Άλλο ένα «πράσινο» βήμα έκανε ο Δήμος Χαλανδρίου, με απορριμματοφόρο του να κινείται χάρη σε οικολογικό αέριο, ενισχύοντας τα οφέλη του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας. Το φθινόπωρο, για πρώτη φορά, κάτι ανάλογο κατάφερε όχημα του Δήμου χάρη σε βιοαέριο, το οποίο προήλθε από την επεξεργασία των οργανικών υπολειμμάτων που συλλέχθηκαν από 250 νοικοκυριά της περιοχής, στο πλαίσιο του προγράμματος Waste4Think. Τώρα, οι υπεύθυνοι του πρότζεκτ εξέλιξαν το βιοαέριο αυτό και το μετέτρεψε σε υθάνιο, ένα ακόμη καθαρότερο, καύσιμο κίνησης.
Μέσω της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, o πιλοτικός αντιδραστήρας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου μεγέθους 4 κυβικών μέτρων αφού χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή βιομεθανίου (bioCNG) (αναβαθμισμένου βιοαερίου) από FORBI με το οποίο κινήθηκε τον Σεπτέμβριο το απορριμματοφόρο του δήμου που συλλέγει τα υπολείμματα τροφών, τροποποιήθηκε στη συνέχεια για την παραγωγή ακόμη πιο βελτιωμένου και πιο «πράσινου» αέριου βιοκαυσίμου, που ονομάζεται υθάνιο.
Σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο του δήμου Χαλανδρίου για θέματα ανακύκλωσης, Γεράσιμο Λυμπεράτο, καθηγητή του ΕΜΠ και προστέθηκε, πριν από τον αναερόβιο μεθανογόνο αντιδραστήρα, ένας αντιδραστήρας 500 λίτρων για την παραγωγή βιοϋδρογόνου. Το μείγμα των δύο αερίων (υδρογόνου και μεθανίου) ονομάζεται υθάνιο (hythane) και αποτελεί ένα ακόμη καλύτερο και καθαρότερο αέριο βιοκαύσιμο από το βιομεθάνιο. Η μέση παραγωγή που επιτεύχθηκε σε τρεις περίπου μήνες λειτουργίας είναι με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, 40 λίτρα υδρογόνου και 400 λίτρα μεθανίου ανά κιλό FORBI, δηλαδή 440 λίτρα υθανίου με σύσταση 9% υδρογόνο και 91% μεθάνιο.
Σχεδόν 800 καφέ κάδοι το 2020
Το Waste4Think πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του και περνάει σταδιακά στην πλήρη εφαρμογή της διαλογής στην πηγή των υπολειμμάτων τροφών στο Χαλάνδρι. Μέσα στο επόμενο διάστημα, ο Δήμος θα διαθέσει 250 καφέ κάδους, ενώ στα σχέδια για το 2020, σύμφωνα με τον κ. Λυμπεράτο, είναι η προμήθεια επιπλέον 500 για όλη την πόλη, με ενημέρωση και κλειδί.
Παράλληλα, όπως είχε προαναγγείλει η Αμαρυσία, σύντομα, όλοι οι κάδοι στο προάστιο θα έχουν το αυτοκόλλητό τους, είπε ο καθηγητής του ΕΜΠ. Σκανάροντάς το, θα παίρνει κανείς χρήσιμες πληροφορίες για τη διαχείριση κάθε ρεύματος απορριμμάτων, πέρα βέβαια από το τι πρέπει να πετάει κανείς και τι όχι στον συγκεκριμένο κάδο.
Οι κατάλληλες σακούλες
Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Χαλανδρίου έθεσε το ζήτημα της βιοαποδομήσιμης σακούλας. Στο πλαίσιο του προγράμματος μοιράζονταν σακούλες από άμυλο που προμηθεύτηκε ο Δήμος για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα από κατασκευαστή.
Τώρα, όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, θα πρέπει οι καταναλωτές να μπορούν μόνοι τους να βρουν τέτοιες σακούλες στα σουπερμάρκετ. Αν δεν γίνει αυτό, μπορούν πάντα να χρησιμοποιούν πλαστικές μιας και θα αφαιρούνται με κατάλληλο εξοπλισμό. Ωστόσο, είπε, αυτό δεν είναι σωστό από οικολογική σκοπιά. «Καλούμε τα σουπερμάρκετ να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα ρολών βιοδιασπώμενων σακουλών για αγορά από το κοινό!», τόνισε ο κ. Λυμπεράτος.
πηγή https://amarysia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου