Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη κατά την ανακύκλωση


Ανακυκλώνετε... αλλά είστε σίγουροι ότι το κάνετε σωστά;  Κάποιοι είτε από άγνοια, είτε από απροσεξία πολλές φορές βάζουν στους κάδους ανακύκλωσης τα λάθος αντικείμενα, πράγμα που μπορεί να καταστρέψει και τα υπόλοιπα! Στη συνέχεια ακολουθούν τα πέντε πιο συχνά λάθη που γίνονται κατά την ανακύκλωση.
Οι βρόμικες συσκευασίες
Λάθος: Ένα από τα πιο σημαντικά λάθη είναι αυτό των βρόμικων συσκευασιών. Συχνά συναντούμε στους κάδους μισοάδεια μπουκάλια, κεσεδάκια με απομεινάρια από γιαούρτι και διάφορα άλλα παρόμοια αντικείμενα. Κάτι τέτοιο είναι καταστροφικό αφού αυξάνεται το μικροβιακό φορτίο στα εργοστάσια διαλογής και έτσι εκτίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι σε αυτά.
Λύση: Η λύση είναι απλή. Προφανώς δε θα σαπουνίζετε τις συσκευασίες, αλλά ένα ξέπλυμα ή ένα σκούπισμα με τις χαρτοπετσέτες που χρησιμοποιήσαμε είναι ότι πρέπει.
Σφιχτοδεμένες σακούλες
Λάθος: Κανονικά τα σκουπίδια στους μπλε κάδους πρέπει να αδειάζονται χωρίς σακούλες. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει και την καθημερινή αποκομιδή τους από του δήμους… Δημιουργείται όμως πρόβλημα όταν οι σακούλες μέσα στις οποίες βρίσκονται τα ανακυκλώσιμα είναι σφιχτοδεμένες.
Λύση: Η απάντηση είναι να λειτουργήσουμε ανάλογα με την περίσταση. Αν ο κάδος είναι άδειος, τότε είναι προτιμότερο να «χύσουμε» μέσα τα σκουπίδια. Αν είναι γεμάτος, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σακούλα αλλά με κάποιο χαλαρό δέσιμο, για να μη χυθεί στο δρόμο το περιεχόμενο και να είναι εύκολο να ανοίξει από τον υπάλληλο στο κέντρο διαλογής.
Ελλιπής διαχωρισμός
Λάθος: Συνήθως οι περισσότεροι βάζουν σε μια σακούλα όλα τα αντικείμενα που πιστεύουν πως μπορούν να ανακυκλωθούν. Κάτι τέτοιο όμως δεν εξυπηρετεί απόλυτα την εύρυθμη λειτουργία της ανακύκλωσης.
Λύση: Καλό θα είναι να ξεχωρίζουμε τα αντικείμενα ανάλογα με το υλικό τους. Επιπλέον σε προϊόντα που αποτελούνται για παράδειγμα από δύο υλικά (το χαρτί της σοκολάτας), καλό θα είναι να διαχωρίζουμε το χαρτί από το αλουμινόχαρτο που έχει στο εσωτερικό της.
Λάθος υλικά
Λάθος: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πολλοί εξακολουθούν να πετάνε στους κάδους ανακύκλωσης αποφάγια και άλλα ακατάλληλα υλικά, όπως μικρά έπιπλα, ρούχα, αφρολέξ, αποτσίγαρα...
Λύση: Πρέπει να ενημερωνόμαστε για το τι ακριβώς πρέπει να πετάμε στην ανακύκλωση. Υλικά όπως  γυάλινες, ξύλινες και πλαστικές συσκευασίες, πλαστικά αντικείμενα, CD, DVD είναι ευπρόσδεκτα στους μπλε κάδους. Υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης (μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές), βιοδιασπώμενες σακούλες, αποκόμματα εισιτηρίων, αποδείξεις, σκισμένες σελίδες και γενικά, χαρτιά που είναι μικρότερα του μεγέθους Α4 δεν ανακυκλώνονται από το υπάρχον σύστημα της ΕΕΑΑ.
Ογκώδη αντικείμενα
Λάθος: Είναι συνηθισμένο θέαμα να βλέπουμε τους κάδους ανακύκλωσης γεμάτους με ογκώδεις χάρτινες κούτες. Δεν μένει χώρος και τα υπόλοιπα να βρίσκονται στο δρόμο και καταστρέφονται.
Λύση: Προτιμήστε να συμπιέζετε τα υλικά προτού τα πετάξετε για να βοηθήσετε στη εξοικονόμηση χώρου στους κάδους.
Καλή ανακύκλωση!
πηγή http://www.flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου