Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Δεν είναι κακό να μεγαλώνεις

 
«Κάθε πράγμα στον καιρό του», έλεγε η γιαγιά μου κάποτε. Κάθε φορά που βιαζόμουν να μεγαλώσω, εκείνη ήταν εκεί να μου πει το ίδιο πράγμα, κι αν δεν ήταν κοντά, μου τηλεφωνούσε στο σπίτι να μου το υπενθυμίσει.

Μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησα πως αυτή η τάση των ηλικιωμένων να επαναλαμβάνονται -εμείς κατηγορούμε τα γεράματά τους γιʾ αυτή την εμμονή-, έχει σοβαρό πάτημα. Οι ηλικιωμένοι έχουν δει τόσες φορές τα ίδια και τα ίδια, έχουν μεγαλώσει δίπλα σε τόσες γενιές που ξέρουν ποιο είναι το πρόβλημα. Δεν ξεχνούν όσα μας έχουν πει κατά καιρούς, απλά βλέπουν τη λύση πίσω από ένα πρόβλημα που έχουν δει εκατοντάδες φορές.
Η ζωή είναι μια σειρά από βήματα, και στιγμές γεμάτες χρώματα. Όχι άσπρο, μαύρο ή γκρι που κάποιοι τείνουν να λένε. Η ζωή έχει όλα τα χρώματα.
Αν δεν με πιστεύεις, κοίτα τριγύρω σου. Αν δεν μπορείς να τα δεις, ψάξε μέσα σου. Κάθε βήμα που θα κάνεις μέσα σʾ αυτό το μακρύ ταξίδι θα είναι και διαφορετικό.
Οι απολαύσεις σου θα γίνουν όλο και πιο απαιτητικές. Οι γνωριμίες σου όλο και περισσότερες. Οι ευθύνες σου θα σε βαραίνουν, όσο περνά ο καιρός. Όσο και να σου φαίνονται βαριά τα παραπάνω, εκεί που δε θα το καταλάβεις, οι ικανότητες σου να κρίνεις ποιον να εμπιστευτείς και ποιον όχι, ποιον να αγαπήσεις και ποιον νʾ αποκλίσεις από την προσωπική σου ζωή, θα έχουν βελτιωθεί. Όλα αυτά θʾ αναπτυχθούν μέσα σου, και μόνο αν το θες εσύ θα παραμείνουν αμετάλλακτα.
Το να μεγαλώνεις δεν σημαίνει μόνο πως καταφέρνεις να κάτσεις στο τραπέζι με τους μεγάλους. Σηματοδοτεί το σημείο της ζωής σου, είτε είναι στα 25, είτε είναι στα 30 και άνω, κατά το οποίο ξέρεις το επόμενό σου βήμα. Δεν περιμένεις ανέμελα να συμβεί κάτι όπως συνήθιζες.
Το να είσαι μεγάλος δε σημαίνει πως κάθεσαι σε μια γωνία με σταυρωμένα τα χέρια και παρακολουθείς τον κόσμο να εξελίσσεται γύρω σου. Σημαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πιάνεις τη ζωή απʾ τα μαλλιά και τη σέρνεις στα πατώματα. Την οδηγείς εσύ στην εξέλιξή σου γιατί ξέρεις πως αν στηριχτείς μόνο σʾ εκείνη, θα σε προδώσει με την πρώτη ευκαιρία.
Πλέον το να είσαι μεγάλος δε σημαίνει πως ξεπέρασες ένα όριο ηλικίας. Σημαίνει πως είσαι ώριμος κι έτοιμος να γυρίσεις σελίδα κάθε φορά που κάτι στραβό θα συμβεί.
Η ζωή δεν είναι μικρή, είναι μεγάλη. Έχει χαρές και λύπες. Όσο πιο αργά τη διαβείς, τόσα περισσότερα θʾ απολαύσεις, αλλά και θα χάσεις.
Να είσαι έτοιμος γι’ αυτή την απώλεια.
http://www.ilov.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου