Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

ΕΔΣΝΑ : Η ανακύκλωση στους ιδιώτες με συνοπτικές διαδικασίες

 
Η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόταση της Ιδιωτικής εταιρείας ανακύκλωσης συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε» για   10.000 σημεία συλλογής  με την  τοποθέτηση ειδικών κάδων χωριστής διαλογής στην Πηγή των επιμέρους υλικών συσκευασιών  και τη συλλογή, τη  μεταφορά και την ανακύκλωση των υλικών .

Το θέμα μπήκε εκτάκτως στην συνεδρίαση (χωρίς να είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη),  αλλά αυτό δεν εμπόδισε τα μέλη της Ε.Ε να ψηφίσουν ΟΜΟΦΩΝΑ υπέρ της σύμβασης με την ιδιωτική εταιρεία .
Από την απόφαση της Ε.Ε του  ΕΔΣΝΑ προκύπτει ότι δεν συζητήθηκαν ούτε τα στοιχειώδη όπως η χρονική διάρκεια της σύμβασης ή το σε ποια ΚΔΑΥ θα πηγαίνουν τα υλικά για επεξεργασία. Σημειωτέων πως η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε» δεν διαθέτει δικό της ΚΔΑΥ .
Η συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία ανακύκλωσης συσκευασιών έχει  παρελθόν γεμάτο καταγγελίες και  πολυετή κόντρα με τον αρμόδιο ελεγκτικό φορέα του Δημοσίου τον ΕΟΑΝ.
Όμως η συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία φαίνεται  ως ευνοούμενη πρωτοκλασάτου υπουργού της κυβέρνησης της Ν.Δ και για αυτό ο ΕΔΣΝΑ προθυμοποιήθηκε να την αναγάγει σε μεγάλο αφεντικό στον τομέα της ανακύκλωσης συσκευασιών στην περιφέρεια Αττικής.
Με όχημα πλέον  τον ΕΔΣΝΑ  μια αμιγώς ιδιωτική εταιρεία μπαίνει στον πολύπαθο τομέα της ανακύκλωσης σε όλους τους δήμους της Αττικής χωρίς να ρωτηθεί ούτε ένα δημοτικό συμβούλιο και χωρίς να συζητηθεί το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής.
Τώρα σειρά θα πάρουν οι ιδιώτες και στην συλλογή την μεταφορά και την επεξεργασία των βιοαποβλήτων .
Αυτός είναι πλέον ο νέος ρόλος του ΕΔΣΝΑ .
 Με τις ΣΔΙΤ στις νέες μονάδες επεξεργασίας στη Φυλή και το Σχιστό , με την είσοδο των ιδιωτών στην ανακύκλωση και την συλλογή των βιοαποβλήτων , ο ΕΔΣΝΑ μετατρέπετε σε όχημα για την είσοδο των ιδιωτών σε όλους τους τομείς του κύκλου της διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς οι δήμοι να το πάρουν χαμπάρι.
Περιμένουμε την αντίδραση των δημοτικών αρχών και των συνδικαλιστικών οργάνων.
Η απόφαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ ΕΔΩ 

Θ.Ε.Μ.  
πηγή http://anntilogos.blogspot.com

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Επισκευή Πεζοδρομίων: Νομικά υπόχρεοι και περιπτώσεις ευθύνης Δήμου - Παρόδιων Ιδιοκτητών

 Αποτέλεσμα εικόνας για χαλασμενα πεζοδρομια πολυκατοικιας
Με αφορμή τις ολοένα και αυξανόμενες παρατηρήσεις των δημοτών για την ευθύνη του Δήμου για την επισκευή των πεζοδρομίων χρήσιμη είναι η εξέταση του ζητήματος του "υπευθύνου" προς αποκατάσταση απο νομική σκοπιά.

Το νομικό πλαίσιο αναφορικά με τα πεζοδρόμια και τον υπόχρεο σε επισκευή τους οριοθετείται από την υπουργική απόφαση ΥΑ 3046/304/30-1/3-2-1989 ΦΕΚ 59 Δ΄ ( ΚΤΗΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ) του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και ιδίως το άρθρο 24 , καθώς και από τα άρθρα 104, 105,106 του Εισαγωγικού Νόμου Αστικού Κώδικος και τα άρθρα 288, 281, 200 Γενικών Αρχών Αστικού Κώδικος.

Ανατρέχοντας στην σχετική νομοθεσία διακρίνουμε ότι ο νομοθέτης κάνει μία διπλή διάκριση: διακρίνει μεταξύ των αιτιών που δημιούργησαν την εστία ευθύνης και ορίζει ότι,

1) στην περίπτωση που αιτία της βλάβης στο πεζοδρόμιο είναι ένα γεγονός που εκφεύγει της σφαίρας ευθύνης του δήμου , αρμόδιος είναι ο παρόδιος ιδιοκτήτης προς αποκατάσταση του πεζοδρομίου που κείται έμπροσθεν της οικίας του,

2) στην περίπτωση όμως που η βλάβη στο πεζοδρόμιο προκλήθηκε ένεκα πρωθύστερης επικίνδυνης ενέργειας άλλων φορέων πχ ή του δήμου διαμέσου των αρμοδίων οργάνων του ή άλλων φορέων όπως οργάνων της ΕΥΔΑΠ ή της ΔΕΗ που εκτέλεσαν εργασίες για αποκατάσταση βλάβης σε σωλήνες υπόγειους κάτω από τα πεζοδρόμια, τότε την ευθύνη αποκατάστασης την έχει ο φορέας εκτέλεσης ( δήμος ή λοιποί φορείς ) καθότι με την επέμβασή τους δημιούργησαν μία εστία κινδύνου ώστε να καθιερώνεται από την σχετική νομοθεσία η ιδιαίτερη νομική τους υποχρέωση να "διορθώσουν" τη ζημία που έκαναν.

Η διάκριση αυτή είναι σημαντική και διαφαίνεται στην σχετική νομοθεσία.

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 24 παρ. 2.1, 2.2 του Κτηριοδομικού Κανονισμού αναφέρει ότι σε κάθε γενική περίπτωση υπόχρεοι για την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση των πεζοδρομίων αλλά και των τεχνικών έργων που τα αποτελούν ( κράσπεδα, ρείθρα, υπόστρωμα και επίστρωση ή επικάλυψη) είναι οι παρόδιοι ιδιοκτήτες.

Επίσης στην παράγραφο 2.2 ο νόμος αναφέρει ότι σε περίπτωση που οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης διαμέσου των οργάνων τους προβαίνουν σε εργασίες εκσκαφής πεζοδρομίων που υφίστανται πριν από είκοσι τουλάχιστον χρόνια, στα πλαίσια γενικής αναμόρφωσης του περιβάλλοντος , γενικής ανακατασκευής ή αναδιαρρύθμισης των οδών και πλατειών ώστε να ικανοποιούται καλύτερα οι εξωραϊστικές ανάγκες της πόλης και πάλι επειδή η εργασία γίνεται επ΄ωφελεία των παρόδιων ιδιοκτητών και των δημοτών ο νομοθέτης όρισε ότι η δαπάνη βαρύνει και πάλι τους ιδιοκτήτες των παρόδιων ακινήτων.

Μόνο στο άρθρο 2.3 του Κτηριοδομικού κανονισμού ο νομοθέτης εισάγει μία περίπτωση ευθύνης των δήμων ή των λοιπών φορέων εκτέλεσης εργασιών και είναι ακριβώς η περίπτωση στην οποία τα αρμόδια όργανα των δήμων ( τεχνική υπηρεσία ή άλλος προστηθείς υπ΄ αυτών) στα πλαίσια κάποιων ανακατασκευών ή εκσκαπτικών εργασιών που κάνουν στα πεζοδρόμια για άλλους λόγους ( έργα ΔΕΗ – ΕΥΔΑΠ σε υπόγειους σωλήνες, έργα αποχέτευσης κτλ) δημιουργούν ζημιά ( σπάνε πλάκες στα πεζοδρόμια) οπότε τότε και μόνον τότε ακριβώς επειδή με δικές τους ενέργειες δημιούργησαν μία ΄΄εστία΄΄ κινδύνου, έχουν και την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση ( νομικά εξαναγκαστή) να αποκαταστήσουν την βλάβη με δικές τους δαπάνες, υπό την έννοια ότι αν δεν το πράξουν θα υποχρεούνται σε αποζημίωση ένεκα και των ιδιαίτερων διατάξεων του εισαγωγικού νόμου αστικού κώδικα 105,105 ΕΙΣΝΑΚ για την αστική ευθύνη του δημοσίου από την άσκηση εξουσίας που τίθεται προς χάριν του γενικού συμφέροντος.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι και στην περίπτωση αυτή ο νομοθέτης βάζει μία "κόκκινη γραμμή" ορίζοντας ότι και σε αυτή την περίπτωση αν κριθεί ad hoc και εν τοις πράγμασι, οτι οι εκσκαπτικές εργασίες γίνονται αποκλειστικά και μόνο προς όφελος των παρόδιων ακινήτων και πάλι η δαπάνη βαρύενει τον ιδιοκτήτη και ουχί το δήμο.

Κατά γενική ομολογία θα μπορούσαμε να πούμε οτι την ευθύνη για την κατασκευή, ανακατασκευή και επισκευή των πεζοδρομίων έχουν οι παρόδιοι ιδιοκτήτες. Αν λοιπόν σπάσουν πλάκες πεζοδρομίου από αλλογενείς αιτίες ( καιρικές συνθήκες, επέμβαση τρίτου που παρκάρει πάνω και προκαλεί ζημιά, μεταφορικές εργασίες, φθορά χρόνου, ρίζες δέντρων κτλ) τότε βαρύνεται ο παρόδιος ιδιοκτήτης.

Ο Δήμος ή οι Λοιποί φορείς εκτέλεσης ευθύνονται μόνον οταν με πρωθύστερες δικές τους ενέργειες δημιούργησαν εστία κινδύνου άραγε και υποχρεούνται να την κλείσουν, (άρθρα 105, 106 ΕιΣΝΑκ) με βάση τους κανόνες της καλής πίστης και των χρηστών –συναλλακτικών ηθών ( 280, 288 , 200 ΑΚ) που απορρέουν ως γενικοί κανόνες επιμελούς συμπεριφοράς , υπό την έννοια ότι αν δεν το πράξουν, επέχουν νομική ευθύνη σε αποζημίωση από την αδικώς, τελούμενη δια παραλείψεως ,επικίνδυνη συμπεριφορά τους.

Περαιτέρω στις παραγράφους 4.2, 4.3 του άρθρου 24 ορίζεται η διαδικασία με την οποία καταλογίζονται οι δαπάνες σε βάρος των παρόδιων ιδιοκτητών και τα κριτήρια με βάση τα οποία υπολογίζεται το ύψος της δαπάνης και αντιστοίχως της χρέωσης του κάθε ιδιοκτήτη.

Χρήσιμη είναι και η προσφυγή στη νομολογία που συνήθως απορρίπτει ένεκα έλλειψης παθητικής νομιμοποίησης τις αγωγές που γίνονται σε βάρος του δήμου για την επισκευή των πεζοδρομίων αφού ο δικαστής θεωρεί ότι την ευθύνη έχει ο παρόδιος ιδιοκτήτης , ώστε δεν υπεισέρχεται καθόλου στην ουσία της διαφοράς αλλά η αγωγή απορρίπτεται ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Παραθέτουμε παρακάτων την με αριθμό 761/2009 ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ δικαστική απόφαση που έκρινε αναφορικά με τα εξής : Πεζοδρόμια - Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση πεζοδρομίων - Αστική ευθύνη δημοσίου - Έλλειψη παθητικής νομιμοποίησης -. Το σκεπτικό του Δικαστηρίου ήταν το ακόλουθο :

"......Ήδη, με την κρινόμενη αγωγή και το νομότυπα κατατεθειμένο υπόμνημα, η ενάγουσα υποστηρίζει ότι εξαιτίας της αδιαφορίας των εναγομένων για την πλήρη κατασκευή και την καλή συντήρηση του πεζοδρομίου προκλήθηκε το συγκεκριμένο ατύχημα το οποίο της προκάλεσε, λόγω του είδους και της βαρύτητας των κακώσεων που υπέστη, ψυχικό και σωματικό πόνο και για το λόγο αυτό ισχυρίζεται ότι δικαιούται να λάβει χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ύψους 3.000 ευρώ.

Αντίθετα, τόσο το εναγόμενο Ελληνικό Δημόσιο όσο και ο εναγόμενος Δήμος Αθηναίων ζητούν να απορριφθεί η υπό κρίση αγωγή, προβάλλουν δε μεταξύ άλλων την ένσταση της έλλειψης παθητικής νομιμοποίησης στο πρόσωπο τους και επικαλούνται αφενός μεν το Ελληνικό Δημόσιο ότι υπόχρεος για την αποκατάσταση των πεζοδρομίων τυγχάνει ο οικείος Δήμος στην περιφέρεια του οποίου επάγεται η δημοτική οδός, αφετέρου ο εναγόμενος Δήμος, ότι δεν έχει εκτελέσει εργασίες αποκατάστασης πεζοδρομίου στην οδό... και ότι υπόχρεοι προς κατασκευή και συντήρηση των πεζοδρομίων γενικώς είναι παρόδιοι ιδιοκτήτες σύμφωνα με τον Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας.

Επειδή, ενόψει των διατάξεων που προαναφέρθηκαν και λαμβάνοντας κυρίως υπόψη ότι υπόχρεοι για την κατασκευή επισκευή και συντήρηση των πεζοδρομίων καθώς και των τεχνικών έργων που τα αποτελούν όπως κράσπεδα, ρείθρα κλπ είναι οι παρόδιοι ιδιοκτήτες των ακινήτων, ότι ως εκ τούτου στην προκείμενη περίπτωση υπόχρεος για την κατασκευή και τη συντήρηση του πεζοδρομίου επί της οδού... στην Αθήνα όπου ιστορείται κατά την αγωγή ότι συνέβη το ζημιογόνο γεγονός είναι ο παρόδιος ιδιοκτήτης του πεζοδρομίου αυτού, το Δικαστήριο κρίνει ότι η προσβαλλόμενη ένσταση περί ελλείψεως παθητικής νομιμοποίησης των εναγομένων θα πρέπει να γίνει δεκτή, και τούτο διότι σύμφωνα με το Νόμο υπόχρεος για την ικανοποίηση της υπό κρίση αξίωσης της ενάγουσας είναι ο παρόδιος ιδιοκτήτης, τυχόν δε, εκτέλεση εργασιών για την ανακατασκευή ή επισκευή του πεζοδρομίου επί της οδού … από όργανα του εναγομένου Δήμου και αληθής υποτιθέμενη διενεργείται για την εξυπηρέτηση αυτού του παρόδιου ιδιοκτήτη σε βάρος και για λογαριασμό του οποίου εκτελούνται οι εργασίες κατά τη ρητή αναφορά του εδαφίου δ της παρ. 2 του άρθρου 367 του ΠΔ 14/1999.

Συνεπώς και στην περίπτωση αυτή για την επισκευή και τη συντήρηση του πεζοδρομίου υπόχρεος είναι ο παρόδιος ιδιοκτήτης, 5. Επειδή, κατ' ακολουθίαν των ανωτέρω, η υπό κρίση η αγωγή πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη να απαλλαγεί όμως η ενάγουσα από τα δικαστικά έξοδα, κατ' εκτίμηση των συντρεχουσών περιστάσεων (άρθρ 275 παρ. 1 εδ. ε του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας).

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ Απορρίπτει την αγωγή.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Κάθε Δήμος δεν υποχρεούται σε επισκευή πεζοδρομίων, πλην των περιπτώσεων που ο ίδιος μέσω των οργάνων του δημιούργησε την εστία κινδύνου. Τώρα , το εάν ο εκάστοτε δήμαρχος θα επιλέξει να επισκευάζει πεζοδρόμια με ίδιους πόρους αυτό είναι θέμα της εκάτοτε πολιτικής που ακολουθείται αλλά δεν είναι υποχρεωτικό εκ του νόμου. Αντιθέτως η νομοθεσία δίνει την δυνατότητα να τα φτιάχνει ο δήμος με την τεχνογνωσία που διαθέτει αλλά να τα χρεώνει στους παρόδιους ιδιοκτήτες. Ειδικά στο Π. Φάληρο υπάρχει και ειδικός κανονισμός Πεζοδρομίων που αποτυπώνεται στην με αριθμό 273/99 απόφαση του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.

* ΧΑΡΑ Ν. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Δικηγόρος, Δημοτική Σύμβουλος Παλαιού Φαλήρου

Χάρρυ Κλυνν: Εμπρός λοιπόν, ας χρεοκοπήσουμε…

 Αποτέλεσμα εικόνας για χαρυ κλυν
Ας βγούμε από το ευρώ και ας σταματήσουν να γίνονται εισαγωγές. Και ας πεινάσουμε όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι ξένοι και οι Έλληνες δοσίλογοι των καναλιών. Όλοι λένε ότι θα σταματήσουν να γίνονται εισαγωγές, αλλά έκατσε κανείς από εσάς να σκεφτεί τι ακριβώς εισάγουμε και τι ακριβώς θα πάψει να έρχεται στην Ελλάδα; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε αυτοκίνητα. Τότε να δείτε κλάμα που θα ρίξουν Γερμανοί και Γάλλοι που δεν θα ξαναπουλήσουν ούτε ένα αυτοκίνητο τα επόμενα χρόνια.
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε γάλα, τυριά και βούτυρο. Τότε να δείτε κλάμα που θα ρίξουν τα φασιστόμουτρα οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί.
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε ξηρούς καρπούς από την Τουρκία.
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε καρπούζια και σταφύλια από την Αφρική.
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε σταφίδες από την Χιλή (αν είναι δυνατόν!.
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε σπορέλαια και άλλα γράσα.
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε ρετσίνα από την Καλιφόρνια (θου Κύριε).
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε τις εκατοντάδες είδη από οινοπνευματώδη ποτά.
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε τυριά, κονσέρβες, κέικ, ζαμπονάκια κλπ.
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε κινητά, τηλεοράσεις, υπολογιστές και τα χίλια δυο ηλίθια γκάτζετ που στραβώνουν τον κόσμο.
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε τα εκατοντάδες είδη καπνού, πούρων και άλλων δηλητηρίων.
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε τα πατζάρια τουρσί από την Γερμανία (θεέ μου, θεέ μου).
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε τα δεκάδες είδη ξένων γλυκών και σοκολατοειδών που στέλνουν τα λεφτά μας στο εξωτερικό και την χοληστερίνη στα ύψη.
-Θα σταματήσουμε να εισάγουμε ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, και πληθώρα από άχρηστα είδη για το σπίτι (μέχρι κόφτης για να κόβεις σε ίσια κομμάτια την μπανάνα υπάρχει!!!).
Ας επιστρέψουμε στην εποχή του 60.
Ας περπατήσουμε και πάλι ήσυχοι στον άδειο δρόμο.
Ας κοιμηθούμε το βράδυ χωρίς να ξυπνάμε από τον κάθε αργόσχολο ηλίθιο που τριγυρνάει με το αμάξι ακούγοντας τουρκογύφτικα καψουρολαϊκά ή χαζά ραπ στην διαπασών.
Ας φάμε λιγότερο και ας χάσουμε το υπέρβαρο λίπος μας.
Ας κάνουμε πάλι γιορτές-ρεφενέ.
Ας ξανακάνουμε αληθινούς φίλους, αντί για τους ηλεκτρονικούς που έχουμε σήμερα.

Ξυπνάτε μαλ......ες Έλληνες. Έχουμε περάσει δια πυρός και σιδήρου. Έχουμε δώσει τα φώτα του πολιτισμού στον κόσμο. Έχουμε τσακίσει στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο την ιταλική και γερμανική υπερδύναμη. Και έχουμε καταντήσει σήμερα να ζητιανεύουμε από τους κωλο-ευρωπαίους και να τους παρακαλάμε να μας πηδάνε ώστε να έχουμε βίντεο και κινητά. Και από πάνω καθόμαστε και μας βρίζουν...

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Σκουπίδια... αχταρμάς τέλος! Εξι κάδοι σε κάθε σπίτι και γειτονιά για διαχωρισμό απορριμμάτων!


Οι υγειονομικές βόμβες των ΧΥΤΑ πρέπει να αποτελέσουν άμεσα παρελθόν - Ποιες λύσεις προκρίνονται
Αποχαιρέτα τον τον κάδο σκουπιδιών που γνώριζες... Εως και έξι διαφορετικούς κάδους για τη συλλογή των απορριμμάτων θα πρέπει να οργανώσουν οι δήμοι προκειμένου να εφαρμόσουν τις οδηγίες μείωσης του θαψίματος σε χωματερές και αυτό μετακινεί την ευθύνη σε κάθε σπίτι που θα πρέπει να έχει ξεχωριστά δοχεία για τα οργανικά, τα ανακυκλώσιμα και τα μη αξιοποιήσιμα απόβλητα.
Οι αλλαγές στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων -ειδικά στην Αττική που έχει μείνει πολύ πίσω στην ανακύκλωση και ταυτόχρονα εμφανίζει έλλειψη χώρων λόγω πυκνοκατοίκησης-, προκαλούν ήδη εκτεταμένες συζητήσεις.
Οι συζητήσεις αυτές συχνά καταλήγουν σε διαμάχες για το πού θα γίνουν χώροι υγειονομικής ταφής, καθώς κυριαρχεί το «κακό παράδειγμα» του ΧΥΤΑ Φυλής. Το ζητούμενο είναι να μην είναι απαραίτητοι τέτοιοι τεράστιοι χώροι για θάψιμο σκουπιδιών και την λύση σε αυτό δίνει μόνο ένα οργανωμένο σύστημα όπου λιγότερα υλικά μετατρέπονται σε σκουπίδια, ένα μεγάλο μέρος αυτών ανακυκλώνεται και ξαναγίνεται χρήσιμο και ένα πολύ μικρό κλάσμα καταλήγει στο χώμα.
Τα συναρμόδια Υπουργεία και η Περιφέρεια Αττικής έχουν ανακηρύξει το 2020 σε έτος ανακύκλωσης χωρίς όμως να έχουν απολύτως ξεκαθαρίσει πως θα οργανωθεί όλο αυτό το σύστημα σε κάθε περιοχή. Μια εικόνα έδωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (EOAN) και πρώην δήμαρχος Κηφισιάς Νικος Χιωτάκης, στην ημερίδα με θέμα «Κοινωνία χωρίς απορρίμματα» που οργανώθηκε χθες 19/2/20 στο Περιστέρι από τοπικό μέσο ενημέρωσης (pitsounicity.gr).
«Ισως χρειαστεί να έχουμε έξι διαφορετικούς κάδους. Αλλους για τα ανακυκλώσιμα χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικό, άλλον για τα σύμμεικτα, άλλον για οργανικά βιοαπόβλητα (κουζίνας-κήπου). Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοσθεί» είπε ο πρώην δήμαρχος Κηφισιάς Ν. Χιωτάκης, εννοώντας όχι μόνον την έλλειψη χώρου σε πεζοδρόμια και δρόμους, αλλά και τις οργανωτικές δυσκολίες κάθε δήμου.

«Θα πρέπει να υπάρχουν ιδιαίτερα σημεία για να πηγαίνει μόνο το γυαλί, όχι σε κάθε δρόμο ή σε κάθε πλατεία. Άλλα σημεία για το πλαστικό κοκ. Για να γίνει αυτό, πρέπει να έχουμε διαχωρισμό μέσα στο σπίτι. Για τα οργανικά απόβλητα επίσης, δεν μπορεί να έχουμε καφέ κάδο σε κάθε σημείο της πόλης» πρόσθεσε ο κ.Χιωτάκης: «Εάν καταφέρουμε να έχουμε τον διαχωρισμό «στην πηγή», μέσα στο σπίτι και μετά πηγαίνουμε στα σημεία που τοποθετούμε τα απορρίμματα, αυτά που θα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ θα είναι το 25% όσων πηγαίνουν σήμερα. Αυτό θα είναι το μεγάλο κέρδος», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ.), μιλώντας για την ευρωπαϊκή οδηγία που επιβάλλει χωριστά ρεύματα συλλογής των σκουπιδιών.


Κόλαση ραδιενέργειας στο ΧΥΤΑ Φυλής - Πέντε χρόνια κρυμμένες στα συρτάρια οι μετρήσεις
Ο κ. Χιωτάκης μίλησε και για αλλαγές που έχουν να κάνουν με την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων που έχει «ήδη μπει στη ζωή μας χωρίς να το καταλάβουμε», αναφερόμενος στο παράδειγμα της πλαστικής σακούλας: «Εως πρότινος, παίρναμε σακούλες τζάμπα όσες θέλαμε, Ηρθε η κοινοτική οδηγία και μετά η ελληνική νομοθεσία και είπε πως η σακούλα θα έχει περιβαλλοντικό τέλος. Αμέσως ο κόσμος άλλαξε, παίρνει από το σπίτι σακούλα ή χρησιμοποιεί άλλους τρόπους. Σταμάτησε αυτη η μεγάλη κατανάλωση γιατί χρειάστηκε να πληρώσει ένα τέλος 5 λεπτών ανά σακούλα. Ηταν ένα αντικίνητρο στο να αλλάξουμε συνήθεια. Τέτοιες συνήθειες πρέπει να αλλάξουμε πολλές. Οι πολλές συσκευασίες και κοστίζουν και έχουν περιβαλλοντικό κόστος. Μπορούμε να αγοράζουμε προϊόντα χύμα, όπως τις πατάτες στο σούπερ μάρκετ. Αυτό το κομμάτι της πρόληψης πρέπει να συνεχίσει και να γίνει συνήθεια σε όλους μας».


Σκουπίδια (ap)
Στη συζήτηση μετείχαν αυτοδιοικητικοί όπως ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλος, που μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους ο δήμος του κατάφερε να αυξήσει τα σκουπίδια που ανακυκλώνονται σε ποσοστά άνω του 35% ενώ ο μέσος όρος της Ελλάδας είναι κάτω του 20% και της Αττικής ακόμη χαμηλότερα. Για να το πετύχει όμως αυτό αξιοποίησε την ξεχωριστή συλλογή αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή του υπάρχουν άφθονοι διαθέσιμοι χώροι όπως επεσήμανε η αντιδήμαρχος Περιστερίου, Μαίρη Τσιώτα.
Δυστυχώς, οι απλοί πολίτες που θα έρχονταν από τις γύρω γειτονιές να ακούσουν τι σημαίνει και γιατί τους αφορά η ανακύκλωση δεν ήταν ιδιαίτερα ορατοί στην αίθουσα της εκδήλωσης. Αντιθέτως αισθητή ήταν έξω από την αίθουσα η παρουσία ομάδων πολιτών από την περιοχή της Φυλής που ήρθαν να διαμαρτυρηθούν κρατώντας πανό που ζητούσαν να κλείσει η χωματερή της Φυλής και να μην επεκταθεί φωνάζοντας ενάντια στην είσοδο ιδιωτών και στην καύση των απορριμμάτων. Ομοίως αισθητή ήταν και η παρουσία της Αστυνομίας ενώ κλούβα των ΜΑΤ έμεινε έξω από τον χώρο όλη την ώρα της εκδήλωσης και ενώ οι ομάδες των διαμαρτυρομένων είχαν προ πολλού αποχωρήσει.
Για μια περισσότερη ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, μίλησε ο πρόεδρος της κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου: «Ποια ανακύκλωση θα ακολουθήσουμε; Ακούμε διάφορα και πρέπει να αποφασίσουμε. Ποιο θα είναι το συστημα, ποιοι και πόσοι οι κάδοι; Πώς θα δούμε και την ανακύκλωση σε επίπεδο ανταμοιβής; Θα πρέπει να ανταμείβουμε μονίμως τους πολίτες για κάτι που είναι αυτονόητο; Στην Ρώμη πριν τρεις μήνες έγινε viral ένα μηχάνημα που έβαζες μπουκαλάκια νερού και στα δέκα, έπαιρνες δωρεάν ένα εισιτήριο για το μετρό. Καλό είναι αυτό και χρειάζεται αλλά δεν θα πάμε μακριά αν θα πρέπει για το αυτονόητο οι πολίτες να ανταμείβονται. Να τους βάλουμε σε μια τέτοια λογική, σιγά σιγά να έρθουν αλλά από κει και πέρα, είναι μονόδρομος να ανακυκλώνουμε», είπε ο κ.Παπαστεργίου.
πηγή https://www.ethnos.gr

Δώρα και επίδομα αδείας στο Δημόσιο: Πληθαίνουν οι απορριπτικές αποφάσεις

 Αποτέλεσμα εικόνας για δικαστηριο
Μετά την έκδοση της υπ’ αριθμ. 1307/2019 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε ως συνταγματική η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α., αντίστοιχου περιεχομένου αποφάσεις έχουν αρχίσει να εκδίδονται και από τα πρωτοβάθμια διοικητικά δικαστήρια επί αγωγών που είχαν κατατεθεί από δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους με αίτημα την επιδίκαση των ποσών που είχαν περικοπεί από τις μισθοδοσίες τους για τις ανωτέρω αιτίες. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις κάποιες από αυτές τις αγωγές δεν φτάνουν καν στο ακροατήριο των διοικητικών δικαστηρίων, αλλά απορρίπτονται σε συνεδριάσεις στις οποίες δεν καλούνται οι ενάγοντες. Σε κάποια δικαστήρια, όπως το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, η συγκεκριμένη πρακτική φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά συνηθισμένη.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Στη διάταξη του ά. 126Α του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας προβλέπεται η δυνατότητα να απορρίπτεται από τον Δικαστή μία αβάσιμη αγωγή χωρίς να κληθούν οι διάδικοι στο ακροατήριο. Κάνοντας χρήση αυτής της διάταξης κάποιοι δικαστές θεωρούν αβάσιμες τις αγωγές για την επιδίκαση των δώρων και του επιδόματος αδείας κρίνοντας ότι αφ’ ης στιγμής το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε επί του ζητήματος της συνταγματικότητας της κατάργησής τους, θεωρώντας αυτή συνταγματική, δεν υπάρχει πλέον ανάγκη επί της ουσίας εξέτασής τους. Με αυτό τον τρόπο οδηγούνται σε απόρριψη αυτών των αγωγών με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στους ενάγοντες υπαλλήλους να εκθέσουν τις απόψεις τους στο ακροατήριο.
Είναι, λοιπόν, σαφές ότι μετά την έκδοση της ανωτέρω απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια αντιμετωπίζουν τις ενώπιόν τους εκκρεμείς αγωγές ως προφανώς αβάσιμες και απορρίπτουν αυτές, δεσμευόμενα ως προς αυτή τους την κρίση από την απόφαση περί συνταγματικότητας της υποπαρ. Γ.1. της παρ. Γ. του ν. 4093/2012.
Όπως φαίνεται, πλέον η μόνη ελπίδα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα να λάβουν τα δώρα και το επίδομα αδείας που έχουν καταργηθεί μπορεί να έλθει από τα πολιτικά δικαστήρια, στα οποία έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα με σχέσεις ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ). Και τούτο διότι έως σήμερα δεν έχει κριθεί το ζήτημα της συνταγματικότητας της κατάργησης δώρων και επιδόματος αδείας από τον Άρειο Πάγο, δηλαδή το Ανώτατο Πολιτικό Δικαστήριο. Συνεπώς, η μόνη ελπίδα ώστε να αλλάξει η νομολογία που φαίνεται να παγιώνεται σχετικά με το ζήτημα είναι να υπάρξει μία αντίθετη κρίση από τον Άρειο Πάγο, όταν οδηγηθεί ενώπιόν του μία αντίστοιχη υπόθεση.    
πηγή https://www.epoli.gr

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Φωτορεπορτάζ με τους εργαζομένους στα ορυχεία της ΔΕΗ: «Μόνο όποιος έχει δουλέψει εδώ ξέρει…

Δουλειά δύσκολη, σκληρή και απαιτητική, νύχτα και μέρα κόντρα στον καιρό. Όταν και οι λέξεις υποχωρούν μπροστά στις εικόνες

 

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν, πουλώντας και εξάγοντας πανάκριβα ηλεκτρικό ρεύμα που αγοράζουν φτηνά. Οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια κάνουν φτωχότερους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ χιλιάδες δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Απαξίωση της ΔΕΗ, «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ξεχαρβαλωμένες εργασιακές σχέσεις… Θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα και ατυχήματα που οφείλονται στην έλλειψη κατάλληλων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Οι εργαζόμενοι στα ορυχεία της ΔΕΗ δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το χιόνι και τον παγετό ή τον καύσωνα, τη βροχή και τη λάσπη, τον δυνατό αέρα, τη σκόνη και την τέφρα. Δουλειά δύσκολη, σκληρή και απαιτητική, νύχτα και μέρα κόντρα στον καιρό. Φεύγοντας από το σπίτι οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται αν θα επιστρέψουν…
Μια επιλογή φωτογραφιών από το άλμπουμ του Γρηγόρη Α. Δάλλη.

Όταν και οι λέξεις υποχωρούν μπροστά στις εικόνες…





































ΠΗΓΗkatiousa.gr

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για τη χωματερή στη Φυλή

 
Εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Δυτική Αθήνα και στη Δυτική Αττική προχώρησαν στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία
του Αρείου Πάγου. Τη μηνυτήρια αναφορά υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δυτικού Τομέα, Γρηγόρης Τημπλαλέξης και Νίκη Χρονοπούλου και οι Νίκος Ζαπάντης, Βαγγέλης Σίμος, Θοδωρής Σκολαρίκος και Αλέξης Τσοκάνης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους Δήμους Φυλής, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων - Καματερού και Ασπρόπυργου αντίστοιχα. Στη συνάντηση των εκλεγμένων με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Β. Πλιώτα και τον αντιεισαγγελέα Περιβάλλοντος κ. Δ. Ασπρογέρακα παραβρέθηκαν επίσης ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Αττικής του ΚΚΕ.
Η κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς εντάσσεται στις πολύμορφες πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος για το πρωτίστως πολιτικό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που υλοποιείται όχι με κριτήριο τις ανάγκες του λαού της Αττικής αλλά με γνώμονα την κερδοφορία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.
Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θέλουν να καταδείξουν και με αυτόν τον τρόπο ότι προκειμένου να προχωρήσει η αντιλαϊκή πολιτική στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η σημερινή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις διαχρονικά, δεν διστάζουν να παραβιάσουν κατάφωρα ακόμα και τους νόμους, που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει, δηλαδή να λειτουργούν την υφιστάμενη χωματερή στη ζώνη απόλυτου προστασία του Όρους Αιγάλεω, εντός της οποίας χωροθετείται και η νέα χωματερή, η οποία μάλιστα βρίσκεται δίπλα σε οικισμούς, σχολεία και αρχαιολογικό χώρο, που συνιστούν επιπλέον λόγους μη επιλεξιμότητας.
Πιο συγκεκριμένα σημειώνουν:
«Η μηνυτήρια αναφορά που καταθέσαμε σήμερα θα αποκαλύψει το έγκλημα που διαπράττεται εδώ και δεκαετίες σε βάρος των κατοίκων της Αττικής και ειδικότερα των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, από την λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής. Θα αποδείξουμε ότι η αρχική περιβαλλοντική αδειοδότηση του σημερινού ΧΥΤΑ Φυλής ("2ος ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής") και πιο συγκεκριμένα η ΚΥΑ υπ' αρ. 135831/3.12.2003 είναι παράνομη, αφού η Διοίκηση, Τοπική και Κεντρική, σκόπιμα "εξαφάνισε" και παραποίησε όλα τα κριτήρια, που οι ίδιοι οι νόμοι τους θέτουν, για τον αποκλεισμό της συγκεκριμένης θέσης στην Φυλή.
Η παράνομη αυτή πράξη, μαζί και με άλλες που προστέθηκαν στη συνέχεια, συμπαρασύρει και τις μετέπειτα Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που τροποποιούν την αρχική του 2003 (ΚΥΑ 135831/2003), αφού σκοπίμως αποσιωπήθηκε ότι δεν είχαν αρθεί οι λόγοι αποκλεισμού χωροθέτησης του ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη θέση.
Σήμερα, ενώ οι εκπρόσωποι της Τοπικής και Κεντρικής Διοίκησης δήθεν παραδέχονται, ότι ο ΧΥΤΑ στη Φυλή είναι μία "ωρολογιακή βόμβα", η οποία υποβαθμίζει εγκληματικά το περιβάλλον και υποσκάπτει την υγεία του λαού της περιοχής, την ίδια στιγμή σπεύδουν να πάρουν όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για να δημιουργηθεί και 3ος ΧΥΤΑ στην Δυτική Αττική, ο οποίος φέρεται να χωροθετείται εκτός των εγκεκριμένων ορίων της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Φυλή (ΟΕΔΑ Φυλής)».
Σε δήλωση τους κατά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσαν ότι η κυβέρνηση και η «σύμπραξη» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Τζήμερου στην Περιφέρεια Αττικής υλοποιούν νέο έγκλημα σε βάρος του λαού της Αττικής, στη Φυλή, στο Γραμματικό και στα ανενεργά λατομεία που θέλουν να μετατρέψουν σε χωματερές. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, σε πρόσφατη εκδήλωση με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Η Αττική κάνει μια νέα "πράσινη" αρχή στη διαχείριση των απορριμμάτων» επιβεβαίωσε την συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής «για όσο διάστημα απαιτηθεί»...
Οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπογραμμίζουν ότι τώρα πρέπει να δυναμώσει η οργάνωση και ο αγώνας ενάντια στη συνειδητή υποβάθμιση της υγείας και την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να διασφαλιστούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που κάνουν μπίζνες με τα σκουπίδια. Στην κατεύθυνση αυτή θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους.

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Τα αιολικά θα σας ακριβύνουν το ρεύμα και ρεύμα ΔΕΝ θα έχετε από τα αιολικά. Τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν


Αναδημοσίευση από ophioussa.blogspot.com - Ημερ. Πρώτης δημοσίευσης 18/06/14

Η κα Παπαδέδε είναι Πολιτικός επιστήμονας και οικονομολόγος. Εργάζεται 23 χρόνια στη ΔΕΗ, τώρα στον ΑΔΜΗΕ, και είναι γενική γραμματέας του συλλόγου επιστημονικού προσωπικού των εργαζομένων. 

Ο ΑΔΜΗΕ είναι ο "Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας", που μέχρι πρόσφατα ήταν κομμάτι της ΔΕΗ, αλλά τώρα θα πουληθεί στο πλαίσιο κάποιας "απελευθέρωσης" (και η λέξη απελευθέρωση είναι, κατά την γνώμη μου, χυδαίος ευφημισμός, αντίστοιχος άλλων τέτοιων ευφημισμών με την λέξη "ελευθερία").  Η κα Παπαδέδε ανέφερε από την αρχή ότι οι απόψεις της είναι αυτές εργαζομένων στην ΔΕΗ και όχι της Διοίκησης της ΔΕΗ.  Ωστόσο, προσθέτω εγώ, η πρόσφατη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ, λέει περίπου τα ίδια που ανέφερε η κα Παπαδέδε για τα αιολικά, ίσως λιγότερο εκλαϊκευμένα, αλλά σας τα παρέθεσα σε προηγούμενη ανάρτηση, για να τα δείτε μόνοι σας.
 
Τα αιολικά προωθούνται στο πλαίσιο κάποιας λεγόμενης "Πράσινης Ανάπτυξης" για την "Προστασία του Κλίματος" και η παραπάνω εικόνα είναι παράδειγμα των συνεπειών της Πράσινης Ανάπτυξης όπου ενθαρρύνουμε δήθεν οικολογικά πέλετς για θέρμανση, που περιβαλλοντικά, είναι επιεικώς ..παλαβό σε αστικά περιβάλλοντα και σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με "Προστασία του Κλίματος", αλλά έχει σαν συνέπεια να κρυώνει ο κόσμος και να καίει ότι βρίσκει για να ζεσταθεί.

 
Η κα Παπαδέδε εξέφρασε αμφιβολίες για την λεγόμενη "Κλιματική Αλλαγή",΄και παρουσίασε στοιχεία ότι πρόκειται για επικερδή "μπίζνα" για μερικούς μεγάλους (και μικρούς πλασιέ, θα προσέθετα εγώ).  
 
Επειδή τα αιολικά προωθούνται σαν να έχουν κάποια σχέση με ηλεκτροδότηση και μάλιστα με φθηνή, ή καθαρή ηλεκτροδότηση, η κα Παπαδέδε παρουσίασε στοιχεία από την Γερμανία. Ενδεικτικά, πώς η "απελευθέρωση" και η "ενεργειακή μεταστροφή σε ΑΠΕ", απλά ακρίβυναν το ρεύμα για όλους. Είναι δημοσιευμένο κατά κόρον στην Γερμανία και στις ΗΠΑ ότι η χρήση των ΑΠΕ για ηλεκτροδότηση απλά ...διπλασίασε το κόστος του ρεύματος και έκανε το ρεύμα είδος πολυτελείας.

 
'Οσο για "ηλεκτροδότηση", η Γερμανία ηλεκτροδοτείται από θερμικούς σταθμούς, δηλαδή κάρβουνο και πυρηνικά, και ενώ έχει αέριο φθηνότερο από εμάς, από το 2011 που έκλεισε ορισμένα πυρηνικά της, αύξησε την χρήση λιθάνθρακα και λιγνίτη για να έχει ρεύμα, και να περιορίσει το κόστος του ρεύματος. Η Γερμανία έχει πάρα πολλά αιολικά (μεταξύ 25 και 30 γιγαβάτ, ή χιλιάδες μεγαβάτ) αλλά μόνο 8% της ηλεκτροδότησής της είναι από αυτά τα πάμπολλα αιολικά. Βέβαια, η Γερμανία εξάγει αιολικά, και σε εμάς, και φυσικά τα αιολικά αυτά δεν κατασκευάζονται από αιολική ενέργεια (δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο) αλλά από συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Η Γερμανία που προωθεί αιολικά είναι μάλλον ...υποκριτική και δίγλωσση, προσθέτω εγώ.
 

Ένας απλός πίνακας για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα δείχνει γιατί μερικοί στηρίζουν τις ΑΠΕ και γιατί μπαίνουν ΑΠΕ. Μπαίνουν επειδή επιδοτούνται, την επιδότηση αυτή την πληρώνουμε εμείς, είτε λέγεται "τέλος υπέρ ΑΠΕ", είτε λέγεται "ΕΤΜΕΑΡ". Αυτό ανεβαίνει ραγδαία, είναι ήδη αθροιστικά πάνω από 4 δις, όσο περίπου δηλαδή όλος ο τζίρος της ΔΕΗ ολόκληρης(!) και έχει ξεπεράσει σε κόστος τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος.  Και το χειρότερο είναι ότι όλες αυτές οι επιδοτήσεις, ούτε ηλεκτροδοτούν, ούτε μειώνουν ρύπους. Οι ΑΠΕ (το λέει και η Μελέτη Επάρκειας Ισχύος που παρέθεσα παραπάνω) χρειάζονται εφεδρείες από θερμικές μονάδες που όχι μόνο καίνε ούτως ή άλλως, αλλά πρέπει να είναι ακριβό αέριο.  Τα αιολικά στην Τήνο, δεν θα ηλεκτροδοτούν την Τήνο. Δεν θα ηλεκτροδοτούν τίποτα. Η κα Παπαδέδε ξεκαθάρισε ότι τα αιολικά, όταν δουλεύουν, "εγχέουν", και η "έγχυση" δεν είναι "ηλεκτροδότηση", αφού είναι τυχαία, μεταβλητή, και σε μεγάλες ποσότητες βλάπτει το δίκτυο μάλλον, παρά συμβάλει σε ηλεκτροδότηση. Πόσα αιολικά χρειάζεται η Τήνος για την ηλεκτροδότησή της; "Κανένα", είπε χαρακτηριστικά. Ούτε 1, ούτε 10, ούτε 100. Και η αύξηση στην υπάρχουσα διασύνδεση γίνεται όχι για την ηλεκτροδότηση της Τήνου, αλλά για να ξεφορτωνόμαστε το κατά άλλα τυχαίο αιολικό ρεύμα, που διοχετευόμενο στο υπόλοιπο δίκτυο θα δημιουργεί μικρότερο πρόβλημα. Θα πληρώσουμε ακριβά και τα αιολικά και την διασύνδεσή τους και αυτό φαίνεται και θα φανεί πολύ περισσότερο στους λογαριασμούς.

Τα στοιχεία κόστους είναι σαφή. Και θα προσθέσω εγώ, ότι και δωρεάν εάν ήταν οι ΑΠΕ, πάλι θα ακρίβαιναν το ρεύμα λόγω των προβλημάτων που δημιουργούν στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Και, φυσικά, μόνο "δωρεάν" δεν είναι και οι "τιμή" των ΑΠΕ δεν έχει σχέση με "κόστος" πραγματικής ηλεκτροδότησης, αλλά με "ταρίφα", που είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε σε αυτούς που βάζουν ΑΠΕ, είτε θέλουμε το ρεύμα που "εγχέεται" είτε όχι. Πολλά και πεταμένα λεφτά.
 
Το μήνυμα της κας Παπαδέδε, δύσκολα μπορεί να μεταφερθεί σε κείμενο ή σε ανάρτηση σαν αυτή, και συγγνώμη εάν η μεταφορά εδώ είναι ανεπαρκής.  Καλύτερα να περιμένετε να την δείτε είτε στην τηλεόραση είτε στο YouTube.  Δείτε και ακούστε την για την ώρα, π.χ. εδώ. 
 
Η Φλώρα Παπαδέδε έχει άποψη για αυτά που γίνονται με την ΔΕΗ.  Και ενώ κάποιος που ακόμα βάζει ταμπέλες "αριστερός" και "δεξιός" εύκολα θα σας πει, π.χ., ότι η κα Παπαδέδε είναι "αριστερή" ενώ εγώ π.χ. δεν είμαι, συμφωνώ απόλυτα, 100%, με τις απόψεις της. Η ΔΕΗ φτιάχτηκε για να ηλεκτροδοτήσει την Ελλάδα, εκεί που πολλές μικρές, τοπικές, εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής δεν μπορούσαν να το κάνουν. Η ΔΕΗ, λόγω μεγέθους, μπόρεσε να χρηματοδοτηθεί, να φτιάξει μονάδες "βάσης", μεγάλες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που στήριξαν, και στηρίχτηκαν από, την βιομηχανία. Χωρίς ΔΕΗ δεν θα είχαμε ρεύμα στα χωριά και στα νησιά, δεν θα είχαμε βιομηχανία, και χωρίς ΔΕΗ δεν θα έχουμε βιομηχανία (ή οικονομία! -- αν δηλαδή νομίζει κάποιος αφελής ότι θα έχουμε οικονομία που να βασίζεται μόνο σε καφετέριες, εποχιακά σπορ, μπαρ και οικολογικές "δράσεις").  Το ότι "σπάμε" την ΔΕΗ σε κομμάτια στο όνομα μιας δήθεν απελευθέρωσης είναι, κατά την γνώμη μου, μεγάλο και μη διορθώσιμο λάθος. Εξυπηρετεί μόνο ξένα ολιγοπώλια που έχουν σαν σκοπό το δικό τους κέρδος, και ζημιωμένοι θα είμαστε όλοι εμείς οι Έλληνες.  Το ότι θα βγάλουν ποσοστά και χαρτζιλίκι λίγοι ντόπιοι απατεωνίσκοι, τους διαβεβαιώ ότι θα είναι πρόσκαιρο.


Και ξεχάστε το "ιδεολογικό". Θα είμαστε όλοι ζημιωμένοι γιατί θα  είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε το ρεύμα "χρυσό", και ούτε θα το έχουμε πάντα, όπως θα το θέλαμε, ούτε θα έχει ρεύμα η βιομηχανία που θα αναγκαστεί να κλείνει ή να μετακομίζει, και πολλοί από εμάς θα ανακαλύψουν την "ενεργειακή φτώχεια" ("ένδεια" την αποκάλεσε η κα. Παπαδέδε). Η ενεργειακή φτώχεια σημαίνει ότι αναγκάζεται κάποιος να πρέπει να διαλέξει μεταξύ τροφής και στέγης από την μία, και ηλεκτρικού ρεύματος ή θέρμανσης, από την άλλη. Είναι αυτό που θα περικόψει σπουδές, ιατρική περίθαλψη, και πράγματα που πολλοί θεωρούν δεδομένα. Να το πω απλά, είναι επιστροφή σε καταστάσεις πριν του 1960, μόνο που πριν το 1960 οι Έλληνες είχαμε έναν τρόπο ζωής που είχε κάποια αυτάρκεια και την αξιοπρέπεια που αυτή συνεπάγεται, ενώ τώρα είμαστε αποχαυνωμένοι και αποβλακωμένοι και η ενεργειακή φτώχεια θα είναι μία βίαιη και δυσάρεστη επιστροφή στο παρελθόν. Ειδικά στο θέμα της ΔΕΗ, εάν ψάχνετε τον "φταίχτη", αυτός είναι η Γραικυλίστικη υποταγή σε "Ευρωπαϊκές προοπτικές".  Η Ευρώπη έχει ενεργειακούς και ηλεκτροδοτικούς κολοσσούς πολύ μεγαλύτερους από την ΔΕΗ, που όχι μόνο δεν πειράζονται από τις "απελευθερώσεις" αλλά ενισχύονται από αυτές. Εμείς είμαστε ένα μικρό και εύκολο θύμα.  Τα αιολικά είναι μέρος μόνο του εγκλήματος που γίνεται σε βάρος της χώρας μας.


Και αφού ανέφερα τους "κολοσσούς", η ENEL, που είναι συνεταίρος της ΕΛΙΚΑ ΑΕ (και που μάλλον θα αγοράσει τις αιολικές άδειες, είναι ένας "κολοσσός" που υπέγραψε, μαζί με άλλους κολοσσούς, αίτημα να κοπούν οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ, επειδή ...οι επιδοτούμενες ΑΠΕ καταστρέφουν την ηλκτροπραγωγή. Και να την η ENEL να θέλει να κάνει την Τήνο σκουπιδότοπο, για να εισπράττει ...αιολικές επιδοτήσεις. Κάποιος μας κοροϊδεύει.