Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

ΣτΕ: Το Δημόσιο θα πληρώνει όλα τα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές, εάν δεν υπάρχουν κρεβάτια και ιατρικά μηχανήματα

 
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι σε επείγοντα περιστατικά, όταν στα δημόσια νοσοκομεία ή κλινικές δεν βρέθηκε κρεβάτι ή δεν υπήρχαν οι απαραίτητες σύγχρονες μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας ή δεν λειτουργούσαν τα ιατρικά μηχανήματα για την περίθαλψη ασθενών, τότε ο ΕΦΚΑ υποχρεούται να καταβάλει στους ασφαλισμένους του όλο το ποσό της νοσοκομειακής περίθαλψης που πληρώνουν σε ιδιωτικές νοσοκομειακές μονάδες οι οποίες δεν είναι συμβεβλημένες με τον ασφαλιστικό φορέα.
Συγκεκριμένα, σύζυγος ασφαλισμένου η οποία ήταν στον 6 μήνα κύησης τον Μάιο του 2004 εισήλθε εκτάκτως σε μαιευτήριο λόγω ρήξης θυλακίου και δύο μέρες μετά γέννησε ένα αγοράκι, το οποίο εισήχθη σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης νεογνών, λόγω προωρότητας σε ιδιωτικό μαιευτήριο. Το νεογνό, δύο μήνες περίπου μετά, εξήλθε από την εν λόγω ιδιωτική μονάδα, όταν βρέθηκε κενή θερμοκοιτίδα στο γενικό νοσοκομείο παίδων η «Αγία Σοφία», όπου και τότε διεκομίσθη.
Τα νοσήλια του νεογνού στην ιδιωτική μονάδα από 24.5. έως 29.6.2004, ανήλθαν σε 24.370 ευρώ, καθώς αντιμετώπιζε προωρότητα, αναπνευστική ανεπάρκεια και μετεωρισμό κοιλίας.
Ο ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ), δέχθηκε ότι επρόκειτο για επείγον περιστατικό, αλλά αρνήθηκε να καταβάλλει όλο το ποσό των 24.370 ευρώ, επικαλούμενος το τιμολόγιο της ισχύουσας κρατικής διατίμησης για τα νοσηλεία σε ιδιωτικά θεραπευτήρια του εσωτερικού. Έτσι, ενέκρινε στον ασφαλισμένο το ποσό των 8.599 ευρώ για την δαπάνη νοσηλείας και στη συνέχεια επιπλέον 5.500 ευρώ.
Ο πατέρας άσκησε ένσταση και ζητούσε το τα υπόλοιπα 10.278 ευρώ που είχε καταβάλλει, η οποία όμως απορρίφθηκε από τον ασφαλιστικό φορέα.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο πατέρας προσέφυγε στην Δικαιοσύνη και τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας τον δικαίωσε, κρίνοντας ότι ο ασφαλιστικός φορέας «υποχρεούται να παρέχει στους ασφαλισμένους του νοσοκομειακή περίθαλψη και όταν αδυνατεί αντικειμενικά προς τούτο, οφείλει να καταβάλει το σύνολο των δαπανών, στις οποίες αυτοί (σ.σ.: ασφαλισμένοι) υποβλήθηκαν εξαιτίας αυτής της αδυναμίας του και όχι να καταβάλει μόνο το ποσό της κρατικής διατίμησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου