Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Ο χαρακτηρισμός «ψεκασμένος» και σε ποιους στην πραγματικότητα αναφέρεται

 Μαζοποίηση - Έκθεση Γ' Λυκείου - Κριτήριο αξιολόγησης με ...

Ο χαρακτηρισμός «ψεκασμένος», αρχικά περιέγραφε τον άνθρωπο που θεωρεί ότι ορισμένα αεροπλάνα μας ψεκάζουν με χημικά (αεροψεκασμοί, αγγλικός όρος chemtrails).

«Ψεκασμένος» λοιπόν, ήταν αυτός που πίστευε ότι οι αεροψεκασμοί είναι επικίνδυνοι και αιτία πολλών θανατηφόρων ασθενειών. Εννοείται ότι η λέξη ψεκασμένος στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός πιστεύει σε θεωρίες συνομωσίας, δηλαδή είναι είτε αφελής είτε τρελός. 

Στη συνέχεια, ο χαρακτηρισμός άρχισε να αποδίδεται για οποιοδήποτε ζήτημα, όταν οι απόψεις μιας ομάδας «παρεκκλίνουν» από τις απόψεις της μάζας. Και ακριβώς αυτό είναι το σημείο αναφοράς για να γνωρίζουμε πλέον και από ποιον ξεκίνησε ο εν λόγω χαρακτηρισμός, αλλά και ποιοι στην πραγματικότητα θεωρούνται ως «ψεκασμένοι».

 Η αλήθεια καμία σχέση δεν έχει με τα παραπάνω, εκτός ίσως από την «ιδέα» για τη συγκεκριμένη λέξη, που ήταν οι απόψεις για τους αεροψεκασμούς. Και αυτό γιατί ο χαρακτηρισμός ξεκίνησε από το ίδιο το σύστημα! Το σύστημα ήταν που ανακάλυψε πως μια λέξη όπως αυτή, έχει τη δύναμη να διαχωρίζει τις απόψεις, έτσι ώστε αυτό να δρα ανενόχλητο.

 Το σημαντικότερο όμως που ανακάλυψε ήταν ότι μέσω αυτής της λέξης και της έννοιας που της απέδωσε, μπορεί μέσω των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης να κατευθύνει τη μάζα ώστε αυτή να θεωρεί τα ψεύδη ως αλήθεια. 

Αυτό σημαίνει, ότι «ψεκασμένοι» για το σύστημα θεωρούνται όλοι εκείνοι που το εμπιστεύονται και το ακολουθούν πιστά, όλοι εκείνοι που τελικά εξυπηρετούν άνομα συνήθως συμφέροντα. 

Οι άνθρωποι αυτοί που προφανώς εν αγνοία τους εξυπηρετούν το σύστημα, θεωρούν ότι είναι ανώτεροι και πιο ευφυείς από τις ομάδες που έχουν διαφορετικές απόψεις. Στην ουσία συμβαίνει το αντίθετο, αφού παραμένουν προσκολλημένοι σε συγκεκριμένες απόψεις (του συστήματος) και δεν αναρωτιούνται / ερευνούν / σκέφτονται, ενώ το σύστημα από την άλλη «τρίβει τα χέρια του» από ικανοποίηση και γελάει εις βάρος τους. Αυτό είναι και το σημείο που αποδεικνύει την προέλευση του χαρακτηρισμού.

 Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι επιλέγονται συνήθως επώνυμοι (αγαπητοί στο ευρύ κοινό) κάθε φορά που προκύπτει κάποιο ζήτημα, είτε για να παρουσιαστούν ως υποστηρικτές της συστημικής εκδοχής, είτε για να χλευάσουν τους «ψεκασμένους» που έχουν διαφορετική άποψη. Γιατί οι ψεκασμένοι - οι πραγματικά ψεκασμένοι - πιστεύουν οτιδήποτε πει κάποιος επώνυμος και το χρησιμοποιούν ως σοβαρό επιχείρημα στην προσπάθειά τους να πείσουν κι άλλους να υιοθετήσουν την ίδια τακτική, δηλαδή, να γίνουν πιόνια του συστήματος.


ΔΗΙΔΑΜΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου