κκ
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019
Την επόμενη φορά που θα σου πει κάποιος γιατί να δεχόμαστε και άλλους πρόσφυγες, δείξ' του αυτό
ΔΑΣ-ΟΤΑ: Για τον συμβιβασμό δήμου Ρόδου με εργαζόμενους για την καταβολή των δώρων
Ανακοίνωση σχετικά με τον συμβιβασμό της δημοτικής αρχής Ρόδου με τους εργαζόμενους για την καταβολή των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας, εξέδωσε η ΔΑΣ στην οποία σημειώνει:
Στη προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής για συμβιβασμό του Δήμου με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, που είχαν δικαιωθεί από το Ειρηνοδικείο για την αντισυνταγματική κατάργηση των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας. Ο όρος που έθεσε ο Δήμος για το συμβιβασμό ήταν η παραίτηση από πλευράς δικαιούχων εργαζομένων, όλου του ποσού των τόκων και όχι του 5% όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είχαν αποφασίσει και προτείνει.
Η άσκηση έφεσης εναντίον της θετικής δικαστικής απόφασης του Ειρηνοδικείου είναι μια καθαρά πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής, εχθρική για τους εργαζόμενους. Είχε επιλογή βάσει της νομοθεσίας – που αποκρύβεται έως τώρα – άρθρο 54 του Ν4447/2016, να μην ασκήσει έφεση. Αντίθετα με μία σειρά ενεργειών παραπλάνησε τους εργαζόμενους, οι οποίοι έδειχναν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν μέρος των απωλειών τους. Την πίεση και τον εκβιασμό προς τους εργαζόμενους για να υποχωρήσουν, ενίσχυσε η Νομική Υπηρεσία του Δήμου με γνωμοδότηση, που χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για να δικαιολογήσει τη στάση της η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου (πλην του Δημ. Συμβ. Τάκη Πότσου) και να καταψηφίσει τη πρόταση των εργαζομένων. Ο Νομικός σύμβουλος αναφέρει ότι ασκήθηκε έφεση «γιατί κατά την άποψή μας οι περικοπές των επιδομάτων εορτών και αδείας δεν είναι αντισυνταγματικές». Πόσο πιο ξεκάθαρα να συνταχθεί κανείς με τα μνημόνια και όλη την επίθεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι από ΕΕ – Κυβερνήσεις, δανειστές και επενδυτές;
Βάσει των παραπάνω καταλήγουμε στα εξής :
Η Δημοτική Αρχή – Εργοδοσία ήταν από την αρχή αποφασισμένη να προχωρήσει στην άσκηση έφεσης ενάντια στη διεκδίκηση των εργαζομένων, λειτουργώντας σαν επιχείρηση. Λειτουργώντας κυρίως ως κυματοθραύστης της διεκδικητικότητας των εργαζομένων και ως πυροσβέστης της ανάτασης για τη συνέχιση της πάλης. Γιατί δεν είναι η ουσία τελικά αν θα χάσουν οι υπάλληλοι 50 ή 100 ευρώ ακόμα, σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σ’ αυτά που χάσανε, αλλά ούτε και θα χρεοκοπούσε ο Δήμος αν πλήρωνε το σύνολο του επιδικασθέντος ποσού. Την ανάταση και το ξαναζωντάνεμα του κινήματος φοβούνται. Μας θέλουν πνιγμένους στη μοιρολατρία, στην απογοήτευση με όλο και μειωμένες απαιτήσεις, να λέμε συνέχεια : παρά τίποτα καλά είναι κι αυτά. Τα ψίχουλα που μας πετάνε.
Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη!
Τα δώρα και τα επιδόματα, οι μισθοί, οι συντάξεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα είναι εργατικές κατακτήσεις και η επιστροφή τους θα οφείλεται στο δυνάμωμα του αγώνα, στη σύγκρουση με τη πολιτική που δεν θα σταματήσει να μας αφαιρεί δικαιώματα.
Όσο για την πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου, ο ρόλος της ήταν και είναι αυτός του Πόντιου Πιλάτου. Με μια ανακοίνωση που έστειλε, χωρίς καμία συνεδρίαση και ενημέρωση, δίνει οδηγίες νομικής φύσεως χωρίς να καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή για την άρνησή της στους όρους του συμβιβασμού που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρότειναν.
Συναδέλφισσα, συνάδελφε,
Η λύση δε βρίσκεται στις δικαστικές αίθουσες. Σκοπός τους είναι να μας οδηγούν σε αυτές και κάθε φορά να χάνουμε μέρος αυτών που δικαιούμαστε. Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε πως ο σκληρός πυρήνας της δικαιοσύνης μπορεί να «αποφασίζει» διαφορετικά από την νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία. Βολεύει όμως τόσο την κυβέρνηση όσο και τα κόμματα, που χρόνια τώρα συναποφασίζουν με τους «θεσμικούς» τους εταίρους για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν, να έχουν τους εργαζόμενους υπομονετικά να περιμένουν την επίλυση των μισθολογικών τους διεκδικήσεων μέσα από τα δικαστήρια. Να σπέρνουν αυταπάτες ότι στην «μεταμνημονιακή εποχή» μπορούν να αυξάνουν και οι μισθοί μαζί με τα κέρδη των επιχειρηματιών.
Δεν κάνουμε πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες μας! Θέλουμε μισθούς και δουλειά με αξιοπρέπεια! Απαντάμε μαχητικά, αγωνιστικά στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
πηγή https://www.aftodioikisi.gr
Συμβιβαστική λύση για τα δώρα και επιδόματα στο δήμο Ρόδου
Τη συμβιβαστική λύση της εφάπαξ καταβολής σε εργαζομένους αορίστου χρόνου του Δήμου Ρόδου δώρων και επιδομάτων που είχαν κερδίσει πρωτόδικα, με τον όρο ότι παραιτούνται από τους τόκους υπερημερίας που τους επιδίκασε το Ειρηνοδικείο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου κατά τη συνεδρίασή του προχθές το βράδυ.
Συγκεκριμένα, το Σώμα αποδέχθηκε την εισήγηση, με θετική γνώμη, της Οικονομικής Επιτροπής που είχε συνεδριάσει νωρίτερα την περασμένη Τετάρτη, την οποία και καταψήφισε μόνο ο κ. Τάκης Πότσος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, εισηγούμενος το θέμα ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Σάββας Διακοσταματίου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι, νωρίτερα, η Επιτροπή, εξετάζοντας το αίτημα των εργαζομένων αορίστου χρόνου, και ειδικότερα αυτών που προσέφυγαν για τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας, εισηγήθηκε προς το δ.σ., με θετική γνώμη, να προβεί το Σώμα, μετά και την εισήγηση του νομικού συμβούλου κ. Δημήτρη Σαλαμαστράκη, σε συμβιβαστική επίλυση αυτής της διαφοράς. Ειδικότερα, πρότεινε να πληρωθούν σε μία δόση τα χρήματα αυτά αλλά και να μη γίνει αποδεκτή η παράγραφος 24 της γνωμοδότησης του νομικού συμβούλου που λέει ότι το Ειρηνοδικείο παρέλειψε να αποφανθεί για την παραγραφή κάποιων ποσών και δεν δέχονται τον ισχυρισμό του επειδή δεν γράφεται στην απόφαση.
Διότι, ενδεχόμενη μη αποδοχή αυτής της πρότασης μπορεί να δημιουργήσει αύριο-μεθαύριο πρόβλημα κατά την πληρωμή τους. Διότι όταν κάνουμε συμβιβασμό πρέπει και οι δύο πλευρές κάτι να δώσουμε αλλά και για λόγους ισονομίας των υπαλλήλων, εφόσον η προηγούμενη απόφαση του δ.σ. είχε γίνει αποδεκτή με αυτό τον όρο είναι σωστό να ισχύσει και τώρα», τόνισε ακόμη ο ίδιος.
Μάλιστα, κλείνοντας δεν παρέλειψε να πει ότι λόγω και της προεκλογικής περιόδου θα ήταν εύκολο να πουν «πάρτε τα όλα», όμως, σύμφωνα και με την άποψη της νομικής υπηρεσίας ελλοχεύουν δύο κίνδυνοι: Ο νόμος μεν επιτρέπει την κατάργηση δίκης αλλά πρέπει να υπάρχει συμβιβασμός αφού αν δεν είναι καλά τεκμηριωμένος τα μέλη κινδυνεύουν με καταλογισμό.
Από πλευράς της μειοψηφίας του δ.σ., τώρα, τόσο η μείζονα όσο και η ελάσσονα, δια των επικεφαλής τους, κ.κ. Στράτου Καρίκη και Γιώργου Υψηλάντη αντίστοιχα, συμφώνησαν με την εισήγηση του κ. Διακοσταματίου.
Τη διαφωνία του, όμως, εξέφρασε ο κ. Πότσος ο οποίος ζήτησε να ακουστούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Έτσι, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των υπαλλήλων του Δήμου κ. Φώτης Μπακίρης, ενημέρωσε ότι κάποιοι εργαζόμενοι, μόνιμοι και αορίστου, περί τα 300 άτομα, είχαν καταθέσει αγωγή, βγήκαν οι αποφάσεις για τους αορίστου, από διάφορα Νομικά Πρόσωπα, και, όπως τους είπαν από τη Δημοτική Αρχή, ο νομικός σύμβουλος αυτοβούλως κατέθεσε έφεση. Έκαναν οι ίδιοι αίτημα μέσω του νομικού τους συμβούλου για έναν διακανονισμό και ζήτησαν να παρακρατηθεί το 5% των τόκων ενώ η Ο.Ε. εισηγείται να αποποιηθούν όλους τους τόκους και ένα κομμάτι από τις δύο αγωγές που δεν αναγράφεται στην απόφαση. Έτσι, είπε προς τη Δημοτική Αρχή ότι η πολιτική απόφαση είναι δική τους όπως και το κόστος αφού αυτό που θέλουν εκείνοι είναι να πάρουν τα χρήματά τους οι εργαζόμενοι.
Ο Πρόεδρος των εργαζομένων στην καθαριότητα, κ. Γιάννης Ντελλάκης είπε ότι και εκείνοι ζήτησαν να πληρωθούν οι τόκοι αλλά δεν το ενέκριναν. Έτσι, η πρόταση η δική τους για τους εργαζομένους που εκπροσωπεί το Σωματείο είναι ο κάθε ενδιαφερόμενος να αποφασίσει για το τι θέλει, με την υπογραφή του με υπεύθυνη δήλωση και όποιος δεν θέλει να συνεχίσει τη διαμάχη δικαστικά να το κάνει.
Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο κ. Διακοσταματίου ο οποίος είπε ότι οι τόκοι είναι 57 χιλιάδες ευρώ, που σημαίνει ότι αντιστοιχούν 100-150 ευρώ για τον καθένα και όποιος θέλει γι’ αυτά τα χρήματα μπορεί να συνεχίσει τη δίκη. Αυτή τη στιγμή-συνέχισε-ο Δήμος, για να διασφαλίσει τα χρήματά τους και να μπορέσουν αύριο-μεθαυριο να πληρωθούν, προτείνει έναν συμβιβασμό που αν δεν γίνει, θα κολλήσει το θέμα. «Γίνεται σπέκουλα και κουβέντα χωρίς λόγο και αιτία», είπε ο Αντιδήμαρχος.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Πότσος είπε ότι υπάρχουν και παραδείγματα σε άλλους Δήμους από την απέναντι πλευρά και γι’ αυτό θεωρεί ότι είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης. Ενώ είχε συζητηθεί αρχικά το 5% των τόκων τώρα συζητείται η εξολοκλήρου παραίτηση των εργαζομένων αυτών από τους τόκους και, έτσι, δήλωσε κατά της απόφασης της Ο.Ε.
«Τελικά, αποδείχθηκε ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός», είπε, στη συνέχεια, προς τον κ. Πότσο ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, και αναφέρθηκε «σε αναρτήσεις κάποιων άσχετων οι οποίοι νομίζουν ότι με το να αποκτήσουν μια κομματική ιδιότητα ή την ιδιότητα του συνδικαλιστή ξεχνούν ότι είναι υπάλληλοι, ότι διέπονται από τον υπαλληλικό κώδικα και ότι υπάρχει και συγκεκριμένη πειθαρχική διαδικασία», είπε. Και συνέχισε λέγοντας ότι εδώ και δεκαπέντε-είκοσι μέρες, κάποιοι, οχυρωμένοι πίσω από την επωνυμία αλλά την αδυναμία δίωξης μέσω του facebook, γράφουν με οξύτατους χαρακτηρισμούς περί απάτης του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων, των δημοτικών συμβούλων όσο αφορά τη μη καταβολή των φόρων.
Όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος, σε όλη την Ελλάδα έχουν γίνει αγωγές και τα δικαιώματα των εργαζομένων ξέρουν να τα υπερασπίζονται καλύτερα από τους κακώς εννοούμενους ασκούντες συνδικαλιστική δράση, τους «πωρωμένους», όπως είπε χαρακτηριστικά. Τις αποφάσεις αυτές, τις μελέτησαν μαζί με τους εκπροσώπους των δύο Συλλόγων στο γραφείο του και για λόγους ισονομίας κατέληξαν σ’ αυτή τη λύση. «Είναι μία διαδικασία νομότυπη, κάποιος θα την πει νομιμοφανή, είναι όμως η διαδικασία που θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων», είπε και συμπλήρωσε κλείνοντας: «Αυτοί λοιπόν που διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους και έβγαιναν στα κάγκελα ότι αδικούμε τους εργαζομένους, σήμερα ψηφίζουν όχι».
πηγή https://www.rodiaki.gr
ΑΣΕΠ 3Κ/2018: "Έλεγχος και έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων" (ΈΓΓΡΑΦΟ)
Παρά τα διαπιστωμένα προβλήματα για την ανεύρεση σωστών αιτήσεων και φακέλων -αν και διανύουμε τον 6ο γύρο ελέγχου- το ΑΣΕΠ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ολοκλήρωση του μεγάλου διαγωνισμού των δήμων (3Κ/2019).
Στη δεδομένη χρονική συγκυρία, απομένει -σύμφωνα με πληροφορίες- ο εντοπισμός περίπου 600 διοριστέων για να συμπληρωθούν οι τελικοί πίνακες.
Έγγραφο του ΑΣΕΠ, με σημερινή ημερομηνία (29/3) και αριθμό πρωτοκόλλου 6274/01/2019, καταδεικνύει ότι η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων είναι, πλέον, ορατή.
Η διαδικασία ελέγχου υλοποιείται ως εξής:
- Κάθε ελεγκτής χρεώνεται να εξετάσει αριθμό φακέλων, οι οποίοι έχουν μέσα εκτυπωμένη την αίτηση του υποψηφίου
- Οι ελεγμένοι φάκελοι «ανεβαίνουν» στον 5ο όροφο των γραφείων του ΑΣΕΠ για επανέλεγχο.
- 23 Σύμβουλοι ΑΣΕΠ – χωρισμένοι σε τμήματα – επανεξετάζουν τον φάκελο, με ιδιαίτερη επιμονή στις «γκρίζες ζώνες» του. Δηλαδή, στα σημεία που ο ελεγκτής έχει εντοπίσει λάθη ή παραλείψεις.
- Οι Σύμβουλοι δημιουργούν πρακτικό (απόφαση) για κάθε αίτηση με πλήρη τεκμηρίωση των ευρημάτων. Παράλληλα υποδεικνύουν – με βάση την απόφαση – τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον πίνακα διοριστέων.
- Η απόφαση για κάθε αίτηση στέλνεται στην Μηχανόργανωση. Ομάδες υπαλλήλων περνούν τις αλλαγές (μεταβολές) στον πινάκα κατάταξης. Αυτόματα, η αίτηση του υποψηφίου - εάν έχει λάθη - βυθίζεται στον πίνακα διοριστέων ή απορρίπτεται και νέες (αιτήσεις) έρχονται στο προσκήνιο του διορισμού
- πηγή https://workenter.gr
Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019
ΔΑΣ Ο.Τ.Α. :Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό για τα συχνά εργατικά ατυχήματα
Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό με τίτλο «Όχι άλλο αίμα εργατών - Πάρτε μέτρα τώρα», έστειλε η ΔΑΣ ΟΤΑ, με αφορμή τα συχνά εργατικά ατυχήματα στον κλάδο.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Μέσα σε μόλις 30 μέρες μεγάλωσε ο μαύρος κατάλογος των θυμάτων (νεκρών και τραυματιών) της εργοδοτικής και κρατικής αδιαφορίας.
19/2 Δήμος Ρήγα Φεραίου: Συμβασιούχος τραυματισμός με αλυσοπρίονο.
26/2 Δήμος Τρικκαίων: Μόνιμος υπάλληλος νεκρός από ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια κοπής ψηλών δέντρων.
6/3 Δήμος Ελευσίνας: Συμβασιούχος ΟΑΕΔ 66 χρόνων νεκρός από έμφραγμα εν ώρα εργασίας.
19/3 Δήμος Λάρισας: Συμβασιούχος ΟΑΕΔ 62 χρόνων έπεσε από τη σκαλωσιά
19/3 Δήμος Κισσάμου Χανίων: Συμβασιούχος καθαριότητας έπεσε από το απορριμματοφόρο εν κινήσει. Διασωληνωμένος στο νοσοκομείο.
21/3 Δήμος Αμφιλοχίας: Συμβασιούχος 8μηνίτης τραυματισμός με αλυσοπρίονο.
21/3 Δήμος Ηλιούπολης: Κατάρρευσε η γερανογέφυρα του συνεργείου αυτοκινήτων (σε χώρο με πολλούς εργαζόμενους) ευτυχώς χωρίς θύματα.
Κύριε Πρωθυπουργέ, οι υπουργοί σας μας χόρτασαν σε υποσχέσεις αυστηροποίησης του πλαισίου και οι υπηρεσιακοί σας παράγοντες σε στοιχεία και αριθμούς ελέγχων. Η σκληρή πραγματικότητα όμως είναι ότι ο μαύρος κατάλογος μεγαλώνει και πουθενά μα πουθενά δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες ούτε καν αναζήτηση υπευθύνων. Πού είναι το πόρισμα για την Τήνο; Πού είναι τα πρόστιμα για τις ελλείψεις σε Κόρινθο, Λουτράκι, Σαντορίνη κ.λπ.; Αντίθετα, υπάρχουν Σωματεία που παλεύουν και αγωνίζονται και χάνουν μεροκάματα προκειμένου να πάρουν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας όπως στο Ηράκλειο, στην Κόρινθο και αλλού.
Κύριε Πρωθυπουργέ θα συνεχίσει η κυβέρνησή σας να βάφει με αίμα εργαζομένων τα χέρια της ή θα πάρετε επιτέλους ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στην εργασία; Μην ξεχνάτε ότι για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ ο μαύρος κατάλογος με τους 60 νεκρούς και τους εκατοντάδες σακατεμένους έχει φτιαχτεί επί των ημερών της δική σας διακυβέρνησης.
Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ απαιτούν:
1) Ανανέωση του στόλου όπου επιβάλλεται. Κανένα όχημα να μην κυκλοφορεί χωρίς ΚΤΕΟ, ασφάλεια και βεβαίωση του τεχνικού ασφαλείας.
2) Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
3) Αναθεώρηση της σχετικής ΚΥΑ με αναπροσαρμογή στις νέες συνθήκες.
4) Χαρακτηρισμό ως χώρων ανθυγιεινής εργασίας και άλλων επαγγελμάτων, βάσει της επικινδυνότητας της εργασίας, εργοδοτική εισφορά στα ΒΑΕ για κάλυψη επαγγελματικού κινδύνου.
5) Άμεση προκήρυξη θέσεων γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση σε κάθε δήμο (ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων).
6) Κατάργηση της εμπορευματοποίησης της εργασιακής υγείας και ασφάλειας. Τη δημιουργία δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας της εργασίας ενταγμένων σε ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας.
7) Αλλαγή του νόμου ώστε οι επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας να έχουν αποφασιστικό και όχι γνωμοδοτικό έργο (να έχουν τη δυνατότητα να σταματούν τη λειτουργία υπηρεσιών όσοι δεν πληρούν τους όρους).
8) Επανεξέταση της 24ωρης λειτουργίας μόνο για τις έκτακτες περιπτώσεις που δημιουργούνται προβλήματα στην ημερήσια λειτουργία και όχι εκτεταμένη λειτουργία.
9) Κρατική μέριμνα για τις οικογένειες που έχουν νεκρούς. Δυνατότητα πρόσληψης συγγενικών προσώπων.
10) Αλλαγή θέσης σε περίπτωση ατυχήματος εργαζόμενου.
11) Αναγνώριση εργατικού ατυχήματος και επαγγελματικής ασθένειας στο Δημόσιο».
πηγή https://www.902.gr
Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019
Κινητικότητα: Τα «μυστικά» των αμοιβαίων μετατάξεων -Η διαδικασία τεσσάρων σημείων
Η δυνατότητα αμοιβαίας μετάταξης μεταξύ υπαλλήλων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία και κατέχουν τυπικά προσόντα του κλάδου στον οποίο μετατάσσονται, δίνεται με το νέο πλαίσιο κινητικότητας, με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης από την πλευρά να βγάζει την πρώτη εγκύκλιο σχετικά με την συγκεκριμένη πτυχή του νέου συστήματος μετατάξεων.Να σημειωθεί αρχικά πως, σύμφωνα με το νόμο για την κινητικότητα, ο υπάλληλος που επιθυμεί να µεταταγεί σε άλλη υπηρεσία µε τη συγκεκριμένη διαδικασία, υποβάλλει αίτηση στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, η οποία δημοσιοποιεί το αίτημά του υπαλλήλου, µε ανάρτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή για την κινητικότητα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για την πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση προς το φορέα του υπαλλήλου που ζήτησε αρχικά την αμοιβαία μετάταξη.Απαρέγκλιτες προϋποθέσεις αποτελούν:
- οι μετατασσόμενοι να ανήκουν στην ίδια κατηγορία / εκπαιδευτική βαθμίδα
- οι μετατασσόμενοι να κατέχουν τα τυπικά προσόντα του κλάδου / ειδικότητας στον οποίο μετατάσσονται.
Για αυτού του είδους τις αποσπάσεις, η χρονική τους διάρκεια δεν δύναται να υπερβαίνει τα δύο έτη, μετά το πέρας των οποίων απαιτείται η επανεξέτασή τους από την Κεντρική Υπηρεσία Κινητικότητας του αιτήματος του υπαλλήλου για παράταση της απόσπασης έως δύο έτη, συνεκτιμώντας τις υπηρεσιακές ανάγκες.
Η εγκύκλιος
Με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο καθορίζεται η διαδικασία εφαρμογής του άρθρου 10 του ν.4440/2016 που αφορά στην αμοιβαία μετάταξη υπαλλήλων και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων:
1.Δικαίωμα αμοιβαίας μετάταξης έχουν οι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ και β’ βαθμού και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), καθώς και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), εφόσον ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση όπως εκάστοτε οριοθετείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Δικαίωμα, επίσης, έχουν οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), ανεξαρτήτως του φορέα στον οποίο ανήκει η οργανική τους θέση.
2. Προϋπόθεση για τη διενέργεια αμοιβαίας μετάταξης είναι οι υπάλληλοι να ανήκουν στην ίδια κατηγορία/εκπαιδευτική βαθμίδα και να κατέχουν τα τυπικά προσόντα του κλάδου/ειδικότητας στον οποίο μετατάσσονται.
Τα τέσσερα σημεία της διαδικασίας
1. Ο υπάλληλος που επιθυμεί να μεταταγεί σε άλλη υπηρεσία με τη διαδικασία της αμοιβαίας μετάταξης, υποβάλλει αίτηση στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, προσδιορίζοντας το φορέα στον οποίο επιθυμεί να μεταταχθεί. Η υποβολή αίτησης δεν συνδέεται με τις χρονικές περιόδους του προγράμματος του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.
2. Η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας δημοσιοποιεί το αίτημα του υπαλλήλου, καθώς και τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα με ανάρτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή για την κινητικότητα. Το ως άνω αίτημα διατηρείται αναρτημένο για χρονικό διάστημα που καθορίζεται με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας, εντός του οποίου θα πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις από τους ενδιαφερομένους.
3. Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για την πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση προς το φορέα του υπαλλήλου που αιτήθηκε την αμοιβαία μετάταξη.
4. Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος της παρ.2 του άρθρου 2, το αρμόδιο τριμελές όργανο του φορέα που ανήκει ο αιτών την αμοιβαία μετάταξη γνωμοδοτεί, προκειμένου να επιλεγεί από τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους, αυτός που θα καταλάβει τη θέση του αιτούντος την αμοιβαία μετάταξη. Στη συνέχεια, το αρμόδιο τριμελές όργανο του φορέα που ανήκει ο ενδιαφερόμενος υπάλληλος που επελέγη, αξιολογεί την αίτηση του υπαλλήλου που αρχικά αιτήθηκε την αμοιβαία μετάταξη και γνωμοδοτεί για την υλοποίηση ή μη της μετάταξής του.
Τα απαιτούμενα για την αξιολόγηση των υποψηφίων στοιχεία σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ.3 του άρθρου 7 του ν.4440/2016 αποστέλλονται στα αντίστοιχα τριμελή όργανα από τις Διευθύνσεις Διοικητικού των φορέων προέλευσης και υποδοχής.
Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι για τη θέση είναι λιγότεροι από τρεις (3), δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια συνέντευξης.
Για τη διενέργεια της αμοιβαίας μετάταξης δεν απαιτείται να πληρούνται για τους φορείς προέλευσης και υποδοχής οι προϋποθέσεις της παρ.4 του άρθρου 4 του ν.4440/2016.
Η πράξη αμοιβαίας μετάταξης εκδίδεται από τα αρμόδια προς διορισμό όργανα των φορέων προέλευσης και υποδοχής των υπαλλήλων και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο ΕΔΩ
Τι συμβαίνει στα ΚΕΠ
Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr την περίοδο δημοσίευσης του νόμου για την κινητικότητα, είχε προστεθεί σχετική πρόβλεψη και για τους υπαλλήλους των ΚΕΠ.
Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, αναφέρει ότι: «ειδικές διατάξεις περί αμοιβαίων μετατάξεων διατηρούνται σε ισχύ».
Αυτό, γίνεται για να καταδείξει ότι δεν έχουν καταργηθεί οι ειδικές διατάξεις περί της αμοιβαίας και κυρίως, αυτό αφορά κατηγορίες των ΚΕΠ.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ
πηγή https://www.aftodioikisi.gr/
Προκήρυξη 3Κ/2018: Αλλαγή κανόνων στο “παρά πέντε” για υποψήφιους
Διάφορες ευτράπελες καταστάσεις αποκαλύπτουν καθημερινά όσοι ασχολούνται με την κατάρτιση των οριστικών πινάκων του Α.Σ.Ε.Π. της προκήρυξης 3Κ/2018 για την πλήρωση κενών θέσεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α.
Πέραν των πολλών περιπτώσεων στις οποίες ανακαλύπτεται ότι υποψήφιοι έχουν κάνει ψευδείς δηλώσεις, συμπληρώνοντας πεδία της αίτησής τους που δεν αντιστοιχούν σε πραγματικά προσόντα ή χαρακτηριστικά τους, έχουν έρθει στο φως και περιπτώσεις τεχνικά άρτιων μεν αιτήσεων, οι οποίες όμως δίνουν σε υποψηφίους τη δυνατότητα να απασχοληθούν με ειδικότητες, για τις οποίες στην πραγματικότητα δεν έχουν τα φυσικά προσόντα.
Επί παραδείγματι πληροφορίες του epoli.gr αποκαλύπτουν ότι με βάση την προκήρυξη 3Κ/2018 θα περιληφθεί στους οριστικούς πίνακες των επιτυχόντων υποψήφιος, ο οποίος θα προσληφθεί ως οδηγός απορριμματοφόρου, παρά το γεγονός ότι έχει σοβαρότατο πρόβλημα όρασης, το οποίο δεν του επιτρέπει (πλέον) να οδηγά αυτοκίνητο. Παρομοίως, όπως μαθαίνουμε, αναμένεται να προσληφθεί ως εργάτης καθαριότητας υποψήφιος, ο οποίος έχει σοβαρά κινητικά προβλήματα που δεν του επιτρέπουν να κινείται!
Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, όπως και σε πολλές άλλες, που θα γίνουν γνωστές τον επόμενο καιρό με τη δημοσίευση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 3Κ/2018, οι υποψήφιοι συμπλήρωσαν σωστά τις αιτήσεις τους και δεν υπέπεσαν σε κάποιο σφάλμα, ούτε έκαναν αναληθείς δηλώσεις.
Η προκήρυξη, όπως δημοσιεύθηκε, δεν περιείχε κάποια διάταξη που να δίνει τη δυνατότητα να ελεγχθούν, εκτός από τα γενικά προσόντα και oι προϋποθέσεις που θέτει ο Α.Σ.Ε.Π. και η ειδική μοριοδότηση που καθιέρωνε ο ν. 44792017, επιπλέον και η φυσική ικανότητα του κάθε επιτυχόντος να εκτελέσει την εργασία που αντιστοιχεί στην ειδικότητα για την οποία αυτός εξέφραζε ενδιαφέρον. Πολύ περισσότερο δεν υπήρχε πρόβλεψη ώστε τα τυπικά προσόντα να είναι επικαιροποιημένα, όπως στην περίπτωση του οδηγού με πρόβλημα όρασης, ο οποίος προφανώς είχε λάβει την άδεια οδήγησης, που προβλεπόταν από την προκήρυξη ως τυπικό προσόν, σε χρόνο προγενέστερο της εμφάνισης του προβλήματος όρασης.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής: Τι θα γίνει με τους επιτυχόντες υποψηφίους, οι οποίοι για πρακτικούς λόγους δεν μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία και καθήκοντα με τις ειδικότητες για τις οποίες επιλέχθηκαν; Θα προσληφθούν κανονικά με την ανάρτηση των πινάκων ή θα ακολουθηθεί κάποια άλλη διαδικασία;
Στο ά. 14 παρ. 6 περ. γ’ του ν. 2190/1994, δηλαδή στον ιδρυτικό νόμο του Α.Σ.Ε.Π., προβλέπεται ότι μεταξύ των θέσεων που προκηρύσσονται κάθε φορά θα πρέπει να προβλέπεται ότι ένα ποσοστό της τάξης του 10% των θέσεων αυτών θα καλύπτονται από πρόσωπα που έχουν πιστοποιημένη αναπηρία ποσοστού μεγαλύτερου του 50%. Στη βάση αυτής της διάταξη κινήθηκε η προκήρυξη 3Κ/2018 με τα ανωτέρω ανεδαφικά αποτελέσματα, όμως, για κάποιες κατηγορίες ειδικοτήτων.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται έρχεται να επιλύσει το ά. 84 του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε την Τρίτη 21.03.2019. Στο άρθρο αυτό προβλέπεται ότι για συγκεκριμένες ειδικότητες εργαζομένων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α. δεν εφαρμόζεται η πρόβλεψη του ανωτέρω άρθρου του ν. 2190/1994 και δεν ισχύει η ποσόστωση του 10% για κατηγορίες ατόμων με αναπηρία. Ειδικά για τις κατηγορίες αυτές αναμένεται να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα καθορίζει ποιες παθήσεις είναι συμβατές με αυτές τις ειδικότητες και μόνο μεταξύ όσων πάσχουν από κάποια από αυτές τις παθήσεις θα ισχύει η ποσόστωση του 10%. Με τον τρόπο αυτό όσοι πάσχουν από παθήσεις οι οποίες δεν θα προβλεφθούν ως συμβατές με τις ως άνω ειδικότητες αυτόματα θα αποκλεισθούν από την κατάληψη κάποιας αντίστοιχης θέσης.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί μετά από την ανωτέρω νομοθετική παρέμβαση -η οποία ασφαλώς κινείται στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού των διατάξεων της προκήρυξης 3Κ/2018 στο μέτρο που δεν θα αποκλείσει αναιτιολόγητα παθήσεις οι οποίες επιτρέπουν την εκτέλεση των καθηκόντων συγκεκριμένων ειδικοτήτων- είναι τι θα γίνει με όσους αιτήθηκαν την κατάληψη μίας θέσης με ειδικότητα για την οποία η πάθησή τους θα κριθεί ότι δεν είναι συμβατή. Αυτοί θα αποκλειστούν αυτόματα από την διεκδίκηση της θέσης στη βάση της μεταγενέστερης νομοθετικής ρύθμισης; Η λύση αυτή παρίσταται άδικη, καθότι φαίνεται να αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού την ώρα που το παιχνίδι κοντεύει να τελειώσει. Αντίθετα, πολύ πιο δίκαιη μοιάζει μία λύση με την οποία κάποιος που πάσχει από πάθηση, η οποία εκ των υστέρων θα κριθεί ως μη συμβατή με την ειδικότητα της θέσης που πέτυχε να καταλάβει, θα προσληφθεί από τον φορέα που προκήρυξε τη θέση και αυτόματα θα μεταταχθεί σε άλλη θέση και ειδικότητα, συμβατή με την πάθησή του.
πηγή https://www.epoli.gr
Κυριακή 24 Μαρτίου 2019
Δημήτρης Λιαντίνης: Η 25η Μαρτίου
έθρεψαν τα οράματα, τη στεφάνωνε κάθε φορά η αιματόχρωμη μαρμαρυγή της δύσης και τη λίκνιζε πάλι με χρόνια και καιρούς η ανάσταση και η ανατολή. Γιορτάζει σήμερα η πατρίδα. Παιχνιδίζει μέσα στην αγκαλιά και τη μοσκοβόλια της ελληνικής άνοιξης η δόξα με το θρήνο, η ελπίδα και η σφαγή και η θυσία. Ανασαλεύουν και ροδαμίζουν στις βραγιές και τα διάσελα μαρμαρωμένοι και αχάλαστοι πόθοι.
Μορφές και σκιές και γιγάντια βήματα, ήρωες και διδάχοι και ψάλτες, βουερή λιτανεία και πομπή. Τινάζουν τις πλάκες των τάφων και εγείρονται, ξεφράζουν τις μπασιές και την έξοδο της γαλήνιας κοιλάδας που μέσα αναπαύονται και ορμάνε στην απάνου γης. Αντρειωμένο χορό ορδινιάζουν και τραγούδι βαθυνόητα πλημμυρίζει τη χώρα. Αστράφτει βαθιά στον ορίζοντα και ακούγεται αλάργα ο κρότος και ο βόγγος. Οργάνων κλαγγή, θριάμβου αντάρα, λαβωμένου κατάρα, πολέμαρχου διαταγή.
Είναι το 21. Ο Φλέσσας στο Μανιάκι, ο Διάκος στο Ζητούνι, στο Καρπενήσι ο Μάρκος, και στ’ αγιωργιού τη γιορτή και τη χάρη τής καλόγριας ο γιος που ξεψυχάει. Είναι η φουστανέλα και το αρματολίκι. Ο Σαμουήλης στο Κούγκι, ο Κατσαντώνης στο σφυρί και στο αμόνι, η Φροσύνη στη λίμνη, η Μπουμπουλίνα στα κύματα, ο Δυσσέας στη φυλακή. Είναι το Μεσολόγγι. Το ψηλό αλωνάκι με το πικραμένο και ανάρματο Σουλιώτη, η πείνα η γύμνια η ζωή που μαραίνεται στην αθάνατη φρεσκάδα της άνοιξης.
Αγαπητοί μου μαθηταί, ελληνόπουλα: Πριν από 150 χρόνια ελευθερώθηκε η πατρίδα από τη σκλαβιά. Μια φοβερή σκλαβιά γιομάτη φρίκη και τρομάρα. Όλη η πατρίδα μας τότε έμοιαζε με σκοτεινή, θλιμμένη και αγέλαστη νύχτα. Αν ζούσαμε θα ακούγαμε παντού ένα πνιχτό, πικρό παραπονεμένο μοιρολόι. Οι πρόγονοί μας, οι παππούδες μας δεν είχαν τίποτα δικό τους. Ούτε σπίτια, ούτε χωράφια, ούτε παιδιά, ούτε σχολεία, ούτε νόμους. Όλα ανήκαν στους Τούρκους, τους κατακτητές και τους τυράννους.
Έσφαζαν, σκότωναν, έκαιγαν, φυλάκιζαν, έκοβαν δέντρα, γκρέμιζαν τα βουνά και στέρευαν τα ποτάμια. Νόμιζε κανείς ότι του Θεού η κατάρα είχε απλωθεί στη γαλάζια πατρίδα μας. Αυτή η δυστυχία βάσταξε 400 ολόκληρα χρόνια. Οσόπου ένα πρωί ξεσηκώθηκε ο λαός μας, άρπαξε όπλα, δρεπάνια, ξύλα, σίδερα και ό,τι άλλο είχε, σήκωσε τα μάτια ψηλά στον ουρανό, καταπρόσωπα στου Θεού το θρόνο και ξεστόμισε ένα φοβερό όρκο: Ή να διώξουν τον τύραννο ή να πεθάνουν όλοι. Έτσι άρχισε ο σηκωμός. Ο μεγάλος αγώνας. Χύθηκε τότε ποτάμι το αίμα, κι ύστερα από χρόνια πολλά έριξαν οι πρόγονοί μας τους τυράννους στη θάλασσα και ελευθέρωσαν τη χώρα από τα θεριά.
Από τότε λάμπει ο ήλιος, λουλουδίζει η άνοιξη, γερανίζουν τα κύματα, κελαηδούν τα πουλιά στα ρέματα και κάθε Απρίλη γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού. Ελεύθεροι πια, τιμημένοι και περήφανοι. Δίκαια λοιπόν σήμερα στρέφουμε τη μνήμη, τη σκέψη μας πίσω στο μεγάλο και σημαδιακό κείνο σταθμό της ιστορίας μας να τιμήσουμε και να δοξάσουμε τους σεμνούς αγωνιστές, που άλλαξαν την πορεία και τη μοίρα της φυλής μας. Να τους δοξάσουμε και να τους τιμήσουμε και να τους δώσουμε την υπόσχεση ότι ακολουθούμε τα βήματά τους και τον αιώνιο δρόμο, που ασάλευτοι εκείνοι από τότε μας δείχνουν.
Ομιλία στο Γυμνάσιο Μολάων την 25η Μαρτίου του 1970….
liantinis.gr
Ζήτω , η 25η Μαρτίου 1821
Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019
«Καταπέλτης» για την Περιφέρεια Αττικής το εισαγγελικό πόρισμα για την Μάνδρα
Στην απουσία αντιπλημμυρικών έργων και στη σωρεία αυθαιρέτων κατασκευών κατά μήκος ρεμάτων, τα οποία παρέμεναν χωρίς οριοθέτηση, εντοπίζει το πόρισμα της εισαγγελέα Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου τα αίτια της τραγωδίας για την πλημμύρα που έπληξε την περιοχή της Μάνδρας το Νοέμβριο του 2017, με 25 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και υποδομές.
Στην εισαγγελική διάταξη για την άσκηση ποινικών διώξεων, την οποία πλέον μελετά ο αρμόδιος ανακριτής που χειρίζεται την δικογραφία, τονίζεται πως το φαινόμενο που έπληξε την περιοχή ήταν ακραίο, πλην όμως ο χαρακτηρισμός του ως θεομηνία «δεν δικαιολογεί κατ' ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία θα μείωναν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες της παντελούς ελλείψεώς τους και θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη».
Η εισαγγελική λειτουργός μελετώντας όλα τα στοιχεία των ελέγχων που έγιναν από αρμόδιους φορείς και ειδικούς, καταλήγει ότι «στην περιοχή Μάνδρας-Ειδυλλίας-Νέας Περάμου-Ελευσίνας δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και κατεπείγον εκτέλεσης των έργων με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας».
Αναφέρεται παράλληλα και στο γεγονός ότι η διεύθυνση ΔΕΑΠ (Περιφέρειας Αττικής) ξεκίνησε τις διαδικασίες για την εφαρμογή της μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας το 2014 με την υποβολή αιτήματος για έκδοση πράξεως χαρακτηρισμού από το δασαρχείο Αιγάλεω, ωστόσο το θέμα παρέμενε σε εκκρεμότητα μέχρι και στις 2 Φεβρουαρίου 2017, «ημερομηνία κατά την οποία το Δασαρχείο γνωστοποίησε στην ΔΕΑΠ την ανάρτηση των δασικών χαρτών» ενώ «θα έπρεπε να διεκπεραιωθεί με απόλυτη προτεραιότητα από το δασαρχείο».
Στο πόρισμα επισημαίνονται επίσης ως κρίσιμοι παράγοντες που συνέβαλαν στην τεράστια καταστροφή «οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εντός της κοίτης των ρεμάτων, η ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων, είτε λόγω κατασκευής είτε λόγω μη καθαρισμού και συντήρησης από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ήτοι πλήρης ανυπαρξία μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας».
Tονίζεται επίσης ότι η ολοκλήρωση των έργων θα «επιδρούσε αποτελεσματικά στην πρόληψη και προστασία της πόλεως της Μάνδρας». Γίνεται επίσης αναφορά στην καθυστέρηση δημοπράτησης των επίμαχων εργασιών «με υπαιτιότητα των εμπλεκομένων υπηρεσιών» που «ήταν κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της πλημμύρας με την ταχύτατη ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων».
Όσον αφορά τις πολεοδομικές παραβάσεις στους εμπλεκόμενους δήμους, η εισαγγελική λειτουργός τονίζει πως οι υπηρεσίες δόμησης των δήμων «δεν είχαν ενεργοποιηθεί ως προς την καταγραφή των αυθαιρέτων κατασκευών μετά το προηγηθέν πλημμυρικό φαινόμενο του 2015, αλλά και ούτε οι αρμόδιοι φορείς προστασίας και αστυνόμευσης, δεδομένου ότι δεν διαπιστώθηκε να έχει γίνει εκ μέρους τους κάποια σχετική ενέργεια για τον εντοπισμό και την καταγραφή αυθαίρετων κατασκευών κατά μήκος των ρεμάτων».
Τέλος κάνει ειδική αναφορά στο αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας, που μείωσε την κοίτη του ρέματος «Σούρες» και λειτούργησε τελικά ως καθοριστικό σημείο για την υπερχείλιση υδάτων, που κατέκλυσαν παραρεμάτιες περιοχές.
πηγή https://www.reader.gr/
Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019
Ο Δήμος Σάμου άσκησε έφεση κατά δικαστικής απόφασης που δικαιώνει 48 συμβασιούχους
Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι 48 εργαζόμενοι του τομέα καθαριότητας του δήμου Σάμου, καθώς οι δικηγόροι του δήμου άσκησαν έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου που τους δικαίωνε, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι έχει αρθεί η υποχρεωτικότητα άσκησης έφεσης σε πρωτόδικες αποφάσεις .
Θυμίζουμε ότι η απόφαση του δικαστηρίου αναγνώριζε ότι οι συμβάσεις των 48 συμβασιούχων είναι αορίστου χρόνου και έκρινε άκυρη την καταγγελία που είχε κάνει ο δήμος Σάμου τον Ιούλιο του 2017.
Ο δήμος Σάμου προέβη κατά της απόφασης του δικαστηρίου, χωρίς προηγουμένως να φέρει το θέμα όπως όφειλε στο δημοτικό συμβούλιο.
Σοκαρισμένοι οι εργαζόμενοι στο άκουσμα της είδησης, κάνοντας λόγο ότι για μία ακόμη φορά, ο δήμος Σάμου δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και στο ρόλο που του αρμόζει.
Επιπροσθέτως θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών «με τη διάταξη για τα ένδικα μέσα, δίνεται η δυνατότητα στα αρμόδια όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού να αποφασίζουν την άσκηση ή μη ένδικων βοηθημάτων και μέσων, καθώς και την παραίτηση από ήδη ασκηθέντα».
Διευκρινίζοντας ότι «η διάταξη αφορά σε εργατικές διαφορές για τις οποίες οι ΟΤΑ εξαναγκάζονταν μέχρι τώρα να εξαντλούν τα ένδικα μέσα, δηλαδή να ασκούν έφεση σε πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων σε βάρος τους, ακόμη κι αν τα αρμόδια όργανα των ΟΤΑ εκτιμούσαν ότι η συνέχιση της δικαστικής αντιπαράθεσης θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα καλείται να λύσει.
Για να επιτευχθεί αυτό, εκτός των αντικαταστάσεων υφιστάμενων ρυθμίσεων του ν.3852/2010 (για τον «Καλλικράτη»), καταργούνται επίσης το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 72 και το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης ιβ’ της παρ. 1 του άρθρου 176, του ίδιου νόμου».
Είναι δηλαδή πλήρης η ελευθερία στους ΟΤΑ για την άσκηση ή μη ένδικων μέσων σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών, καθώς «αίρεται η υποχρεωτικότητα άσκησης έφεσης σε πρωτόδικες αποφάσεις».
πηγή https://www.samos24.gr
Ποιο είναι το ωράριο των εργαζομένων σε προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας
Σύμφωνα με τον Οδηγό Υλοποίησης Δράσεων για την Προώθηση της Απασχόλησης (σελίδα 5), που εξέδωσε τον Αύγουστο του 2016 το Υπουργείο Εργασίας και αφορά τους εργαζομένους στα Προγραμμάτα Κοινωφελούς Εργασίας (ΠΚΕ) στις Περιφέρειες και τους Δήμους, ισχύουν τα εξής:
«Η απασχόληση των Ωφελουμένων υπάγεται στο καθεστώς πενθήμερης εργασίας. Το δε ωράριο των Ωφελουμένων ακολουθεί το ωράριο που έχουν οι μόνιμοι εργαζόμενοι με την ίδια ειδικότητα στην υπηρεσία τοποθέτησης των Ωφελουμένων.».
Ειδικότερα:
«Η απασχόληση των Ωφελουμένων υπάγεται στο καθεστώς πενθήμερης εργασίας. Το δε ωράριο απασχόλησης των Ωφελουμένων ακολουθεί το ωράριο που έχουν οι μόνιμοι
εργαζόμενοι με την ίδια ειδικότητα στην υπηρεσία τοποθέτησης των Ωφελουμένων. Όσον αφορά δυνατότητα εργασίας τους το Σάββατο, αυτή επιτρέπεται μόνο εφόσον παίρνουν μία (1) ημέρα ρεπό κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης εβδομάδας από Δευτέρα έως Παρασκευή. Απασχόληση των Ωφελουμένων κατά την Κυριακή, τις επίσημες αργίες και σε βραδινές ώρες δεν επιτρέπεται από το Πρόγραμμα».
Ως εκ τούτου, ισχύει το 35ωρο (7ωρη-πενθήμερη απασχόληση) και για τους εργαζόμενους στα ΠΚΕ στις εργασίες και ειδικότητες που περιγράφονται στην Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως αυτή συμπληρώθηκε και ισχύει.
πηγή https://www.aftodioikisi.gr
Τρίτη 19 Μαρτίου 2019
Δίωξη κατά Δούρου και άλλων οκτώ για τους νεκρούς στη Μάνδρα
Τέσσερις κατηγορίες, σε βαθμό πλημμελήματος, σε βάρος εννέα ατόμων
και κατά παντός άλλου υπευθύνου απήγγειλε η Εισαγγελία για τη φονική
πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017, που άφησε πίσω της 25
νεκρούς.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την τραγωδία που έπληξε τη Δυτική
Αττική πριν δεκαέξι μήνες αποστέλλεται ήδη σε ανακριτή, λόγω
σπουδαιότητας της υπόθεσης με την εντολή να λάβουν οι ενέργειές του τον
χαρακτήρα επείγοντος.
Η ποινική δίωξη, την οποία άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, αφορά τα εξής αδικήματα:
- Πλημμύρα από αμέλεια.
- Ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή.
- Σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή.
- Παράβαση καθήκοντος διά παραλείψεως.
Η εισαγγελέας, η οποία ερεύνησε την υπόθεση, αποδίδει ευθύνες για
τις τραγικές συνέπειες της θεομηνίας που έπληξε την περιοχή
στην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής
Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, στη δήμαρχο Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη,
στον δήμαρχο Ελευσίνας, Γιώργο Τσουκαλά, στον δήμαρχο Μεγαρέων, Γρηγόρη
Σταμπούλο, στους δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων, καθώς και σε δύο
υπάλληλους των δασαρχείων Αιγάλεω και Μεγάρων.
Η εισαγγελική λειτουργός μελέτησε τις μηνύσεις που κατέθεσαν
ιδιώτες, φορείς και ενώσεις σε βάρος 25 ατόμων, ανάμεσα στα οποία και οι
εννέα κατηγορούμενοι.
Από το σύνολο των 25 μηνυόμενων, για πέντε πρόσωπα η εισαγγελέας
εξέδωσε απαλλακτική διάταξη, με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής
δίωξης λόγω παραγραφής των αδικημάτων, τα οποία αφορούν πολεοδομικές
παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες, ενώ για άλλα 11 πρόσωπα
αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη,
αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα επιρρίπτει ευθύνες στους εννέα κατηγορούμενους που αφορούν έργα πρόληψης όπως για:
- Έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας.
- Έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας.
- Θεραπεία πολεοδομικων παραβάσεων.
- Έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων.
- Έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.
Στην εισαγγελική διάταξη των 66 σελίδων περιλαμβάνονται τα
συμπεράσματα των πορισμάτων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων που
διηνήργησαν αυτοψίες και εξειδικευμένες μελέτες.
Με βάση το σύνολο του υλικού που συγκέντρωσε η κ.
Παπαγεωργακοπούλου, φέρεται να εντοπίζει στη διάταξή της σωρεία
δυσλειτουργιών και παραλήψεων των αρμοδίων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της
πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών του ακραίου, όπως αναφέρει,
φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες, στις οποίες όφειλε να
έχει προβεί η κάθε μία.
Η εισαγγελέας διενεργεί παράλληλα άλλη έρευνα, που αφορά την
πλημμύρα που έπληξε τη Μάνδρα τον Ιούνιο του 2018. Η έρευνα
επικεντρώνεται σε ενδεχομένες παραλείψεις κάθε αρμόδιου, για τη λήψη
άμεσων μέτρων μετά τη φονική πλημμύρα του Νοεμβρίου και μέχρι εκείνη του
Ιουνίου.
Από την πλευρά της, η κ. Δούρου σημείωσε ότι «16 μήνες από τις
καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, και δύο μήνες πριν από τις
αυτοδιοικητικές εκλογές, δημοσιογράφοι με ενημέρωσαν ότι ασκήθηκε σε
βάρος μου ποινική δίωξη» προσθέτοντας ότι «όπως έχω πει και πρόσφατα η
απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι πρέπει
κάποιες φορές να περιμένουν».
Η κ. Δούρου συμπλήρωσε ότι «τόσο το ανεξάρτητο πόρισμα 8
Επιθεωρητών Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης όσο και το Πόρισμα 3
ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Μηχανικών του ΤΕΕ καταλήγουν κατηγορηματικά
στη διαπίστωση ότι οι υπηρεσίες και η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας
Αττικής για την εκτέλεση του έργου "Εκτροπή Χειμάρρου Αγία Αικατερίνη
και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου", ενήργησαν ταχύτατα για
το έργο αυτό, που εκκρεμούσε από το 2003, καθώς και σειρά έργων στην
πληγείσα περιοχή, σε μια διαμορφωμένη κατάσταση δεκαετιών, όπου πλέον
εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα με έντονους και γρήγορους, για τη συνήθη
πρακτική έργων, ρυθμούς. Παράλληλα, εκτελούνται για πρώτη φορά, σειρά
αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την Αττική, προϋπολογισμού άνω των 500
εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο ενός συνολικού αντιπλημμυρικού
σχεδιασμού».
Συνάντηση του Υποψηφίου Δημάρχου Γιώργου Καραμέρου με τα σωματεία εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου
Διαδοχικές πολύωρες προγραμματισμένες συναντήσεις είχε την Τρίτη το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Καραμέρος με το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου και τον Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου Αμαρουσίου. O επικεφαλής του συνδυασμού #Ενωμένο Μαρούσι είχε την δυνατότητα να μιλήσει με τους εργαζόμενους στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του προγράμματος του συνδυασμού καθώς και να απαντήσει στα ερωτήματα των εργαζομένων. Ειδικότερα συζητήθηκαν τα εξής:
Υγιεινή και Ασφάλεια – Κτιριακές εγκαταστάσεις (αμαξοστάσιο – Δημαρχείο – ΚΕΠ) – Γραφείο κίνησης – συντήρηση – αντικατάσταση οχημάτων – εργατικά ατυχήματα. Θέματα προσωπικού – μονιμοποίηση συμβασιούχων – έλλειψη προσωπικού – εντατικοποίηση – Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) – αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού – ΟΕΥ – Οργανόγραμμα – Διεκδίκηση 13ου & 14ου μισθού (Αγωγές). Το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, Διαχείριση απορριμμάτων – Ανακύκλωση – Ογκώδη αντικείμενα (μεταφόρτωση, μολυσματικά, νοσοκομειακά).
Ο κ. Καραμέρος δήλωσε σχετικά: «Συναντήθηκα με τους εργαζόμενους για να ακούσουμε και να συνδιαμορφώσουμε την επόμενη μέρα στην διοίκηση του Δήμου μας.
Χωρίς τους εργαζόμενους η πόλη δεν μπορεί να επανεκκινήσει και να προχωρήσει. Στα περισσότερα ζητήματα υπήρξε ταύτιση απόψεων. Θέλουμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, διαφάνεια και αποτελέσματα για τους δημότες με αναδιοργάνωση των υπηρεσιών. Σε αυτό το τρίπτυχο θα βασιστεί η συνεργασία μας και στο μέλλον»
πηγή https://www.enomenomaroussi.gr
Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019
ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ του Πέτρου Τσιβίδη
Επειδή η έξαρση των εργατικών ατυχημάτων στους Δήμους (43 νεκροί και 80 βαριά τραυματίες περίπου τα τελευταία 4 χρόνια) μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, επιβάλλεται μια πιο ουσιαστική διερεύνηση των αιτιών που τα προκαλούν.
Οι αναφορές που γίνονται κυρίως για την
έλλειψη ατομικών μέσων προστασίας ή την εντατικοποίηση, μολονότι έχουν και αυτά
την βαρύτητά τους, μάλλον δεν μπορούν να απαντήσουν συνολικά και επί της
ουσίας.
Η λειτουργία των ΟΤΑ εντός των μνημονιακών
πλαισίων, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομική και διοικητική τους
αυτοτέλεια, είναι δεδομένη και συμβάλλει ουσιαστικά στην αποδιοργάνωση των
υπηρεσιών.
Από εκεί και πέρα η διερεύνηση των αιτιών της
έξαρσης των ατυχημάτων είναι ένα αρκετά πολύπλοκο ζήτημα που συνδέεται τόσο με
εξωγενείς παράγοντες, όσο και με ενδογενείς -
της λειτουργίας των δομών των ΟΤΑ και των ανθρώπων τους -, που μια προσπάθεια καταγραφής, αρκετά
πρόχειρη, γίνεται παρακάτω στην προσπάθεια να ανοίξει μια πιο ουσιαστική
συζήτηση για το θέμα.
1.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
α)
Η οργάνωση της εργασίας στην καθαριότητα είναι εν πολλοίς πρόχειρη και στην
ουσία εμπειρική. Ο σχεδιασμός, μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος, απουσιάζει. Το
μοναδικά κριτήρια αποκομιδής είναι "να μαζευτούν γρήγορα τα σκουπίδια
για να μη φαίνονται" ή "ο δημότης πρέπει να βλέπει το
απορριμματοφόρο να περνάει κάθε μέρα μπροστά από το σπίτι του". Οι
επιστάτες, κατά κανόνα, σε συνεργασία με τους Αντιδημάρχους οργανώνουν την
αποκομιδή.
β)
Σχεδόν κανένας Δήμος δεν ασχολείται με την καθημερινή καταγραφή και ανάλυση των
φορτίων των περιοχών αποκομιδής, τον επανασχεδιασμό και την συχνότητα των
δρομολογίων, την τοποθέτηση των κάδων στα καταλληλότερα σημεία, την κατάλληλη
σύνθεση των πληρωμάτων των απορριμματοφόρων. Οι έλεγχοι για υπέρβαρα οχήματα πολλές
φορές δεν γίνονται. Έλλειψη υπάρχει και
στους κανονισμούς καθαριότητας, την
ενημέρωση των πολιτών, την εξασφάλιση συνεργασίας δημότη και υπηρεσίας.
γ)
Μηδενική είναι η εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, (έγιναν όπως έγιναν
και έμειναν στα συρτάρια), για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδιασμού, της
εναλλακτικής διαχείρισης και της δραστικής μείωσης αποβλήτων που πηγαίνουν για
θάψιμο.
δ)
Απουσιάζουν οι σταθμοί μεταφόρτωσης, με αποτέλεσμα τα απορριμματοφόρα να
διανύουν δεκάδες χλμ για τις χωματερές με αυξημένο κίνδυνο τροχαίου.
ε)
Τα κριτήρια προμήθειας του είδους των νέων απορριμματοφόρων (εξαιτίας έλλειψης
μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και αναχρονιστικού – γραφειοκρατικού κανονισμού
προμηθειών) είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ακατάλληλα για να αντιμετωπίσουν
τις πραγματικές ανάγκες. Επίσης η ύπαρξη πολλών διαφορετικών τύπων
κατασκευαστών στα οχήματα και μηχανήματα αποκομιδής κάνει πιο πολύπλοκη και
δυσχεραίνει την συντήρηση τους.
στ)
Πολλές φορές δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα τακτικής συντήρησης, αλλά και
δεν γίνονται προληπτικές συντηρήσεις - επισκευές σε παλιότερα οχήματα. Υπάρχει
αποψίλωση των συνεργείων από προσωπικό και
υποβάθμιση υποδομών, ενώ διευρύνεται η
ανάθεση επισκευών - συντηρήσεων σε εξωτερικά συνεργεία. Εδώ σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα και
καταλληλότητα των ανταλλακτικών αλλά και ο έλεγχος για την καλή ολοκλήρωση της
συντήρησης ή επισκευής.
ζ)
Τα ωράρια αποκομιδής παίζουν και αυτά τον ρόλο τους όταν γίνονται σε
ακατάλληλες ώρες, π.χ. πολύ νωρίς το πρωί.
2.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
α)
Το γερασμένο ηλικιακά προσωπικό μονίμων υπαλλήλων, μεγάλο μέρος του οποίου
πάσχει από χρόνιες παθήσεις.
β)
Η αντιμετώπιση των αναγκών με έκτακτο προσωπικό, άσχημα αμειβόμενο, που
δουλεύει με ανασφάλεια και το οποίο εναλλάσσεται διαρκώς.
γ)
Η απουσία εκπαίδευσης και χρόνου προσαρμογής του νέου προσωπικού.
δ)
Το έκτακτο προσωπικό είναι πιο ευάλωτο σε πιέσεις από την πλευρά επιστατών –
διοίκησης να εκτελέσει πολλές φορές, επιπλέον αλλά και άσχετα καθήκοντα προκειμένου
να "βγει η δουλειά".
δ)
Η ανισοκατανομή εργασιακών καθηκόντων. Σε πολλές περιπτώσεις κάποιοι εργαζόμενοι "φορτώνονται" με πολύ
περισσότερα καθήκοντα από άλλους με αποτέλεσμα την αύξηση της σωματικής
κούρασης και του στρες.
ε)
Το "δέλεαρ" πολλών διοικήσεων
προς τους εργαζόμενους "μαζεύτε τα και σχολάστε" η περίφημη
εργολαβία. Ένας εύσχημος τρόπος για να βγαίνει πρόχειρα και γρήγορα η δουλειά,
που δυστυχώς έχει γίνει αποδεκτός.
στ)
Το άγχος η απουσία αλληλεγγύης, ο ατομισμός που έχει επικρατήσει στους
εργαζόμενους σαν αποτέλεσμα και των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που
επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
ζ)
Τα ατομικά μέσα προστασίας που σε πολλούς Δήμους αποτελούν είδος πολυτέλειας.
Τα τεχνικά μέσα προστασίας την ώρα της δουλειάς (κατάλληλος φωτισμός, φάροι,
οριοθετήσεις χώρων, ηχητικά σήματα κλπ). Η ουσιαστική λειτουργία του γιατρού
εργασίας, των ιατρικών εξετάσεων κλπ
η)
Η οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού έτσι ώστε να μη δημιουργούνται αδικίες ή
ομάδες με ιδιαίτερα συμφέροντα και προνόμια εις βάρος άλλων.
3.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ (ΟΕΥ)
Οι ΟΕΥ θα έπρεπε να εξυπηρετούν σύγχρονες
ανάγκες, να προγραμματίζουν και να βάζουν στόχους, να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα λειτουργίας των υπηρεσιών. Να στελεχώνονται δε αξιοκρατικά και με
αδιάβλητα κριτήρια.
α)
Σήμερα μεγάλο μέρος των Δήμων δεν έχει ΟΕΥ ή οι ΟΕΥ είναι απαρχαιωμένοι και
ανίκανοι να ανταποκριθούν στις σημερινές συνθήκες.
β)
Όπου υπάρχουν ΟΕΥ έχουν γίνει κατά βάση με γνώμονα την εξυπηρέτηση
μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων (εξυπηρετήσεων, διορισμών ημετέρων, κλπ)
γ)
Οι διορισμοί προϊσταμένων, επιστατών κλπ γίνονται τις περισσότερες φορές με
αποφάσεις Δημάρχων και όχι με αποφάσεις
υπηρεσιακών συμβουλίων με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
δ)
Η έλλειψη επιστημονικού προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας είναι κανόνας.
4.
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ
Ο
χώρος των ΟΤΑ είναι χώρος με μεγάλη συνδικαλιστική πυκνότητα και με λειτουργία
επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας σε πολλούς Δήμους, γεγονός όμως που δεν
φαίνεται ικανό από μόνο του να αποτρέψει τα εργατικά ατυχήματα τα οποία έχουν
εξελιχθεί σε καθημερινή μάστιγα.
Επειδή στις συνθήκες δημιουργίας ατυχήματος
συμβάλλουν πάντοτε πάνω από ένας παράγοντας και επειδή μέχρι τώρα καμιά
ουσιαστική διερεύνηση δεν φαίνεται να έχει γίνει για την εξακρίβωση των αιτιών,
θα έπαιζε σημαντικό ρόλο η δημιουργία ανεξάρτητης και αδιάβλητης επιτροπής για
να ερευνήσει σε βάθος τα ατυχήματα της τελευταίας τετραετίας.
Αντίστοιχα πρέπει να διερευνώνται ουσιαστικά
οι συνθήκες κάθε νέου ατυχήματος.
5.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Θα μπορούσε να ειπωθεί και χωρίς δόση υπερβολής,
ότι οι δομές της καθαριότητας στους ΟΤΑ (αντίστοιχα και σε άλλες υπηρεσίες)
είναι υπό κατάρρευση.
Πολλοί Δήμαρχοι καταφεύγουν στη λύση της
ιδιωτικοποίησης η οποία φυσικά δεν λύνει το πρόβλημα των ατυχημάτων, απλά
μεταφέρει την ευθύνη αλλού.
Εν πολλοίς βέβαια, ιδιωτικοοικονομικός είναι ο
σημερινός τρόπος λειτουργίας, ενώ χάνεται ο όποιος δημόσιος χαρακτήρας των
υπηρεσιών.
Και εδώ ίσως στον σημερινό τρόπο λειτουργίας
να υπάρχει μια πρώτη απάντηση για τις αιτίες. Γιατί ο σημερινός τρόπος
λειτουργίας έχει καταντήσει να συμπεριλαμβάνει τόσο τα κακά του ιδιωτικού τομέα
όσο και τα άσχημα του δημόσιου. Δηλαδή
από τη μια, εκμετάλλευση ανθρώπινου δυναμικού, περικοπές, υποβάθμιση κλπ και
από την άλλη, έλλειψη σχεδιασμού, αποδιοργάνωση, βόλεμα ημετέρων κλπ. (Το που
γέρνει η ζυγαριά παίζει σε κάθε περίπτωση).
Τσιβίδη; Πέτρος
Ηλ/γος Μηχανικός ΤΕ
Εργαζόμενος Δήμου ΚαλαμαριάςΠΗΓΉ http://anntilogos.blogspot.com
Νέα παράταση για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του δήμου Ηρακλείου Κρήτης
Βέβαια, η κρίσιμη δικαστική μάχη για την Υπηρεσία Καθαριότητας είναι αυτή την Παρασκευή, 22 Μαρτίου
Νέα παράταση δόθηκε για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του δήμου Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Χάρη Μαμουλάκη:
"Ήταν μία σημαντική απόφαση η σημερινή, γιατί διασφαλίζει μια εργασιακή ειρήνη κάποιων μηνών εντός του καλοκαιριού".
Βέβαια, η κρίσιμη δικαστική μάχη για την Υπηρεσία Καθαριότητας είναι αυτή την Παρασκευή, 22 του μηνός και λόγω του αριθμού των εργαζομένων, και επειδή είναι παρατασιούχοι.
"Ευελπιστούμε ότι θα βρούμε ευήκοα ώτα από τα ελληνικά δικαστήρια και θα προχωρήσουμε κανονικά όπως πρέπει".
Ο πρόεδρος των εργαζομένων, Μιχάλης Καρασάββας επισήμανε ότι :
"Εμείς σαν Σύλλογος Εργαζομένων της Καθαριότητας στηρίζουμε τους εργαζόμενους. Εξάλλου, οι εργαζόμενοι από το 2006 μέχρι σήμερα δεν έχουν σταματήσει λεπτό. Άρα, θεωρούμε αυτονόητο αυτοί οι άνθρωποι να γίνουν αορίστου χρόνου"
πηγή https://www.cretalive.gr
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Χάρη Μαμουλάκη:
"Ήταν μία σημαντική απόφαση η σημερινή, γιατί διασφαλίζει μια εργασιακή ειρήνη κάποιων μηνών εντός του καλοκαιριού".
Βέβαια, η κρίσιμη δικαστική μάχη για την Υπηρεσία Καθαριότητας είναι αυτή την Παρασκευή, 22 του μηνός και λόγω του αριθμού των εργαζομένων, και επειδή είναι παρατασιούχοι.
"Ευελπιστούμε ότι θα βρούμε ευήκοα ώτα από τα ελληνικά δικαστήρια και θα προχωρήσουμε κανονικά όπως πρέπει".
Ο πρόεδρος των εργαζομένων, Μιχάλης Καρασάββας επισήμανε ότι :
"Εμείς σαν Σύλλογος Εργαζομένων της Καθαριότητας στηρίζουμε τους εργαζόμενους. Εξάλλου, οι εργαζόμενοι από το 2006 μέχρι σήμερα δεν έχουν σταματήσει λεπτό. Άρα, θεωρούμε αυτονόητο αυτοί οι άνθρωποι να γίνουν αορίστου χρόνου"
πηγή https://www.cretalive.gr
Κυριακή 17 Μαρτίου 2019
Εκθεση του WWF για την πλαστική ρύπανση –Απογοητευτική η ανακύκλωση στην Ελλάδα Πηγή: Εκθεση του WWF για την πλαστική ρύπανση –Απογοητευτική η ανακύκλωση στην Ελλάδα
Η παγκόσμια κρίση της πλαστικής ρύπανσης θα συνεχίσει να επιδεινώνεται εάν δεν υπάρξει συλλογική δράση από όλους όσοι εμπλέκονται στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας των πλαστικών, σημειώνει έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Η έκθεση με τίτλο «Επιλύοντας το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης μέσω της ανάληψης ευθυνών», διαπιστώνει ότι υπερβολικά μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης πέφτει σήμερα στους καταναλωτές και το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας πως οι προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος θα παραμείνουν ανεπαρκείς, όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των πλαστικών.
«Είναι αναγκαίο, όλοι όσοι συμβάλλουν στο παγκόσμιο πρόβλημα της ρύπανσης από τα πλαστικά - είτε πρόκειται για κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, τη βιομηχανία διαχείρισης αποβλήτων, είτε για τους τελικούς χρήστες - να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες που τους αναλογούν, σκεπτόμενοι το μακροχρόνιο κόστος των πλαστικών στη φύση και τους ανθρώπους» τονίζεται στην έκθεση.
Το WWF προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές, υπάρχει κίνδυνος να «διαρρεύσουν» στο περιβάλλον επιπλέον 104 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων το 2030, ενώ τα πλαστικά απόβλητα στο θαλάσσιο περιβάλλον αναμένεται να φτάσουν τους 300 εκατ. τόνους έως το 2030.
Την ίδια στιγμή, 75% των πλαστικών που έχουν συνολικά παραχθεί παγκοσμίως, σήμερα είναι απόβλητα, ενώ τουλάχιστον το 1/3 από αυτά έχει ήδη καταλήξει στη φύση, με καταστροφικές συνέπειες στα οικοσυστήματα και την άγρια ζωή.
Σύμφωνα με επίσημες καταγραφές, τα πλαστικά απορρίμματα έχουν αποτελέσει αιτία τραυματισμού ή και θανάτωσης περισσότερων από 270 ειδών άγριας ζωής, ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή και την καύση πλαστικών αναμένεται να αυξηθούν κατά 50% τα επόμενα χρόνια.
Ειδικά για την Ελλάδα, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η χώρα εξακολουθεί να θάβει το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών αποβλήτων της, λειτουργώντας αναποτελεσματικά στο κομμάτι της ανακύκλωσης. Επιπλέον συστήνεται για τη χώρα, να προχωρήσει σε ορθή καταγραφή των πλαστικών απορριμμάτων που παράγει και διαχειρίζεται, καθώς η απόκλιση μεταξύ των ποσοτήτων που εμφανίζονται στα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) και των ποσοτήτων που αναφέρονται στις εθνικές της εκθέσεις, παρουσιάζεται σημαντική.
«Το τελευταίο διάστημα, η παγκόσμια κι ευρωπαϊκή κοινότητα κινητοποιούνται για τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης και τη μείωση κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης. Η πρόσφατη συμφωνία στην ΕΕ για μια νέα Οδηγία που θα αποτρέψει την είσοδο στην αγορά σειράς από πλαστικά μιας χρήσης δείχνει τον δρόμο. Όμως η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί απροετοίμαστη, αν δεν προχωρήσει τάχιστα σε ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων» αναφέρεται στην έκθεση του WWF και προστίθεται:
«Η δημιουργία ξεχωριστού ρεύματος για πλαστικά απορρίμματα, η ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για θέσπιση στόχων και μέτρων για τον περιορισμό στην κατανάλωση αχρείαστων πλαστικών μιας χρήσης, η επέκταση της ευθύνης των παραγωγών πλαστικών απορριμμάτων, η κατάλληλη σήμανση των πλαστικών συσκευασιών, η θέσπιση νέων μηχανισμών διαλογής κι ανακύκλωσης όπως πχ. συστήματα χρηματοδότησης επιστροφών, η επιβολή προστίμων σε μη-συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και δημοτικές αρχές, η δημόσια παρουσίαση των επιδόσεων των δημοτικών αρχών στη διαχείριση και ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων, η ενημέρωση των πολιτών και η παροχή κινήτρων για οικολογικό σχεδιασμό πλαστικών υλικών και συσκευασιών, είναι μερικά από τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν».
Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019
Ποινικά αδικήματα για 43 υπαλλήλους της Εφορίας-Πιάστηκαν με περιουσιακά στοιχεία 4.4 εκατ
Μπαράζ ελέγχων πραγματοποίησε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΑΑΔΕ για το 2018. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Δ.ΕΣ.ΥΠ. κατά την προηγούμενη χρονιά:
• Διενήργησε 143 ελέγχους που αφορούσαν, κυρίως, Προκαταρκτικές Εξετάσεις, Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις, Έρευνες, από τους οποίους σε 19 προέκυψαν πειθαρχικά παραπτώματα και ποινικά αδικήματα για 43 υπαλλήλους και οι υποθέσεις απεστάλησαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες προκειμένου να επιληφθούν της περαιτέρω πειθαρχικής διαδικασίας και δίωξης.
• Διενήργησε 43 επιτόπιους αιφνιδιαστικούς ελέγχους, για αποκάλυψη παραβατικής συμπεριφοράς.
• Καταλόγισε σε βάρος υπαλλήλων 26.189.400 ευρώ (πλέον προσαυξήσεων), κυρίως από παράνομες επιστροφές Φ.Π.Α.
• Ολοκλήρωσε 14 Εισαγγελικές Παραγγελίες και οι Πορισματικές Εκθέσεις των Οικονομικών Επιθεωρητών διαβιβάστηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελικούς Λειτουργούς.
• Διενήργησε και ολοκλήρωσε 133 Ελέγχους Περιουσιακής Κατάστασης (Ε.Π.Κ.) σε υπαλλήλους, από τους οποίους προέκυψε ότι για 9 υπαλλήλους δεν δικαιολογήθηκε η απόκτηση περιουσιακών τους στοιχείων, συνολικού ποσού 4.471.708 ευρώ. Οι φάκελοι υποθέσεων διαβιβάστηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για καταλογισμό υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
• Υποδέχθηκε 306 καταγγελίες, δημιούργησε αντίστοιχους φακέλους υποθέσεων, προέβη σε αξιολόγησή τους και δρομολόγησε τους φακέλους αρμοδίως, για τις προβλεπόμενες ενέργειες (έκδοση εντολών Προκαταρκτικών Εξετάσεων, Ε.Π.Κ. κ.λπ.).
Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Α.Α.Δ.Ε. έχει ως αποστολή:
• τον εντοπισμό, καθώς και την άμεση διερεύνηση και εξιχνίαση υποθέσεων διαφθοράς που συντελείται με την εμπλοκή υπαλλήλων σε ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα, ιδιαίτερης βαρύτητας, ο κολασμός των οποίων επιφέρει αυστηρότατες ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις, που συναρτώνται με την ίδια υπηρεσιακή υπόσταση του υπαλλήλου,
• τον Έλεγχο Περιουσιακής Κατάστασης (Ε.Π.Κ.) υπαλλήλων, προκειμένου να αποδειχθεί η προέλευση πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων μη νόμιμης προέλευσης,
• τους αιφνίδιους/επιτόπιους ελέγχους σε Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., για τη διαπίστωση παραβατικών συμπεριφορών εκ μέρους των υπαλλήλων,
• την επανεξέταση υποθέσεων, προκειμένου να διαπιστωθούν ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα των υπαλλήλων,
• το διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο δημοσίων διαχειρίσεων και τον καταλογισμό των δημοσίων υπολόγων σε περιπτώσεις, παράνομης διαχείρισης των δημοσίων εσόδων και
• την εξέταση και αξιολόγηση των υποβαλλόμενων καταγγελιών σε βάρος υπαλλήλων, για περαιτέρω ενέργειες.
ΠΗΓΉ https://www.aftodioikisi.gr
Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019
Σοβαρό εργατικό ατύχημα με υπάλληλο Καθαριότητας του Δήμου Περάματος, το πρωί της Τετάρτης
Ειδικότερα, η εργάτρια Καθαριότητας αορίστου χρόνου επέβαινε σε απορριμματοφόρο κατά τη διαδικασία αποκομιδής απορριμμάτων.
Στο Σχιστό – πλησίον του hot spot – και κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη
συνθήκες – οι συνάδελφοί της αναφέρουν πως πιο πιθανά λιποθύμησε – η
άτυχη γυναίκα έπεσε από το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου, με αποτέλεσμα
να βρεθεί στο έδαφος.
Άμεσα οι συνάδελφοι της προσέτρεξαν σ’ αυτή, κοιτάζοντας αρχικά την κατάστασή της και στη συνέχεια καλώντας ασθενοφόρο.
Η εργάτρια Καθαριότητας διεκομήσθη στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.
Εκεί ξεκίνησε μία σειρά εξετάσεων, διαπιστώθηκε αιμάτωμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Υπήρξε άμεση αντιμετώπιση, με τους γιατρούς να θέτουν σε άμεση προτεραιότητα τον περιορισμό και κυριότερα τη μη επέκταση του αιματώματος – από τη στιγμή που αυτό παρατηρήθηκε στο ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο του ανθρωπίνου σώματος, το κεφάλι.
Σήμερα, οι γιατροί θα συνεχίσουν την υποβολή εξετάσεων στην δημοτική υπάλληλο, εξετάσεις που θα καθορίσουν – παρουσιάζοντας την κλινική της εικόνα μετά το κλείσιμο του πρώτου 24ωρου από το ατύχημα – τόσο τη σοβαρότητα του ατυχήματος, όσο και την αντιμετώπιση – θεραπεία που θα ακολουθηθεί.
πηγή https://e-perama.gr/
Άμεσα οι συνάδελφοι της προσέτρεξαν σ’ αυτή, κοιτάζοντας αρχικά την κατάστασή της και στη συνέχεια καλώντας ασθενοφόρο.
Η εργάτρια Καθαριότητας διεκομήσθη στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.
Εκεί ξεκίνησε μία σειρά εξετάσεων, διαπιστώθηκε αιμάτωμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Υπήρξε άμεση αντιμετώπιση, με τους γιατρούς να θέτουν σε άμεση προτεραιότητα τον περιορισμό και κυριότερα τη μη επέκταση του αιματώματος – από τη στιγμή που αυτό παρατηρήθηκε στο ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο του ανθρωπίνου σώματος, το κεφάλι.
Σήμερα, οι γιατροί θα συνεχίσουν την υποβολή εξετάσεων στην δημοτική υπάλληλο, εξετάσεις που θα καθορίσουν – παρουσιάζοντας την κλινική της εικόνα μετά το κλείσιμο του πρώτου 24ωρου από το ατύχημα – τόσο τη σοβαρότητα του ατυχήματος, όσο και την αντιμετώπιση – θεραπεία που θα ακολουθηθεί.
πηγή https://e-perama.gr/
Απάντηση της ΔΑΣ Αμαρουσίου στον αντιδήμαρχο καθαριότητας Β. Κόκκαλη
Η Διοίκηση του Δήμου και συγκεκριμένα ο
Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, θα περίμενε κανείς να δείξει λίγη σεμνότητα
απέναντι στους εργαζομένους, αντί να τους επιτίθεται.
Ρωτάμε λοιπόν την διοίκηση του Δήμου:
Είναι ψέματα, ότι έχουμε έναν νεκρό
Αορίστου Χρόνου συνάδελφο εδώ και τρία χρόνια τώρα η Διοίκηση του Δήμου
δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την ΕΔΕ;
Είναι ψέματα, ότι συνάδελφος
συμβασιούχος πέθανε από παθολογικά αίτια εν’ ώρα εργασίας και ενώ η
Διοίκηση του Δήμου διά μέσου του Δημάρχου, είχε δεσμευτεί να καλύψει τα
έξοδα της κηδείας, μέχρι και σήμερα δεν έχει δώσει φράγκο στην
οικογένεια; Το αν καλύπτονται, καλά θα κάνουν οι καρεκλοκένταυροι του 3ου
ορόφου να διαβάσουν τον κώδικα. Και αν και πάλι δεν καλύπτονται,
υπάρχουν και τα τηλέφωνα στους αρμόδιους φορείς. Δηλαδή, άλλα ισχύουν
στη Θεσσαλονίκη και άλλα στην Αθήνα;
Είναι ψέματα, ότι στους συναδέλφους στην Κοινωφελή Εργασία δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα Μέτρα Ατομικής Προστασίας;
Είναι ψέματα, ότι ο χώρος του
αμαξοστασίου είναι απαράδεκτος για τους εργαζόμενους; Δεν υπάρχουν
βρύσες, τουαλέτες, αποδυτήρια και την ίδια ώρα τα ποντίκια κόβουν
βόλτες; Και αφού είναι τόσο ειδυλλιακός τόπος γιατί ο αρμόδιος
Αντιδήμαρχος δεν κάνει εκεί το γραφείο του προκειμένου να δέχεται το
κοινό; Να παίρνουν χαμπάρι και οι κάτοικοι, που δουλεύουν οι συνάδελφοι
και με τι συνθήκες;
Είναι ψέματα, ότι οι συνάδελφοι στην Δημοτική Συγκοινωνία έχουν ως αμαξοστάσιο έναν χώρο που δεν υπάρχει καμιά μα καμιά υποδομή;
Είναι ψέματα, ότι υπάρχουν όλα αυτά τα
εργατικά ατυχήματα; Ας μας απαντήσει ο Αντιδήμαρχος, οι συνάδελφοι
τεχνικοί ασφαλείας σε πόσους ελέγχους έχουν προβεί και τι έχουν
καταγράψει στα τεφτέρια τους; Γιατί δεν τα δίνει στη δημοσιότητα; Τι
φοβάται; Και επειδή γνωρίζουμε και για τα πορίσματα και τους ελέγχους
που κατά καιρούς έχουν γίνει από τις «αρμόδιες αρχές» τους δηλώνουμε
ότι κόρακας, κόρακα μάτι δεν βγάζει.
Είναι ψέματα, ότι ποτέ μα ποτέ,
δεν έχει γίνει ένα σεμινάριο στους εργαζόμενους στην Καθαριότητα από
την Ιατρό Εργασίας για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και σε τι
ωφελούν οι προληπτικές εξετάσεις;
Γνωρίζουμε καλά ότι τέτοιες πράξεις αλλά
και γενικότερα η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων αποτελούν κόστος.
Και αυτό το κόστος δεν είναι διατεθειμένοι να το σηκώσουν ούτε η
κυβέρνηση αλλά ούτε και η διοίκηση του δήμου.
Τέλος επειδή η Διοίκηση του Δήμου
Αμαρουσίου δηλώνει και ξανά δηλώνει ότι έλυσε το εργασιακό, πόσοι είναι
οι συνάδελφοι Μόνιμοι και Αορίστου Χρόνου και πόσοι οι συνάδελφοι με
ελαστικές σχέσεις εργασίας; Στηρίζουν ή δεν στηρίζουν οι συμβασιούχοι,
το σύνολο των υπηρεσιών; Χωρίς αυτούς μπορούν να δουλέψουν οι υπηρεσίες;
Όσο για τους εργαζόμενους Αορίστου
Χρόνου που προήλθαν από τη Δημοτική Επιχείρηση και τον Οργανισμό, θα
θέλαμε να υπενθυμίσουμε στη διοίκηση του Δήμου, ότι μονιμοποιήσεις στο
δήμο μας έγιναν, αλλά αυτές δεν έγιναν γιατί το ήθελε η Διοίκηση του
δήμου. Η Διοίκηση του Δήμου αναγκάστηκε να προχωρήσει κάτω από την πίεση
και τους αγώνες των εργαζομένων.
Συνάδελφοι θα πρέπει να βγάλουμε
συμπεράσματα από την πολιτική και της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των
δημάρχων. Να τιμωρήσουμε όλους αυτούς που δεν διστάζουν να παίξουν
ακόμα και με τις ζωές μας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα
των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή την πολιτική στηρίζει η
κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η δημοτική αρχή στο Μαρούσι.
Καλά θα κάνει η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου αλλά και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος να προσγειωθούν στη πραγματικότητα.
Μαρούσι 13/3/2019
Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019
Εργαζόμενοι Κοινωφελούς & ΙΔΟΧ: Αυτά είναι τα δικαιώματα τους -Τι ισχύει για άδειες,παροχές,αποδοχές
Όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, έτσι όπως αυτά κωδικοποιούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, δίνονται στη δημοσιότητα με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων από το Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποίησε ο Σύλλογός με εργαζομένους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, καθώς και με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.
Ειδικότερα στη σύσκεψη προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με το μισθό και τους όρους εργασίας τους. Παραθέτουμε κωδικοποιημένα τα ζητήματα αυτά, όπως μας τέθηκαν και τις απαντήσεις που επεξεργαστήκαμε και ζητούμε από την Περιφερειακή Αρχή, στην οποία κοινοποιούμε το παρόν, την εφαρμογή τους ομοιόμορφα σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Ερώτηση 1η: Η κανονική άδεια ήταν 2 ημέρες το μήνα (2×8μήνες=16 σύνολο). Τώρα ήρθε έγγραφο από Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού που αναφέρει 13 ημέρες. Τι ισχύει;
Απάντηση: Για τους συναδέλφους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ ισχύει ρητά η πρόβλεψη για 2 ημέρες το μήνα (ανά μήνα ή σωρευτικά) δηλαδή 16 ημέρες. Για τους συναδέλφους ΙΔΟΧ ισχύουν οι 13 ημέρες.
Ερώτηση 2η: Τι ισχύει για τις αναρρωτικές άδειες; Πόσες ημέρες αναρρωτική άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος σε πρόγραμμα κ.ε; Τις ημέρες αυτές τις δουλεύει μετά το πέρας του οκταμήνου, ώστε να μην χάσει ένσημα; Μέχρι πόσες ημέρες αναρρωτική άδεια δικαιούται με Υ/Δ;
Απάντηση: Για τους συναδέλφους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας (π.κ.ε.) του ΟΑΕΔ ισχύει ό, τι προβλέπεται στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Νο 8/2018 (ΑΔΑ: ΩΖΕΒ469ΙΩΖ-ΝΛ4), δηλαδή 13 ημέρες με γνωμάτευση ιατρού (βλέπε 11.2). Εξαιρετικά, σε περιπτώσεις χρήσης αναρρωτικής άδειας πέραν των δεκατριών (13) ημερών συνολικώς, παρατείνεται η δυνατότητα απασχόλησης τους μέχρι του ορίου των 200 ημερομισθίων εντός του χρονικού Περιορισμού των 9,5 μηνών από την έναρξη της απασχόλησης τους. Για τους συναδέλφους ΙΔΟΧ ισχύει ό, τι προβλέπεται στην Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή χορηγούνται αναρρωτικές άδειες με γνωμάτευση ιατρού σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία. Επίσης, χορηγούνται δύο ημέρες με Υπεύθυνη Δήλωση.
Ερώτηση 3η: Τι ισχύει για τους συναδέλφους στην κοινωφελή εργασία σε σχέση με την χορήγηση ΜΑΠ & γάλα;
Απάντηση: Ο επιβλέπων φορέας με πλήρη ευθύνη του διασφαλίζει την ασφάλεια και υγεία των ωφελουμένων στον τόπο απασχόλησης τους ως προς όλες τις πτυχές και στο ίδιο επίπεδο προστασίας που παρέχεται και στους άλλους εργαζομένους του, σύμφωνα με τον Κώδικα Νόμων για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ), που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3850/2010 (Α’84) καθώς και ειδικότερες σχετικές διατάξεις. Επομένως, οι συνάδελφοι της κοινωφελούς εργασίας που απασχολούνται στις εργασίες που αναφέρονται στην ΚΥΑ 53361/11-10-2006 (ΦΕΚ Β’ 1503) σε συνδυασμό με το άρθρο 97 του ν. 4483/2017 δικαιούνται των αντιστοίχων ΜΑΠ, γάλακτος, μέτρων προληπτικής ιατρικής.
Ερώτηση 4η: Τι ισχύει για τους συναδέλφους στην κοινωφελή εργασία σε σχέση με την αιμοδοτική άδεια;
Απάντηση: Μπορεί να μην υπάρχει ρητή αναφορά για την άδεια αιμοδοσίας, όμως θεωρούμε αυτονόητο ότι για μια τέτοια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης πρέπει να ισχύουν τα ίδια με τους μόνιμους υπαλλήλους της Περιφέρειας, δηλαδή χορήγηση 2 ημερών άδειας.
Ερώτηση 5η: Μπορεί να γίνει μετακίνηση του εργαζόμενου σε π.κ.ε. σε άλλη υπηρεσία της Περιφέρειας πχ κοντά στον τόπο κατοικίας; Μπορούν να τον υποχρεώσουν να εργαστεί σε άλλο φορέα;
Απάντηση: Αρμόδιος για την πιστοποίηση της απασχόλησης είναι ο Επιβλέπων Φορέας. Σύμφωνα με το 10.13 της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ προκύπτει ότι η Περιφέρεια έχει διακριτική ευχέρεια να διευκολύνει μετακίνηση εντός του Φορέα. Επομένως ζητάμε να διευκολυνθούν όλοι οι συνάδελφοι, που καταθέτουν σχετικό αίτημα, καθώς και να «επιστρέψουν» όλοι όσοι «υποχρεώθηκαν» να παρέχουν υπηρεσίες σε άλλο φορέα.
Ερώτηση 6η: Μπορεί ο ΟΑΕΔ να διευκολύνει για να γίνει η κατάρτιση του εργαζόμενου σε π.κ.ε. σε ΚΕΚ κοντά στον τόπο κατοικίας;
Απάντηση: Η ως άνω προκήρυξη (βλέπε 10.22) δεν προβλέπει πουθενά που θα γίνεται η κατάρτιση. Άρα θεωρούμε ότι μπορεί και πρέπει να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι.
Ερώτηση 7η: Όταν λήξει το οκτάμηνο παίρνουμε επίδομα από τον ΟΑΕΔ;
Απάντηση: Αναφορικά με το επίδομα ανεργίας υπάρχουν διαφορετικές προϋποθέσεις ανάλογα σε ποιά κατηγορία εντάσσεται κάθε εργαζόμενος. Ισχύουν οι γενικοί όροι ΟΑΕΔ και επομένως την απάντηση στον κάθε εργαζόμενο σε π.κ.ε. είναι προτιμότερο να την δώσει ο ΟΑΕΔ.
Ερώτηση 8η: Μπορούμε να λάβουμε μέρος σε άλλη σύμβαση π.κ.ε.;
Απάντηση: Για να λάβεις μέρος σε άλλη σύμβαση μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας πρέπει να είσαι εγγεγραμμένος στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕ∆, σύμφωνα με τα οριζόμενα κριτήρια κάθε προκήρυξης.
Ερώτηση 9η: Τι δικαιούνται οι γονείς σε μειωμένο ωράριο;
Απάντηση: Μειωμένο ωράριο δικαιούνται οι γονείς παιδιών έως 30 μηνών. Ειδικά οι θετοί γονείς το δικαιούνται για παιδιά έως 6 ετών (11.2α.v).
Ερώτηση 10η: Ισχύει για το τρέχον πρόγραμμα η κατάργηση του διαχωρισμού για τον μισθό κάτω των 25 ετών; Θα χορηγηθεί η αύξηση στον κατώτατο μισθό στο τρέχον πρόγραμμα;
Απάντηση: Μετά από τον αγώνα όλων των συναδέλφων οι αμοιβές των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας εξισώνονται με τον νέο αυξημένο κατώτατο μισθό (650€ μικτά, ενώ είχε υποσχεθεί 751€) και ταυτόχρονα καταργείται η απαράδεκτη χαμηλότερη αμοιβή που ίσχυε για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών στα προγράμματα. Η αύξηση των αμοιβών (48€ καθαρά) θα ισχύσει αναδρομικά από την 1/2/2019, την ημερομηνία ισχύος της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ (Άρθρο 44 του Ν.4597/2019). Αποτέλεσμα αυτού του αγώνα είναι και η ψήφιση του νόμου 4529/2018 άρ. 23 και που η ισχύς του ξεκινάει από τη 1/3/2019 και καθορίζει το εξής:
Από 1-3-2019 χορηγείται στον άμεσα ασφαλισμένο και στα μέλη οικογενείας του ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος στο πεδίο εφαρμογής ανήκουν και οι μαθητευόμενοι ή εκπαιδευόμενοι ή καταρτιζόμενοι και οι απασχολούμενοι σε προγράμματα του ΟΑΕΔ οι οποίοι δικαιούνται υγειονομικής περίθαλψης σε είδος από την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων, της εκπαίδευσης ή της κατάρτισης ή του προγράμματος.
Κλείνοντας τη σχετική ανακοίνωση του, ο ΣΥΠΑ σημειώνει:
Συνάδελφοι συνεχίζουμε. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα αιτήματα μας. Δεν ξεγελιόμαστε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τη στάχτη στα μάτια, που προσπαθούν να μας ρίξουν, τώρα, προεκλογικά. Αγωνιζόμαστε και παλεύουμε:
Για να μην υπάρχει εργαζόμενος που να έχει μισθό κάτω από 751 ευρώ.
Για Μόνιμη και Σταθερή δουλειά για όλους.
Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο για όλους τους εργαζόμενους και κανένα άρθρο 103 του Συντάγματος, δε μπορεί να το εμποδίζει!
Καλούμε όλους τους συναδέλφους και στην Κοινωφελή Εργασία να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση την Πέμπτη 14 του Μάρτη στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος για να απαιτήσουμε την αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.
πηγή https://www.aftodioikisi.gr
Δήμος Πειραιά: Μη άσκηση έφεσης κατά απόφασης δικαίωσης για 13ο και 14ο μισθό
Την Παρασκευή 08 Μαρτίου 2019, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Πειραιά, με εκπρόσωπο τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Κωνσταντίνο Γαλάνη, παρευρέθηκε στην 9η Έκτακτη Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου το 8ο θέμα ήταν η άσκηση ή μη έφεσης κατά της με αρ. 29/2018 σχετικής απόφασης του Ειρηνοδικείου Πειραιά, για το 13ο και 14ο μισθό δικαιωμένων εργαζομένων του Δήμου.
Μετά την τοποθέτηση του Προέδρου του Συλλόγου, ο οποίος επισήμανε προς την Οικονομική Επιτροπή τους λόγους και τις καταστάσεις που επικρατούν σήμερα, προκειμένου να αποφασίσει θετικά η Οικονομική Επιτροπή, για τη μη άσκηση έφεσης κατά της Πρωτόδικης Απόφασης, καθώς και την τοποθέτηση της Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, Αθηνάς Χαρβαλάκου – Γλύκα, όπως και των τακτικών μελών (Στ. Αντωνάκου, Αντρ. Βεντούρη, Χαρ. Ζηλάκου, Στ. Μελά και Παν. Ρέππα), οι οποίοι στήριξαν έμπρακτα το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων, αποφασίστηκε ομόφωνα η μη άσκηση έφεσης στην πρωτόδικη απόφαση.
πηγή https://www.epoli.gr
Τρίτη 12 Μαρτίου 2019
Η… συμπαθής τάξις των Ελλήνων βιομηχάνων!
Διαμαρτύρεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Δεν είναι ότι δεν θέλει να δώσει αυξήσεις στους εργαζόμενους που δουλεύουν στις Βιομηχανίες με 480 ευρώ καθαρά. Όχι, βέβαια!
Για τους εργαζόμενους νοιάζεται ο Σύνδεσμος και σου λέει παρακάτω στην ανακοίνωση, ότι έτσι (με την αύξηση) δεν θα πέσει η ανεργία αφού οι (δυστυχείς) βιομήχανοι αν και πολύ θα το ήθελαν δεν θα μπορέσουν να προσλάβουν κι άλλους εργαζόμενους με μηνιάτικο 480 ευρώ.
Με όλο τον σεβασμό στη… συμπαθή τάξη των βιομηχάνων, νομίζω ότι οι θέσεις τους είναι κομμάτι νερόβραστες. Εδώ χρειάζονται «ριζοσπαστικά» αιτήματα και «προωθημένες» διεκδικήσεις.
Εφόσον η αγωνία τους είναι να χτυπηθεί η ανεργία που πλήττει τη χώρα και τους ραγίζει την καρδιά μία είναι η “και γαμώ “ τις προτάσεις: Να πάει ο κατώτερος μισθός από τα 480 ευρώ στα 240! Έτσι, οι βιομήχανοι θα μπορούσαν εκεί που είχαν έναν εργαζόμενο να προσλάβουν άλλον ένα!
Μιλάμε για θανατηφόρο χτύπημα στην ανεργία. Θα μου πείτε, μπορεί να ζήσει κανείς με 280 ευρώ το μήνα; Θα σας θυμίσω πως ούτε με 480 ευρώ μπορεί.
Σημασία έχει πως, με τέτοιες προτάσεις λύνονται, τα προβλήματα αλλά μου φαίνεται πως οι βιομήχανοι στη χώρα μας είναι «λαπάδες» Τους κλέβουν τη δόξα οι εφοπλιστές που κάνουν έξυπνα τις δουλειές τους χωρίς φορολογίες, εισφορές και άλλα τέτοια «κόλπα» που σκαρφίζεται το κράτος για να τους εμποδίζει να κινούν τα λεφτά τους όπως γουστάρουν.
Συμφώνησαν λοιπόν, με τον… νεοκομμουνιστή πρωθυπουργό ότι θα του κάνουν τη χάρη και όταν φέρνουν τα ωραία τους λεφτά στην Ελλάδα, να μην φορολογούνται με 22% που φορολογούνται οι μισθωτοί ή με 29% από το πρώτο ευρώ που φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνοντας και προκαταβολή φόρου. Θα δίνουν ένα 10% και θα ξεμπερδεύουν.
Κι εδώ δεν μιλάμε για νομοθετική ρύθμιση αλλά για συμφωνία “εθελοντικού χαρακτήρα” ανάμεσα σε κυβέρνηση και εφοπλιστές.
Πρόκειται για συμφωνία παρόμοια με αυτή που είχε κάνει μαζί τους ο σκληρός δεξιός Σαμαράς όταν ήταν πρωθυπουργός.
Τώρα την κάνει ο «αριστερός» Τσίπρας. Και ξέρετε, δεν με νοιάζει που οι, κατά δήλωσή τους, αριστεροί κάνουν τα ίδια με αυτά που κάνουν οι πατενταρισμένοι δεξιοί.
Με νοιάζει που πιάνεται κορόιδο η συμπαθής τάξις των Ελλήνων βιομηχάνων. Δεν αντέχεται τέτοια αδικία…
Γιωργος Χελακης
ΠΗΓΉ https://www.pagenews.gr
Δεν είναι ότι δεν θέλει να δώσει αυξήσεις στους εργαζόμενους που δουλεύουν στις Βιομηχανίες με 480 ευρώ καθαρά. Όχι, βέβαια!
Για τους εργαζόμενους νοιάζεται ο Σύνδεσμος και σου λέει παρακάτω στην ανακοίνωση, ότι έτσι (με την αύξηση) δεν θα πέσει η ανεργία αφού οι (δυστυχείς) βιομήχανοι αν και πολύ θα το ήθελαν δεν θα μπορέσουν να προσλάβουν κι άλλους εργαζόμενους με μηνιάτικο 480 ευρώ.
Με όλο τον σεβασμό στη… συμπαθή τάξη των βιομηχάνων, νομίζω ότι οι θέσεις τους είναι κομμάτι νερόβραστες. Εδώ χρειάζονται «ριζοσπαστικά» αιτήματα και «προωθημένες» διεκδικήσεις.
Εφόσον η αγωνία τους είναι να χτυπηθεί η ανεργία που πλήττει τη χώρα και τους ραγίζει την καρδιά μία είναι η “και γαμώ “ τις προτάσεις: Να πάει ο κατώτερος μισθός από τα 480 ευρώ στα 240! Έτσι, οι βιομήχανοι θα μπορούσαν εκεί που είχαν έναν εργαζόμενο να προσλάβουν άλλον ένα!
Μιλάμε για θανατηφόρο χτύπημα στην ανεργία. Θα μου πείτε, μπορεί να ζήσει κανείς με 280 ευρώ το μήνα; Θα σας θυμίσω πως ούτε με 480 ευρώ μπορεί.
Σημασία έχει πως, με τέτοιες προτάσεις λύνονται, τα προβλήματα αλλά μου φαίνεται πως οι βιομήχανοι στη χώρα μας είναι «λαπάδες» Τους κλέβουν τη δόξα οι εφοπλιστές που κάνουν έξυπνα τις δουλειές τους χωρίς φορολογίες, εισφορές και άλλα τέτοια «κόλπα» που σκαρφίζεται το κράτος για να τους εμποδίζει να κινούν τα λεφτά τους όπως γουστάρουν.
Συμφώνησαν λοιπόν, με τον… νεοκομμουνιστή πρωθυπουργό ότι θα του κάνουν τη χάρη και όταν φέρνουν τα ωραία τους λεφτά στην Ελλάδα, να μην φορολογούνται με 22% που φορολογούνται οι μισθωτοί ή με 29% από το πρώτο ευρώ που φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνοντας και προκαταβολή φόρου. Θα δίνουν ένα 10% και θα ξεμπερδεύουν.
Κι εδώ δεν μιλάμε για νομοθετική ρύθμιση αλλά για συμφωνία “εθελοντικού χαρακτήρα” ανάμεσα σε κυβέρνηση και εφοπλιστές.
Πρόκειται για συμφωνία παρόμοια με αυτή που είχε κάνει μαζί τους ο σκληρός δεξιός Σαμαράς όταν ήταν πρωθυπουργός.
Τώρα την κάνει ο «αριστερός» Τσίπρας. Και ξέρετε, δεν με νοιάζει που οι, κατά δήλωσή τους, αριστεροί κάνουν τα ίδια με αυτά που κάνουν οι πατενταρισμένοι δεξιοί.
Με νοιάζει που πιάνεται κορόιδο η συμπαθής τάξις των Ελλήνων βιομηχάνων. Δεν αντέχεται τέτοια αδικία…
Γιωργος Χελακης
ΠΗΓΉ https://www.pagenews.gr
Σάββατο 9 Μαρτίου 2019
Δημόσιο: Όλες οι αλλαγές στις άδειες δημοσίων υπαλλήλων (ΦΕΚ)
Ισα δικαιώματα στη λήψη γονικών αλλά και εκπαιδευτικών αδειών έχει θεσπίσει για τους δημοσίους υπαλλήλους ο νόμος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την «Ενδυνάμωση της λειτουργίας του ΑΣΕΠ», που έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ.
Με διατάξεις του νόμου τροποποιήθηκε ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, και σύμφωνα με τις αλλαγές:
– Θα δικαιούνται τρίμηνη άδεια μητρότητας και οι μητέρες που αποκτούν παιδί με υιοθεσία – κατ’ αντιστοιχία με την άδεια λοχείας που χορηγείται στις φυσικές μητέρες μετά τον τοκετό.
– Η άδεια επεκτείνεται και στον θετό πατέρα, κατ’ επιταγή της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ισότητας των φύλων.
– Τρίμηνη άδεια μητρότητας θα χορηγείται και στους γονείς που αποκτούν παιδί με τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας.
– Οι ανάδοχοι γονείς θα δικαιούνται τις ίδιες με τους φυσικούς γονείς άδειες, που αφορούν τη φροντίδα και την ανατροφή του ανηλίκου. Θα χορηγείται και η τρίμηνη άδεια.
– Αυξάνονται στις 14 (από 10) οι ημέρες άδειας εξετάσεων για τους μόνιμους υπαλλήλους, για λόγους ίσης μεταχείρισης με τους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) υπαλλήλους.
– Καταργείται με ρητή διάταξη το όριο ηλικίας για τη μετεκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων – ήταν αρχικά στα 45 έτη, καταργήθηκε με διάταξη, που άφηνε όμως περιθώρια παρερμηνειών.
Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ ΕΔΩ (τρίτο μέρος – άρθρο 34 και κάτω)
πηγή https://www.aftodioikisi.gr
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)