Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Στα χαρτιά εμεινε το σύστημα συλλογής βιοαποβλήτων στην Αττική

 
Ούτε το 10% δεν ξεπερνά το ποσοστό των βιοαποβλήτων, δηλαδή των απορριμμάτων που παράγονται από νοικοκυριά, λαϊκές αγορές, ξενοδοχεία, εστιατόρια, κ.α. που συλλέγονται ξεχωριστά, ενώ ο στόχος του περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) που είχε καθορίσει η διοίκηση της Ρένας Δούρου για την Αττική ήταν 40% για το 2020!
Προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις των κοινοτικών οδηγιών και να συνεχίσει να λειτουργεί το σημερινό σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, μέχρι να κατασκευαστούν οι μονάδες επεξεργασίας, η σημερινή διοίκηση της περιφέρειας ανακοίνωσε πως ετοιμάζει ξεχωριστό δίκτυο συλλογής, το περίφημο σύστημα των καφέ κάδων. Στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία σταδιακά από το τέλος του έτους.
Κάποιοι δήμοι έχουν ήδη αρχίσει πιλοτικά προγράμματα βιοαποβλήτων και καφέ κάδων, αλλά μέχρι σήμερα οι πρωτοβουλίες είναι περιορισμένες. Το απίστευτο της υπόθεσης είναι πως εδώ και πολλά χρόνια εξαγγέλλεται το σύστημα των καφέ κάδων τουλάχιστον για τους μεγάλους παραγωγούς βιοαποβλήτων, όπως είναι οι λαϊκές αγορές, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια (που κάποια στιγμή θα ξαναλειτουργήσουν), χωρίς να εφαρμόζεται. Έτσι, εξαιτίας και της απουσίας μονάδων επεξεργασίας, η χωματερή της Φυλής λειτουργεί σε τεντωμένο σκοινί.
Για να στηρίξει τους δήμους, αρκετοί από τους οποίους δεν φαίνονται να βιάζονται, η περιφέρεια Αττικής, μέσω του διαδημοτικού συνδέσμου (ΕΔΣΝΑ) αποφάσισε να διαθέσει εξοπλισμό για την ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων. Ειδικότερα, θα διαθέσει 80 ειδικά απορριμματοφόρα βιοαποβλήτων χωρητικότητας 12 κυβικών μέτρων με σύστημα πλύσης κάδων και περίπου 10.000 καφέ κάδους διαφορετικών μεγεθών. Στόχος είναι εντός του 2020 να έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων για την κάλυψη της συλλογής τους από τους μεγάλους παραγωγούς (καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οπωροπωλεία, ξενοδοχεία, Λαϊκές Αγορές κλπ.) σε όλους δήμους της Αττικής.

Οι δυο εναλλακτικοί τρόποι συνεργασίας

Αρκετοί αναρωτιούνται πως ο ΕΔΣΝΑ, που μέχρι σήμερα ασχολείται κυρίως με τη διαχείριση της χωματερής στην Φυλή, θα καταφέρει να αναπτύξει ένα νέο ρεύμα συλλογής  βιοαποβλήτων στο Λεκανοπέδιο. Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης είχε πριν από λίγο καιρό ανακοινώσει πως οι δήμοι έχουν δύο εναλλακτικούς τρόπους συνεργασίας με τον ΕΔΣΝΑ:
  1. Στην πρώτη περίπτωση ο ΕΔΣΝΑ θα παραχωρήσει εξοπλισμό και ο δήμος αναλαμβάνει την οργάνωση και λειτουργία του συστήματος διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων. Συγκεκριμένα ο δήμος αναλαμβάνει την οργάνωση συστήματος διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων (χωροθέτηση κάδων, διανομή κάδων) με προτεραιότητα το δίκτυο των μεγάλων παραγωγών, τη συλλογή και μεταφορά των βιοαποβλήτων σε μονάδα επεξεργασίας του ΕΔΣΝΑ, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών (ευαισθητοποίηση σε γειτονιές, συλλόγους φορείς, επαγγελματίες της περιοχής εξυπηρέτησης) και την παροχή καυσίμων για τα απορριμματοφόρα. Ο ΕΔΣΝΑ αναλαμβάνει να διαθέσει στον δήμο ένα απορριμματοφόρο και καφέ κάδους (ο αριθμός των κάδων θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του δήμου και από τον αριθμό των ενδιαφερόμενων δήμων), την παροχή τεχνικής βοήθειας για την οργάνωση του δικτύου και την περαιτέρω ανάπτυξή του, τη συντήρηση και καθαρισμό του κινητού εξοπλισμού, κ.α. Στην περίπτωση αυτή, ο εξοπλισμός θα παραδοθεί με πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής με τους ανωτέρω όρους και προς μακροχρόνια χρήση (10 έτη) άνευ ανταλλάγματος.
  2. Στη δεύτερη περίπτωση, θα γίνει τοποθέτηση και λειτουργία του συστήματος διαλογής στην πηγή από τον ΕΔΣΝΑ σύμφωνα με το σχέδιο οργάνωσης του δήμου. Συγκεκριμένα ο δήμος θα αναλάβει την οργάνωση του συστήματος διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων (χωροθέτηση κάδων) για μία συγκεκριμένη περιοχή δίνοντας προτεραιότητα στη συλλογή βιοαποβλήτων από τους μεγάλους παραγωγούς, την παροχή καυσίμων, κ.α. Ο ΕΔΣΝΑ αναλαμβάνει την τοποθέτηση καφέ κάδων (ο αριθμός των κάδων θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του δήμου και από τον αριθμό των ενδιαφερόμενων δήμων) βάσει του σχεδίου χωροθέτησης του Δήμου,  την παροχή τεχνικής βοήθειας στον δήμο για την οργάνωση του δικτύου και την περαιτέρω ανάπτυξή του, τη συντήρηση και καθαρισμό κινητού εξοπλισμού, κ.α.
Η υπηρεσία αποκομιδής των βιοαποβλήτων από τον ΕΔΣΝΑ θα χρεώνεται στους εξυπηρετούμενους δήμους με βάση χρηματοοικονομική μελέτη που θα εκπονηθεί αφού εκδηλώσουν ενδιαφέρον κάποιοι δήμοι. Στη δεύτερη περίπτωση το πρόγραμμα μπορεί να ξεκινήσει περί τα τέλη του έτους. καθώς πέραν των προγραμματικών συμβάσεων με τους ενδιαφερόμενους δήμους απαιτείται και η προετοιμασία των υπηρεσιών ή/και διενέργεια διαγωνισμών από πλευράς ΕΔΣΝΑ.
Η περιφέρεια Αττικής έχει ανακοινώσει σχέδιο για την κατασκευή τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και αναβάθμιση του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ ώστε να δέχεται και μεγαλύτερους όγκους βιοαποβλήτων.
Πηγή: businessdaily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου