Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Μητσοτάκης σε τρόικα: «Συνεχίζουμε κανονικά τις απολύσεις»

 
Τη δέσμευση ότι θα υλοποιηθεί ο στόχος των απολύσεων για το 2014, επανέλαβε ο  υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνάντησής του με την τρόικα, η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν είχε να επιδείξει συγκεκριμένες πηγές των 6.500 έως 7.000 απολύσεων που απομένουν μέχρι το τέλος του 2014 κάνοντας γενικά λόγο για τα ΝΠΙΔ του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν γκρίνιες κυρίως από την πλευρά των εκπροσώπων του ΔΝΤ οι οποίοι έδωσαν νέο ραντεβού το Σεπτέμβριο ώστε «να υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα».
Να σημειωθεί ότι κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνομίλησε με τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση έριξε επίσης το βάρος στη συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές το Σεπτέμρβιο, τονίζοντας μόνο ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν επέμειναν στη θέσπιση νέου ποσοτικού στόχου για απολύσεις, από το 2015. «Όπως εμείς δεσμευόμαστε ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και αυτοί τις δικές τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος παράγοντας, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κανείς δεν γνωριζει αν οι δανειστές μας επανέλθουν στο θέμα καυτά την επόμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι, η τρόικα είχε αρχικά ζητήσει επιπλέον 6.000- 8.000 απολύσεις για τη διετία 2015 -2016. Η ελληνική πλευρά είχε αντιπροτείνει την ολοκλήρωση του ελέγχου για επίορκους υπαλλήλους, κυρίως γι αυτούς που είτε προσελήφθησαν, είτε- κατά βάση- μονιμοποιήθηκαν με πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά, ενώ είχε αφήσει ανοιχτό το ζήτημα να βρεθούν και άλλοι υπάλληλοι εκτός Δημοσίου, από τις νέες καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών.
Ενδεικτικό του κλίματος της συνάντησης είναι ότι ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει μεγαλύτερη υποστηρικτική διάθεση από ό,τι το ΔΝΤ, σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο σκέλος της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει σε πιο σκληρά μέτρα.
Δεν προχωράει η αξιολόγηση στο Δημόσιο
Κατά τα λοιπά, τη δίωρη συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της τρόικας, απασχόλησε ο νέος τρόπος αξιολόγησης υπαλλήλων, θέμα στο οποίο δεν υπάρχει πρόοδος, λόγω της απόχής από τη διαδικασία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο κορυφαίο παράγοντα, η πλειονότητα των Γενικών Διευθυντών «κάνει την δουλειά της», ενώ το υπουργείο αναμένει και την απόφαση της Δικαιοσύνης, στην οποία έχει προσφύγει κατά της απεργίας. Να σημειωθεί ότι στη Βασιλίσσης Σοφίας υποστήριζαν ότι η απόφαση θα βγει χθες το απόγευμα με την ελπίδα ότι θα έχουν κάτι να επιδείξουν στην τρόικα αλλά κάτι τέτοιο αποδείχθηκε, τελικώς, φρούδες ελπίδες. Για το θέμα αυτό στο οποίο επίσης δίνει μεγάλη σημασία η τρόικα, η συζήτηση θα συνεχιστεί το Σεπτέμρβη, όταν στο ΥΔΗΜΗΔ ευελπιστούν ότι θα έχουν κάτι χειροπιαστό να δείξουν.
Σε ό,τι αφορά την εθελοντική ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα, τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρέπεμψαν στις συζητήσεις μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών και τρόικας. Σημειώνεται ότι, μετά από πέντε αναβολές, μέσω της διαδημοτικής κινητικότητας έχουν μετακινηθεί μόνον 980 άτομα από το σύνολο των 3.000 υπαλλήλων που έπρεπε να ενταχθούν στη διαδικασία.
Νέο ενιαίο μισθολόγιο
Για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το υπουργείο αναμένει σχετική μελέτη, η οποία, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, καταδεικνύει μεγάλες μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και στις ίδιες θέσεις, αλλά και παθογένειες (π.χ. μεταξύ υπαλλήλων με ομοειδείς δραστηριότητες, ενώ εμφανίζονται απόφοιτοι δημοτικού να αμείβονται καλύτερα από καθηγητές πανεπιστημίου). Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι όλη η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός του 2014 και να ξεκινήσει η εφαρμογή από 1.1.2015.
Σημειώνεται επίσης ότι εντός των επομένων εβδομάδων θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τον ΟΟΣΑ (άρση των διοικητικών βαρών), το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση. Με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να αναφέρει ότι «δεν ξέρω εάν θα έχει και τα άλλα προαπαιτούμενα».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχείρησε να αναφερθεί και στο νομοσχέδιο για τους manager του Δημοσίου που ψηφίσθηκε χθες προκειμένου να πείσει ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν αλλά οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν φαίνεται να έδειξαν και μεγάλο ενδιαφέρον.
πηγή http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου