Τη συμβιβαστική λύση της εφάπαξ καταβολής σε εργαζομένους αορίστου χρόνου του Δήμου Ρόδου δώρων και επιδομάτων που είχαν κερδίσει πρωτόδικα, με τον όρο ότι παραιτούνται από τους τόκους υπερημερίας που τους επιδίκασε το Ειρηνοδικείο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου κατά τη συνεδρίασή του προχθές το βράδυ.
Συγκεκριμένα, το Σώμα αποδέχθηκε την εισήγηση, με θετική γνώμη, της Οικονομικής Επιτροπής που είχε συνεδριάσει νωρίτερα την περασμένη Τετάρτη, την οποία και καταψήφισε μόνο ο κ. Τάκης Πότσος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, εισηγούμενος το θέμα ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Σάββας Διακοσταματίου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι, νωρίτερα, η Επιτροπή, εξετάζοντας το αίτημα των εργαζομένων αορίστου χρόνου, και ειδικότερα αυτών που προσέφυγαν για τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας, εισηγήθηκε προς το δ.σ., με θετική γνώμη, να προβεί το Σώμα, μετά και την εισήγηση του νομικού συμβούλου κ. Δημήτρη Σαλαμαστράκη, σε συμβιβαστική επίλυση αυτής της διαφοράς. Ειδικότερα, πρότεινε να πληρωθούν σε μία δόση τα χρήματα αυτά αλλά και να μη γίνει αποδεκτή η παράγραφος 24 της γνωμοδότησης του νομικού συμβούλου που λέει ότι το Ειρηνοδικείο παρέλειψε να αποφανθεί για την παραγραφή κάποιων ποσών και δεν δέχονται τον ισχυρισμό του επειδή δεν γράφεται στην απόφαση.
Διότι, ενδεχόμενη μη αποδοχή αυτής της πρότασης μπορεί να δημιουργήσει αύριο-μεθαύριο πρόβλημα κατά την πληρωμή τους. Διότι όταν κάνουμε συμβιβασμό πρέπει και οι δύο πλευρές κάτι να δώσουμε αλλά και για λόγους ισονομίας των υπαλλήλων, εφόσον η προηγούμενη απόφαση του δ.σ. είχε γίνει αποδεκτή με αυτό τον όρο είναι σωστό να ισχύσει και τώρα», τόνισε ακόμη ο ίδιος.
Μάλιστα, κλείνοντας δεν παρέλειψε να πει ότι λόγω και της προεκλογικής περιόδου θα ήταν εύκολο να πουν «πάρτε τα όλα», όμως, σύμφωνα και με την άποψη της νομικής υπηρεσίας ελλοχεύουν δύο κίνδυνοι: Ο νόμος μεν επιτρέπει την κατάργηση δίκης αλλά πρέπει να υπάρχει συμβιβασμός αφού αν δεν είναι καλά τεκμηριωμένος τα μέλη κινδυνεύουν με καταλογισμό.
Από πλευράς της μειοψηφίας του δ.σ., τώρα, τόσο η μείζονα όσο και η ελάσσονα, δια των επικεφαλής τους, κ.κ. Στράτου Καρίκη και Γιώργου Υψηλάντη αντίστοιχα, συμφώνησαν με την εισήγηση του κ. Διακοσταματίου.
Τη διαφωνία του, όμως, εξέφρασε ο κ. Πότσος ο οποίος ζήτησε να ακουστούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Έτσι, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των υπαλλήλων του Δήμου κ. Φώτης Μπακίρης, ενημέρωσε ότι κάποιοι εργαζόμενοι, μόνιμοι και αορίστου, περί τα 300 άτομα, είχαν καταθέσει αγωγή, βγήκαν οι αποφάσεις για τους αορίστου, από διάφορα Νομικά Πρόσωπα, και, όπως τους είπαν από τη Δημοτική Αρχή, ο νομικός σύμβουλος αυτοβούλως κατέθεσε έφεση. Έκαναν οι ίδιοι αίτημα μέσω του νομικού τους συμβούλου για έναν διακανονισμό και ζήτησαν να παρακρατηθεί το 5% των τόκων ενώ η Ο.Ε. εισηγείται να αποποιηθούν όλους τους τόκους και ένα κομμάτι από τις δύο αγωγές που δεν αναγράφεται στην απόφαση. Έτσι, είπε προς τη Δημοτική Αρχή ότι η πολιτική απόφαση είναι δική τους όπως και το κόστος αφού αυτό που θέλουν εκείνοι είναι να πάρουν τα χρήματά τους οι εργαζόμενοι.
Ο Πρόεδρος των εργαζομένων στην καθαριότητα, κ. Γιάννης Ντελλάκης είπε ότι και εκείνοι ζήτησαν να πληρωθούν οι τόκοι αλλά δεν το ενέκριναν. Έτσι, η πρόταση η δική τους για τους εργαζομένους που εκπροσωπεί το Σωματείο είναι ο κάθε ενδιαφερόμενος να αποφασίσει για το τι θέλει, με την υπογραφή του με υπεύθυνη δήλωση και όποιος δεν θέλει να συνεχίσει τη διαμάχη δικαστικά να το κάνει.
Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο κ. Διακοσταματίου ο οποίος είπε ότι οι τόκοι είναι 57 χιλιάδες ευρώ, που σημαίνει ότι αντιστοιχούν 100-150 ευρώ για τον καθένα και όποιος θέλει γι’ αυτά τα χρήματα μπορεί να συνεχίσει τη δίκη. Αυτή τη στιγμή-συνέχισε-ο Δήμος, για να διασφαλίσει τα χρήματά τους και να μπορέσουν αύριο-μεθαυριο να πληρωθούν, προτείνει έναν συμβιβασμό που αν δεν γίνει, θα κολλήσει το θέμα. «Γίνεται σπέκουλα και κουβέντα χωρίς λόγο και αιτία», είπε ο Αντιδήμαρχος.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Πότσος είπε ότι υπάρχουν και παραδείγματα σε άλλους Δήμους από την απέναντι πλευρά και γι’ αυτό θεωρεί ότι είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης. Ενώ είχε συζητηθεί αρχικά το 5% των τόκων τώρα συζητείται η εξολοκλήρου παραίτηση των εργαζομένων αυτών από τους τόκους και, έτσι, δήλωσε κατά της απόφασης της Ο.Ε.
«Τελικά, αποδείχθηκε ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός», είπε, στη συνέχεια, προς τον κ. Πότσο ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, και αναφέρθηκε «σε αναρτήσεις κάποιων άσχετων οι οποίοι νομίζουν ότι με το να αποκτήσουν μια κομματική ιδιότητα ή την ιδιότητα του συνδικαλιστή ξεχνούν ότι είναι υπάλληλοι, ότι διέπονται από τον υπαλληλικό κώδικα και ότι υπάρχει και συγκεκριμένη πειθαρχική διαδικασία», είπε. Και συνέχισε λέγοντας ότι εδώ και δεκαπέντε-είκοσι μέρες, κάποιοι, οχυρωμένοι πίσω από την επωνυμία αλλά την αδυναμία δίωξης μέσω του facebook, γράφουν με οξύτατους χαρακτηρισμούς περί απάτης του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων, των δημοτικών συμβούλων όσο αφορά τη μη καταβολή των φόρων.
Όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος, σε όλη την Ελλάδα έχουν γίνει αγωγές και τα δικαιώματα των εργαζομένων ξέρουν να τα υπερασπίζονται καλύτερα από τους κακώς εννοούμενους ασκούντες συνδικαλιστική δράση, τους «πωρωμένους», όπως είπε χαρακτηριστικά. Τις αποφάσεις αυτές, τις μελέτησαν μαζί με τους εκπροσώπους των δύο Συλλόγων στο γραφείο του και για λόγους ισονομίας κατέληξαν σ’ αυτή τη λύση. «Είναι μία διαδικασία νομότυπη, κάποιος θα την πει νομιμοφανή, είναι όμως η διαδικασία που θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων», είπε και συμπλήρωσε κλείνοντας: «Αυτοί λοιπόν που διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους και έβγαιναν στα κάγκελα ότι αδικούμε τους εργαζομένους, σήμερα ψηφίζουν όχι».
πηγή https://www.rodiaki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου