Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Άδεια περιόδου: η Ισπανία πρώτη δυτική χώρα που θα χορηγεί 3ήμερη άδεια στις εργαζόμενες

 Άδεια περιόδου: η Ισπανία πρώτη δυτική χώρα που θα χορηγεί 3ήμερη άδεια στις εργαζόμενες

Η Ισπανία φαίνεται πως θα είναι η πρώτη δυτική χώρα που καθιερώνει τριήμερη άδεια περιόδου κάθε μήνα.

Μολονότι σε κάποιες ασιατικές και αφρικανικές χώρες μια εργαζόμενη μπορεί να απουσιάσει από την εργασία της κατά τη διάρκεια της περιόδου της, καμία δυτική χώρα δεν έχει εφαρμόσει αντίστοιχο μέτρο. Η Ισπανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή και γενικά δυτική χώρα που φιλοδοξεί να προσφέρει στις εργαζόμενες τη δυνατότητα που μέχρι στιγμής έχουν μόνο οι γυναίκες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Ινδονησίας και της Ζάμπιας.

Το σχέδιο μεταρρύθμισης στην Ισπανία
 
Ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser αποκάλυψε τα σχέδιο μεταρρύθμισης που προωθεί η ισπανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό οι γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου θα μπορούν να λάβουν έως 3 ημέρες άδεια περιόδου το μήνα.
 
Σύμφωνα με την Ισπανική Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία, 1 στις 3 γυναίκες υποφέρει από έντονο πόνο, γνωστό ως δυσμηνόρροια. Το ποσοστό αυξάνει αν ληφθούν υπόψη και οι πόνοι που προηγούνται της περιόδου, γνωστοί ως προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.
 
Τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας περιλαμβάνουν οξύ κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλο, κράμπες, ενώ κάποιες φορές συνοδεύονται από πυρετό ή διάρροια.
 
Η Angela Rodriguez, υφυπουργός Ισότητας, δήλωσε στην εφημερίδα El Periodico: “Αν κάποιος έχει κάποια αδιαθεσία με παρόμοια συμπτώματα, είναι δεδομένο ότι έχει δυσκολία, επομένως το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και με την περίοδο, να υπάρχει η δυνατότητα για μια γυναίκα που βιώνει μια πολύ επίπονη περίοδο, να μπορεί να μείνει σπίτι”.
 
Δωρεάν προϊόντα γυναικείας υγιεινής

Η νομοθετική μεταρρύθμιση που τελικά υπερψηφίστηκε περιλαμβάνει και άλλα μέρη που σκοπό έχουν τη βελτίωση της υγείας της έμμηνου ρύσης. Έτσι, τα σχολεία θα είναι υποχρεωμένα να παρέχουν σερβιέτες στα κορίτσια που το έχουν ανάγκη. Επίσης, γυναίκες και κορίτσια από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε προϊόντα γυναικείας υγιεινής. Τέλος, θα αφαιρεθεί ο ΦΠΑ από την τιμή πώλησης στα σουπερμάρκετ, πάγιο αίτημα των Ισπανίδων εδώ και χρόνια.
 
Τα μέτρα αυτά έρχονται σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ένα φαινόμενο γνωστό ως “φτώχεια περιόδου” (period poverty). Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει την έλλειψη ευκαιριών και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία γυναίκα ή ένα κορίτσι εξαιτίας της περιόδου. Στην Ισπανία υπολογίζεται πως 1 στις 4 γυναίκες αδυνατεί να αγοράσει τα προϊόντα υγιεινής που επιθυμεί για οικονομικούς λόγους.
 
Η Σκωτία έδειξε το δρόμο κάνοντας την αρχή από το 2020. Έγινε έτσι η πρώτη χώρα στον κόσμο που παρέχει δωρεάν προϊόντα γυναικείας υγιεινής σε κορίτσια και γυναίκες. Ήδη από το 2018 δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν υπήρχαν στις τουαλέτες σχολείων, πανεπιστημίων και κολλεγίων. Είχε προηγηθεί η έρευνα της οργάνωσης Young Scot, σύμφωνα με την οποία το 12 % των γυναικών αδυνατούσε να καλύψει το κόστος αγοράς αυτών των προϊόντων. Επίσης, το 50 % των κοριτσιών ηλικίας 14-21 ετών είχε χάσει μια μέρα σχολείου, εξαιτίας της ντροπής και της αμηχανίας που συνοδεύει την αδυναμία πρόσβασης σε προϊόντα γυναικείας υγιεινής.
 
Το παράδειγμά της Σκωτίας ανάγκασε ίσως και τη Μεγάλη Βρετανία να υποχωρήσει στις πιέσεις για μείωση ή κατάργηση του ΦΠΑ. Πράγματι από 1/1/2021 η Μεγάλη Βρετανία κατήργησε το ΦΠΑ στα προϊόντα αυτά, το οποίο ανέρχεται στο 5 %.
 
Τι συμβαίνει στη χώρα μας;
 
Στην Ελλάδα τα προϊόντα υγιεινής επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αξιολογούνται ως προϊόντα πολυτελείας κι όχι ως αυτό που είναι, βασικά είδη πρώτης ανάγκης για χιλιάδες γυναίκες κάθε μήνα. 
Έτσι, οι γυναίκες καλούνται να πληρώσουν κάθε μήνα έναν φόρο υψηλό, σαν να επιλέγουν ουίσκυ ή πούρο Αβάνας.
 Αν αναλογιστούμε τις οικογένειες που έχουν κορίτσια εφηβικής ηλικίας, καταλαβαίνουμε το κόστος που επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
 
Φωνές εναντίον αυτής της διάκρισης σε βάρος των γυναικών έχουν αρχίσει να υψώνονται. Μένει να ακουστούν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου