Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας έχει να κάνει με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στον κόσμο: ίσα δικαιώματα στην εργασία, "εγκλήματα για την προίκα", βιασμός ως όπλο στους πολέμους και όχι μόνο, γάμοι των κοριτσιών σε πρώιμη ηλικία, επιλογή του φύλου των παιδιών πριν από τη γέννηση, ανισότητα στην εκπαίδευση, στέρηση βασικών δικαιωμάτων έκφρασης και συμμετοχής, ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Γι'αυτό μη μου το γυρνάτε σε λουλουδάκια, φρουφρου κι αρώματα. Όσο για τις "φεμινίστριες" που έχουν αλλάξει την έννοια "ισότητα" και το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να βάζουν την γυναίκα ανώτερη από τους άντρες ευνουχίζοντας τους πρώτα, έχω να πω πως τα χειρότερα στη ζωή μου τα έχω τραβήξει από γυναίκες και όχι από άντρες.
H Doris Lessing ( 22/10/1919-17/11/2013 ) μια εξαιρετική γυναίκα, η οποία τιμήθηκε το 2007 με το Nobel Λογοτεχνίας και από τις πρώτες που στήριξαν τον φεμινισμό , έχει πει μεταξύ άλλων:
"Με σοκάρει όλο και περισσότερο η απερίσκεπτη και αυτόματη μείωση των ανδρών που αποτελεί σήμερα τέτοιο μέρος της κουλτούρας μας που σχεδόν κανένας δεν δίνει σημασία. Έχουμε πολλές καταπληκτικές, έξυπνες και ισχυρές γυναίκες παντού αλλά τι συμβαίνει με τους άνδρες; Γιατί όλα αυτά έπρεπε να αποβούν εις βάρος τους;"
"Έφτασε ο καιρός να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε ποιες είναι αυτές οι γυναίκες που μειώνουν συνεχώς τους άνδρες. Η πιο χαζή, αμόρφωτη και κακιά γυναίκα μπορεί να μειώσει τον πιο καλό, ευγενικό και έξυπνο άνδρα και κανένας δεν διαμαρτύρεται. Οι άνδρες μοιάζουν τόσο τρομοκρατημένοι που δεν μπορούν να προβάλουν αντίσταση αλλά έχει φθάσει ο καιρός να το κάνουν. Μεγάλο μέρος της καταπληκτικής ενέργειας που ξεσήκωσε ο φεμινισμός σπαταλήθηκε σε αερολογίες και μεγαλοστομίες ενώ θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην αλλαγή της νομοθεσίας.”
Αυτές οι τοποθετήσεις της σήκωσαν κύμα αντιδράσεων και αντιμετωπίστηκαν όχι με επιχειρήματα-απαντήσεις στα θέματα που έθεσε, αλλά με υποτιμητικές επιθέσεις επί προσωπικού.
"Η Λέσινγκ ζει άραγε στον πλανήτη Ζονγκ ή φταίει απλώς το ότι είναι 81 ετών;" έγραψε η συγγραφέας Τζινέτ Γουίντερσον στην εφημερίδα “Guardian”.
"Δυστυχώς δεν ήταν οι απόψεις της Λέσινγκ για τη λογοτεχνία που τράβηξαν την προσοχή του κόσμου αλλά κάτι βλακώδεις παρατηρήσεις της για τους άνδρες" είπε η φεμινίστρια συγγραφέας Τζοαν Σμιθ...και άλλοι πολλοί τέτοιου είδους σχολιασμοί.
Οπότε, κορίτσια και γυναίκες, δεν φτάνει να λέμε ότι είμαστε πιο έξυπνες, πρέπει να διαχειριζόμαστε σωστά και την εξυπνάδα μας. Και αυτό σημαίνει ότι έχουμε σωστή κριτική σε καταστάσεις και γεγονότα, σωστή αντίληψη και ποτέ μα ποτέ, δεν μας κάνει ανώτερες η άσχημη και απαξιωτική ή υπεροπτική συμπεριφορά απέναντι στους άντρες, αλλά ούτε και σε άξιες γυναίκες.
Angie Insomniac
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου