Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Το ένα τρίτο της παραγωγής τροφίμων παγκοσμίως στα σκουπίδια

 
Τα πράγματα είναι απλά. Δημιουργείς ένα τεράστιο πρόβλημα για την επιβίωση πλανήτη επειδή δεν χορταίνεις κέρδος και μετά για περισσότερο κέρδος δημιουργείς επιτροπές που ερευνούν το πρόβλημα. Όχι φυσικά για να δώσουν λύση αλλά για να ενημερώσεις τους απειλούμενους πως χρειάζονται κι άλλα χρήματα για να γίνουν κι άλλες επιτροπές. 
Η ΕΕ δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα και έρχεται με τυμπανοκρουσίες απλά και φυσικά με έρευνα να μας ενημερώσει πως: 
Περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν ετησίως στα σκουπίδια στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 20% όλων των τροφίμων που παράγονται στην ΕΕ δεν καταναλώνονται ποτέ, με το κόστος της σπατάλης τροφίμων να φτάνει τα 143 δις ευρώ ετησίως. 
Tα τρόφιμα σπαταλώνται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων: από τις φάρμες ως την επεξεργασία και την παραγωγή τους και από τα καταστήματα ως τα εστιατόρια και τα νοικοκυριά. Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα περιβαλλοντικά και οικονομικοκοινωνικά προβλήματα, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη στιγμή που πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν σταθερή πρόσβαση σε τροφή. 
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, περίπου το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως πετιέται. Εκτιμάται, δε, ότι ο όγκος των πεταμένων τροφών απαιτεί καλλιεργήσιμη έκταση στο μέγεθος της Κίνας και ευθύνεται για περίπου το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. 
Η Επιτροπή τονίζει ότι θα πρέπει να διευκολυνθεί η ανάκτηση και αναδιανομή των πλεονασμάτων τροφίμων έτσι ώστε ασφαλή και βρώσιμα τρόφιμα να μπορούν να φτάσουν σ' εκείνους που τα έχουν ανάγκη. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή προτείνει μια νέα νομοθεσία με στόχο την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, η οποία θα ζητά από τα κράτη μέλη να παρακολουθούν τα επίπεδα των αποβλήτων τροφίμων σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού τους και να υποβάλουν έκθεση με σκοπό τη διευκόλυνση ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ φορέων για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα Ευρωβαρόμετρο , η πλειονότητα των καταναλωτών στην ΕΕ (58%), έναντι 71% στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι πάντα κοιτούν την ημερομηνία που αναγράφεται στα τρόφιμα ("ανάλωση έως" και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από") όταν ψωνίζουν ή όταν προετοιμάζουν τα γεύματα. Ωστόσο, λιγότερο από ένας στους δύο καταναλωτές κατανοούν το νόημά της ετικέτας στα τρόφιμα. 
Η Επιτροπή θεωρεί ότι το 15-33% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια οφείλεται στο ότι οι καταναλωτές δεν ερμηνεύουν σωστά την ημερομηνία που αναγράφεται στα τρόφιμα. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή εξετάζει τρόπους για να βελτιωθούν οι κανόνες σήμανσης ημερομηνίας στα τρόφιμα από όλους τους φορείς, καθώς και η κατανόησή τους από τους καταναλωτές, ούτως ώστε να μην καταλήγουν στα σκουπίδια τρόφιμα που είναι ασφαλή και βρώσιμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου