Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Έρευνα-σοκ της ΑΔΕΔΥ για τις αποδοχές στο Δημόσιο


Κατά 88% πρέπει να αυξηθούν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα προκειμένου να φτάσουν τον μέσο όρο των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Αυτό αναφέρει έκθεση της ΑΔΕΔΥ με αντικείμενο  τη "συγκριτική αποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα και στις χώρες της ΕΕ".
Η αύξηση αυτή θα ήταν απαραίτητη για να  φτάσουν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι αποδοχές των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων, σε περίπτωση που δεν γινόταν άλλη παρέμβαση για τη μείωση του κόστους διαβίωσής τους.
Αν κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνοταν, τότε οι μέσες αποδοχές στο Δημόσιο θα έπρεπε από τα 1.065 ευρώ/μήνα να φτάσουν τα 2.010 ευρώ, ώστε να ανέρχονται στον μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Να σημειωθεί πως η έκθεση αυτή της ΑΔΕΔΥ έρχεται σε συνθήκες που το ΥΠΟΙΚ πέρασε διάταξη αύξησης των βασικών μισθών των υπαλλήλων του που προσλήφθηκαν μετά την 1/11/2011, ενώ ο ρυθμός αύξησης των δαπανών ολόκληρης της γενικής κυβέρνησης "τρέχει" στο 8μηνο του 2018 με ρυθμό 4,5% έναντι 3,5% που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (όπως αποκαλύπτει το "Κεφάλαιο" της Παρασκευής 26/10/2018).
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση της ΑΔΕΔΥ:
-Ο μέσος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 1.065 ευρώ ενώ στη Βουλγαρία είναι 550 ευρώ, στην Πολωνία 1.181 ευρώ, στην Τσεχία 1.220 ευρώ.
-Ο δείκτης για την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης στην Ελλάδα είναι 84,1 (100 είναι  ο μέσος όρος των "28"), ενώ άλλες χώρες είναι περίπου το ίδιο ακριβές - η Πορτογαλία έχει 84, η Ισπανία 92 και η Κύπρος 83.


Με βάση τον Δείκτη Αποδοχών-Κόστους η Ελλάδα βρίσκεται στην 30ή θέση, στην τελευταία ομάδα χωρών με τιμή 3,85.
Χειρότερη επίδοση από την Ελλάδα έχει μόνο η Σλοβενία και Πορτογαλία.
Επτά χώρες πέτυχαν τη μέγιστη τιμή 10. Μεταξύ αυτών και χώρες με χαμηλότερο ΑΕΠ, π.χ., Βουλγαρία, Λιθουανία, Πολωνία και χαμηλότερες αμοιβές (σε απόλυτα μεγέθη) από την Ελλάδα.

ΑΔΕΔΥ σενάριο 1

-Ο τρέχων, μέσος μηνιαίος μεικτός μισθός 1.065 ευρώ θα πρέπει να αυξηθεί κατά 160% και να φθάσει το επίπεδο των 2.766 ευρώ.
-Μικρότερη αύξηση απαιτεί το Ην. Βασίλειο (1%), η Δανία (5%). Η Κύπρος απαιτεί αύξηση κατά 35% από τα 2.656 ευρώ σε 3.584 ευρώ.
Μεγαλύτερη αύξηση απαιτεί η Πορτογαλία (165%) και η Σλοβενία (178%).
Οι χώρες με τιμή δείκτη 10 προφανώς δεν απαιτείται να βελτιώσουν τις αποδοχές.
Υπολογίζεται ότι, χωρίς να αλλάξει το σημερινό κόστος διαβίωσης, η Ελλάδα για να φθάσει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης θα πρέπει να αυξήσει τις σημερινές αποδοχές κατά 88%, στο επίπεδο των 2.010 ευρώ.

ΑΔΕΔΥ αποδοχές

Εναλλακτικά με την αύξηση στις αποδοχές, θα μπορούσε να εξεταστεί η περίπτωση μείωσης των συντελεστών κόστους ζωής.
Με κατάλληλες πολιτικές παρεμβάσεις θα μπορούσε, π.χ. να μειωθεί ο συντελεστής άμεσης φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα ή ακόμη να περιοριστούν οι δαπάνες στέγασης-παροχών.
Από την εξέταση των ανωτέρω περιπτώσεων περιορισμού ενός μόνο παράγοντα του κόστους διαβίωσης κάθε φορά προκύπτει μια εξαιρετικά μεγάλη μείωση που δεν συναντάται σε άλλη χώρα της ΕΕ και απορρίπτεται ως μη ρεαλιστική.
Μείωση του μέσου φόρου φυσικών προσώπων από 42,5% στο 16%.
 Από την εξέταση των περιπτώσεων αυτών προκύπτει :
-Μείωση των δαπανών στέγασης και παροχών από 6.775 ευρώ το έτος (564 ευρώ τον μήνα).
-Μείωση του γενικού δείκτη τιμών ως προς τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο από το 84,1 σε 2.495 ευρώ το έτος (207 ευρώ τον μήνα)  σε 32.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου