Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Πρόθυμοι αυτοδιοικητικοί 5η Ελληνογερμανική Συνέλευση στο Βερολίνο


Εκ νέου οι αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι σπεύδουν να επιδώσουν τα διαπιστευτήρια τους στην Γερμανική ηγεμονία, με την συμμετοχή τους στην «5η Ελληνογερμανική Συνέλευση», στο Βερολίνο.
Στο πλαίσιο της αποικιακής λογικής κινείται την τελευταία πενταετία, η Ελληνογερμανική Συνεργασία, με παραδόσεις άνευ όρων καίριων οικονομικών τομέων της χώρας σε γερμανικά συμφέροντα και πάντοτε με την συναίνεση και την προθυμία των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης.
Η στάση των αυτοδιοικητικών
Την συνεργασία σε επίπεδο αυτοδιοίκησης προβάλλει και το πέμπτο ετήσιο συνέδριο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV), με τον υφυπουργό Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Γερμανίας Χ. Γ. Φούχτελ να κάνει λόγο για «αμοιβαίο ενδιαφέρον για λύσεις», με τους Έλληνες αυτοδιοικητικούς να μεταβαίνουν στο Βερολίνο για να τους δοθούν λύσεις από τους Γερμανούς ειδικούς για τα προβλήματα των δήμων τους.
Μόλις πριν δύο χρόνια, το 2013, η «4η Ελληνογερμανική Συνέλευση» που είχε πραγματοποιηθεί στη Νυρεμβέργη, είχε συγκεντρώσει 400 συμμετέχοντες από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων υπουργοί, υψηλόβαθμα τότε κυβερνητικά στελέχη, επιχειρηματίες και περί τους 60 Δημάρχους, εκ των οποίων πολλοί από τα νησιά των Κυκλάδων, προκειμένου να εδραιώσουν συνεργασίες μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και ιδιωτικών γερμανικών συμφερόντων.
Η ίδια προθυμία εκ μέρους των αυτοδιοικητικών επιδεικνύεται και τώρα, που επιχαίρουν για την συμμετοχή τους στην «5η Ελληνογερμανική Συνέλευση», πιστοί στις κομματικές δεσμεύσεις των τότε κυβερνήσεων, που από το 2010 και μετά συναίνεσαν και προώθησαν τα γερμανικά συμφέροντα στην Ελλάδα.
Μεταξύ των εκπροσώπων Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο, βρίσκονται και πολλοί αυτοδιοικητικοί των Κυκλάδων, κάποιοι εκ των οποίων γνωστοποίησαν την συμμετοχή τους με δημόσιες δηλώσεις ενώ άλλοι προτίμησαν την σιγή, ίσως φοβούμενοι τις προκαλούμενες αντιδράσεις.
Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών διευκρινίζεται πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προχωρήσει σε ανανέωση της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης, δεν σχετίζεται με την συγκεκριμένη διοργάνωση και πως η συμμετοχή των Δημάρχων γίνεται με δική τους πρωτοβουλία.
Την αποχή από τις εργασίες της «5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, τασσόμενο αντιθέτως υπέρ της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα.
Από ενάρξεως των μνημονίων
Στοιχείο της πλήρους παράδοσης της χώρας στον γερμανικό έλεγχο αποτελεί το «Σύμφωνο Ελληνογερμανικής Συνεργασίας», που υπογράφηκε το 2010 από την Άνγκελα Μέρκελ και τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την συνεχιζόμενη υποστήριξη του από τις επόμενες κυβερνήσεις Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ.
Μέσω του Συμφώνου παραδόθηκαν ουσιαστικά στην Γερμανία προγράμματα διαχείρισης τομέων όπως υγεία, ενέργεια απορριμμάτα, ενώ παράλληλα αποτελούσε και εργαλείο βασικού ελέγχου των κινήσεων της χώρας σε οικονομικούς τομείς, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρωζώνη και να καρπωθεί τα μέγιστα οφέλη η Γερμανία.
Χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί ο μεγάλος αριθμός επισκέψεων γερμανικών αποστολών στην Ελλάδα που μόνο στο διάστημα Απριλίου του 2012 έως τον Οκτώβριο του 2013 έφθασαν στις 14, με παράλληλες 13 συνεδριάσεις πολιτικών ιδρυμάτων.
Στόχευση της Γερμανίας για την Ελλάδα, μέσω του εντεταλμένου της γερμανικής καγκελαρίας Χάνς Γιόαχιμ Φούχτελ, ο οποίος διαχειρίζεται και τις Ελληνογερμανικές Συνελεύσεις, είναι η εκμετάλλευση υδάτινων πόρων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, απορριμμάτων, τουρισμού κ.λ.π., για τις οποίες είχε πραγματοποιήσει κατά το πρόσφατο παρελθόν επανειλημμένες επισκέψεις στη χώρα, με σειρά επαφών με υπουργικά στελέχη και εκπροσώπους περιφερειών και δήμων, μεταξύ των οποίων και πολλοί των Κυκλάδων.
Η απροσχημάτιστη παρουσία του τοποτηρητή Φούχτελ καλυπτόταν υπό την επίφαση της προσφοράς τεχνογνωσίας στους Δήμους για τα κερδοφόρα τους στοιχεία, ενώ μεγάλο ζητούμενο αποτέλεσε και η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, με τους πόρους που διοχετεύονται στους Δήμους και τις Περιφέρειες να μπορεί να τους καρπωθεί η Γερμανία.
Η απεικόνιση της πραγματικότητας
Με ακριβείς διαπιστώσεις και πιστή αποτύπωση του ρόλου που διαδραματίζει στην Ελλάδα ο Χάνς Γιόαχιμ Φούχτελ, αλλά και του πραγματικού υπόβαθρου της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης», απευθύνθηκε πριν περίπου ένα μήνα, με ανοιχτή επιστολή στους αυτοδιοικητικούς της χώρας, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.
Στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Μανώλης Γλέζος, αναφέρεται πως «Όπως είναι ευρέως πλέον γνωστό, η «Ελληνογερμανική Συνέλευση» αποτελεί θεσμό γερμανικής εμπνεύσεως, τα νήματα του οποίου (έστω και πιο διακριτικά από το παρελθόν μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε) κινεί ο περιβόητος κ. Γιόακιμ Φούχτελ.... Στρατηγικός της στόχος είναι η περαιτέρω διείσδυσή της στην οικονομική, πολιτική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας μας και η λεηλασία του εθνικού μας πλούτου, με δέλεαρ την παροχή «τεχνογνωσίας», «συμβουλών», «εκπαίδευσης» και άλλης βοήθειας».
Γίνεται αναφορά σε ελάχιστες περιπτώσεις παροχής γερμανικής τεχνογνωσίας που «έγινε με το «αζημίωτο» για τα γερμανικά συμφέροντα, μέσω χρηματοδότησης από πόρους του ελληνικού ΕΣΠΑ, χωρίς διαγωνισμό, κατά παράβαση του εθνικού και κοινοτικού δικαίου», ενώ σημειώνεται ότι «σύμφωνα με επίσημα γερμανικά στοιχεία, μεγάλο μέρος των δήμων της ΟΔΓ είναι καταχρεωμένοι κι επομένως είναι αμφίβολο στο κατά πόσο είναι σε θέση να παρέχουν καλές πρακτικές στους ΟΤΑ της χώρας μας».
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η αναφορά στις γερμανικές βλέψεις, καθώς «Όπως πλήθος στοιχείων μαρτυρούν, το στρατηγικό αυτό εγχείρημα της γερμανικής κυβέρνησης αποσκοπεί στον έλεγχο των πόρων της χώρας (ενέργεια, σκουπίδια, ακίνητη περιουσία, κονδύλια της Ελλάδας από το ΕΣΠΑ κτλ.) και της αναπτυξιακής πορείας των περιφερειών και των δήμων της χώρας. Επιχειρείται παράλληλα η απορρόφηση των προικισμένων με ιδιαίτερες σπουδές και δεξιότητες νέων μας σε κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας υπό σκληρές συνθήκες – θέσεις που δεν προσελκύουν τη γερμανική νεολαία – και ο προσανατολισμός του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και της ελληνικής οικονομίας στις ανάγκες της Γερμανίας εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων».
Σημειώνονται δε οι πραγματικές βλέψεις της Γερμανίας καθώς «Οι στόχοι αυτοί των γερμανικών μεθοδεύσεων αποκαλύφθηκαν δημόσια από πλήθος ωμών παρεμβάσεων του κ. Φούχτελ και των συν αυτώ, με πλέον χαρακτηριστική την αποστολή προ μηνών από την «Ελληνογερμανική Συνέλευση» (πρακτικά: από τη γερμανική κυβέρνηση) αναλυτικού ερωτηματολογίου, που επιχειρούσε την ακτινογράφηση της περιουσίας, των πόρων, του ανθρώπινου δυναμικού και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε δήμου και περιφέρειας – ερωτηματολόγιο που προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις από σημαντικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ανομολόγητος στόχος επίσης των ποικίλων γερμανικών μεθοδεύσεων («Ελληνογερμανική Συνέλευση», αδελφοποιήσεις ελληνικών και γερμανικών δήμων, πρωτοβουλίες όπως το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» και το «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας» κ.α.) είναι να στραφούν οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και οι Δήμοι της χώρας μας μακριά από την εθνική υπόθεση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και να απαλλαγεί η σύγχρονη Γερμανία από το άγος των ναζιστικών εγκλημάτων χωρίς «Δικαιοσύνη και Αποζημίωση».
Λεπτομέρεια αλλά εξίσου σημαντική θεωρείται και «η υψηλή δαπάνη (περίπου 1.000 ευρώ ανά συμμετέχοντα) μετακίνησης και διαμονής στη Γερμανία των Ελλήνων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρόκειται να βαρύνει αποκλειστικά τους Δήμους και τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, δηλαδή τους χειμαζόμενους από την κρίση Έλληνες πολίτες».
Τέλος ζητείται η αποτροπή των σχεδίων της γερμανικής κυβέρνησης, με έκκληση στους αυτοδιοικητικούς όλης της χώρας να απέχουν από την Ελληνογερμανική Συνέλευση και να ταχθούν υπέρ της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα.
πηγή http://www.koinignomi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου