Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Μπαζάδες! Αόρατοι «δολοφόνοι» του περιβάλλοντος και «πονοκέφαλος» των Δημάρχων!!

 
Του Αντ. Δεωνά :
Απέραντη χωματερή αδρανών υλικών συνεχίζει να είναι όλη η χώρα, αφού ο κάθε ασυνείδητος επαγγελματίας θεωρεί εκτός από συμφέρον και συνετό να ρίχνει σκουπίδια και
μπάζα όπου βρει. Εννοώ τους επαγγελματίες «μπαζάδες», τις εταιρίες δηλαδή, που με φορτηγά παραλαμβάνουν έναντι αμοιβής μπάζα και στη συνέχεια τα αδειάζουν όπου τους βολεύει χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς.
Είναι οι λεγόμενοι «τσάμπα μάγκες», οι όψιμοι και fake υπερασπιστές του περιβάλλοντος! Κάποιοι από αυτούς στις ιστοσελίδες τους αναγράφουν με περίσσιο θράσος και χωρίς να ντρέπονται, ότι «φροντίζουν και προστατεύουν το περιβάλλον». Από ότι φαίνεται, μάλλον το φροντίζουν και «αφιλοκερδώς», αφού χωρίς να ζητήσουν ούτε ευρώ από το δημόσιο, φροντίζουν να «κάνουν αποκατάσταση» στα λατομεία, στις ρεματιές, στους κοινόχρηστους χώρους και στις εγκαταλειμμένες δομές, απορρίπτοντας χιλιάδες τόνους μπαζοσκούπιδα!!
Βέβαια ας μην ξεχνάμε, ότι στην ίδια συνομοταξία με τους προαναφερόμενους, ανήκουν και οι τσιγγάνοι, οι οποίοι μπορεί να μην διαθέτουν τριαξονικά φορτηγά, αλλά και με τα μικρά αγροτικά τους, τη «δουλειά» την κάνουν περίφημα.
Η μέθοδος που εφαρμόζει η συγκεκριμένη κλίκα των μπαζάδων είναι απλή και απαιτεί και τη συνεργασία των εργολάβων – μηχανικών, οι οποίοι αντί για τους 1000 για παράδειγμα τόνους που είναι τα πραγματικά υλικά μιας κατεδάφισης, δηλώνουν μόνο 100!  Οι  100 τόνοι θα πάνε για επεξεργασία νόμιμα και με παραστατικά – όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία - στα διάφορα συστήματα ΑΕΚΚ (Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων).
Στη συνέχεια, οι «επαγγελματίες» που αναλαμβάνουν την μεταφορά,τους υπόλοιπους 900 τόνους, θα τους ξεφορτωθούν σε απενεργοποιημένα λατομεία τα οποία ασφαλώς δεν φυλάσσονται, σε ρέματα, χαράδρες, δάση, άλση,  ακόμα και μέσα στις πόλεις σε κάθε ελεύθερο οικόπεδο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί  (γι' αυτό και τους αποκαλούν αόρατους δολοφόνους). Έτσι, το κέρδος για τους μεταφορείς τριπλασιάζεται. Κερδίζουν από την μεταφορά, την λαθραία απόρριψη αφού δεν την κάνουν σε σύστημα ΑΕΚΚ (αν πάνε θα πληρώσουν περίπου 10 ευρώ τον τόνο), αλλά και από φόρους αφού όπως είναι αυτονόητο, δεν κόβουν κανένα παραστατικό.
Φυσικά, το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράττουν όλοι αυτοί οι «κύριοι», είναι η ανεπανόρθωτη μόλυνση του περιβάλλοντος, αφού το μεγαλύτερο μέρος αυτών των υλικών εμπίπτει στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων (λόγω ύπαρξης αμίαντου ή άλλων επικίνδυνων υλικών). Ας λάβουμε σοβαρά υπόψιν ότι τα αδρανή υλικά είναι ανακατεμμένα με μεγάλες ποσότητες οικιακών σκουπιδιών, τα οποία ευθύνονται για την πρόκληση πυρκαγιών.
«Για να ακριβολογούμε σύμφωνα με στοιχεία, το 80% από μπάζα πετιέται ανεξέλεγκτα και λαθραία σε διάφορους χώρους, ενώ μόνο το 20% καταλήγει σε συστήματα  ΑΕΚΚ»
Το ίδιο κάνουν και οι Ρομά. Πληρώνονται για να καθαρίσουν διάφορους χώρους και αφού κάνουν διαλογή και πάρουν ότι μέταλλο υπάρχει, στη συνέχεια πετάνε τα μπάζα όπου βρουν. Αυτοί βέβαια γίνονται λιγότερο αντιληπτοί, λόγω του μικρότερου όγκου αποβλήτων που μεταφέρουν, λόγω της μικρότερης χωρητικότητας των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν.
Μια πρόταση για να διορθωθεί αυτό το χάλι, θα μπορούσε να είναι μια παρέμβαση του κράτους, με την οποία να υποχρεώνει τον εργολάβο όταν ζητά άδεια για κάθε οικοδομική εργασία (κατεδαφίσεις, ανακαινίσεις κλπ) από την οποία προκύπτουν αδρανή υλικά να δηλώνει στον οικείο Δήμο την ακριβή ποσότητα των υλικών και να αποδεικνύει εγγράφως με την κατάθεση της σύμβασής του, ότι όντως είναι συμβεβλημένος με ένα σύστημα ανακύκλωσης μπάζων. Ουσιαστικά, με την έναρξη των οικοδομικών εργασιών να απαιτείται από την οικεία Δημοτική αρχή, η υποβολή ΣΔΑ (Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) και να ελέγχονται σε όλα τα στάδια, ώστε να μην εμφανίζονται ελάχιστες ποσότητες.
Γεγονός είναι, ότι όλοι αυτοί οι «κύριοι», αποτελούν πλέον και τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο σε Δημάρχους και Αντιδημάρχους σε όλη την επικράτεια, αφού είναι υποχρεωμένοι να διαθέσουν χρήμα από τα ταμεία του Δήμου και πολλές εργατοώρες για να καθαριστούν τα σημεία που έχουν πληγεί από τα μπάζα. Και βέβαια το μεγάλο πρόβλημα που ακολουθεί μετά την συλλογή είναι η διάθεση των υλικών, αφού οι Δήμοι πρέπει να καταβάλλουν το ανάλογο τίμημα για να τα εναποθέσουν νόμιμα.
Λύση υπάρχει! Αρκεί κάποιος από το αρμόδιο Υπουργείο να δει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το πρόβλημα και να θελήσει να τραβήξει κανένα αυτί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου