Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Εργάτες καθαριότητας επιπτώσεις στην υγεία τους


 

Οι εργάτες καθαριότητας, ένας κλάδος που εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες για να μπορούμε να κυκλοφορούμε ανεμπόδιστα και να χαιρόμαστε τις πόλεις μας, ίσως είναι και ο μοναδικός κλάδος του Δημοσίου τον οποίο οι δημότες χρηματοδοτούν άμεσα με τα ανταποδοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας.
 
Οι εργάτες και εργάτριες στην καθαριότητα εκτίθενται σε μια σειρά από καρκινογόνους παράγοντες,διότι στα απορρίμματα συναντάμε πάσης φύσεως σκόνες και χημικά.Πολλά ατυχήματα συμβαίνουν σε απορριμματοφόρα, όταν εκσφενδονίζονται υγρά από την πρέσα του οχήματος κυρίως στα μάτια των εργατών
 
.Παράλληλα, ο χημικός κίνδυνος είναι πρακτικά άγνωστος - κρυμμένος, καθιστώντας ακόμα πιο πολύπλοκο, αλλά και αναγκαίο το σχεδιασμό προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπισή του.Ιδιαίτερα τοξικά είναι τα προϊόντα καύσης απορριμμάτων, φαινόμενο όχι σπάνιο σε χωματερές (αυτανάφλεξη, καύση απορριμμάτων, κ.λπ.).
 
Η βαριά εργασία καταπονεί το μυοσκελετικό σύστημα, οδηγεί στην πρώιμη φθορά της υγείας, στην εμφάνιση επαγγελματικών ασθενειών και αναπηρίας, καθιστώντας συχνά τους εργαζόμενους ανίκανους να συνεχίσουν την εργασία τους αλλά και επιβαρύνοντας την καθημερινή τους ζωή.
 
Μεγάλο μέρος από τους εργαζομένους του κλάδου, πολλών ειδικοτήτων, υποφέρουν από σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα, όπως επικονδυλίτιδα και άλλες τενοντίτιδες του αντιβραχίου, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, παθήσεις της αυχενικής και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
 
 Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που μελετούν και παιδικό παιχνίδι
 
Η επιβάρυνση των εργατριών από τη βαριά σωματική εργασία και τους εργονομικούς κινδύνους είναι ακόμα μεγαλύτερη. Μια σειρά από θέσεις εργασίας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές μέχρι και ασύμβατες με την προστασία της υγείας τους, αν λάβουμε υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες του γυναικείου οργανισμού (αναπαραγωγική ικανότητα).
 
 Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα
Η νυχτερινή εργασία διαταράσσει τους βιολογικούς ρυθμούς των εργαζομένων. Στους επαγγελματικούς κινδύνους πρέπει να υπολογιστούν, επίσης, η έκθεση σε θόρυβο, που συνδέεται με επαγγελματικής αιτιολογίας βαρηκοΐα, και η εργασία σε εξωτερικό περιβάλλον. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες - χιόνι, βροχή - συνδέονται και με την αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων.
 
ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ!!!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου