Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Πάτρα: ΣΟΚΑΡΕΙ ο αριθμός των ΑΣΤΕΓΩΝ! Ακόμα και παιδιά 2 ετών μένουν στο δρόμο!

 Πάτρα: ΣΟΚΑΡΕΙ ο αριθμός των ΑΣΤΕΓΩΝ! Ακόμα και παιδιά 2 ετών μένουν στο δρόμο!
Έκρηξη φτώχειας με 75 άτομα στο δρόμο και 300 οικογένειες στην Τράπεζα Τροφίμων
Σε πόλη αστέγων και ρακένδυτων μετατρέπεται ημέρα με την ημέρα η Πάτρα, αφού όλο και περισσότεροι κάτοικοι της αχαϊκής πρωτεύουσας βυθίζονται στη φτώχεια και την ανέχεια ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν χάσει όλα τους τα υπάρχοντα.
Αυτή τη στιγμή οι επίσημα καταγεγραμμένοι άστεγοι ανέρχονται σε 75, ωστόσο εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος. Από αυτούς ο δήμος είναι σε θέση να φιλοξενεί μόνο τους 23 σε δύο πανσιόν της πόλης.
Σοκ έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ανάμεσα στα άτομα αυτά βρίσκονται και τέσσερα ανήλικα παιδιά, εκ των οποίων το μικρότερο είναι μόλις 2 ετών και το μεγαλύτερο 12. Τόσο καιρό τα άτυχα αγγελούδια έμεναν στο δρόμο μαζί με τους γονείς τους, άρρωστα και υποσιτισμένα.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν τουλάχιστον 52 άτομα που κοιμούνται στις πλατείες ή τα πάρκα της πόλης και περιμένουν στη λίστα, ελπίζοντας να έρθει κάποια στιγμή η σειρά τους.
Σε απόγνωση βρίσκονται και οι υπεύθυνοι στις υπηρεσίες του Δήμου, που αναγκάζονται να ζητάνε από τους φιλοξενούμενους άστεγους να επιστρέψουν μετά από κάποιες μέρες στον δρόμο για να έρθουν στην θέση τους άλλοι που είναι σε αναμονή.
Το πρόβλημα έγινε ακόμη μεγαλύτερο καθώς εξαιτίας των εκλογών δεν τέθηκε σε ισχύ το πρόγραμμα στέγασης και επανένταξης αστέγων, διάρκειας ενός έτους, το οποίο είχε προγραμματιστεί για τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου.
«Ζητάμε επειγόντως από τη νέα κυβέρνηση αύξηση των κοινωνικών κονδυλίων, γιατί αδυνατούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες σε τρόφιμα, αλλά και μόνιμο προσωπικό, γιατί το υπάρχον δεν επαρκεί για τις αυξημένες υποχρεώσεις που παρουσιάζονται», τόνισε ο πρόεδρος του κοινωνικού τομέα του Δήμου Πατρέων, κ. Θεόδωρος Τουλγαρίδης.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των άπορων νοικοκυριών της περιοχής που ζητούν στήριξη από τις τοπικές αρχές αυξάνεται με εφιαλτικούς ρυθμούς.
Μόνο τον τελευταίο μήνα καταγράφηκαν 300 νέες περιπτώσεις φτωχών οικογενειών, που ζήτησαν λίγα τρόφιμα για να μην λιμοκτονήσουν. Συγκεκριμένα, από τις 1.200 οικογένειες που στήριζε μέχρι τα Χριστούγεννα η Τράπεζα Τροφίμων σήμερα ο αριθμός τους έχει εκτοξευτεί στις 1.500 ενώ κάθε ημέρα προστίθενται τουλάχιστον δύο νέες αιτήσεις νεόπτωχων, ως απόρροια της σκληρής λιτότητας και ανεργίας.
Εξίσου θλιβερή είναι η κατάσταση και στην Δομή Συσσιτίου, όπου επίσης οι μερίδες φαγητού για άπορους πατρινούς αυξάνονται σε καθημερινή βάση.
Ζητιανεύουν για λίγο ψωμί… 5 ημερών
Ακόμη και όσοι έχουν ένα κεραμίδι να βάλουν το κεφάλι τους από κάτω, βρίσκονται σε εξίσου δραματική κατάσταση αδυνατώντας να εξασφαλίσουν ακόμη και ένα καρβέλι ψωμί.
Εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις Πατρινών που αγοράζουν μπαγιάτικες φρατζόλες προκειμένου να γλιτώσουν λίγα λεπτά του ευρώ.
Μπορεί η τιμή του φρέσκου να είναι προσιτή, όμως τα ελάχιστα κέρματα που έχουν στην τσέπη τους δεν φτάνουν για να το αγοράσουν. Έτσι, αναγκάζονται να προτιμήσουν το ψωμί της προηγούμενης ημέρας που είναι πιο φθηνό ενώ κάποιοι παρακαλούν για μια δωρεάν φρατζόλα ακόμη και αν είναι 4 ή 5 ημερών.
«Έρχονται και μας ζητάνε χθεσινό ψωμί για να τους το δώσουμε μισή τιμή. Δυστυχώς έχει επανέλθει και το τεφτέρι. Πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας, οικογενειάρχες, χαμηλοσυνταξιούχους, πρώην επαγγελματίες που έβαλαν λουκέτο στην επιχείρησή τους, φοιτητές κ.ά. Τα άτομα αυτά δεν έχουν ούτε 0,80 ευρώ για μια φρατζόλα» επισημαίνει ο αρτοποιός Κωνσταντίνος Τρίγγος, πρώην δημοτικός σύμβουλος του δήμου Πατρέων.

Μόνο στο αρτοποιείο του, επί της οδού Κανακάρη, καθημερινά περνούν και ζητούν ακόμη και ξερό ψωμί τουλάχιστον 10 - 15 άτομα.
Ωστόσο, η ίδια εικόνα επικρατεί σχεδόν σε όλους τους φούρνους της Αχαΐας. Συνολικά, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 200 άτομα, που το καθημερινό ψωμί τους είναι ...χθεσινό.
Μάλιστα, οι αρτοποιοί έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται με το θλιβερό φαινόμενο χωρίζοντας το χθεσινό και το προχθεσινό ψωμί σε ξεχωριστές σακούλες. Σε πολλές περιπτώσεις, πάντως, το δίνουν εντελώς δωρεάν αν εκτιμήσουν πως ο άνθρωπος που έχουν απέναντί τους πραγματικά πεθαίνει της πείνας.
kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου