρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας της Σύρου αλλά και σε εθνικό επίπεδο, το πρόγραμμα συνέβαλε στη διαμόρφωση της ΚΥΑ (180036/952/10.8.2017) η οποία εφαρμόζεται στην Ελλάδα από 1/1/2018. Ταυτόχρονα ανέπτυξε καινοτόμες μεθόδους για τη συστηματική παρακολούθηση της επιβάρυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα πλαστικά απορρίμματα και τις εφάρμοσε παράλληλα με τις δράσεις ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης, ώστε για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο έργο να καταστεί δυνατός ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας τους.
Το Έργο LIFE DEBAG (LIFE14 GIE/GR/001127) που υλοποιήθηκε με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε ως στόχο τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον, μέσω της ενημέρωσης των πολιτών και της επίδρασης στην εθνική νομοθεσία.
Κατά τη διάρκεια του έργου υλοποιήθηκε μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο νησί της Σύρου αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η συμμετοχή χιλιάδων μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν μια εξαιρετικά σημαντική συνιστώσα του έργου. Κύριος άξονας όλων των δράσεων ήταν η παρουσίαση του τεράστιου οικολογικού αποτυπώματος των πλαστικών σακουλών στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι εκστρατείες πέτυχαν τους στόχους τους με απτό αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης της πλαστικής σακούλας από τους επισκέπτες των super markets, από τις 30 στις 10 σακούλες τον μήνα (μείωση 65%) όπως έδειξαν, με αξιόπιστο τρόπο, οι 17 περίοδοι συλλογής ερωτηματολογίων σε super markets του νησιού.
Καινοτόμες μέθοδοι
Το έργο πέτυχε τους καθορισμένους στόχους του καθώς η ολοκληρωμένη εκστρατεία ήταν πολύ αποτελεσματική, όπως έδειξε η συστηματική παρακολούθηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Σύρου, η οποία αναπτύχθηκε παράλληλα με τις δράσεις του έργου. Καινοτόμες μέθοδοι παρακολούθησης όπως υποβρύχια (ROV) και εναέρια (Drones) οχήματα έδειξαν τη βελτίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος ως αποτέλεσμα των εντατικών εκστρατειών του έργου. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια υλοποίησης του, διαπιστώθηκε:
      * > 70% μείωση των πλαστικών σακουλών στις παραλίες της Σύρου
      * > 20% μείωση της συμβολής των πλαστικών σακουλών στο φορτίο απορριμμάτων στον πυθμένα του κόλπου της Ερμούπολης (πρωτεύουσας του νησιού).
Η επίδραση στην εθνική νομοθεσία
Το LIFE DEBAG κατόρθωσε να επηρεάσει την Εθνική Νομοθεσία για τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης (ΚΥA 180036/952/10.8.2017) και μέσω της διάδοσης των αποτελεσμάτων του και της δικτύωσης του, δίνει ένα καλό παράδειγμα, ελκυστικό για αναπαραγωγή, με βάση τα εξαιρετικά αποτελέσματα του.
Μέρος των προτάσεων που συνδιαμορφώθηκαν μέσω διαβούλευσης των νομοθετικών (ΥΠΕΝ, ΕΟΑΝ) και εμπλεκόμενων φορέων (βιομηχανία πλαστικού, αλυσίδες super market) στο πλαίσιο του LIFE DEBAG υιοθετήθηκε από τη νέα ΚΥΑ, η οποία εφαρμόζεται στην Ελλάδα από 1/1/2018, και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επιβολή του ανταποδοτικού περιβαλλοντικού τέλους στις πλαστικές σακούλες με πάχος 15-50μm.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 4 περιβαλλοντικών οργανώσεων, εκ των οποίων 2 αποτελούν εταίρους του LIFE DEBAG, η χρήση της πλαστικής σακούλας σε όλη την Ελλάδα έχει μειωθεί σε τεμάχια κατά περίπου 54% και σε ποσότητα πλαστικού κατά περίπου 42%.
Τα επίσημα στοιχεία του ειδικού μητρώου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης - ΕΟΑΝ (Εθνικό Μητρώο Παραγωγών) αναμένονται για να καταλήξουμε στο ακριβές ποσοστό μείωσης για το 2018. Η εκτιμώμενη μείωση θα μπορούσε να ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν είχαν υιοθετηθεί δύο επιπλέον προτάσεις του LIFE DEBAG: (α) η μη εξαίρεση από το ανταποδοτικό τέλος των περιπτέρων και των υπαίθριων αγορών, και (β) η υλοποίηση, κατά τη διάρκεια του 2018, ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Το Έργο LIFEDEBAG σε αριθμούς
      Βασικά στοιχεία του έργου, μέχρι σήμερα, περιλαμβάνουν:
      * 3 «εβδομάδες χωρίς πλαστικές σακούλες» στη Σύρο.
      * 7 συναντήσεις εμπλεκομένων εταίρων με εκατοντάδες συμμετέχοντες.
      * 6.909 μαθητές από 56 σχολεία σε 6 περιοχές (Σύρος, Πάρος, Νάξος, Μύκονος, Αττική και Θεσσαλονίκη) παρακολούθησαν τις εκπαιδευτικές παρουσιάσεις.
      * Ενημερώθηκαν 175 ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σύρο και 4.082 ενημερωτικά φυλλάδια σε 8 γλώσσες τοποθετήθηκαν.
      * Υπογράφηκαν 220 εθελοντικές συμφωνίες από τους ιδιοκτήτες τοπικών καταστημάτων.
      * 11.800 επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες σακούλες έχουν διανεμηθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.
      * 4.820 θεάσεις του τηλεοπτικού σποτ του έργου στο YouTube
      * περισσότερες από 560.000 θεάσεις και 6.650 κοινοποιήσεις του τηλεοπτικού σποτ μέσω των καναλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
      * 32.187 άτομα επισκέφθηκαν την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος.
      * 2.967 θεάσεις των 7 βίντεο που παρουσιάζουν τους στόχους και τις δραστηριότητες του έργου.
      Κατά το πρόγραμμα εντατικής παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Σύρου:
      * 17 δειγματοληψίες απορριμμάτων στις παραλίες και τον πυθμένα του νησιού σε χρονικό διάστημα 2,5 ετών.
      * 60.230 απορρίμματα συλλέχθηκαν και καταγράφηκαν στις παραλίες του νησιού, από τα οποία 2,223 (3,7%) ήταν πλαστικές σακούλες από super markets και καταστήματα λιανικού εμπορίου.
      * 3.100 απορρίμματα εντοπίστηκαν και ταξινομήθηκαν από τη βιντεοσκόπηση του πυθμένα από τα οποία τα 306 (8,5%) ήταν πλαστικές σακούλες από super markets και καταστήματα λιανικού εμπορίου.
      * 73% ήταν η μείωση των πλαστικών σακουλών στις παραλίες της Σύρου
      * 20% ήταν η μείωση των πλαστικών σακουλών στον πυθμένα του κόλπου της Ερμούπολης
      Κατά το πρόγραμμα εντατικής παρακολούθησης της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας από τους επισκέπτες των super markets του νησιού:
      * 17 περίοδοι έρευνας με ερωτηματολόγια πραγματοποιήθηκαν σε χρονικό διάστημα 2.5 ετών:
      * 1.200 καταναλωτές συμμετείχαν στην έρευνα συμπληρώνοντας ένα ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο.
      * 67% ήταν η μείωση της μηνιαίας κατ' άτομο κατανάλωσης πλαστικής σακούλας (από 30 σε 10 τεμάχια)
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

ΑΣΕΠ-3Κ/2018: Ολοκληρώνεται ο έλεγχος των ΥΕ-Δυσκολίες με τους ΔΕ (χρονοδιάγραμμα)

 
Λιγότερες από 300 θέσεις, σχεδόν εξ ολοκλήρου ΔΕ, έχουν απομείνει για να καλυφθούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί, η μεγαλύτερη προκήρυξη από συστάσεως ΑΣΕΠ, η περίφημη 3Κ/2018. Σύμφωνα με πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής που μίλησαν στην aftodioikisi.gr, η κατάσταση έχει ως εξής:
-Έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τις 133 θέσεις κατηγορίας ΠΕ και τις 84 θέσεις ΤΕ.
-Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από τις γραμματείες ο έλεγχος για τις 5.235 θέσεις ΥΕ και απομένει η έγκριση από τα Τμήματα.
-Συνεχίζεται ο έλεγχος για τις 2.714 θέσεις ΔΕ, όπου έχουν απομείνει λιγότερες από 300 θέσεις. Ωστόσο, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, παρότι οι θέσεις των ΔΕ είναι λιγότερες (σ.σ. σχεδόν οι μισές) από αυτές των ΥΕ, ο έλεγχός του έχει πολλαπλάσιες δυσκολίες, καθώς είναι οι συγκεκριμένες θέσεις απαιτούν περισσότερες και πιο σύνθετα προσόντα.
-Εξακολουθεί να ισχύει το χρονοδιάγραμμα που έχει αποκαλύψει η ιστοσελίδα για ανακοίνωση των οριστικών πινάκων έως τις 15 με 20 Μαΐου.
Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, παρότι έχουν «κλειδώσει» οι κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και, τώρα, ΥΕ, το ΑΣΕΠ θα ανακοινώσει όλα τα αποτελέσματα μαζί. Μάλιστα, στην περίπτωση των θέσεων ΔΕ και ΥΕ, υπάρχει άμεση συσχέτιση, καθώς πολλοί υποψήφιοι έχουν, όπως  τους έδινε το δικαίωμα η προκήρυξη, δηλώσει θέσεις και στις δύο κατηγορίες.
ΠΗΓΉ https://www.aftodioikisi.gr

Ξεκίνησαν απεργία πείνας “παρατασιούχοι” Καθαριότητας Δήμων

 
Ακόμη και στο έσχατο μέσο της απεργίας πείνας προχωρούν εργαζόμενοι - επί πολλά έτη συμβασιούχοι - Καθαριότητας Δήμων, προκειμένου να καταφέρουν να έχουν σταθερή εργασία, οριστικά.
Έτσι, και στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης του νεοσύστατου Σωματείου Συμβασιούχων ΟΤΑ Ελλάδος, σκηνές στήθηκαν απέναντι από το Υπ. Εσωτερικών, με το πανό ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ, να δεσπόζει, δηλώνοντας την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει "παρατασιούχοι" και διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία στην υπηρεσία, που τόσα πολλά έχουν προσφέρει και για τόσα χρόνια.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του epoli.gr οι συμβασιούχοι ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μετά κι από την άκαρπη συνάντησή τους στο Υπ. Εσωτερικών, με υπηρεσιακό στέλεχος.
Πρώτη απεργός πείνας, από το μεσημέρι της Τρίτης, η κα Μαριάννα Βουγιούκα, Αντιπρόεδρος του Σωματείου, μαζί με άλλους τέσσερις συμβασιούχους.
ΠΗΓΉhttps://www.epoli.gr

Ερώτηση για την υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες» που έχουν εργαζόμενοι των ΟΤΑ

 
Ερώτηση για την υποχρέωση που έχουν να υποβάλουν δήλωση «πόθεν έσχες» όλα τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των επιτροπών των δήμων, κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Γιάννης Δελής, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Λαμπρούλης, Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος.
Συγκεκριμένα στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
«Σύμφωνα με το ν. 3213/03, άρθρο 1, όπως αντικαταστάθηκε από το ν. 4571/18, άρθρο 1, στα υπόχρεα πρόσωπα υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) περιλαμβάνονται και όλα τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των επιτροπών των δήμων, χωρίς να διαχωρίζεται το είδος των επιτροπών ή το ύψος των παραλαβών.
Με την ερμηνεία αυτής της διάταξης, πολλές υπηρεσίες δήμων, κοινωφελών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων αυτών, δηλώνουν ως υπόχρεους υποβολής »πόθεν έσχες» βρεφονηπιοκόμους, μάγειρες, καθαρίστριες και λοιπό βοηθητικό προσωπικό που παραλαμβάνει μωρομάντηλα, οπωροκηπευτικά, γαλακτοκομικά, είδη κρεοπωλείου κλπ. στο πλαίσιο της καθημερινής λειτουργίας των παιδικών σταθμών, λοιπά καθαριστικά για τη λειτουργία των ΚΑΠΗ κ.ο.κ.
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, μόνιμοι εργαζόμενοι αλλά και συμβασιούχοι ΕΣΠΑ, με μισθό που δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ επιβαρύνονται οικονομικά για την υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, μιας και για τη συμπλήρωσή της προσφεύγουν σε επαγγελματίες λογιστές δημιουργώντας έτσι ένα ακόμα χαράτσι στα εισοδήματά τους.
Σε άλλες περιπτώσεις ταλαιπωρούνται σε μια απαράδεκτη -ιδιαίτερα για το εργατοτεχνικό προσωπικό- εφαρμογή, να ψάχνουν να βρουν κωδικούς για εργαζόμενους σε παιδικούς σταθμούς κλπ., προσπαθώντας να κάνουν μόνοι τους τις δηλώσεις, με τον κίνδυνο πάντα των προστίμων και της μεγαλύτερης μείωσης στο μισθό τους από «τυπικά λάθη», που σε καμία περίπτωση δεν υποκρύπτουν δόλο και σκοπιμότητα.
Το ζήτημα χρήζει επείγουσας διευκρινιστικής ρύθμισης αφού η αρχική προθεσμία για την υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης έχει ήδη λήξει και έχει δοθεί παράταση μέχρι 30 Απριλίου 2019.
Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι Υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε:
-άμεσα να εξειδικευτούν οι πραγματικοί υπόχρεοι υποβολής στους δήμους,
-να εξαιρεθούν από την υποχρέωση δήλωσης περιουσιακής κατάστασης τουλάχιστον οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ και τα ΚΗΦΗ και τις λοιπές δομές που παραλαμβάνουν προμήθειες στα πλαίσια της καθημερινής λειτουργίας των δομών,
-να καλύπτεται το κόστος που επωμίζονται οι υπόχρεοι υπάλληλοι για τη συμπλήρωση των συγκεκριμένων δηλώσεων από τους φορείς που υπηρετούν, μιας και η υποχρέωσή τους απορρέει από τη φύση της δουλειάς τους».
πηγή https://www.aftodioikisi.gr

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Δυσκολότερες οι απολύσεις για όλους τους εργοδότες – Αυτό αλλάζει στο ελληνικό δίκαιο

Με τη διάταξη αυτή, εισάγεται ευθέως στο ελληνικό δίκαιο η αρχή της δικαιολογημένης καταγγελίας και τα δικαστήρια θα πρέπει να ερευνούν την ύπαρξη ή μη του βάσιμου λόγου της απόλυσης.
Παράλληλα, τα δικαστήρια, για να θεωρήσουν έγκυρη μια απόλυση, θα πρέπει αυτή να είναι σύμφωνη με τους όρους του άρθρου 24 του Χάρτη. Το οποίο αναφέρει ρητά ότι «με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής άσκησης του δικαιώματος προστασίας των εργαζομένων σε περιπτώσεις λύσης της σχέσης εργασίας, τα μέρη αναλαμβάνουν να αναγνωρίζουν:
α. Το δικαίωμα όλων των εργαζομένων να μη λύεται η εργασιακή τους σχέση χωρίς βάσιμο λόγο που να συνδέεται με την ικανότητα ή τη συμπεριφορά τους ή να βασίζεται στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης.
β. Το δικαίωμα των εργαζομένων, των οποίων η εργασιακή σχέση λύεται χωρίς βάσιμο λόγο, σε επαρκή αποζημίωση ή άλλη κατάλληλη επανόρθωση.
Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, που είτε δικαίωσαν εργαζομένους στηριζόμενες στο συγκεκριμένο άρθρο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη είτε στηρίχθηκαν στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει μεν αποζημιώσεις, χωρίς όμως να ζητάει την αιτιολόγηση της απόλυσης.

Πως θα καταβάλλεται η αποζημίωση


Με άλλη διάταξη εισάγεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει μέσω τράπεζας την οφειλόμενη αποζημίωση απόλυσης, ώστε να ελέγχεται πληρέστερα η τήρηση της εν λόγω υποχρέωσης των εργοδοτών. Το ίδιο θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου και για τις αποζημιώσεις και τις εισφορές των μαθητευομένων, σπουδαστών και φοιτητών, που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ή μαθητεία.
Επίσης με άλλη διάταξη ορίζεται ρητά ότι η μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής είναι άκυρες χωρίς την τήρηση της απαραίτητης διαδικασίας, που μεταξύ άλλων προβλέπει την έγγραφη συμφωνία του εργαζομένου και τη γνωστοποίηση εντός 8ημέρου, στο ΣΕΠΕ, της αλλαγής.
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ρυθμίσεις για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Συγκεκριμένα, επιμηκύνεται από 13 σε 17 χρόνια το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να έχουν συμπληρωθεί οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τα ΒΑΕ (1.000 εκ των 3.600 απαιτούμενων ημερών εργασίας σε ΒΑΕ).
Με άλλη διάταξη εισάγεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει υποχρεωτικά μέσω τράπεζας την οφειλόμενη αποζημίωση απόλυσης, ώστε να ελέγχεται πληρέστερα η τήρηση της εν λόγω υποχρέωσης των εργοδοτών. Το ίδιο θα ισχύσει από 1η Ιουλίου και για τις αποζημιώσεις και τις εισφορές των μαθητευόμενων, σπουδαστών και φοιτητών που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ή μαθητεία.
Με άλλη διάταξη ορίζεται ρητά ότι η μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής είναι άκυρες χωρίς την τήρηση της απαραίτητης διαδικασίας που μεταξύ άλλων προβλέπει την έγγραφη συμφωνία του εργαζόμενου και τη γνωστοποίηση εντός 8ημέρου, στο ΣΕΠΕ, της αλλαγής.
πηγή https://www.newsone.gr/

Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.: ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΤΩΝ -ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.:274/12-4-2019
Έκθεση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) για σοβαρές διαπιστωμένες παραβάσεις της Νομοθεσίας που αφορούν στην προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων στον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος, διαβίβασε στην Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. το Σωματείο Δημοτικών Υπαλλήλων Αρτέμιδος.
Η εν λόγω Έκθεση, που διενεργήθηκε από τους Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του Σ.ΕΠ.Ε. και ολοκληρώθηκε εντός του Μαρτίου, είναι «καταπέλτης» κατά της Διοίκησης του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος. Εισηγείται μάλιστα ακόμη και την επιβολή προστίμου στον συγκεκριμένο Δήμο για τις σοβαρές παραβάσεις της Νομοθεσίας, οι οποίες όπως σε πολλά σημεία της Εκθέσεως τονίζεται εγκυμονούν κινδύνους για τις ζωές των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, στην τρισέλιδη Έκθεση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πώς τα κτίρια στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος και που γίνονται συναλλαγές με κοινό, δεν συντηρούνται, με συνέπεια τον κίνδυνο από πτώση τμημάτων της οροφής που αποκολλούνται. Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί λόγω των βροχοπτώσεων και της εισροής υδάτων σε ορισμένα κτίρια του Δήμου.
Επίσης, η Έκθεση του Σ.ΕΠ.Ε. κατέγραψε ηλεκτρολογικό πίνακα σε χώρο αποθήκης που δεν διέθετε κάλυμμα και προστατευτικό καπάκι, ώστε να κλειδώνει, με συνέπεια να υπάρχουν εκτεθειμένα τα υπό τάση στοιχεία, τα οποία εν δυνάμει μπορεί να αποδειχθούν φονικά για τους εργαζόμενους που έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο χώρο.
Τα ευρήματα των Επιθεωρητών Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία του Σ.ΕΠ.Ε. στο Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος είναι αναρίθμητα, παρά τις προσπάθειες που κάνει από το 2007 το Σωματείο Δημοτικών Υπαλλήλων Αρτέμιδος να καταγραφούν και να αντιμετωπιστούν προκειμένου να μην υπάρξουν θύματα της αδιαφορίας, της αδράνειας και της αλαζονείας που επιδεικνύει η Δημοτική Αρχή μη εφαρμόζοντας τη Νομοθεσία για την Υγεία και Ασφάλεια.
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα και προκειμένου να προστατεύσει τις ζωές των εργαζομένων στον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος, αποφάσισε να διαβιβάσει της Έκθεση του Σ.ΕΠ.Ε. στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για τις περαιτέρω ενέργειές του. Θέση της Ομοσπονδίας, είναι, πώς η παραβίαση της Νομοθεσίας για ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων πρέπει να τιμωρείται, προς αποφυγήν επικίνδυνων καταστάσεων και απώλειας ανθρωπίνων ζωών.

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Εισαγγελική παραγγελία στον δήμο Φυλής να χορηγήσει επιτέλους τις μελέτες για την ρύπανση από τον ΧΥΤΑ !

 
Μετά από ένα χρόνο αδιανόητης ταλαιπωρίας πήραμε επιτέλους την εισαγγελική παραγγελία να μας χορηγηθούν από τον δήμο Φυλής οι δυο μελέτες της ASPROFOS ENGINEERING με αντικείμενο  «την αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στο ΧΥΤΑ Φυλής» και την  «αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής».
Οι δυο μελέτες είχαν παραγγελθεί με απ’ ευθείας ανάθεση από τον δήμαρχο Φυλής τον Οκτώβριο του 2015 , αλλά κρατήθηκαν μυστικά στα συρτάρια του δημάρχου μέχρι τον Μάρτιο του 2018 όταν η Εφημερίδα των Συντακτών με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά ΕΔΩ της αποκάλυψε το σκάνδαλο.
Σε μια κανονική Ευρωπαϊκή Δημοκρατία οι μελέτες αυτές θα είχαν δημοσιοποιηθεί υποχρεωτικά από τον Οκτώβριο του 2015 ή έστω από τον Απρίλιο του 2018 όταν αποκαλύφτηκε το σκάνδαλο.

Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαίωμα στην περιβαλλοντική πληροφορία . Ο κάθε πολίτης μπορεί να ζητήσει την όποια Περιβαλλοντική πληροφορία κατέχει η οποιαδήποτε κυβερνητική υπηρεσία και υπηρεσία τις δημοσίας διοίκησης (δήμοι , Περιφέρειες κλπ).
Το άτομο που υποβάλλει το αίτημα, δεν πρέπει απαραίτητα να είναι πολίτης η μόνιμα εγκατεστημένος κάτοικος τις περιοχής στην οποία αναφέρεται η πληροφορία.  Δεν χρειάζεται καν να παρουσιάσει, είτε να εξηγήσει, τον λόγο που τον κάνει να ενδιαφέρεται για την πληροφορία που ζητά.
Το δικαίωμα της πρόσβασης του κοινού στην περιβαλλοντική πληροφόρηση (δηλαδή στην πρόσβαση σε αποτελέσματα περιβαλλοντικών επιδράσεων , οχλουσών δραστηριοτήτων) έχει κατοχυρωθεί θεσμικά τόσο από  Ελλάδα όσο και από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. με την σύμβαση του Άαρχους.
Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να αξιώσουν την παρέμβαση κάθε αρμόδιας και κρατικής και δημοτικής αρχής για την προστασία της υγείας τους.
Το δικαίωμα των πολιτών προστατεύεται από το Σύνταγμα (άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος).
Παρ όλα αυτά για ένα ολόκληρο χρόνο καμιά αρμόδια κρατική η δημοτική αρχή δεν έκανε το παραμικρό για την δημοσιοποίηση των εν λόγω μελετών παρά τις επανειλημμένες  αναφορές και καταγγελίες του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ.
Τώρα ο δήμαρχος Φυλής είναι υποχρεωμένος να μας χορηγήσει τις δυο μελέτες σύμφωνα με την απόφαση της Εισαγγελέα Πρωτοδικών που έκανε δεκτή την αίτησή μας αναγνωρίζοντας πως έχουμε έννομο συμφέρον (Ν. 1756/88) .
Φυσικά εμείς δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε αυτές τις μελέτες και θα πρέπει να τις δώσουμε για αξιολόγηση στα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος , Υγείας κλπ.
Τώρα θα πρέπει να κάνουμε εμείς αυτό που θα όφειλε να έχει κάνει ο δήμαρχος Φυλής από την πρώτη στιγμή που πήρε τις μελέτες στα χέρια του τον Οκτώβριο του 2015.
Για 3.5 χρόνια χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής και εκατοντάδες εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι σε πολύ σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους  αν είναι αληθινά τα ευρήματα των μελετών .


Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Η πλαστική ρύπανση «σκοτώνει» τη Μεσόγειο

 Αποτέλεσμα εικόνας για ρυπανση μεσογειου
Πρωταθλήτριες Τουρκία και Ισπανία και ακολουθούν Ιταλία, Γαλλία, Αίγυπτος και Ελλάδα
Το 2018 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έθεσε το θέμα των πλαστικών στους ωκεανούς ανάμεσα στα έξι πιο σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα. Καθώς η χρήση πλαστικού τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη, παράγονται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες πλαστικών προϊόντων, από τα οποία ένα μεγάλο μέρος καταλήγει στο περιβάλλον.
Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 75% του παραγόμενου πλαστικού παγκοσμίως είναι απόβλητο και το ένα τρίτο από αυτό καταλήγει στη φύση εξαιτίας της κακής διαχείρισής του. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 100 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία διαφεύγουν στο περιβάλλον κάθε χρόνο.
Αν και πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη Μεσόγειο θάλασσα, η οποία αποτελεί, σύμφωνα με έκθεση του WWF που δημοσιεύθηκε το 2018, μία από τις θάλασσες με τα υψηλότερα ποσοστά πλαστικών στον πλανήτη. Η έκθεση αυτή, με τίτλο «Αποφεύγοντας την παγίδα των πλαστικών – σώζοντας τον πλανήτη από την πλαστική ρύπανση», αναφέρει ότι τα πλαστικά αποτελούν το 95% των απορριμμάτων στη Μεσόγειο, ενώ η ρύπανση αυτή οφείλεται, κυρίως, στην Τουρκία και την Ισπανία, με την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα να ακολουθούν.
Στη Μεσόγειο καταλήγουν, σύμφωνα με υπολογισμούς, 150.000 - 500.000 τόνοι μακροπλαστικού και 70.000 - 130.000 μικροπλαστικού κάθε χρόνο. Τα μεγάλα κομμάτια πλαστικού, τα μακροπλαστικά, είναι απόβλητα, όπως σακούλες, φίλτρα τσιγάρων, μπαλόνια, μπουκάλια, ποτήρια και καλαμάκια, τα οποία τραυματίζουν, συχνά θανάσιμα, τα ζώα της θάλασσας, ενώ πολλές φορές τους προκαλούν ασφυξία.
Παράλληλα τα ζώα μπερδεύουν τα πλαστικά με την τροφή τους, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από τις τεράστιες ποσότητες πλαστικών που καταναλώνουν. Στην ίδια θαλάσσια περιοχή, 134 είδη πέφτουν θύματα της κατάποσης πλαστικών. Ο μεγαλύτερος, όμως, κίνδυνος, βρίσκεται στα μικροπλαστικά, κομματάκια πλαστικού μικρότερα των 5 mm, των οποίων η συγκέντρωση έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ στη Μεσόγειο.
Πρόκειται για θραύσματα πλαστικού, τα οποία εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και θέτουν σε κίνδυνο έναν μεγάλο αριθμό ειδών, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, στον οποίο τελικά καταλήγουν.
Καταλήγει στις χωματερές
Στις ελληνικές θάλασσες η κατάσταση δεν φαίνεται να είναι καλύτερη. Η χώρα μας καταναλώνει 0,6 εκατομμύρια τόνους πλαστικό κάθε χρόνο, ενώ ανακυκλώνει μόνο το 20% από αυτό και το υπόλοιπο 80% καταλήγει στις χωματερές.
Σύμφωνα, μάλιστα, με έκθεση του WWF του 2019, με τίτλο «Επιλύοντας το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης μέσω της ανάληψης ευθυνών», οι επιδόσεις της χώρας μας στη διαχείριση των αποβλήτων δεν είναι οι απαιτούμενες για τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης. Η συνολική παραγωγή πλαστικών αποβλήτων ανέρχεται σε 1.013.679 τόνους. Από αυτούς συλλέγονται οι 968.166. Από τα συλλεγόμενα πλαστικά ανακυκλώνονται μόνο 180.571 τόνοι, ενώ 760.976 οδηγούνται στους ΧΥΤΑ.
Η χώρα μας εξακολουθεί να θάβει το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων της, ενώ το σύστημα ανακύκλωσης δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, με αποτέλεσμα να τοποθετούμαστε στις τελευταίες θέσεις, μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, σε ποσοστά ανακύκλωσης.
Πρόβλημα αποτελεί και η αναντιστοιχία μεταξύ των καταγεγραμμένων αποβλήτων που φαίνεται να ανακυκλώνονται με τα απόβλητα που έχουν πράγματι καταλήξει στα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.
Εξαιτίας, λοιπόν, της κακής διαχείρισης των πλαστικών αποβλήτων και της εκτεταμένης παραγωγής και χρήσης πλαστικού, το ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του WWF, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα από καταναλωτές, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, καθώς και τη βιομηχανία διαχείρισης αποβλήτων, αναμένεται διπλασιασμός της πλαστικής ρύπανσης στη θάλασσα μέχρι το 2030, με τα πλαστικά απόβλητα να φτάνουν τους 300.000.000 τόνους στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Επαναχρησιμοποίηση
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος το WWF επιμένει στην ανάγκη για περιορισμό της χρήσης πρωτογενούς πλαστικού και στην αντικατάστασή του με εναλλακτικές, μη τοξικές μορφές. Παράλληλα τονίζει την ανάγκη η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση να αποτελέσουν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση κατά τη διαχείριση των πλαστικών.
Η διαρροή πλαστικού στη φύση πρέπει να φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί, έως έναν βαθμό, μέσω τη βελτίωσης του συστήματος ανακύκλωσης, το οποίο αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών εξαιτίας του μεγάλου κόστους της διαδικασίας.
Μεγάλη σημασία έχει, επίσης, η ενσωμάτωση στην τιμή του πλαστικού του κόστους που έχει αυτό για την κοινωνία και το περιβάλλον, ενώ σημαντική είναι και η θέσπιση φοροαπαλλαγών, ως κινήτρων για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων. Τέλος, η απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, όπως οι πλαστικές σακούλες, μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του προβλήματος.
Στην Ελλάδα το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», στο πλαίσιο δράσεων που πραγματοποιεί με στόχο την προστασία των ελληνικών θαλασσών, συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την ανάδειξη του θέματος της πλαστικής ρύπανσης στις ελληνικές θάλασσες.
Για τον σκοπό αυτόν τηλεοπτικό συνεργείο του γραφείου Τύπου της Ε.Ε. ταξίδεψε στη χώρα μας και συνεργάστηκε με ερευνητές του Ινστιτούτου. Η παραγωγή της Ε.Ε. περιλαμβάνει την παρουσίαση της ερευνητικής δράσης του Ινστιτούτου, το οποίο από το 2009 έχει πραγματοποιήσει 10 δημοσιεύσεις, όπου εκτιμάται η πραγματική έκταση του προβλήματος.
Πέρα από την ανάδειξη του μεγέθους του ζητήματος και την ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και των ευρωπαϊκών αρχών, η παραγωγή τονίζει και την ευκαιρία που δίνει το «Αρχιπέλαγος» για πρακτική κατάρτιση σε φοιτητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Και η εν λόγω οργάνωση συγκλίνει στην άποψη ότι, για να περιοριστούν η πλαστική ρύπανση και οι βαρύτατες συνέπειές της στο περιβάλλον, πρέπει, πέρα από τις καλές οικολογικές πρακτικές, όπως ο περιορισμός των πλαστικών μιας χρήσης, να προχωρήσουμε σε δραστικές παρεμβάσεις τόσο στη διαδικασία παραγωγής και χρήσης πλαστικού όσο και στο σύστημα διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων. Μόνο μέσα από συστημικές αλλαγές και συλλογική προσπάθεια μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση και να δώσουμε μια λύση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.
πηγή http://www.topontiki.gr

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

 doc20190405--2
Σε μήνες μετριέται πλέον ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής. Οποιος περιφερειάρχης «προκύψει» από τις προσεχείς εκλογές θα πρέπει μέσα σε ελάχιστο χρόνο να βρει πώς θα διαχειριστεί περίπου 3.900 τόνους που θάβονται καθημερινά στη Φυλή, με μόνη εναλλακτική τον ΧΥΤΥ Γραμματικού, που όμως με τις σημερινές ποσότητες δεν επαρκεί  ούτε για ένα έτος. Η υπόθεση οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο και σε νέα επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, με κατεπείγουσες διαδικασίες υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης.
Τα τελευταία στοιχεία του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για τις ποσότητες των απορριμμάτων που κατέληξαν το 2018 στις εγκαταστάσεις της Φυλής είναι αποκαρδιωτικά: σε ταφή οδηγήθηκαν 1.420.353 τόνοι απορριμμάτων, ενώ ακόμα 310.000 κατέληξαν στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης-ΕΜΑ (και από εκεί έγιναν χαμηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό ή RDF και οδηγήθηκαν για καύση στη Μαγνησία). Οι ποσότητες αυτές είναι μειωμένες κατά 1,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ ανά δήμο. Ο μεγαλύτερος «παραγωγός» απορριμμάτων στην Αττική είναι βέβαια ο Δήμος Αθηναίων, που το 2018 έστειλε στη Φυλή 306.933 τόνους σκουπιδιών και ακολουθούν ο Πειραιάς με 72.230 τόνους, το Περιστέρι με 61.240 τόνους και η Κηφισιά με 53.053 τόνους.
Μεγάλες προσπάθειες έχουν καταβληθεί σε ορισμένους δήμους για χωριστή συλλογή (και αποστολή στο ΕΜΑ) των «πράσινων», δηλαδή των υλικών από τα κλαδέματα των δημόσιων χώρων (δυστυχώς δεν επιβάλλεται ακόμα η αποστολή σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις των κλαδεμάτων από ιδιωτικές ιδιοκτησίες). Η πρακτική αυτή έχει μεγάλη σημασία για τους δήμους, καθώς μειώνει τις ποσότητες των σκουπιδιών που θάβονται, αλλά και το κόστος της ταφής για κάθε δήμο. Την πρωτοκαθεδρία για το 2018 έχει ο Δήμος Διονύσου με 4.700 τόνους κλαδεμάτων και ακολουθούν οι Δήμοι Γλυφάδας (με 3.700 τόνους), Κηφισιάς (2.800 τόνους), Χαλανδρίου (2.300 τόνους), Φιλοθέης-Ψυχικού και Παλλήνης (περίπου 2.000 τόνους).
Στα στοιχεία του 2018 φαίνεται και η ελάχιστη προσπάθεια που έχει καταβληθεί  από τους 66 δήμους της Αττικής για τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων (καφέ κάδος). Ουσιαστικά μόνο οι Δήμοι Βριλησσίων (646 τόνοι) και Περιστερίου (265 τόνοι) ασχολήθηκαν κάπως, πολύ μικρές ποσότητες συνέλεξαν οι Δήμοι Παπάγου-Χολαργού, Κηφισιάς, Αγίας Παρασκευής, Ελευσίνας, Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης και Καλλιθέας ενώ οι υπόλοιποι... τίποτα. Συνολικά, μόλις 1.014 τόνοι, σε σύνολο 1.732.753 τόνων.
Τι προκύπτει, λοιπόν, από τα συνολικά στοιχεία του ΕΔΣΝΑ για το 2018; Περισσότερο από 80% των απορριμμάτων που παράγονται στην Αττική θάβονται στον ΧΥΤΑ. Αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) στους μπλε κάδους κατέληξαν πέρυσι περίπου 160.000 τόνοι, εκ των οποίων ανακυκλώθηκαν περίπου οι μισοί. Κατά συνέπεια το κύριο ρεύμα της ανακύκλωσης ακόμα και στο καλύτερο σενάριο δεν ξεπέρασε το 5%.
Η δυσοίωνη αυτή εικόνα είναι δεδομένο ότι θα απασχολήσει άμεσα όποιον(-α) εκλεγεί στη θέση του περιφερειάρχη Αττικής. Τα περιθώρια ελιγμών όμως είναι λιγοστά, καθώς ο ΧΥΤΑ Φυλής εκτιμάται ότι δεν έχει περισσότερο από 8-10 μήνες λειτουργίας. Μόνη υπαρκτή «εναλλακτική» είναι ο ΧΥΤΥ Γραμματικού με... πολλούς «αστερίσκους»: κατ’ αρχάς, δεν είναι ΧΥΤΑ αλλά ΧΥΤΥ, επομένως θα είναι παράνομη η χύδην ταφή των απορριμμάτων, όπως γίνεται στη Φυλή.
Κατά δεύτερον, η μεταφορά απορριμμάτων στο Γραμματικό δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς σημαντική μερίδα της τοπικής κοινωνίας εμποδίζει τη χρήση του ΧΥΤΥ ακόμα και για το ελάχιστο υπόλειμμα επεξεργασίας των απορριμμάτων της Ανατολικής Αττικής (έως 23.000 τόνους ετησίως είχε εξαγγείλει η Περιφέρεια Αττικής), πόσο μάλλον για τη μετατροπή της εγκατάστασης σε νέα Φυλή. Αλλά ακόμα κι αν επιβληθεί η χρησιμοποίησή του μέσα σε κάποιο καθεστώς έκτακτης ανάγκης της πρωτεύουσας, η χωρητικότητα του ΧΥΤΥ Γραμματικού είναι μόλις 2 εκατ. κυβικά μέτρα, επομένως μπορεί να χωρέσει μέχρι 1,2-1,3 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων (όταν στη Φυλή θάβονται 1,4 εκατ. τόνοι ετησίως), δηλαδή θα εξαντληθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Επομένως, η μόνη ρεαλιστική λύση είναι ακόμα μια επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, μια επιλογή που εκτός από τις τεχνικές δυσκολίες που έχει (καθώς ο διαθέσιμος χώρος γύρω από τον ΧΥΤΑ είναι ελάχιστος), θα διαιωνίσει τη «χρήση» της Δυτικής Αττικής ως πίσω αυλή του Λεκανοπεδίου.
Γιατί βρεθήκαμε σε οριακό σημείο; Παρότι η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε έναν νέο σύγχρονο περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές στη διαχείριση των απορριμμάτων, απέφυγε στη συνέχεια να λάβει οποιαδήποτε δύσκολη (πολιτικά) απόφαση για τις υποδομές που η εφαρμογή του προϋποθέτει.
Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα μια ατέρμονη διαβούλευση, η Περιφέρεια δεν έχει ακόμα προκηρύξει ούτε έναν διαγωνισμό για μονάδες διαλογής ή κομποστοποίησης, ενώ απέφυγε να προχωρήσει σε χωροθετήσεις νέων ΧΥΤΥ φοβούμενη τις τοπικές αντιδράσεις. Αντίστοιχα, οι δήμοι έκαναν ελάχιστα επί της ουσίας για να εφαρμόσουν τα τοπικά τους σχέδια.
Εμπόδια παντού
Αντίστοιχα, η Νέα Δημοκρατία πρόσφατα τάχθηκε υπέρ της κατασκευής εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην Αττική. Η επιλογή αυτή έχει με τη σειρά της σοβαρά ζητήματα: επί της αρχής, η «ενεργειακή αξιοποίηση» τοποθετείται πλέον από την Ευρωπαϊκή Ενωση (στην ιεράρχηση των μεθόδων διαχείρισης) σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την ταφή. Επιπλέον, ο χώρος που είχε αδειοδοτηθεί για τη δημιουργία των μονάδων δεν υπάρχει πια, αφού χρησιμοποιήθηκε για την επέκταση του ΧΥΤΑ. Επομένως, ακόμα κι αν η λύση του εργοστασίου καύσης προωθείτο, θα χρειάζονταν αρκετά χρόνια για τη μελέτη και κατασκευή του εργοστασίου και άγνωστος χρόνος για τη χωροθέτησή του.
πηγή http://www.kathimerini.gr

Επιστολή προς το Δήμαρχο της Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλή Γκότση- «Η αναδειχθεί η Ελευθερούπολη, να γίνει διατηρητέα συνοικία»

  Η Νέα Ιωνία σήμερα
Νέα Ιωνία 21.03.2019
Επιστολή προς το Δήμαρχο της Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλή Γκότση
της Ραφαηλίας Καπίρη, μαθήτριας
του 6ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας
«Η αναδειχθεί η Ελευθερούπολη, να γίνει διατηρητέα συνοικία»

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Με αφορμή την είδηση ότι ο συνοικισμός της Ελευθερούπολης κινδυνεύει να «γκρεμιστεί», προκειμένου να χτιστούν σύγχρονα κτήρια – πολυκατοικίες, αλλά και να καταστραφεί από καιρικά φαινόμενα λόγω της αδιαφορίας αρκετών ανθρώπων, σας γράφω την παρούσα επιστολή, ως μαθήτρια του 6ου Γυμνασίου και μέλος του Λογοτεχνικού Εργαστηρίου.

Αρχικά, όπως γνωρίζετε, μπορεί η Νέα Ιωνία να είναι μια αστική περιοχή, όμως ιστορικά δημιουργήθηκε από πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν έρθει στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του ’22 και την ανταλλαγή πληθυσμών.


Τα σπιτάκια αυτά ήταν οι πρώτες κατοικίες για πρόσφυγες από την Καππαδοκία, τη Σμύρνη, το Αϊβαλί και άλλες πολιτείες της Ιωνίας. Συνεπώς, έχουν μεγάλη ιστορική σημασία, καθώς αποτελούν ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας. Η αναπαλαίωση και η συντήρηση του οικισμού της Ελευθερούπολης αποτελεί ένδειξη σεβασμού προς τη μεγάλη προσφορά των προσφύγων στις τέχνες, τα γράμματα, αλλά και την οικονομία της χώρας και συλλήβδην στη διαμόρφωση της Ελληνικής ταυτότητας.

Υπάρχουν πολλοί και ποικίλοι τρόποι για να αξιοποιηθούν. Αρχικά, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μουσεία λαϊκής τέχνης. Είναι γνωστό ότι η ρεμπέτικη μουσική ήρθε στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες που μετέφεραν στη νέα τους πατρίδα την πολιτιστική τους παράδοση. Ακόμη, θα μπορούσε να μετατραπούν σε χώρους όπου θα εκτίθενται δημιουργίες και αντικείμενα προσφύγων που έκαναν αισθητή την παρουσία τους στον πνευματικό χώρο, όπως οι λογοτέχνες Σεφέρης, Βενέζης, Θεοτοκάς, ο ζωγράφος Φώτης Κόντογλου και πολλοί άλλοι.

Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να εκτίθενται φωτογραφικό υλικό, βίντεο, που θα αφορά την καταστροφή της Μικράς Ασίας και που θα μπορούν να τον επισκέπτονται, όχι μόνο οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας, αλλά όλοι οι Έλληνες μικροί και μεγάλοι.

Ακόμη, δεδομένου ότι οι οικισμοί αυτοί φιλοξένησαν πρόσφυγες θα μπορούσαν και σήμερα να μετατραπούν σε ξενώνες φιλοξενίας προσφύγων.

Επιπλέον, ο συνοικισμός της Ελευθερούπολης διαθέτει μια απαράμιλλη ομορφιά, καθώς και ένα είδος ξεχωριστής αρχιτεκτονικής, με όμορφα στενά που το καθένα σε οδηγεί μέσα στις μικρές γειτονιές. Ένας αέρας αρχοντιάς και ένας ανάλαφρος τόνος ευγένειας διαγράφεται στις γωνιές αυτού του συνοικισμού. Δυσάρεστο θα αποτελεί το γεγονός της καταστροφής αυτής της περιοχής, διότι διαθέτει τεράστια συναισθηματική αξία για τον τόπο μας.

Εν κατακλείδι, εγώ και οι συμμαθητές μου είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αναδείξουμε τον συνοικισμό της Ελευθερούπολης και να κρατήσουμε τη φλόγα εκείνης της εποχής ζωντανή. Έτσι, μέσα από διάφορες εκδηλώσεις – θεατρικά – αφίσες που θα δημιουργήσουμε θα πετύχουμε τον στόχο μας και θα ευαισθητοποιήσουμε όλους τους κατοίκους.

Είμαι βέβαιη, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημα μου, το οποίο είναι και αίτημα της πλειοψηφίας τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και τον συμμαθητών μου.

Με εκτίμηση,
Καπίρη Ραφαηλία, μαθήτρια του 6ου Γυμνασίου της Νέας Ιωνίας

Την επιστολή συνυπογράφουν και τα μέλη του Λογοτεχνικού Εργαστηριού του 6ου Γυμνασίου της Νέας Ιωνίας που την άκουσαν.
Οι μαθητές: Ρίνας Άγγελος, Καπάρου Ελεονώρα, Σιμιτζόγλου Μαρία, Ραράκου Θεοφανία, Λιαποδημήτρη Κατερίνα, Χατζηευφραιμίδης Μάριος, Χατζηγεωργίου Άγγελος, Μαρούδας Αθανάσιος, Οικονομοπούλου Αγγελίνα, Παπαθανασοπούλου Δέσποινα, Παπαγεωργίου Σοφία, Καλέτσιος Βασίλειος. Οι εκπαιδευτικοί: Μαλλή Μαρία, Πάτσης Μιχάλης.

Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Στήριξη στους συμβασιούχους Καθαριότητας του Δ.Νεάπολης – Συκεών Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης

 
Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, κάνει γνωστή τη στήριξη  της στους προς απόλυση συμβασιούχους Καθαριότητας του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αύριο, Τρίτη 9/4/2019, στις 6 μ.μ. στο Ρολόι (Νεάπολη).
Η ανακοίνωση
Η διοίκηση του δήμου Νεάπολης-Συκεών, προχωρά το επόμενο διάστημα στην απόλυση ακόμα 22 συναδέλφων, είχε προηγηθεί η απόλυση άλλων 7.
Οι δε 22 συνάδελφοι συμβασιούχοι έχουν απόφαση του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η οποία μετατρέπει τις συμβάσεις τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Ενώ ο νόμος δίνει την δυνατότητα στην διοίκηση του δήμου να μην προσφύγει σε ένδικα μέσα, αυτή επιλέγει την προσφυγή σ’αυτά.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει συνάδελφοι ότι ενώ θα μπορούσε ο Δήμος της «ανθρωπιάς» και της «κοινωνικής ευαισθησίας» υλοποιώντας την απόφαση του πρωτοδικείου να δώσει μόνιμη και σταθερή δουλειά στους συναδέλφους, αυτός επιλέγει το δρόμο των απολύσεων.
Οι συμβασιούχοι-συνάδελφοι μας, στην καθαριότητα και όχι μόνο, παλεύουν εδώ και τέσσερα χρόνια, μέσα από το σωματείο, για το αυτονόητο, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Προχωρήσαμε σε δεκάδες κινητοποιήσεις, απεργίες, καθόδους στην Αθήνα στα υπουργεία, παρεμβάσεις παντού, ακόμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό προκειμένου να δώσει πολιτική λύση και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Πριν λίγες μόνο βδομάδες συμμετείχαμε στην πρωτοβουλία δεκάδων σωματείων και ομοσπονδιών του δημοσίου, καταθέτοντας πρόταση σε όλα τα κόμματα, πλην της ναζιστικής ΧΑ, προκειμένου μπροστά στην αναθεώρηση του συντάγματος, να καταργηθούν από αυτό, όλες οι διατάξεις που «απαγορεύουν» την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Όλοι -πλην ΚΚΕ- μας γύρισαν την πλάτη, καταψήφισαν την πρόταση.
Η πολιτική λύση μπορεί να μην δόθηκε, οδηγώντας κατά δεκάδες τους συναδέλφους στα δικηγορικά γραφεία, αλλά η πίεση έφερε την προκήρυξη ( 3Κ) μονίμων θέσεων στις υπηρεσίες καθαριότητας, μετά από πολλά χρόνια.
Όσοι δουλεύουν στην καθαριότητα όμως γνωρίζουν καλά ότι οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες αυτών των προσλήψεων. Συγκεκριμένα στο δήμο Νεάπολης- Συκεών οι συνάδελφοι στην καθαριότητα λένε ότι και οι συμβασιούχοι που απολύθηκαν και αυτοί που οδεύουν προς απόλυση και οι συνάδελφοι από την 3Κ καθώς και αυτοί που θα περάσουν από την Δημοτική επιχείρηση στον δήμο. ΟΛΟΙ χρειάζονται για να μπορέσει να λειτουργήσει η υπηρεσία σωστά προς όφελος του λαού της πόλης. Κλείνοντας έτσι και την πόρτα στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Συνάδελφοι
Το σωματείο μας, προχώρησε σε παρέμβαση στο ΔΣ, στην οικονομική επιτροπή του Δήμου Νεάπολης- Συκεών και συνεχίζουμε, δε πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ ΟΣΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην κινητοποίηση την Τρίτη 9/4/2019 στις 6μμ στο Ρολόι (Νεάπολη).
Προσυγκέντρωση στις 5: 30 στο ΦΩΤΟ ΣΑΒΒΑΣ στη Νεάπολη.
πηγή https://www.aftodioikisi.gr

Αγιος Σάββας, έκτος όροφος


 

Ο Βασίλης Λυριτζής έφυγε με αγάπη, χάδια και δάκρυα

Σχεδόν καθημερινά επισκέπτομαι έναν καλό μου φίλο που νοσηλεύεται στον έκτο όροφο του«Άγιου Σάββα». Η πτέρυγα του έκτου ορόφου αποτελείται από 27 μονόκλινα δωμάτια στα οποία νοσηλεύονται πολύ βαριά περιστατικά. Τόσο βαριά, ώστε οι επισκέπτες οφείλουν να απολυμαίνουν χέρια και να φορούν μάσκα πριν μπουν στο δωμάτιο. Συνήθως διασχίζω την πύλη του νοσοκομείου με τη σιγουριά του ανθρώπου που γνωρίζει ότι πηγαίνει εκεί για να φύγει σε μία ώρα. Πηγαίνω ευθεία και στρίβω δεξιά, στην εκκλησία. Εκεί πάντα με κατατρέχει, σαν σκιά, η εικόνα από το προσκύνημα στο λείψανο της Αγίας Βαρβάρας, πριν από τέσσερα χρόνια. Είχα πάει για ρεπορτάζ, αλλά δεν βρήκα τις λέξεις. Μία σιωπηρή ουρά από ανθρώπους με ορό στο χέρι. Ανάσα την ανάσα, σταγόνα τη σταγόνα, για να φτάσουν στο λείψανο και να ζητήσουν εκείνο που η επιστήμη δεν μπορούσε να τους δώσει. Άτριχα κεφάλια να γυαλίζουν στον ήλιο, μάγουλα και προγούλια φουσκωμένα, μάτια που προσπαθούσαν να μη χαθούν στο βάθος του κρανίου. Και χείλη στεγνά να ψάχνουν τη δροσιά στο εγκιβωτισμένο σκήνωμα. Φτάνω στο κυλικείο και τους ξαναβλέπω πάλι. Τα ίδια πρόσωπα, αλλά όχι τους ίδιους ανθρώπους. Με την πιτζάμα ή το νυχτικό. Τον ορό που μετράει τον χρόνο. Και ένα τσιγάρο στο χέρι. Χαζεύω μερικούς που παίρνουν την τζούρα όπως το μωρό ρουφάει το γάλα, να φτάσει σε κάθε κύτταρο. Και μετά φέρνουν πίσω το κεφάλι στέλνοντας μία δέσμη καπνού στο βρώμικο υπόστεγο. Ένας φίλος σοκαρίστηκε από το θέαμα. Καρκινοπαθείς με το τσιγάρο στο χέρι; Του είπα ότι οι άνθρωποι πρέπει να απολαμβάνουν τα ωραιότερα τσιγάρα της ζωής τους.
Στρίβω αριστερά και στέκομαι μπροστά στα ασανσέρ που πηγαίνουν στον έκτο. Στην πλάτη μου υπάρχει μία πινακίδα για το Ιατρείο Πόνου. Την αποφεύγω. Ένα χρόνο, ίσως και λίγο παραπάνω, πριν πεθάνει η φίλη μου η Αναστασία, η γυναίκα του Πύρρου, είχαμε κάνει μία εκδρομή οι δυο μας στην Κακιά Θάλασσα, στην Κερατέα. Κάτσαμε σε ένα παγκάκι και βλέπαμε τη θάλασσα. Τη ρώτησα πώς είναι ο καρκίνος. «Δεν ξέρεις. Για αυτό και καμιά φορά μπορεί να σας ζηλεύω. Όμως όταν μάθεις τι είναι ο καρκίνος, καταλαβαίνεις ότι έχεις ξοδέψει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σου σε μαλακίες».
Με το ασανσέρ συνήθως ανεβαίνω μόνος. Όταν ανοίγει η πόρτα βλέπω μπροστά μου έναν αδιάφορο πράσινο τοίχο. Όμως στον έκτο όροφο του «Άγιου Σάββα» αισθάνομαι ότι η ησυχία παίρνει το σχήμα των πραγμάτων. Είναι η πράσινη βελούδινη πολυθρόνα που κάποιος πρέπει να βούτηξε από παλιό σαλόνι. Το μπουκάλι με το μπλε απολυμαντικό που στέκει γυρτό στη θήκη, χωρίς καπάκι. Και εσύ ρίχνεις μπλε υγρό στη μία παλάμη, το αφήνεις στη θέση του, τρίβεις τα χέρια σου και φοράς τη μάσκα. Είσαι ένας ιερέας που πλένεις τα χέρια σου, φοράς το πετραχήλι και ετοιμάζεσαι να μεταλάβεις στο Μέγα Μυστήριο.
Συνεχίζω και βαδίζω προς το δωμάτιο του φίλου μου, το οποίο βρίσκεται στο τέλος του διαδρόμου. Δεν μπορώ να κρατήσω τη ματιά μου ίσια, φεύγει η λαίμαργη, κοιτάζει πίσω από τα τζάμια με τις ζωγραφισμένες ρίγες στις πόρτες των άλλων δωματίων. Άνθρωποι με χειρουργικές μάσκες γύρω από ένα κρεβάτι. Ασθενείς με τη μάσκα του οξυγόνου. Σαν να περπατάω πάνω σε πακέτο τσιγάρου και να ζωντανεύει μία εικόνα. Μπαίνω στο δωμάτιο του φίλου μου. Κάθομαι στα αριστερά του. Τον χαϊδεύω στον ώμο και στο κεφάλι. Του πιάνω το χέρι. Και του μιλάω. Λέμε τα τετριμμένα με τη γυναίκα του, για τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη, τις δουλειές. Για πράγματα που δεν έχουν καμία σημασία εκεί μέσα. Είναι απίστευτες οι ανοησίες που λένε οι άνθρωποι σε αυτές τις καταστάσεις. Άσχετες κουβέντες για να γεμίζουν τη σιωπή και να δίνουν ψευδαίσθηση κανονικότητας. Φιλάω τον φίλο μου στο κεφάλι και φεύγω. Ένα βράδυ πέτυχα στον διάδρομο μία νόστιμη νοσοκόμα με καμπύλες. Χαμήλωσα το βλέμμα στην περιφέρεια της. Και είπα ότι ζω, ρε πούστη μου, ζω.

 Kostas Giannakidis

Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Η Δονούσα είναι το πρώτο νησί του Αιγαίου που καταργεί τα πλαστικά μιας χρήσης

 
Το πρώτο νησί στο Αιγαίο, το οποίο θα απαλλαγεί τελείως από τα πλαστικά μιας χρήσης, υιοθετώντας φιλικότερες προς το θαλάσσιο περιβάλλον συνήθειες, αναμένεται να γίνει η Δονούσα.
Η πρωτοβουλία ονομάζεται «Sea Change Greek Islands» και ανήκει στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη, υπό την αιγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινότητας Δονούσας. Η Δονούσα πήρε τη Σκυτάλη από τη Σίκινο, η οποία ξεκίνησε πέρυσι την προσπάθεια αντικατάστασης των πλαστικών μίας χρήσης, αρχίζοντας από το πλαστικό καλαμάκι.
Οι δράσεις στη ∆ονούσα θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 5 Απριλίου, µε ενηµέρωση των κατοίκων, υπογραφή συµφωνητικών δέσµευσης και δράσεις ευαισθητοποίησης.
Κατά τη διάρκεια της τριήµερης παραµονής της η οµάδα του προγράµµατος θα πραγµατοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραµµα στους µαθητές του νησιού, θα πάρει µέρος στον καθαρισµό µονοπατιών και ακτών, θα πραγµατοποιήσει υποθαλάσσιο καθαρισµό του λιµανιού σε συνεργασία µε τη µη κερδοσκοπική οργάνωση Σύλλογος Αγριας Ζωής Νάξου, πρεσβευτή του προγράµµατος «Sea Change Greek Islands» για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, ενώ θα προσφέρει σε όλους τους κατοίκους του νησιού το επαναχρησιµοποιούµενο ποτήρι «Sea Change Donoussa», καθώς και βιοδιασπώµενες σακούλες και καλαµάκια στις επιχειρήσεις.
Μέχρι στιγμής, εκτός από τη Δονούσα, δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Αμοργό, στην Ανάφη, στην Ηρακλειά, στην Κίμωλο, στο Κουφονήσι, στη Σέριφο, στη Σίκινο, στη Σχοινούσα και στη Φολέγανδρο.
πηγή https://indicator.gr
Στοχεύοντας σταθερά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, στο πλαίσιο του προγράμματος Sea Change Greek Islands, υπό την αιγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κάνουν τη Δονούσα το πρώτο νησί του Αιγαίου χωρίς πλαστικά μίας χρήσης. Η πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινότητας Δονούσας και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δονούσας «Ποσειδών», τον Σύλλογο Επαγγελματιών Δονούσας και την Ένωση Δονουσιωτών Κυκλάδων Έναν χρόνο πριν, με αφετηρία τη Σίκινο, το πρόγραμμα Sea Change Greek Islands ξεκίνησε την προσπάθεια αντικατάστασης των πλαστικών μίας χρήσης, αρχίζοντας από το πλαστικό καλαμάκι. Όπως αναφέρει το ίδρυμα, το ήδη επιτυχημένο πρόγραμμα οργανώνει, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους, μια πολυεπίπεδη παρέμβαση στη Δονούσα, προσκαλώντας τους επαγγελματίες και τους κατοίκους του νησιού να δεσμευτούν για τη συστηματική μείωση και σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης από το νησί, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα. Σημειώνεται πως η απαγόρευση θα ισχύει πριν την εξειδίκευση της πρόσφατης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία έως το 2021 θα απαγορευτούν σταδιακά τα πλαστικά μίας χρήσης στα κράτη-μέλη της. Οι δράσεις στη Δονούσα θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 5 Απριλίου, με ενημέρωση των κατοίκων, υπογραφή συμφωνητικών δέσμευσης και δράσεις ευαισθητοποίησης. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής της, η ομάδα του προγράμματος θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στους μαθητές του νησιού, θα πάρει μέρος στον καθαρισμό μονοπατιών και ακτών, θα πραγματοποιήσει υποθαλάσσιο καθαρισμό του λιμανιού σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Σύλλογος Άγριας Ζωής Νάξου, πρεσβευτή του προγράμματος Sea Change Greek Islands για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες. Παράλληλα θα προσφέρει σε όλους τους κατοίκους του νησιού το επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι Seachange Donoussa, καθώς και βιοδιασπώμενες σακούλες και καλαμάκια στις επιχειρήσεις. Ο Αντιδήμαρχος Νάξου Δημήτρης Λιανός δήλωσε για το πρόγραμμα: «Με ιδιαίτερη χαρά αγκαλιάζουμε το πρόγραμμα Sea Change Greek Islands σε ένα από τα πέντε νησιά του Δήμου μας, στη Δονούσα. Συνεχίζοντας τις δράσεις που ξεκίνησαν έναν χρόνο πριν, σήμερα κάνουμε τη Δονούσα το πρώτο νησί χωρίς πλαστικά μίας χρήσης στο Αιγαίο. Ελπίζουμε πως το παράδειγμά μας θα εμπνεύσει κι άλλους νησιωτικούς δήμους, προκειμένου να καταστήσουμε τον τόπο μας έναν ξεχωριστό τόπο διαμονής και φιλοξενίας». Η δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, ανέφερε σχετικά: «Τα πλαστικά μίας χρήσης χρησιμοποιούνται για λίγα μόλις λεπτά, αλλά οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον διαρκούν για δεκαετίες. Η λύση βρίσκεται στα χέρια όλων μας, στις επιλογές και στις καθημερινές μας συνήθειες. Όλοι μπορούμε να είμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο μας. Έναν χρόνο πριν κάναμε την αρχή, λέγοντας «όχι» στο πλαστικό καλαμάκι. Σήμερα πηγαίνουμε την κοινή μας προσπάθεια ένα βήμα πιο μακριά, κάνοντας τη Δονούσα, ένα νησί με σπάνια ομορφιά, το πρώτο #single_plastic_free νησί στο Αιγαίο». Πηγή: www.lifo.gr
Στοχεύοντας σταθερά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, στο πλαίσιο του προγράμματος Sea Change Greek Islands, υπό την αιγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κάνουν τη Δονούσα το πρώτο νησί του Αιγαίου χωρίς πλαστικά μίας χρήσης. Η πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινότητας Δονούσας και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δονούσας «Ποσειδών», τον Σύλλογο Επαγγελματιών Δονούσας και την Ένωση Δονουσιωτών Κυκλάδων Έναν χρόνο πριν, με αφετηρία τη Σίκινο, το πρόγραμμα Sea Change Greek Islands ξεκίνησε την προσπάθεια αντικατάστασης των πλαστικών μίας χρήσης, αρχίζοντας από το πλαστικό καλαμάκι. Όπως αναφέρει το ίδρυμα, το ήδη επιτυχημένο πρόγραμμα οργανώνει, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους, μια πολυεπίπεδη παρέμβαση στη Δονούσα, προσκαλώντας τους επαγγελματίες και τους κατοίκους του νησιού να δεσμευτούν για τη συστηματική μείωση και σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης από το νησί, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα. Σημειώνεται πως η απαγόρευση θα ισχύει πριν την εξειδίκευση της πρόσφατης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία έως το 2021 θα απαγορευτούν σταδιακά τα πλαστικά μίας χρήσης στα κράτη-μέλη της. Οι δράσεις στη Δονούσα θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 5 Απριλίου, με ενημέρωση των κατοίκων, υπογραφή συμφωνητικών δέσμευσης και δράσεις ευαισθητοποίησης. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής της, η ομάδα του προγράμματος θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στους μαθητές του νησιού, θα πάρει μέρος στον καθαρισμό μονοπατιών και ακτών, θα πραγματοποιήσει υποθαλάσσιο καθαρισμό του λιμανιού σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Σύλλογος Άγριας Ζωής Νάξου, πρεσβευτή του προγράμματος Sea Change Greek Islands για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες. Παράλληλα θα προσφέρει σε όλους τους κατοίκους του νησιού το επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι Seachange Donoussa, καθώς και βιοδιασπώμενες σακούλες και καλαμάκια στις επιχειρήσεις. Ο Αντιδήμαρχος Νάξου Δημήτρης Λιανός δήλωσε για το πρόγραμμα: «Με ιδιαίτερη χαρά αγκαλιάζουμε το πρόγραμμα Sea Change Greek Islands σε ένα από τα πέντε νησιά του Δήμου μας, στη Δονούσα. Συνεχίζοντας τις δράσεις που ξεκίνησαν έναν χρόνο πριν, σήμερα κάνουμε τη Δονούσα το πρώτο νησί χωρίς πλαστικά μίας χρήσης στο Αιγαίο. Ελπίζουμε πως το παράδειγμά μας θα εμπνεύσει κι άλλους νησιωτικούς δήμους, προκειμένου να καταστήσουμε τον τόπο μας έναν ξεχωριστό τόπο διαμονής και φιλοξενίας». Η δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, ανέφερε σχετικά: «Τα πλαστικά μίας χρήσης χρησιμοποιούνται για λίγα μόλις λεπτά, αλλά οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον διαρκούν για δεκαετίες. Η λύση βρίσκεται στα χέρια όλων μας, στις επιλογές και στις καθημερινές μας συνήθειες. Όλοι μπορούμε να είμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο μας. Έναν χρόνο πριν κάναμε την αρχή, λέγοντας «όχι» στο πλαστικό καλαμάκι. Σήμερα πηγαίνουμε την κοινή μας προσπάθεια ένα βήμα πιο μακριά, κάνοντας τη Δονούσα, ένα νησί με σπάνια ομορφιά, το πρώτο #single_plastic_free νησί στο Αιγαίο». Πηγή: www.lifo.gr

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Έβγαλαν 1.500 κιλά σκουπίδια από τον βυθό στο λιμανάκι της Νάουσας στην Πάρο

 ναοθσα
Κατάδυση στο λιμάνι Νάουσας Πάρου πραγματοποίησαν εθελοντές δύτες της περιβαλλοντικής οργάνωσης «WE DIVE WE CLEAN»,  με στόχο να καθαρίσουν τον βυθό από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όγκο στερεών απορριμμάτων.

Μέσα σε σχεδόν μιάμιση ώρα, οι δύτες ανέσυραν από τον βυθό ενάμιση τόνο απορριμμάτων, από πλήθος ελαστικών, τηγάνια, μπαταρίες αυτοκινήτων και κουτάκια αλουμινίου μέχρι κάδους απορριμμάτων, μοκέτες, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, μια ελληνική σημαία ακόμα και μία τηλεόραση!

πηγή http://www.kathimerini.gr/

Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

“Σφράγισε” χώρους επικίνδυνους για εργαζομένους του Δήμου Θήρας το Σ.ΕΠ.Ε.

Την παρέμβαση του Σ.ΕΠ.Ε. προκάλεσε η αιφνίδια επίσκεψη – πρωτοβουλία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, σε χώρους στέγασης υπαλλήλων του Δήμου Θήρας, σε συνέχεια σχετικής αναφοράς – καταγγελίας του Σωματείου των Εργαζομένων, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τις επικρατούσες τραγικές, επικίνδυνες συνθήκες σε δημοτικά κτήρια. [βλ. και ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ].
Ο Επιθεωρητής Εργασίας έκλεισε δύο χώρους - των ηλεκτρολόγων και των υδραυλικών - ενώ προχώρησε σε νέα έκθεση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κα Μαρία Παπαδοπούλου, Ταμία της Ομοσπονδίας, σήμερα, κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας προσήλθε στο Δήμο Θήρας και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις για τις οποίες υπήρξε καταγγελία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου. «Ο Επιθεωρητής Εργασίας ήταν καταπέλτης. Ζήτησε να εκκενωθούν άμεσα δυο χώροι. Αυτοί των υδραυλικών και των ηλεκτρολόγων. Παράλληλα, θα συνταθεί νέα έκθεση και η υπόθεση πιθανότατα θα πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης».
«Είμαστε σε επαγρύπνηση. Θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Σωματείο Εργαζομένων για τις εξελίξεις και θα παρέμβουμε και πάλι σαν Ομοσπονδία αν χρειαστεί και δεν αποκατασταθεί όλο το θέμα που αφορά την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζόμενων του Δήμου Θήρας», συμπληρώνει η κα Παπαδοπούλου.


η
πηγή https://www.epoli.gr

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Πρώην σχολικοί φύλακες: Αιτήσεις για επιστροφή στους δήμους με… αντίπαλο τον χρόνο

 
Με αντίπαλο τον χρόνο αρχίζουν οι διαδικασίες επιστροφής των πρώην σχολικών φυλάκων στους δήμους. Με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, ζητείται από τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι το 2013 είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της χώρας, ως βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, να υποβάλουν αίτηση είτε προς τον δήμο στον οποίο υπηρετούσαν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα, είτε σε όποιον άλλον επιθυμούν να μεταταγούν.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι εν λόγω μετατάξεις δεν εξαιρούνται από την αναστολή λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, και ως εκ τούτου καλούνται τόσο οι αιτούντες, όσο και οι εμπλεκόμενοι φορείς, να επισπεύσουν τις διαδικασίες, ώστε να προλάβουν τις μετατάξεις πριν το «πάγωμα» των προσλήψεων. Η αναστολή στις προσλήψεις αρχίζει έναν μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή στις 26 Απριλίου, και τελειώνει με την εγκατάσταση των νέων αιρετών οργάνων, δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου 2019.
Προϋπόθεση για τη μετάταξη είναι η κάλυψη των θέσεων στον φορέα προέλευσης (νοσοκομείο) της ειδικότητας στην οποία ανήκει ο υπάλληλος, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του, να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 50%. Επίσης, πρέπει ο υπάλληλος να μην είναι ο μοναδικός που υπηρετεί στον συγκεκριμένο κλάδο, εκτός κι αν στο οργανόγραμμα του φορέα προβλέπεται μόνο μία θέση του εν λόγω κλάδου.
Η μετάταξη του εν λόγω προσωπικού διενεργείται με μεταφορά της θέσης του στον δήμο, σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ειδικότητας ΔΕ Σχολικών Φυλάκων, με τον βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχε πριν τεθεί σε διαθεσιμότητα, συνυπολογιζόμενου του χρόνου υπηρεσίας στις υγειονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων αναφορικά με τη βαθμολογική και τη μισθολογική εξέλιξή του. Οι μετατασσόμενοι διατηρούν το ίδιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Α.Δ.Ε.Δ.Υ. :Στήριξη εργαζομένων στο Δήμο Καλαμάτας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει την κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μεσσηνίας, το οποίο έχει κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας σήμερα, Τρίτη 2 Απριλίου 2019, διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία έξι (6) συναδέλφων.
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι του Δήμου Καλαμάτας διαμαρτύρονται για την επικείμενη απόλυση έξι (6) εργαζομένων στο Δήμο Καλαμάτας που υπηρετούν έντεκα (11) χρόνια, με ασφαλιστικά μέτρα, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. απαιτεί να δοθεί πολιτική λύση ώστε να παραμείνουν στην εργασία του οι έξι (6) συνάδελφοί μας.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.