Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Εργαζόμενοι ΟΤΕplus – Νέες ατομικές συμβάσεις


Καλησπέρα,
Είμαι εργαζόμενη στην εταιρεία OTEPLUS θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ. Την Τετάρτη 11/2 και ενώ οι συμβάσεις μας λήγουν τέλη Μαρτίου (συμβάσεις ορισμένου χρόνου ως επί το πλείστον) η διοίκηση της εταιρείας ΟΤΕ μας ανακοίνωσε ότι θα γίνει η μεταφορά μας σε άλλη θυγατρική εταιρεία την Ε-VALUE την πρώτη Μαρτίου.
Από 1/3 ξεκινάμε να δουλεύουμε στη νέα εταιρεία και μέχρι την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου καλούμαστε εκβιαστικά να υπογράψουμε παραίτηση και νέα σύμβαση. Να σημειωθεί ότι στη νέα εταιρεία εντάσσονται μόνο τα τηλεφωνικά κέντρα της OTEPLUS (1000 άτομα), οι υπόλοιποι 2.000 από τους 3.000 εργαζομένους της OTEPLUS μεταφέρονται στον ΟΤΕ υπογράφοντας συλλογική σύμβαση.
Η διοίκηση, δίνοντας μας μια αύξηση της τάξης των 90 ευρώ, η οποία θα φαίνεται στην μισθοδοσία σαν οικειοθελής παραχώρηση της εταιρείας κάτι το οποίο ενέχει πολλούς κινδύνους σύμφωνα με τους δικηγόρους) νόμιζε ότι θα υπογράφαμε στα τυφλά.
Έπειτα από πιέσεις, μας έδωσαν τις ατομικές συμβάσεις εκτρώματα αορίστου χρόνου. Απευθυνθήκαμε σε δικηγόρους και εργατολόγους οι οποίοι μας είπαν πως με αυτές τις συμβάσεις περνάμε σε ένα εργασιακό καθεστώς πολύ χειρότερο από το προηγούμενο καθώς δημιουργούνται πολλά ζητήματα όπως τα ακόλουθα:
1. Ως έδρα εργασίας ορίζεται όλη η Ελλάδα. Η εταιρεία έχει το δικαίωμα να μεταθέσει οποιαδήποτε στιγμή τον εργαζόμενο χωρίς τη συναίνεσή του, χωρίς κάποια ορισμένα κριτήρια.


2. Αφήνεται μετέωρο αν το ποσό του μισθού που αναγράφεται είναι για τις συγκεκριμένες ώρες εργασίας καθώς ο εργοδότης διατηρεί το δικαίωμα να τις μεταβάλλει κατά το δοκούν.
3. Δεν ορίζεται πως και αν θα πληρώνονται τα εξαιρέσιμα, η υπερεργασία (μεγάλο ποσοστό εξάωρων εργαζομένων δουλεύει οκτάωρο με υπερεργασία), τα δώρα, τα νυκτερινά. Δικηγόρος μας ανέφερε οτι ποσοστό των παραπάνω πιθανόν να συμπεριλαμβάνεται στη λεγόμενη οικειοθελή παραχώρηση της εταιρείας.
4. Η επιχείρηση διατηρεί το δικαίωμα να αλλάζει την ειδικότητα, το είδος και τις ώρες της εργασίας όποτε θελήσει, μονομερώς.
5. Δεν ορίζεται αν θα δουλεύουμε αποκλειστικά και μόνο για έργα ΟΤΕ καθώς η εταιρεία E-value αναλαμβάνει και έργα για τους παρακάτω: ORIFLAME, EUROBANK, ΕΟΠΠΥ κ.α.. Η διοίκηση μας είπε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να αναγραφεί στη σύμβαση και πρέπει να βασιστούμε στην προφορική τους υπόσχεση.
6. Συμψηφίζει στο συνολικό μισθό που αναγράφει η σύμβαση, όλα τα υπάρχοντα δικαιώματα (πχ τριετίες, οικογενειακό επίδομα, ανθυγιεινό κτλ) και όσα πιθανόν να αποκτηθούν στο μέλλον είτε από την Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είτε λόγω μεταβολής της κατάστασης του εργαζόμενου.
7. Επιτρέπει την εκ περιτροπής εργασία.

Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκαν και μετακινήσεις εκλεκτών παιδιών απο τα τηλεφωνικά κέντρα σε θέσεις άλλων τμήματων έτσι ώστε να αποφευχθεί η ένταξη τους στην καινούργια εταιρεία. Χωρίς κανένα κριτήριο (αξιολόγηση εργαζομένου, πτυχία κτλ), χωρίς καμία εσωτερική προκήρυξη απλά με τα γνωστά αντικειμενικά κριτήρια του ΟΤΕ νεποτισμός, πολιτικά βύσματα κτλ.
Θα σας παρακαλούσα πολύ αν μπορούσατε να γράψετε κάποια πράγματα στο site σας καθώς τις τελευταίες μέρες δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα χωρίς την ουσιαστική υποστήριξη του σωματείου ΟΜΕ – ΟΤΕ που τα χει όλα συμφωνημένα με τη διοίκηση.
Εμείς από την Τρίτη θα διεκδικήσουμε συλλογική σύμβαση του OTE όπως ακριβώς υπέγραψαν και οι υπόλοιποι 2000 συνάδελφοι της OTEPLUS και ήδη μαζεύουμε υπογραφές για να απαιτήσουμε από την ΟΜΕ – ΟΤΕ να προκηρύξει επαναλαμβανόμενες 24 ωρες απεργίες.
Το κείμενο το οποίο υπογράφουμε είναι το παρακάτω:
“Με βάση την αντί εργατική σύμβαση που επιδόθηκε στους συναδέλφους της ΟΤΕplus ζητώντας τους να παραιτηθούν και να υπογράψουν νέα σύμβαση, καλούμε όλους τους συναδέλφους να αποτρέψουν αυτήν την διαδικασία. Διεκδικούμε την υπογραφή συλλογικής σύμβασης του ΟΤΕ όπως ακριβώς υπέγραψαν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι της ΟΤΕplus. Απαιτούμε από την ΟΜΕ ΟΤΕ να προχωρήσει σε επαναλαμβανόμενες 24 ώρες απεργίες με ημερομηνία έναρξης 24\02\2015 μέχρι την απόσυρση της συγκεκριμένης σύμβασης και την έναρξη συνομιλιών για τη συλλογική σύμβαση εργασίας”.
Ευχαριστώ πολύ
πηγή http://pitsirikos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου