Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Για να «βγει η δουλειά» θρηνούμε θύματα...εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων.

Υπηρεσία Καθαριότητας Δήμου Αθηναίωνγ
 ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
«Βλέπεις το απορριμματοφόρο; Ούτε μέσα [σ.σ. στο αμαξοστάσιο] δεν προλαβαίνει να μπει, δεν σταματάει ούτε στιγμή. Το παραλαμβάνει ο οδηγός και φεύγει κατευθείαν για την επόμενη βάρδια».
Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την επίσκεψη της «Εφ.Συν.» στο Σωματείο Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, που στεγάζεται στο αμαξοστάσιο στην Ιερά Οδό.
Μια σκηνή που «κούμπωσε» απόλυτα με τα όσα μας περιέγραφαν νωρίτερα για την καθημερινότητα της εργασίας τους το προεδρείο και μέλη της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθηναίων (ΕΕΔΑ).
Η υπερεντατικοποίηση της εργασίας είναι το άμεσο αποτέλεσμα της υποστελέχωσης. Αυτόματα, το ωράριο στο πλέον επίπονο επάγγελμα καταλήγει από ψυχοφθόρο έως θανατηφόρο.
Κάθε βάρδια στον κλάδο της καθαριότητας, σε πανελλαδική εμβέλεια, μπορεί να αποβεί μοιραία, όταν οι δημοτικές αρχές πιέζουν «να βγει η δουλειά», αποσκοπώντας στο φιλότιμο των εργατών και αγνοώντας τη μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας και μέτρων ασφαλείας.
Το αποδεικνύει η συχνότητα των εργατικών ατυχημάτων τους τελευταίους μήνες, πολλά από τα οποία στοιχίζουν σε αίμα...
Προσφάτως, στην ΕΕΔΑ θρήνησαν για έβδομη φορά συνάδελφό τους από την αρχή του έτους, με τους έξι να φεύγουν από τη ζωή «λόγω της πίεσης που δέχονταν από τις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινής δουλειάς», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ, Ζ. Μιχάλας.

Το «πρώτο μέλημα» 

«Απαιτείται εγρήγορση κάθε ώρα και στιγμή, καθημερινά και Σαββατοκύριακα. Καθαριότητα δεν είναι μόνο η αποκομιδή των απορριμμάτων, είναι και το πλύσιμο δρόμων και κάδων», περιγράφει ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Δ. Αντώνος, εξηγώντας:
«Ουσιαστικά δεν υπάρχει ωράριο. Μπορεί να γίνει κάτι έκτακτο, επεισόδια μετά από μια πορεία, για παράδειγμα, και να μας πουν: “παιδιά, μπορούμε να πάμε στο σημείο να καθαρίσουμε σε μισή ώρα;”. ΄Η τις Κυριακές, αν παίζει -ας πούμε- ο Παναθηναϊκός με τον ΠΑΟΚ, να τρέξουμε μετά τον αγώνα να καθαρίσουμε γύρω από τη Λεωφόρο, ή σε όποιο άλλο σημείο της Αθήνας, ιδιαίτερα όπου συχνάζουν τουρίστες, ώστε να έχει η πόλη μια σωστή εικόνα και λειτουργία. 
»Και το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι πρώτο μέλημά μας είναι να μην αφήσουμε έκθετους τους δημότες. Πρόκειται για την υπηρεσία που αποδεδειγμένα βγαίνει πάντα μπροστά σε ό,τι συμβεί στην πόλη, για να δώσει λύσεις».
Εν όψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν, αλλά και λόγω του προσφυγικού και της ανάγκης να φιλοξενηθούν κατατρεγμένοι άνθρωποι σε ευπρεπείς συνθήκες, οι απαιτήσεις προς την υπηρεσία αυξάνονται.
Η ανταπόκριση στις απαιτήσεις αυτές σημαίνει ότι οι εργάτες πρέπει να υπερβάλλουν εαυτόν, όπως συνεπάγεται από τα κενά στο προσωπικό, που ανά περιπτώσεις... ξεπερνούν τον αριθμό των εργαζομένων.

Ενας εργάτης, ένα κενό 

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», στην 6η Δημοτική Κοινότητα (Δ.Κ.), (Αγ. Παντελεήμονας, Κυψέλη -η πιο πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Αθήνας) τα κενά ανέρχονται σε 93, ενώ οι ενεργοί εργάτες στην καθαριότητα είναι 63!
Στην 7η Δ.Κ. (Αμπελόκηποι, Πολύγωνο) τα κενά είναι 67 και οι ενεργοί εργάτες 41.
Η αναλογία κενών/εργατών στην 5η Δ.Κ. (Πατήσια, Προμπονάς) είναι 55/40, στην 2η Δ.Κ. (Παγκράτι, Ν. Κόσμος) 54/49, στην 3η Δ.Κ. (Πετράλωνα, Θησείο) 44/40, στην 1η Δ.Κ. (Σύνταγμα, Ομόνοια, Μοναστηράκι) 71/133 και στην 4η Δ.Κ. (Κολωνός, Βοτανικός, Σεπόλια) 27/53.
Η συνολική αναλογία, δηλαδή, μεταξύ κενών και εργατών είναι σχεδόν ένα προς έναν (411 κενά, 419 εργάτες).
«Εχουν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από το 2003», σημειώνουν εργαζόμενοι.
Υπολογίζουν σε 1.970 το σύνολο των συναδέλφων τους, ενώ το 2010, οπότε «οι ανάγκες της πόλης ήταν λιγότερες», το προσωπικό ξεπερνούσε κατά τι τις 3.000.
Οι μνημονιακές επιταγές απαγόρευσαν τις προσλήψεις υπαλλήλων Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους ΟΤΑ. Μόλις πρόσφατα «ξεπάγωσαν» οι προσλήψεις στις ανταποδοτικού χαρακτήρα δημοτικές υπηρεσίες (όπως η καθαριότητα).
Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ανδ. Βαρελάς, ενημέρωσε ότι ο Δήμος Αθηναίων θα προβεί σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κάνοντας χρήση των σχετικών διατάξεων.
Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε η πρόσληψη 243 εργαζομένων με οκτάμηνες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την αντιμετώπιση αυξημένων αναγκών στην υπηρεσία.
«Το δεχτήκαμε, με την προϋπόθεση ότι θα έρθει στη συνέχεια μόνιμο προσωπικό», σχολιάζουν τα μέλη της ΕΕΔΑ.
Πάγιο αίτημα του κλάδου είναι οι μαζικές προσλήψεις προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας.

Απροστάτευτοι 

Ανανέωση, όμως, σύμφωνα με τους εργατοϋπαλλήλους, απαιτείται και στον στόλο, τον οποίο θεωρούν γηρασμένο «αν και είναι πιο σύγχρονος συγκριτικά με άλλες πόλεις».
Τα απορριμματοφόρα εκτελούν διαρκώς δρομολόγια, η επιβάρυνσή τους είναι εντατική και -όπως συμπληρώνουν- η έλλειψη σε ανταλλακτικά δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα.
«Βγαίνουν βλάβες συνέχεια. Τις προάλλες ήρθε συνάδελφος στο Σωματείο και ζητούσε 10 ευρώ, για να αγοράσει αμέσως ένα ανταλλακτικό, για να φύγει το όχημα», είναι ένα περιστατικό που μας περιέγραψαν.
«Ακόμα και για μέσα ατομικής προστασίας, γάντια, μάσκες κ.λπ., έχουμε αναγκαστεί να πληρώνουμε από την τσέπη μας. Η διοίκηση επικαλείται το ότι οι διαγωνισμοί βγαίνουν άγονοι και δεν λύνονται τα προβλήματα με τις προμήθειες. Είναι όμως ευθύνη της να βρει λύσεις και όχι να την πληρώνουμε οι εργαζόμενοι», υπογραμμίζουν.
Πέρα από τα προβλεπόμενα ατομικά είδη προστασίας, η υφιστάμενη εργατική νομοθεσία υποχρεώνει τις δημοτικές διοικήσεις να χορηγούν στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε ανθυγιεινές εργασίες και φρέσκο γάλα.
Στον Δήμο Αθηναίων, οι οφειλές στους εργαζόμενους για το γάλα είναι διαχρονικές και ξεκινούν από το 2002!
Τον περασμένο Δεκέμβρη η ΕΕΔΑ προχώρησε σε εξώδικο, ζητώντας το αντίτιμο για όλες τις δαπάνες που κατέβαλαν οι εργαζόμενοι την τελευταία δεκαετία για την αγορά των απαιτούμενων μέσων προστασίας.
Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν λάβει οι εργαζόμενοι για την ομαλή ροή ανταλλακτικών, η ΕΕΔΑ έχει ανακοινώσει κινητοποιήσεις, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι σε περίπτωση ατυχήματος από κακή συντήρηση ή έλλειψη μέσων προστασίας, θα κινηθεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.
Επιπλέον, οι εργάτες ζητούν από τη δημοτική αρχή υποδομές, όπως αποδυτήρια.
«Είναι από τα πρώτα πράγματα που ζητήσαμε. Δεν έχουμε πού να αλλάξουμε. Αναγκαζόμαστε και μεταφέρουμε μικρόβια στις οικογένειές μας. Το επάγγελμά μας είναι από τα πρώτα σε εμφάνιση νεοπλασμάτων και καρκίνων. Ο μέσος όρος ηλικίας των συναδέλφων μας είναι τα 50 χρόνια. Πρόσφατα πολλοί από εμάς κάνανε εξετάσεις και τα αποτελέσματα δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν καλά». 

«Καθημερινό bullying» 

Στα γραφεία του Σωματείου με τους εργαζόμενους στην υπηρεσία καθαριότητας της πρωτεύουσας. Στα γραφεία του Σωματείου με τους εργαζόμενους στην υπηρεσία καθαριότητας της πρωτεύουσας. Στη μέση, ο πρόεδρος της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθηναίων (ΕΕΔΑ), Ζαφείρης Μιχάλας. Δεξιά, ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Αντώνος | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ενας ακόμη λόγος, για τον οποίο οι εργατοϋπάλληλοι προειδοποιούν με απεργιακές κινητοποιήσεις είναι χρωστούμενα από νυχτερινά, Κυριακές και αργίες.
«Για πολλούς από εμάς τα νυχτερινά είναι το 50% του μισθού τους. Με τις καθυστερήσεις πολλοί από εμάς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε Ταμεία και άλλες ρυθμίσεις, στις οποίες έχουν υπαχθεί. Μπορεί τα προβλήματα με την καταβολή των νυχτερινών να οφείλονται σε ανικανότητα της διοίκησης», λένε συνοπτικά οι εργαζόμενοι, σχολιάζοντας όμως ότι «στο τέλος η πίεση και οι μη πληρωμές, μας κάνουν να νιώθουμε ένα καθημερινό bullying!». 
«Αντιλαμβανόμαστε το ευρύτερο περιβάλλον σήμερα, δηλαδή τα προβλήματα που έχουν και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Ομως αυτό που δεν δεχόμαστε είναι η απαξίωσή μας. Νιώθουμε ότι η δημοτική αρχή δεν μας προστατεύει. Δεν παίρνει πρωτοβουλίες, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά μας», τονίζουν απογοητευμένοι.
Ανάμεσα στα παραπάνω, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ότι είναι αρκετές οι ημέρες των ρεπό που τους οφείλονται.
«Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν σε όλους τους δήμους», σχολίασε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Ν. Τράκας.
Η Ομοσπονδία σε πρόσφατη συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Μπαλάφα, ζήτησε -μεταξύ άλλων- να δοθεί αμέσως εντολή στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για σαρωτικούς ελέγχους, ειδικά στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, και άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη μη περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας (περικοπή που επήλθε με το νέο μισθολόγιο), καθώς και επέκτασή του σε άλλες ειδικότητες.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στους ΟΤΑ έλαβαν τη δέσμευση ότι μια σειρά θεμάτων θα διευθετηθούν με επικείμενο νομοσχέδιο-σκούπα.
«Μόνο λόγια», σχολίασε συνδικαλιστής στην «Εφ.Συν.».

Το τελευταίο θύμα 

40 νεκροί από το 2010! 

Την Τρίτη 22 Μαρτίου ο Θανάσης Καλογέρης, εργαζόμενος στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, άφησε την τελευταία του πνοή εν ώρα εργασίας.
Τον παρέσυρε ένα αυτοκίνητο που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, στην οδό Αλεξανδρείας στον Κολωνό. Είναι ο έβδομος εργαζόμενος της υπηρεσίας που θρήνησαν οι συνάδελφοί του τους τελευταίους τρεις μήνες.
Οι έξι πέθαναν από παθολογικά αίτια (εμφράγματα κ.λπ.) εκτός ωραρίου, ενώ -σύμφωνα πάντα με την Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθηναίων- ένας ακόμη συνάδελφός τους έφυγε από τη ζωή ένα μήνα, αφότου συνταξιοδοτήθηκε.
Συνολικά 40 εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας της πρωτεύουσας έχουν φύγει από τη ζωή σε διάστημα έξι ετών και τριών μηνών (2010-Μάρτιος 2016).
Ο αδικοχαμένος 42χρονος άφησε πίσω του σύζυγο άνεργη, ένα παιδάκι 3 ετών και ένα βρέφος 3 μηνών.
Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόσληψη της συζύγου του στον δήμο και η οικονομική στήριξη της οικογένειας του θανόντος με το ποσό των 3.000 ευρώ.
Τα χρήματα θα δοθούν με μορφή επιχορήγησης στο Σωματείο και θα κατευθυνθούν στην οικογένεια.
Παρά την τραγικότητα του περιστατικού, η νομοθεσία απαγορεύει σε έναν ΟΤΑ να αποδώσει απευθείας τα χρήματα στην οικογένεια.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων δεν έκλεισαν τα μάτια στο δράμα που βιώνουν οι πρόσφυγες. Εδειξαν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους και εκ των ενόντων προσέφεραν στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον Ελαιώνα τρόφιμα, φάρμακα και είδη υπόδησης. Και εισέπραξαν μια επιθετική ανακοίνωση από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, με εμετικό φασιστικό περιεχόμενο..
πηγή http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου