Αναβρασμός επικρατεί πάλι στους κατοίκους της Φυλής με αφορμή τη διαφαινόμενη συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής. Όλα τα προηγούμενα χρόνια αναπτύχθηκε ένα γνήσια λαϊκό κίνημα που ως αίτημά του είχε την απομάκρυνση της χωματερής.
Οι λόγοι που επικαλούνταν άνθρωποι κάθε ηλικίας και των πιο διαφορετικών πολιτικών εντάξεων και προελεύσεων για να κλείσει άμεσα η χωματερή Άνω Λιοσίων – Φυλής είναι κάτι παραπάνω από σοβαροί: Η χωματερή (συνολικής έκτασης 4.500 στρεμμάτων) που λειτουργεί από το 1960 βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από κατοικίες και εμπορικές χρήσεις: μόνο 300 μέτρα! Σε πολύ κοντινή απόσταση από τη χωματερή υπάρχουν παραπήγματα σεισμόπληκτων που τοποθετήθηκαν με τον καταστρεπτικό σεισμό του 1999, συνοικία εργατικών κατοικιών (ονόματι «Γεννηματάς ΙΙ») όπου διαμένουν 280 κυρίως πολύτεκνες οικογένειες που αριθμούν πάνω από 1.000 άτομα και άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η συνοικία του Τσουκλιδίου όπου ζουν 2.000 περίπου κάτοικοι (800 μέτρα) και η συνοικία της Ζωφριάς όπου μένουν 10.000 περίπου κάτοικοι (300 μέτρα). Χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής επομένως είναι υποχρεωμένοι να ζουν δίπλα από τόνους σκουπιδιών. Αλλιώς δε θα μπορούσαν να εξηγηθούν και οι δραματικές συνέπειες από τη λειτουργία της χωματερής.
Μέρος αυτών των επιπτώσεων είχαν καταγραφεί σε έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (με αρ. πρωτ. 2340/19-9-2012) που συντάχθηκε μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησαν το Δεκέμβριο του 2011 στα όρια της υφιστάμενης χωματερής. Περιγράφουν πολύ υψηλή συγκέντρωση άκρως επιβαρυντικών στοιχείων και χημικών ενώσεων όπως εξασθενούς χρωμίου (σε επίπεδα 450-950 mg/lt όταν το επιτρεπτό όριο είναι 0 mg/lt!), αρσενικού, μόλυβδου, υδράργυρου, κάδμιου, χαλκού, διοξειδίου του άνθρακα, κ.α. Όλες αυτές οι καρκινογόνες ουσίες που εκλύονται από τη χωματερή εισέρχονται στους οργανισμούς κατοίκων και περαστικών μέσω της αναπνοής των σωματιδίων που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και μέσω του νερού και των τροφών.
Σαρώνουν οι αρρώστιες
Ορισμένες μόνο από τις ασθένειες που έχουν υποστεί οι κάτοικοι και βεβαιωμένα οφείλονται στην ύπαρξη της χωματερής περιλαμβάνουν: Κάθε μορφής καρκίνους. Μάλιστα, στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υποβλήθηκε για τα δύο νέα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων αναφέρεται (σελ. 86): «οι καρκίνοι του γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήματος είναι πάρα πολλοί εξ αιτίας της πάρα πολύ υψηλής ρύπανσης της περιοχής από νιτρικές ενώσεις – ενώσεις του αζώτου».Κι οι καρκίνοι δεν είναι οι μόνες ασθένειες. Υψηλά ποσοστά καταγράφονται επίσης σε γενετικές ανωμαλίες και τερατογενέσεις, σοβαρές πνευμονολογικές παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος ιδιαίτερα στις παιδικές ηλικίες, ασθένειες θυρεοειδούς αδένος, ηπατικές βλάβες, δερματικές παθήσεις, βλάβες νευρικού συστήματος (σκλήρυνση κατά πλάκας, πάρκινσον, κ.α.), προβλήματα γονιμότητας ιδιαίτερα στους άνδρες, θηλυκοποίηση των αρσενικών εμβρύων, διαταραχές στην ανάπτυξη των παιδιών και διαταραχές συμπεριφοράς όπως επίσης και αλλεργική πορφύρα, που παρατηρείται ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες.
Στη μνήμη όσων ασχολούνται με το ζήτημα έχει μείνει δήλωση περιφερειακού συμβούλου, γιατρού και προέδρου περιφερειακού νοσοκομείου της περιοχής που πριν τρία σχεδόν χρόνια είχε αναφέρει τα εξής σε περιφερειακό συμβούλιο: «Έχουμε καθημερινά κρούσματα νεοπλασματικών ασθενειών σε ηλικίες 15-20 ετών. Έχουμε επισημάνει 10 κρούσματα σε ένα μόνο σχολείο τη στιγμή που παγκοσμίως είναι σε ποσοστό 1 κρούσμα στο δισεκατομμύριο»!
Θαρρείς πως μόνο και μόνο για να αποδειχθεί πώς όταν κάτι πάει στραβά, μπορεί να πάει ακόμη πιο στραβά, το περιβάλλον στην περιοχή της Φυλής επιβαρύνεται από μια μοναδική, τουλάχιστον για τα μέτρα της Ελλάδας, συγκέντρωση στην περιοχή των πιο ρυπογόνων βιομηχανιών και δραστηριοτήτων που μπορεί να φανταστεί το ανθρώπινο μυαλό: αποθήκες άχρηστου υλικού της ΔΕΗ (όπως παλιοί μετασχηματιστές με κλοφέν), αμαξοστάσιο – νεκροταφείο αυτοκινήτων του Δήμου Αθηνών και του Δήμου Φυλής, χυτήρια μετάλλων, μονάδα παραγωγής ασβέστη και ασβεστοκάμινος, εργοστάσιο επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών, ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής σκυροδέματος, το κέντρο διανομής φυσικού αερίου της Αττικής υπερυψηλής τάσης, κ.α.
Είναι κατανοητό στον καθένα πως η βλάβη που έχει υποστεί η περιοχή είναι πλέον μη άμεσα αντιστρεπτή και σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών θα απαιτηθούν τουλάχιστον 60 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να υπάρξουν συστηματικές και στοχευμένες παρεμβάσεις , για να επανέλθει η ισορροπία. Μετρήσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2007 βρήκαν επικίνδυνους για τον ανθρώπινο οργανισμό τοξικούς ρύπους, βαρέα μέταλλα και μικροβιακούς οργανισμούς που προέρχονται από τη χωματερή να έχουν διεισδύσει ακόμη και βάθος 100 μέτρων! Ως αποτέλεσμα, από την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο ως τις παρυφές της Φυλής το υπέδαφος χαρακτηρίζεται εντελώς κατεστραμμένο, δεν μπορεί να γίνει καμία γεώτρηση, ούτε επίσης να χρησιμοποιηθεί η επιφάνεια για καλλιέργειες!
Η οργή των κατοίκων της περιοχής ξεχείλισε με αφορμή την ψήφιση του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, από την Περιφέρεια Αττικής, που διαιωνίζει τη λειτουργία της χωματερής όπου θάβονται χωρίς προηγούμενη επεξεργασία σύμμεικτα απορρίμματα απ’ όλη σχεδόν την Ελλάδα βάρους 3 εκ. τόνων κατ’ έτος. Η συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής υλοποιείται σε εμφανή αντίθεση με ό,τι υποσχόταν η κυβερνητική παράταξη τα προηγούμενα χρόνια.
Όλα στη Φυλή!
Η επιλογή της περιφέρειας Αττικής να ακολουθήσει την πεπατημένη …σαβουριάζοντας ό,τι …βρωμάει και σαπίζει στη Φυλή αποδεικνύεται από τα ακόλουθα γεγονότα: Από την επέκταση της δυναμικότητας το Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Φυλής από 180.000 τόνους σε 400.000. Από την περαιτέρω αξιοποίηση του αποτεφρωτήρα ο οποίος λειτουργεί εντός της χωματερής και δέχεται άκρως μολυσματικά ιατρικά απόβλητα απ’ όλη την Ελλάδα. Επίσης, μεταξύ άλλων, από τη δημιουργία νέων λάκκων υποδοχής σκουπιδιών, όπως προβλέπει ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός.
«Η βιβλική καταστροφή που έχει επέλθει στη Φυλή δείχνει την αποτυχία ολόκληρου του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων», τονίζει στα Επίκαιρα η Χρυσάνθη Αντωναροπούλου, από τα πιο δραστήρια μέλη της Επιτροπής αγώνα Φυλής για το κλείσιμο της χωματερής (εδώ το μπλογκ της Επιτροπής). Απαντώντας στο ερώτημα για το αν υπάρχει εναλλακτική λύση και το που να πάνε τελικά τα απορρίμματα δήλωσε πως «η μοναδική βιώσιμη λύση είναι η μείωση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση και ό,τι απομένει για ταφή να αποτελεί αντικείμενο τοπικής διαχείρισης.
Ένα τέτοιο μοντέλο εξασφαλίζει την οικολογική ισορροπία και το επίπεδο ζωής όλων των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Μόνο που για να υλοποιηθεί απαιτούνται πόροι! Κι η κυβέρνηση σήμερα δε φαίνεται διατεθειμένη να δώσει χρήματα. Αντίθετα, συνεχίζει να φορτώνει το κόστος στις πλάτες των πιο αδύναμων όπως κάνει με το τέλος ταφής που θα επιβληθεί για πρώτη φορά από 1/1/2016, αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη»…
InfoWar
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου