Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Φουλ ραδιενέργεια στο ΧΥΤΑ Φυλής – Πέντε χρόνια χωμένες στα συρτάρια οι μετρήσεις!

 

Η επικίνδυνη ραδιενεργή ακτινοβολία ξεπερνά έως και 100% τα ανώτατα επιτρεπτά όρια

Μια κόλαση γεμάτη ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα περιγράφεται στις μετρήσεις που έγιναν το 2015 στην περιοχή της χωματερής της Φυλής, όπου θάβονται εδώ και δεκαετίες τα σκουπίδια ολόκληρης της Αττικής. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που δίνονται στη δημοσιότητα μόλις τώρα αν και ο Δήμος Φυλής τις είχε παραλάβει τέσσερα χρόνια νωρίτερα, οι επικίνδυνες ραδιενεργές ακτινοβολίες ξεπερνούν έως και κατά 100% τα ανώτερα επιτρεπτά όρια ενώ σε πλήθος άλλων εναέριων και υπόγειων ρύπων οι υπερβάσεις είναι εφιαλτικές.

Προκειμένου να γίνουν γνωστές οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία Asprofos για λογαριασμό του Δήμου Φυλής, χρειάστηκε ένας μακροχρόνιος αγώνας από την συλλογικότητα «Δυτικό Μέτωπο» η οποία ασχολείται με θέματα Περιβάλλοντος. Το Δυτικό Μέτωπο κατάφερε να παραλάβει τις μελέτες και να τις δώσει στη δημοσιότητα, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού ο οποίος στο μεσοδιάστημα επέτρεψε αλλεπάλληλες επεκτάσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής και εισέπραξε αντισταθμιστικά οφέλη ύψους 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Ιδού και μερικά ενδεικτικά ευρήματα των μετρήσεων που έγιναν με ειδικές εναέριες συσκευές σε έκταση 10.000 στρεμμάτων:
  1. Εντοπίστηκαν πέντε διαφορετικά ραδιοϊσότοπα τα οποία «υπερβαίνουν τα ανώτερα όρια της ιονίζουσας εκπεμπόμενης ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να προκύπτει μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα (μόλυνση του εδάφους, του αέρος και όλων των υδάτινων πόρων της περιοχής), με άμεση συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας των ανθρώπων (με αλματώδη αύξηση όλων των μορφών καρκίνου) και των ζώντων οργανισμών στη περιοχή».
  2. Πρόκειται για τα ραδιοϊσότοπα θόριο 232 (μετρήθηκε στα 165-175 Μπεκερέλ με όριο τα 115), ράδιο 224 (μετρήθηκε στα 93-105 Κιλομπεκερέλ με όριο τα 75), ράδιο 226 (μετρήθηκε στα 3,7-4,3 Χ 10-8 Τέραμπεκερέλ με όριο τα 2,2), μόλυβδος 210 (μετρήθηκε στα 0,9-1,2 Χ 10-8 Τεραμπεκερέλ με όριο τα 0,75) και τρίτιο (μετρήθηκε στα 0,32-0,38 Χ 10-2 Τεραμπεκερέλ με όριο τα 0,3). Για την προέλευση των υλικών που εκπέμπουν αυτές τις ραδιενεργές ακτινοβολίες εκφράζονται διάφορες εκτιμήσεις καθώς μπορεί να προέρχονται από ιατρικά και βιομηχανικά απόβλητα που θάβονται μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια. Προτείνεται έρευνα στο χώρο της παλαιάς χωματερής από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, κύρια στις θέσεις λήψεως μετρήσεων που υποδεικνύονται. Καταγράφονται επίσης τεράστιες υπερβάσεις των ορίων σε διάφορα βαρέα μέταλλα, αρωματικούς υδρογονάνθρακες, διοξίνες, φουράνια, Βενζόλιο-Τολουόλιο, PCB – PCT, Φαινόλες, Μεθάνιο, Αμμώνιο και άλλους ρύπους.
  3. Στην περιοχή που ερευνήθηκε εκτιμάται ότι βρίσκονται θαμμένοι 15,5 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών!!! Από το σύνολο αυτής της ποσότητας υπολογίζεται ότι: οργανικά απόβλητα είναι το 32%, χαρτί – χαρτόνι το 18%, πλαστικά το 15%, μέταλλα το 5,6% και αλουμίνιο το 1,3%. Επίσης, γυαλί, δέρμα, ξύλο και υφάσματα είναι το 17%, ενώ αδρανή και λοιπά υλικά είναι το 11,1%
Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι η εκπεμπόμενη ακτινοβολία από τα ραδιοϊσότοπα, που εντοπίστηκαν στην περιοχή έρευνας, είναι:

Ισότοπα στην περιοχή έρευνας Ανώτερο όριο εκπεμπόμενης ιονίζουσας ακτινοβολίας Μετρούμενη ακτινοβολία
Θόριο 232 (232Th) 115 Bq 165 – 175 Bq
Ράδιο 224 (224Ra) 75 kBq 93 – 105 kBq
Ράδιο 226 (226Ra) 2,2.10-8 TBq 3,7.10-8 – 4,3.10-8 TBq
Μόλυβδος 210 (210Pb) 0,75.10-8 TBq 0,9.10-8 – 1,2.10-8 TBq
Τρίτιο (3Η) 0,3.10-2 TBq 0,32.10-2 – 0,38.10-2 TBq 
Όπως επισημαίνει το «Δυτικό Μέτωπο», «τα ευρήματα των δύο μελετών, στο βαθμό που είναι στοιχειωδώς αξιόπιστα, περιγράφουν μια περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα για εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, η υγεία και η ζωή των οποίων βρίσκεται -για δεκαετίες ολόκληρες- εκτεθειμένη σε απίστευτους κινδύνους.

Σε κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να έχει σημάνει γενικός συναγερμός, να έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες για το περιβάλλον και την υγεία υπηρεσίες, να έχει γίνει αναλυτική ενημέρωση του πληθυσμού και να έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δράσεις για την εξάλειψη της αιτίας του φαινομένου, που δεν είναι άλλη από τη συνέχιση της λειτουργίας της φαραωνικής εγκατάστασης της Φυλής, που υποδέχεται το σύνολο των αστικών απορριμμάτων της Αττικής και των υγειονομικών αποβλήτων όλης της χώρας».

«Εδώ, όμως, είναι Δυτική Αττική και φαίνεται ότι ισχύουν άλλοι κανόνες και άλλες πρακτικές», συνεχίζει στην ανακοίνωση το «Δυτικό Μέτωπο»: «Κανόνες και πρακτικές τέτοιες, που επιτρέπουν στον πρώην -και νυν- δήμαρχο της Φυλής κ. Παππού να αναθέτει και να παραλαμβάνει τις συγκεκριμένες μελέτες τον Οκτώβρη του 2015, να τις αξιολογεί μόνος του ως ανεπαρκείς, να τις καταχωνιάζει στο συρτάρι του χωρίς ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου και των δημοτών και να πρωτοστατεί στους σχεδιασμούς επέκτασης και συνέχισης της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.

Για την υποτακτική στα συμφέροντα των σκουπιδοεργολάβων και, ταυτόχρονα, ηθικά και ποινικά κολάσιμη στάση του, επιβραβεύεται με τα «αμαρτωλά» αργύρια των αντισταθμιστικών, με την πολιτική στήριξη από την πρώην και τη νυν διοίκηση της περιφέρειας Αττικής και τις αντίστοιχες κυβερνήσεις και με την αδιάλειπτη παρουσία του στα όργανα λήψης των κρίσιμων αποφάσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής (ΔΣ και ΕΕ του ΕΔΣΝΑ), μαζί με τους άλλοτε αντιπάλους του και τωρινούς συνοδοιπόρους του, όπως ο προκάτοχός του στο δημαρχιακό θώκο κ. Μπουραΐμης».

Με εισαγγελική παραγγελία

Το «Δυτικό Μέτωπο» πιστεύει ότι η αποκάλυψη του περιεχομένου των μελετών για τους ΧΥΤΑ της Φυλής, είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να εκφραστεί πιο έντονα και δυναμικά η απαίτηση για το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη του μοντέλου της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στη μείωση των αποβλήτων, στην προδιαλογή και ανάκτηση των υλικών. Για το σκοπό αυτό, καλεί τους φορείς και πολίτες της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, σε ευρεία σύσκεψη, την Τετάρτη 5/2/2020, στις 19:00, στο Πολιτιστικό κέντρο Πετρούπολης, Εθνικής Αντιστάσεως 61.
Πηγή https://igata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου