Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021
Υπάρχει .........ελπίδα
Τρίτη 30 Μαρτίου 2021
ΚΑΡΔΙΤΣΑ :Έφοδος σε σπίτι αντιδημάρχου – Καταγγελίες για υπεξαίρεση τροφίμων πλημμυροπαθών
Εισαγγελική έρευνα πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της αντιδημάρχου Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης Καρδίτσας, Ουρανίας Σούφλα, έπειτα από καταγγελίες για υπεξαίρεση τροφίμων που προορίζονταν για πλημμυροπαθείς.
Η αντιδήμαρχος ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί μηνύσεις και ασφαλιστικά μέτρα σχετικά με τις καταγγελίες, ενώ ο δήμαρχος της περιοχής επιβεβαίωσε την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. και δήλωσε ότι αναμένει την απόφαση της Δικαιοσύνης για να προβεί στις ανάλογες κινήσεις.
Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο προανακριτικό στάδιο και την χειρίζεται η αστυνομική διεύθυνση Καρδίτσας. Η έρευνα στο σπίτι της αντιδημάρχου ξεκίνησε μετά από δημόσιες καταγγελίες ότι η αντιδήμαρχος έκανε «πλιάτσικο σε τρόφιμα πλημμυροπαθών».
Ο δημοτικός σύμβουλος της πόλης Κώστας Γκαβογιάννης και επικεφαλής του συνδυασμού «Καρδίτσα από την Αρχή», σε ανακοίνωσή του ζητά από τον δήμαρχο να αποσαφηνίσει τη θέση του και από την αστυνομία να προχωρήσει σε επίσημη ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό των ευρημάτων της έρευνας. «Γιατί δεν βγήκε ο δήμαρχος να μιλήσει ξεκάθαρα; Γιατί δεν πήρε θέση; Μήπως περιμένει κάτι; Φυσικά ένα δελτίο τύπου από την Αστυνομία θα ξεκαθάριζε αρκετά το τοπίο.
Πέντε μέρες μετά και να μην έχει εκδοθεί; Αυτή η καθυστέρηση οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν αφορά πέντε πατάτες», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε μέσω Facebook, «παραμονή της μεγάλης επετείου που κάποιοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας, στο σπίτι που διατηρεί η κυρία Ουρανία Σούφλα αντιδήμαρχος Καρδίτσας στο Καροπλέσι Καρδίτσας εξελίχθηκαν εικόνες ντροπής». «Ίσως η κυρία Σούφλα γνωρίζει από πρώτο χέρι το Μεσαίωνα που θα επακολουθήσει στην κοινωνία μετά τα κατάπτυστα lockdown της κυβέρνησης Μητσοτάκη και φροντίζει να έχει γεμάτη την αποθήκη της σε ώρα ανάγκης» σχολιάζεται στην ανάρτηση, ενώ κατηγορίες εξαπολύονται και κατά του δημάρχου για αποσιώπηση της υπόθεσης».
Ωστόσο, πληροφορίες από τον δήμο Καρδίτσας διαψεύδουν στο GRTimes τα δημοσιεύματα και κατακρίνουν την διαπόμπευση της συγκεκριμένης αντιδημάρχου, πριν αποφανθεί ο εισαγγελέας. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «όλα άρχισαν από μία ομάδα στα social media, της οποίας τα μέλη ως επί το πλείστο διατηρούν fake profile. Η εισαγγελία και η αστυνομία δεν επιβεβαιώνουν τον υποτιθέμενο σφετερισμό τροφίμων που δήθεν προορίζονταν για πλημμυροπαθείς. Είναι αστείο να λέμε κάτι τέτοιο διότι σπίτι της δεν βρέθηκε ούτε ένα αγροτικό προϊόν».
Κυριακή 28 Μαρτίου 2021
ΔΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΨΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΛΕΒΟΥΝ Τ'ΑΛΗΘΙΝΟ - Angelo Karageorgos
Mετά το πέρας της Εθνικής και Θρησκευτικής μας εορτής όπου οι Μαρίες Αντουανέτες συνέφαγαν μαζί με τις άλλες μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες φυλασσόμενοι με ζηλευτό ακόμα κι από τον Στάλιν τρόπο, στην ουσία οργάνωσαν την παρέλαση του κατακτητή στην πρωτεύουσα μας μιας και τίποτα λιγότερο δεν θα μπορούσε να είναι αυτή η κατάσταση του στρατού με τα φίμωτρα και διάφορες άλλες γραφικότητες από την πλευρά της ψευδοκυβέρνησης. Βέβαια όπως αναμενόταν ο Κούλης μας ξεκαθάρισε να μην ξεχνιόμαστε ότι δεν υπάρχει κάτι σημαντικότερο από τον ιό γι’αυτό και προέβη στην ανάλογη παρομοίωση της προσπάθειας για την ελευθερία η οποία για να επιτευχθεί θα πρέπει να κάνουμε εκατομμύρια τεστ εβδομαδιαία από ό,τι έχω καταλάβει. Για να γράψουμε “κρούσματα” μπας και πεισθούμε ότι κινδυνεύουμε από τον ιό και πάρουμε τη δόση μας, ξέρεις...
Αλλά ταυτόχρονα αυτά τα ζητήματα υγείας που έχουν “προκύψει” μαζί με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν δημιουργήσει την έννοια που είδαμε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να περιγράφεται ως “Διαδίκτυο των Σωμάτων”, δηλαδη το τεράστιο οικοσύστημα όπου τα σώματα μας μέσω αισθητήρων είναι διαρκώς συνδεδεμένα με έξυπνες συσκευές (αρα τεχνητή νοημοσύνη) που καταγράφουν διαρκώς και στέλνουν στοιχεία στα κεντρικά, όποια είναι αυτά… Σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο της πολύ στοχευμένης προπαγάνδας, όπως είδαμε, είναι και το Ελληνικό φεστιβαλ επιστημών και τεχνολογίας που γίνεται αυτές τις μέρες.
Και κοιτώντας έναν ακόμα άξονα της ατζέντας, τον σημαντικότερο ίσως, με αφορμή την ανάγκη να πάμε σε μια νεα τάξη πραγμάτων, όπως είπε ο Παπας, είδαμε πως έχει ετοιμάσει την οικουμενιστική παγκόσμια θρησκεία η οποία όλα αυτά τα χρόνια οργανωνόταν με το πρόσχημα του διαθρησκευτικού διαλόγου και της αγάπης. Γι’αυτό και δεν θα μπορούσαμε αντίστοιχα να μην αναφερθούμε στην συνάντηση του Κολυμπαρίου που δείχνει πως είναι στην ίδια κατεύθυνση και ίσως εξηγεί την κατάσταση που επικρατεί σε πολλούς ναούς. Όμως ό,τι κι αν κάνουν αυτοί, ίσως θα έπρεπε να έρθουν έτσι τα πράγματα για να δοθεί η αφορμή να σταθούμε στα δικά μας πόδια με συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη στο Θεό αλλά και πρόθεση να εργαστούμε για να αποβάλλουμε τα εσωτερικά εγωικά βαρίδια που δεν αφήνουν τη Ζωή να αναρριχηθεί.
Σάββατο 27 Μαρτίου 2021
Ελληνίδα στην Κωνσταντινούπολη: Τρώμε μια φορά στις δύο εβδομάδες κρέας
Η Πέρσα Μύρτσου είναι μόνιμος κάτοικος Κωνσταντινούπολης και μετέφερε μέσω της εκπομπής «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του «OPEN TV» τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, όπου ο πληθωρισμός «καλπάζει» μετά την κατακρήμνιση της τουρκικής λίρας (από τη χώρα αποχωρούν και μεγάλες εταιρείες).
«Πλέον αρχίζουμε και μετράμε πόσες φορές θα φάμε κρέας το μήνα. Θα φάμε μια φορά στις δύο εβδομάδες κρέας. Το αρνί, ένα μπούτι έχει γύρω στα 10 ευρώ. Έχει αλλάξει και το πόσο βγαίναμε και λόγω κορονοϊού, αλλά και οι τιμές του αλκοόλ έχουν γίνει απαγορευτικές.
Όσον αφορά στους μισθούς, ο κατώτερος είναι γύρω στα 300 ευρώ ενώ ένας βοηθός καθηγητής θα έχει μισθό γύρω στα 800 ευρώ. Τα ενοίκια, για παράδειγμα, σε πιο κεντρικά σημεία της Κωνσταντινούπολης, είναι γύρω στα 500 ευρώ για ένα καλό σπίτι με δύο δωμάτια σε μια καινούργια πολυκατοικία. Οτιδήποτε εισαγόμενο είναι τελείως απαγορευτικό, όπως για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο. Ένα αυτοκίνητο που για παράδειγμα έχει 18.000 στην Ελλάδα, εκεί κοστίζει 40.000 ευρώ», ανέφερε
Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής capital control στην Τουρκία, η κυρία Μύρτσου το χαρακτήρισε «αυτοκτονία», αφού η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που δεν έχει τέτοιες εγγυήσεις. «Δεν το βλέπω πιθανό», σημείωσε.
Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021
Τι χρωστά κάθε Έλληνας σήμερα, 200 χρόνια από την Επανάσταση!
200 χρόνια από το 1821, πρώτη φορά κάθε ενήλικος Έλληνας χρωστά, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σε Εφορία-ΕΦΚΑ-Τράπεζες!!
Επίσης, κάθε Έλληνας από τη γέννησή του, χρωστά το 2021 34.893 ευρώ, αφού το δημόσιο χρέος, για πρώτη φορά από το 1821, εκτοξεύθηκε στα 374 δις ευρώ ή 2,5 ΑΕΠ (374.000.000.000 δια 10.718.565 πολίτες ίσον 34.893 ευρώ ανά πολίτη)!
Σύμφωνα άλλωστε με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το χρέος των νοικοκυριών (ιδιωτικό χρέος), για πρώτη φορά από το 1821, εκτοξεύθηκε στα 242,6 δις ευρώ ή 1,5 ΑΕΠ!
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Έκθεση, όλοι σχεδόν οι ενήλικοι Έλληνες πολίτες χρωστούν:
108,1 δις ευρώ στην Εφορία,
37,5 δις ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία,
58,1 δις ευρώ στις Τράπεζες και
28,9 δις ευρώ στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ)!!
Αυτή είναι δυστυχώς η δεινή κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, 200 χρόνια από την Απελευθέρωση!
Για όλα αυτά, τίποτε δεν ακούστηκε κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για τον αγώνα των ηρώων προγόνων μας!
ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ - Angelo Karageorgos
Στην τόσο γιορτινή ετούτη μέρα για την Ελλάδα μας αυτοί όχι μόνο το έκαναν σοου για ανθρωποπαρουσίες αλλά το κυριότερο ειναι πως μετέτρεψαν την Αθήνα σε φρούριο λες και απειλούμαστε από κανέναν άλλον πέραν αυτών των ιδίων και φυσικά του συστήματος που υπηρετούν. Aλλά πώς είναι δυνατόν αυτοί που δρουν συντονισμένα για να μας σβήσουν από το χάρτη και μάχονται το νατιβισμό να έχουν κάποια πρόθεση να τιμήσουν την πατρίδα μας.
Διότι παράλληλα κιόλας έχουν εξαπολυθεί μαζικά οι δημοσιοκάφροι να συντηρούν κανονικά την προσομοίωση της πανδημίας με το πρόβλημα ότι παραλογίζονται και φάσκουν και αντιφάσκουν άμεσα πλέον. Όπως για παράδειγμα κατηγορώντας αυτούς που δεν θέλουν να μπολιαστούν ότι μεταδίδουν τον ιό που οι ίδιοι λένε στους μπολιασμένους να προσέχουν μη μεταδώσουν. Για την ώρα παρατηρούμε στον κόσμο και στη χώρα μας τις διαφόρων ειδών ψυχολογικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν για να ψωνίσουμε το σάπιο φρούτο τους.
Όμως αναρωτιέμαι, μπορεί να μαζευτεί πλέον η ανθρωπότητα, η Zωή, τώρα που η άνοιξη μπήκε, όλη η φύση αρχίζει και ξυπνά με φως, χρώματα και μυρωδιές. Και μέσα σε αυτά ταυτόχρονα ξεδιπλώνεται το απόλυτο ξεμπροστιάσμα κάθε επίσημης εξουσίας και θεσμού. Συνεπώς θα έλεγα και η αφορμή για αναγνώριση μέσα μας πώς αυτό το μαύρο σύστημα μας έκρυψε όχι μόνο το τι είμαστε αλλά και ακόμα και την ιδέα της εξερεύνησης αυτού αφήνοντας μας χωρίς άμυνες αλλά και ικανότητες να δράσουμε ανεξάρτητα από αυτό και τους λαγούς του.
Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021
ΚΟΙΤΑ ΡΕ ..Τεράστιο το Θράσος αυτών που ετοιμάζουν «Εορτές και Πανηγύρεις» για να τιμήσουν αυτούς που χύσανε το αίμα τους
Τρίτη 23 Μαρτίου 2021
Ο Σύλλ. Εργαζ. ΟΤΑ Νομού Αιτωλοακαρνανίας καταγγέλλει περιστατικό βίας στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αγρινίου
Κυριακή 21 Μαρτίου 2021
Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΙΑΣ ΜΠΑΓΙΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΦΑΡΣΑΣ - Angelo Karageorgos
Προκειμένου να υπερβούν το αναμενόμενο γεγονός ότι ο καιρός γίνεται καλύτερος και οι άνθρωποι δεν μπορούν άλλο να κάθονται μέσα, φαίνεται πως περνάμε στο επόμενο επίπεδο του συνταγμένου ανοίγματος, όπως έχει αρχίσει να διαφαίνεται από τους λαγούς των ημερών αυτών αλλά και από την υποκριτική ρητορική των δήθεν αντιπολιτευόμενων. Ετσι θα μπορέσει το κοπάδι να αρχίσει να προσαρμόζεται στη νέα ψηφιακή κανονικότητα της μεγάλης επανεκκίνησης. Και όχι μόνο αυτό αλλά είναι και μια εξαιρετική αφορμή να αυξηθούν δραματικά τα τεστ μιας και θα πρέπει να γίνονται διαρκώς στις δραστηριότητες που θα ανοίξουν.
Βλέπεις παίρνουν τα μέτρα τους επειδή όσο ο καιρός ανοίγει δε θα βρίσκουν ούτε θετικά ψευτοτέστ χωρις τα οποία δεν μπορούν να συντηρήσουν ούτε την προσομοίωση της πανδημίας. Γι’αυτό θα συμβάλλουμε όλοι με τη βοήθεια του κράτους που θα μας παραχωρεί ενα τεστ την εβδομάδα στον καθένα τα οποία αμφιβάλλω αν θα είναι αρκετά καθώς αυτός ο ιός που μεταδίδεται σαν αστραπή μπορεί να χρειαστεί πάνω από 10 τεστ να εντοπιστεί όπως μας προειδοποίησε ένας βουλευτής για να μη χαλαρώνουμε.
Όλη αυτή η συζήτηση γίνεται φυσικά διότι έχουν περιέλθει στο επίπεδο που έχουν αναγκαστεί να εφαρμόσουν κάθε είδους εκβιασμό βασισμένο στην απόλυτη αντινόηση και συνδιασμένο με κάθε μαρκετίστικη μέθοδο που έχουν ποτέ συλλάβει ούτως ώστε να μας καταφέρουν να κοπανήσουμε τις μεταλλαξιογόνες ενέσεις. Αλλά για εμάς αυτές τις μέρες αναζοπυρώνονται μέσα μας οι φωτεινές μνήμες του έπους που έλαβε χώρα 2 ακριβώς αιώνες πριν και μας υπενθυμίζει πως ο ζυγός δεν αντέχεται καθόλου ενώ η ελευθερία είναι για να κατακτιέται χωρίς αργοπορία.
Σάββατο 20 Μαρτίου 2021
Α.Δ.Ε.Δ.Υ. :Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη για την προσωρινή σύνταξη των 384 ευρώ
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, για το θέμα της προσωρινής σύνταξης των 384 ευρώ, με τις οποίες επιτίθεται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σε υπηρεσιακά στελέχη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, υποτιμώντας το σημαντικό έργο και τις ικανότητές τους και αφού έλαβε υπόψη της τη σχετική ανακοίνωση της ΟΣΥΠΕ, επισημαίνει τα εξής:
- Το πρόβλημα καθυστέρησης στην απονομή συντάξεων και η τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι συνταξιούχοι, δεν οφείλεται στις Υπηρεσίες και στα Υπηρεσιακά Στελέχη, που ο Υπουργός Εργασίας χαρακτηρίζει «γραφειοκράτες», αλλά στις ακολουθούμενες κυβερνητικές πολιτικές, στην ανεπάρκεια των πολιτικών ηγεσιών των τελευταίων ετών, στα υπερπλεονάσματα και στις απαιτήσεις των δανειστών καθώς και στην απορρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στα χρόνια των μνημονίων.
- Η Δημόσια Διοίκηση βασίζεται σε μια σειρά από αρχές, οι οποίες διέπουν και νομιμοποιούν τη δράση της, μια από τις οποίες είναι και η αρχή της νομιμότητας, η οποία απορρέει από την αρχή του κράτους δικαίου και συνεπάγεται ότι η Διοίκηση λειτουργεί στο πλαίσιο των νόμων. Όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Χατζηδάκης οι υπάλληλοι όταν διαφωνούν ή έχουν επιφυλάξεις για τη νομιμότητα κάποιας υπουργικής απόφασης είναι υποχρεωμένοι, εκ του νόμου, να καταγράψουν τις επιφυλάξεις ή τις διαφωνίες τους. Αν δεν τις καταγράψουν έχουν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες. Δεν καλύπτονται από καμιά ασυλία. Ούτε υπουργική ούτε βουλευτική. Αυτό, φυσικά, σε καμιά περίπτωση δεν εμποδίζει τον εκάστοτε Υπουργό να προχωρήσει στην υλοποίηση της όποιας απόφασής του.
Ύστερα από τα παραπάνω η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.:
- Καταγγέλλει τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, για την προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών της Κυβέρνησης και τις δικές του, για την απαράδεκτη καθυστέρηση απόδοσης των συντάξεων, στα στελέχη και τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εργασίας το έργο των οποίων προσπαθεί συνειδητά να απαξιώσει.
- Δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Κοινωνική Ασφάλιση και την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, που σχεδιάζουν ο Υπουργός Εργασίας και η Κυβέρνηση.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤ. ΕΤΑΙΡ. ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΠΑΤΩΝ -ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ,ΠΑΙΑΝΙΑΣ,ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΡΩΠΙΑΣ
Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021
Ασθένεια Εργαζομένων: Πώς αποδεικνύεται και πώς πληρώνεται
Τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματα ενός εργαζομένου που απουσιάζει από τη δουλειά του λόγω ασθένειας επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας.
Πώς αποδεικνύεται η ασθένεια και πώς πληρώνεται στον εργαζόμενο
Αναλυτικά όσα αναφέρει το υπουργείο Εργασίας:
Αρχικά, ο εργαζόμενος (με υπαλληλική σχέση εργασίας) οφείλει μόλις ασθενήσει να ειδοποιήσει με οιονδήποτε μέσο τον εργοδότη του. Ενώ οφείλει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να προσκομίσει στην εργασία του ιατρική βεβαίωση, αναφορικά με το είδος και τη διάρκεια της ασθένειάς του.
Σύμφωνα με το υπουργείο, είναι προτιμότερο (αλλά ΟΧΙ υποχρεωτικό) η βεβαίωση να προέρχεται από γιατρό του οργανισμού κυρίας ασφάλισης του εργαζομένου.
Η παράλειψη της αναγγελίας και η αποχή από την εργασία, δυνατόν να θεωρηθεί από τις αρχές καλής πίστεως, ως πρόθεση καταγγελίας της συμβάσεως από μέρους του, εφόσον όμως προέρχεται από δόλο ή αμέλεια, και να αποτελέσει λύση της συμβάσεως από μέρους του μισθωτού και μάλιστα χωρίς αποζημίωση.
Όσον αφορά στην υπαιτιότητα, δεν εξετάζεται αν η ασθένεια επήλθε στην εργασία ή από άλλη αιτία ή από ατύχημα. Με την ασθένεια εξομοιούται και το εργατικό ατύχημα, ανεξάρτητα εάν αυτό συνέβη εντός του χώρου εργασίας ή εκτός εργασίας. Ο μισθός του άρθρου 657 ΑΚ καταβάλλεται στον εργαζόμενο, εφόσον αποδεικνύεται ότι η απουσία του δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του.
Για πόσο διάστημα μπορεί να απουσιάζει ο εργαζόμενος και να δικαιούται να λάβει αποδοχές
Χρόνος απασχόλησης Χρόνος αποχής λόγω ασθενείας
Μέχρι 4 ετών Ένας (1) μήνας
4 έτη συμπληρωμένα μέχρι 10 έτη Τρεις (3) μήνες
10 έτη συμπληρωμένα μέχρι 15 έτη Tέσσερις (4) μήνες
15 έτη συμπληρωμένα και άνω Έξι (6) μήνες
Η αποχή λόγω ασθενείας του μισθωτού πρέπει να είναι συνεχής, μέχρι συμπληρώσεως των υπό του νόμου προβλεπόμενων ορίων. Τα χρονικά όρια αποχής, αρχίζουν από την ημέρα κατά την οποία ο μισθωτός απουσίασε συνεπεία της ασθενείας και λήγουν την αντίστοιχη ημέρα του επόμενου μηνός ή των τριών, των τεσσάρων ή των έξι μηνών, ανάλογα του χρόνου υπηρεσίας των μισθωτών κατά τη διάκριση που έγινε ανωτέρω. Στο χρόνο αυτό συνυπολογίζονται και οι Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες.
Ο Μισθωτός κατά τη διάρκεια της Ασθένειάς του απαγορεύεται να απασχολείται αλλού.
Αποδοχές Ασθενείας
Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 657-658 Α.Κ., εφόσον ο μισθωτός έχει εργαστεί επί 10 τουλάχιστον ημέρες, δικαιούται, καίτοι μη εργαζόμενος, λόγω ανυπαιτίου κωλύματος (ασθένεια, ατύχημα, τοκετός κ.λ.π.) να αξιώσει από τον εργοδότη του τις αποδοχές 15 ημερών.
Αν έχει συμπληρώσει έτος υπηρεσίας, δικαιούται να λάβει τις αποδοχές ενός μηνός.
Οι μισθωτοί που αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν τόσα ημερομίσθια, όσες είναι οι ημέρες εργασίας στο 15νθήμερο ή στο μήνα, ενώ οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό, δικαιούνται του ημίσεως ή ολόκληρου του μηνιαίου μισθού.
Από τις αποδοχές αυτές, ο εργοδότης δικαιούται να αφαιρέσει όσα τουλάχιστον έλαβε ο μισθωτός, δυνάμει υποχρεωτικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με τη νομολογία των Δικαστηρίων, η υποχρέωση καταβολής του μισθού εις τον εξ οιουδήποτε ανυπαιτίου κωλύματος, κωλυθέντα να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον εργοδότη, υφίσταται καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασιακής σχέσεως στον ίδιο εργοδότη και μάλιστα, κάθε έτος από της ενάρξεως της παροχής της εργασίας του και όχι εφ’ άπαξ.
Το έτος κατά το οποίο γεννάται η αξίωση του μισθωτού σύμφωνα με τα άρθρα 657-658 Α.Κ. δεν υπολογίζεται ημερολογιακό, αλλά εργασιακό, δηλαδή από την ημέρα προσλήψεως του μισθωτού (Ν.Σ.Κ. 170/63)
Υποχρέωση Εργοδότη Καταβολής Ημερομισθίων Ασθένειας
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ΑΝ 178/67, σε περίπτωση αποχής του μισθωτού από την εργασία του, λόγω ασθένειας, για το χρονικό διάστημα των 1-3 ημερών, δηλ. από της ενάρξεως της ανικανότητας προς εργασία του μισθωτού μέχρι της ενάρξεως της επιδοτήσεώς του εκ του ΙΚΑ ή ετέρου Ασφαλιστικού Οργανισμού, ο εργοδότης υποχρεούται στην πληρωμή μόνο του ημίσεως του ημερομισθίου ή του αναλογούντος μισθού αποκλειόμενης της συμπληρώσεως εκ του οικείου Ασφαλιστικού Οργανισμού.
Η υποχρέωση αυτή υφίσταται μέχρι της συμπληρώσεως 15νθήμερου ή του μηνός ανάλογα με την προϋπηρεσία του μισθωτού που διανύθηκε στον ίδιο εργοδότη.
Ασθένεια και Ρεπό
Η αποχή του εργαζόμενου από την εργασία του λόγω ασθένειας δεν επηρεάζει τη συνήθη τάξη χορηγήσεως ημέρας ή ημερών αναπαύσεως στους μισθωτούς. Συνεπώς, επανερχόμενος ο μισθωτός στην εργασία του από ασθένεια θα τύχει της προγραμματισμένης αναπαύσεως σαν να μην είχε παρεμβληθεί η ασθένεια.
Αργία και Ασθένεια
Οι μη απασχολούμενοι ημερομίσθιοι μισθωτοί, τόσο κατά τις υποχρεωτικές αργίες, όσο και τις προαιρετικές (28ης Οκτωβρίου και 1ης Μαΐου) για λόγους μη οφειλόμενους σ’ αυτούς (ασθένεια), δικαιούνται το ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση αντίθετα με τους επί μηνιαίο μισθό αμειβόμενους.
Ασθένεια και Άδεια
Οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απουσίασε λόγω ασθένειάς του, βραχείας διάρκειας, ή στρατεύσεώς του ή ανωτέρας βίας ή απεργίας ή ανταπεργίας, θεωρούνται ως μέρες εργασίας και συνυπολογίζονται δια τη συμπλήρωση του βασικού 10μήνου υπηρεσίας του προς λήψη άδειας αναψυχής του, δε συμψηφίζονται όμως προς τις ημέρες κατά τις οποίες δικαιούται να απουσιάσει ετησίως λόγω άδειας αναψυχής του.
Α. Αν ο μισθωτός ασθενήσει κατά τη διάρκεια της αδείας του, η άδειά του παρατείνεται κατά τόσες ημέρες, όσες είναι οι εργάσιμες ημέρες της ασθενείας του.
Β. Η απουσία του μισθωτού από την εργασία του, πέραν των ορίων βραχείας ασθένειας διακόπτει το βασικό 10μηνο και συμψηφίζονται οι ημέρες αυτές με τις οφειλόμενες ημέρες αδείας, μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος στο οποίο αφορά η άδεια.
Ενώ όμως χωρεί συμψηφισμός των πέραν των ορίων της βραχείας ασθένειας ημερών απουσίας των μισθωτών, με τις ημέρες αδείας που δικαιούνται, δεν χωρεί συμψηφισμός των οφειλόμενων αποδοχών αδείας και επιδόματος αδείας, οπότε οφείλονται και οι ανωτέρω αποδοχές.
Φορολογική Μεταχείριση του Επιδόματος Ασθενείας
Τα επιδόματα ασθενείας που καταβάλλονται στους δικαιούχους που παίρνουν αναρρωτική άδεια, θεωρούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (ΣΤ Πηγής) και υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος.
ΠΗΓΉ https://www.aftodioikisi.gr
Dick Hoyt: Ο Μαραθωνοδρόμος που έτρεχε μαζί με τον τετραπληγικό γιο του πέθανε σε ηλικία 80 ετών
Ο Dick Hoyt, ο αγαπημένος δρομέας του Μαραθωνίου της Βοστώνης που ωθούσε τον γιο του, Rick Hoyt, σε αναπηρικό καροτσάκι στον ετήσιο αγώνα για δεκαετίες, πέθανε σε ηλικία 80 ετών.
Την Τετάρτη το πρωί βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Ολλανδία από την οικογένεια του, καθώς άφησε την τελευταία του πνοή στον ύπνο του. Ένας από τους γιους του, ο Russ Hoyt, δήλωσε στο Associated Press, «Είχε μια συνεχιζόμενη καρδιακή πάθηση με την οποία αγωνιζόταν για χρόνια και πήρε το καλύτερο από αυτόν».
Σύμφωνα με τον Russ, αυτός και ο άλλος αδερφός του, ο Rob Hoyt, ανακοίνωσαν τα θλιβερά νέα στον Rick, «Είναι λυπημένος, όπως είμαστε όλοι, αλλά είναι εντάξει. Μπορείς να το δεις μέσα του, ήταν σαν να τον χτύπησε κάποιος».
Ο Dick έτρεξε τον πρώτο του μαραθώνιο με τον γιο του, ο οποίος είναι τετραπληγικός και έχει εγκεφαλική παράλυση, το 1977 αφού ο Rick ήθελε να τον βοηθήσει να συγκεντρώσει χρήματα για να πληρώσει τους ιατρικούς λογαριασμούς ενός παίκτη lacrosse που είχε παραλύσει από τη μέση κάτω σε ένα ατύχημα.
Το δίδυμο πατέρας-γιος, γνωστό ως Team Hoyt, συμμετείχε στον πρώτο μαραθώνιο της Βοστώνης το 1980. «Όταν τρέχουμε, με κάνει να νιώθω ότι η αναπηρία μου εξαφανίζεται», δήλωσε ο Rick στο PEOPLE το 2013, αφού το ζευγάρι είχε αγωνιστεί σε περισσότερους από 1.000 αγώνες μαζί, πολλοί εκ των οποίων μαραθώνιοι και τρίαθλα.
Μαζί, ξεκίνησαν το 1989 το Ίδρυμα Hoyt, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που βοηθά στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης των νέων με αναπηρία στην Αμερική. Μέσα από το τρέξιμο, ο Dick και ο Rick είχαν επίσης συγκεντρώσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια για οργανισμούς όπως το Easter Seals και το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Επικοινωνίας του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Βοστώνης.
Συνολικά, ο Dick ολοκλήρωσε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης 32 φορές με τον Rick πριν αποσυρθεί το 2014. Το ζευγάρι έχει ένα άγαλμα προς τιμήν του στην αφετηρία του μαραθωνίου της Βοστώνης στο Hopkinton της Μασαχουσέτης.
Ο ΝΟΣΗΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΗΓΗ - Angelo Karageorgos
Κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου πειράματος βασισμένο στα ανθρώπινα γονίδια, εκτός από τους συνηθισμένους θανάτους και αρνητικές επιπτώσεις που διαβάζουμε κάθε μέρα, θα προέκυπταν και συγκεκριμένα προβλήματα όπως πολλές θρομβώσεις σχετιζόμενες με το εμβόλιο της αστραζενεκα. Αυτά φυσικά δεν είναι να ανησυχούν κανέναν καθώς οι ειδικοί μας διαβεβαίωσαν πως ουδεμία σύνδεση υπάρχει μεταξύ των περιστατικών αυτών και του μπολιού.
Όμως μετά από ένα χρόνο που πάει αυτή η απάτη εμείς πλέον έχουμε διαγνώσει πως όλα είναι απόλυτα αντίστροφα πράγμα που σημαίνει πως το ενδιαφέρον τους για εμάς είναι αντιστρόφως ανάλογο των οφελών που πρέπει να αναμένουμε να προκυψουν. Συνεπώς αφού δεν τους έχουμε ξαναδεί με τόσο πολύ ενδιαφέρον προφανώς και τα σχέδια τους είναι Αποκαλυπτικά και μάλιστα δείχνουν σαν μονόδρομος.
Από την άλλη, οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάθονται πλέον σπίτι και το θέμα είναι το πώς θα επιτύχουν με οποιοδήποτε τρόπο να τους καταφέρουν να δεχτούν αυτή τη μεγαλεπήβολη δωρεάν προσφορά των προστατών μας. Γι’αυτό αυτή είναι η ώρα να “επικρατήσουν” οι άνθρωποι που μέσα στη μοναχική διαδρομή του δρόμου προς τη Ζωή έχτιζαν στέρεες βάσεις ικανές να διαχειριστούν την Αλήθεια που μας εμφανίζεται.
Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021
Ουαί υμίν … Κοίτα να δεις τι συμβαίνει τώρα
Αντόν Τσέχωφ - ''Ένας αριθμός''
Κυριακή 14 Μαρτίου 2021
Μαρινέλλα: «Ναι έκανα παιδί εκτός γάμου. Ήμουν πολύ τολμηρή για την εποχή μου»
Μαρινέλλα: Η γνωστή τραγουδίστρια έχει παραχωρήσει συνέντευξη σε δημοσιογράφους ουκ ολίγες φορές. Μάλιστα, η Ελληνίδα τραγουδίστρια δεν κρύφτηκε ποτέ πίσω από το δάχτυλό της, απαντώντας πάντοτε στα ερωτήματα των δημοσιογράφων, ακόμη και αν «έκαιγαν». Αναλυτικότερα οι δηλώσεις της:
Μαρινέλλα: «Ζούσα για αυτό το παιδί»
«Ήμουν τόσο τολμηρή για την εποχή μου. Να βλέπεις μια γυναίκα με την κοιλιά να τραγουδάει. Δεν έδωσα ποτέ καμία σημασία. Ζούσα για αυτό το παιδί και δεν με ενδιέφερε τίποτε. Ο κόσμος το ήξερε. Δεν βγήκα ποτέ να πω ποιος, πώς, τι. Ποτέ. Ήξερε ο κόσμος για μια σχέση που είχα.
Δεν το έκρυψα, δεν μπήκα στο κουκούλι μου. Βγήκα και είπα “αυτή είμαι”. Με δέχτηκε ο κόσμος έτσι ακριβώς όπως ήμουν, με αγάπησε πιο πολύ, μπορώ να πω. Θάρρος ήθελε. Η κοινωνία τότε δεν μπορούσε να το δεχτεί. Θα μπορούσε να πει “σαν δεν ντρέπεται”. Ηθελε τόλμη. Ημασταν δύο τότε που το τολμήσαμε. Εγώ και η Ελενα Ναθαναήλ».
Μαρινέλλα: «Το πραγματικό μου όνομα είναι Κυριακή Παπαδοπούλου»
«Γεννήθηκα στις 20 Μαΐου του 1938 στη Θεσσαλονίκη, όπου πέρασα και τα πρώτα 18 μου χρόνια. Το πραγματικό μου όνομα είναι Κυριακή Παπαδοπούλου. Είμαι το τέταρτο και τελευταίο μέλος της οικογένειας. Οι γονείς μου πριν εγκατασταθούν στην Θεσσαλονίκη, ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη και κατάγονταν από τον Πόντο. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν φτωχικά, αλλά πολύ ζεστά».
Μαρινέλλα: «Από εκείνη την ημέρα, έγινα η βασική τραγουδίστρια του θιάσου»
«Στα 17 μου, ήμουν ήδη μέλος του θιάσου της Μαίρης Λωράνς και μαζί με τον Κώστα Βουτσά και τη Μάρθα Καραγιάννη κάναμε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Από τα μπουλούκια, παρακολουθώντας την χορεύτρια Ντέπυ Φιλοσόφου, έμαθα χορευτικές κινήσεις και ειδικά να κινώ με χάρη τα χέρια μου που αργότερα, έγιναν σήμα κατατεθέν μου.
Ένα βράδυ η τραγουδίστρια του θιάσου αρρώστησε και δεν ήταν σε θέση να εμφανιστεί στη σκηνή. Για να μην ακυρωθεί η παράσταση, εγω, που ήξερα απ’ έξω τα τραγούδια, προσφέρθηκα να την αντικαταστήσω. Από εκείνη την ημέρα, έγινα η βασική τραγουδίστρια του θιάσου».
Μαρινέλλα: «Μάλλον έπεσε ένα φλερτάκι εκεί»
«Ο Στέλιος Καζαντζίδης με άκουσε να τραγουδώ το «Πικρό ψωμί» του
Γιώργου Μητσάκη. Και με έκανε ταίρι του, στο πάλκο, αλλά και στη ζωή,
έως το 1966. Τον Καζαντζίδη τον γνώρισα από τον Στέλιο Ζαφειρίου. Εγώ
δεν είχα ιδέα ποιος ήταν ο Στέλιος Καζαντζίδης, δεν τον ήξερα. Μου λέει
«Τραγουδάς ωραία, μπράβο! Σεκόντα ξέρεις να κάνεις»; Λέω «Ξέρω» και μετά
μου λέει «Ψαρεύεις»; Λέω «Βεβαίως» και με ρωτά «Πάμε για ψάρεμα»;
Ψαρέψαμε, δεν πιάσαμε τίποτε, αλλά μάλλον έπεσε ένα φλερτάκι εκεί
θυμάμαι.
Στη δεκαετία που ακολούθησε, όργωσα την Ελλάδα, ξεκίνησα τα «σόου» ,χάρισα αγκαλιές ολόκληρες με αγαπημένα τραγούδια, είδα τη ζωή μου, τον γάμο μου, για οχτώ χρόνια, με τον Τόλη Βοσκόπουλο, αλλά και την τετράχρονη σχέση μου με τον Φρέντυ Σερπιέρη να γίνεται «βορά» των περιοδικών».
Μαρινέλλα: «Με παρακαλάνε να δώσω συνεντεύξεις»
«Ουδέποτε πήρα στο τηλέφωνο δημοσιογράφο να πω “ξέρεις, έβγαλα καινούργιο δίσκο”. Με παρακαλάνε να δώσω συνεντεύξεις και τους λέω “πάμε να πιούμε ένα ούζο τώρα”. Εχω βρει το νόημα της ζωής εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν με αγγίζει τίποτε. Δεν το λέω από εγωισμό.
Πάντα ντυμένη. Δεν ήθελα να προκαλέσει η εμφάνιση μου και να χάσει ο κόσμος απ’ αυτό που θα άκουγε. Αν με έβλεπε γδυτή, δεν θα άκουγε τι έλεγα. Κι’ εγώ ήθελα να με βλέπει και να με ακούει. Τι να ζηλέψω; Χόρτασα η γυναίκα από όλα! Κρούω τον κώδωνα μήπως και ξυπνήσουν. Ας κοιτάξουν γύρω τους… Ποιες έμειναν και κράτησαν γερά στον χρόνο. Η Χαρούλα, η Γαλάνη, η Άλκηστις, η Βιτάλη, η Γλυκερία… Έμεινε καμιά που τα πέταγε;».
Μαρινέλλα: «Δεν έχω άγχος»
«Ένα πράγμα δεν γίνεται: λίφτινγκ στις χορδές. Κατ’ αρχήν δεν ξοδεύομαι τσάμπα. Δεν καπνίζω τα τελευταία χρόνια. Δεν ξενυχτάω πολύ, εκτός και αν υπάρχει ανάγκη. Μου αρέσει να τρώω, να πίνω, να βγαίνω στα ταβερνάκια. Και το πιο σπουδαίο: δεν έχω άγχος.
Έφυγα από τον Καζαντζίδη μ’ ένα κατοστάρικο στην τσέπη. Δεν είχα πού να πάω, και πάλι δεν είχα άγχος. Λέω: ο Θεός είναι μεγάλος, ξέρει και τα δίνει κατά την καρδιά του ανθρώπου. Πάνω στη σκηνή, απαγόρευα στον εαυτό μου να κουτσαίνει. Και έπειτα, στα παρασκήνια, ούρλιαζα από τους πόνους».
Μαρινέλλα: «Έχω πει κακά τραγούδια, δεν το κρύβω»
«Έκανα τα σόου, με τα φώτα… Σήκωσα κόσμο από την καρέκλα του. Κάθισα δέκα χρόνια στο πάλκο και ξαφνικά έβγαλα το θέατρο από μέσα μου. Έτσι μου βγήκε. Γιατί σαν καφενεία ήταν τότε τα κέντρα.
Όχι, δεν τα αγάπησα όλα τα τραγούδια μου. Δεν ήταν όλα καλά. Έχω πει και άσχημα τραγούδια όπως όλοι μας πιστεύω. Είπα και κακά τραγούδια, εις γνώσιν μου, όμως. Γιατί; Ήταν οι συγκυρίες, πολλές φορές. Κάποτε σου αρέσει ένα καλό τραγούδι κι’ αναγκάζεσαι να τραγουδήσεις μαζί και ένδεκα “μάπες”. Έχω πει κακά τραγούδια, δεν το κρύβω. Έχω πει και πάρα πολύ ωραία».
Μαρινέλλα: «Έχω μία καταπληκτική οικογένεια»
«Το 1991 γύρισα από την Αργεντινή και τους ανακοίνωσα: θα χορέψω τανγκό! «Στα μπουζούκια τανγκό; Τρελή είσαι;» απόρησαν οι συνεργάτες μου. Και όμως, έστησα ένα ολόκληρο πρόγραμμα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουμε να χορέψουμε με τον Παπάζογλου. Την επόμενη χρονιά, όλες τανγκό χόρευαν.
Έχω μία καταπληκτική οικογένεια. Δεν θέλει τίποτ’ άλλο ο άνθρωπος! Με την αδελφή μου τη Λούλα, που ζούμε μαζί σχεδόν σαράντα χρόνια, από τότε που τα παιδιά μας ήταν μωρά, και με την οικογένεια της κόρης μου. Ολη η φαμίλια μαζί. Νιώθω προστατευμένη μ’ αυτό το «κουκούλι» γύρω μου. Είμαι καλά. Κοιτάω την κόρη μου κοιτάω τα εγγόνια μου κοιτάω τον γαμπρό μου κοιτάω τα ανίψια μου. Όλοι είμαστε μία οικογένεια».
Μαρινέλλα: «Δεν ήθελα η κόρη μου να με βλέπει μια με τον έναν γκόμενο και μια με τον άλλο»
«Έκανα δύο γάμους, είχα και δυο-τρεις μεγάλες σχέσεις. Γνώρισα τον πατέρα της Τζωρτζίνας, γεννήθηκε εκείνη, με τον Φρέντι (σ.σ. Σερπιέρη) μείναμε καλοί φίλοι. Αν κάνεις τη σούμα, βγαίνουν πολλά χρόνια. Από τότε που το παιδί μου έγινε 11-12 ετών, είπα: Δεν σε παίρνει πια, κορίτσι μου, τελείωσαν οι άντρες για σένα. Δεν ήθελα η κόρη μου να με βλέπει μια με τον έναν γκόμενο και μια με τον άλλο, ούτε να διαβάζει για τους έρωτές μου στα περιοδικά.
Είμαι χορτάτη. Ερωτεύτηκα, με ερωτεύτηκαν, έκανα έρωτα, ευχαριστήθηκα, το φόρεσα αυτό το «κοστούμι». Κάτσε να κάνω την αφαίρεση… Τριάντα χρόνια είμαι χωρίς άντρα. Δεν λέω ότι δεν με φλέρταραν από τότε, αλλά όλα είναι στο μυαλό μας. Οπως πέταξα ένα πρωί τα τσιγάρα μου από το παράθυρο, εγώ που κάπνιζα πέντε πακέτα τη μέρα, όπως σταμάτησα να τρώω κρέας, έτσι έγινε και με τους άντρες. Τέρμα!».
Μαρινέλλα: «Έχω κάνει τις επιλογές μου»
«Δεν μου λείπει ο σύντροφος. Δεν νιώθω μόνη. Είμαι πανευτυχής. Έχω κάνει τις επιλογές μου. Έχω ζήσει μεγάλους έρωτες. Είμαι χορτασμένη. Πολύ αγάπησα, πολύ με αγάπησαν, πολύ ερωτεύτηκα, πολύ χτυπήθηκα, πολύ πόνεσα. Δεν έκανα τίποτε λίγο.
Ο έρωτας δεν έχει ηλικία. Αν είναι να έρθει, ας έρθει. Αλλιώς να προσπεράσει. Δεν βγήκα στη γύρα ποτέ. Κατ’ αρχήν τώρα δεν με κοιτάνε πια, τελείωσε. Πάει και αυτό το θέμα, κλείσαμε».
Πηγή: enimerotiko.gr/
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΜΕΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ - Angelo Karageorgos
Δεν νομίζω να μην έχεις συνηθίσει τους πολιτικούς να κάνουν “λάθη” όπως πχ τότε που τα στοιχεία με τα οποία μπήκαμε στο μνημόνιο ήταν “λάθος.” Ε, έτσι κι αλλιώς, μιας και δε διαφέρουν τώρα οι ειδικοί από αυτούς στη σημασία που υποτίθεται πως έχει ο ρόλος τους, παραδέχονται πως έκαναν “λάθη.” Βλέπεις κουράστηκαν τόσο καιρό που μάχονται να μας σώσουν διαβάζοντας τα διατεταγμένα τηλεγραφήματα και εισπράττοντας. Γι’αυτό και ο προπονητής φαίνεται πως έδωσε εντολή να ξεκινήσει ζέσταμα το μεγάλο αστέρι (ο κύριος Τσιόδρας φυσικά) που τον τελευταίο καιρό τον φύλαγε στον πάγκο με 4 φάουλ ούτως ώστε να τον έχει στα τελευταία κρίσιμα λεπτά να πάρει την ομάδα στις πλάτες του.
Αυτά που λέμε εδώ βέβαια έχουν φροντίσει, όπως θα δούμε, να είναι οργανωμένοι προ κοροϊδοιού να τα κυνηγήσουν μιας και το γνωστό πλέον Event 201 χρηματοδοτημένο από τα ψευτοχρήματα του Μπιλ και του ΠΟΥ μεταξύ άλλων δεν περιοριζόταν σε ιούς αλλά είχε δώσει μεγάλη έμφαση στην αντιμετώπιση των fake news που θα υπήρχαν αν τυχόν μας συνέβαινε καμια πανδημία στο - για τότε - μέλλον. Γι’αυτό κι εμείς δώσαμε βάση στους “ειδικούς” μόνο και αναζητήσαμε τρόπους που θα μπορούσαμε να μετακινηθούμε πάνω από 2 χιλιόμετρα από την πόρτα μας και παράλληλα να μη βάλουμε σε θανατηφόρο κίνδυνο την κοινωνία.
Όλη αυτή η γενικότερη προσεγγιση τους ότι κάπως είμαστε κομπιούτερς που μπορούν να μας προγραμματίσουν είναι φυσικά μέρος μιας μεγαλύτερης εικόνας που οδηγεί τον άνθρωπο να είναι παντού ελεγχόμενος και με πολλαπλούς τρόπους χειραγωγήσιμος. Όμως πλέον τα σημάδια είναι φανερά πως οι καιροί είναι πολύ σοβαροί και όχι μόνο σε ό,τι περνά από το χέρι τους… Πράγμα που σημαίνει πως είναι και καιρός να δούμε το κατα πόσο εμείς οι ίδιοι έμπρακτα έχουμε εισακούσει τα μηνύματα και έχουμε πράξει αναλόγως.
Σάββατο 13 Μαρτίου 2021
Χαλκιδική: Η δουλειά του είναι να συλλέγει τα «δάκρυα» από 4.500 πεύκα
Έχει δύο παιδιά και 4.500 δένδρα του δάσους να φροντίσει. Ξεκινά να δουλεύει απ' το ξημέρωμα και όταν η εργασία του βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, κοιμάται από τις 8 το βράδυ, προκαλώντας συχνά τα πειράγματα των φίλων του. Με αφόρητη ζέστη ή με δυνατό κρύο και βροχή, φορτωμένος με το βάρος του εξοπλισμού και της σοδειάς, διανύει κάθε ημέρα ανηφόρες και κατηφόρες πολλών χιλιομέτρων.
Δουλεύει σε περιβάλλον που κρύβει πολλούς κινδύνους και παρά τη φυσική και αδιαμφισβήτητη ομορφιά των πεύκων γύρω του, η δύσκολη πρόσβαση στις κακοτράχαλες πλαγιές και δασωμένες λαγκαδιές, τον αναγκάζει συχνά ν' ανοίγει μόνος του τα μονοπάτια που θα περπατήσει. Το άγχος του για την προστασία του δάσους είναι τεράστιο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, σε σημείο μάλιστα, που πολλές φορές μένει ξάγρυπνος όλο το 24ωρο προκειμένου να προσέχει τον κίνδυνο της ξαφνικής πυρκαγιάς, ιδίως όταν αυξάνεται η θερμοκρασία και η ένταση των ανέμων.
Ο 54χρονος Θανάσης Βαλάσης είναι επαγγελματίας ρητινοσυλλέκτης που ζει και αναπνέει από (και για) το δάσος. Από τους λίγους στην Β. Ελλάδα που εξακολουθούν να δουλεύουν σήμερα μέσα στα δάση της Χαλκιδικής για να μαζέψουν την πολύτιμη για την ζωή και το εισόδημά τους, ρητίνη (ρετσίνι) των πεύκων.
Μπήκε στο επάγγελμα το 2008, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνοντας μια στροφή στην επαγγελματική του ζωή όταν είδε ότι η συλλογή ρητίνης στα δάση της Χαλκδικής θα μπορούσε να του εξασφαλίσει τα προς του ζην.
Εκείνη τη χρονιά που μπήκε στον Συνεταιρισμό Ρητινοσυλλεκτών Κασσάνδρας, ο αριθμός των μελών- επαγγελματιών δεν ξεπερνούσε τα 10 άτομα. «Μέσω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αυξηθήκαμε. Σήμερα, είμαστε 42 ρητινοσυλλέκτες στον Δασικό Συνεταιρισμό Εργασίας του οποίου είμαι πρόεδρος, ηλικίας από 40 χρόνων και πάνω, και ρητινεύουμε μια έκταση 100.000 στρεμμάτων: από την περιοχή Σάνη μέχρι και το Παλιούρι, περισσότερα από 90.000 δένδρα (σ.σ. χαλέπιος πεύκη, το κοινό πεύκο), με τη μέση ετήσια παραγωγή ρητίνης συνολικά, να φτάνει τους 200 με 250 τόνους».
Σκουμπάφι, ξύστρα, κούρεμα της φλούδας
Το σκουμπάφι, η ξύστρα, το κούρεμα της φλούδας και το χτύπημα, είναι μερικές μόνο από τις ορολογίες που οι ρητινοσυλλέκτες καταλαβαίνουν καλύτερα από τον καθένα. Από το τέλος Μαρτίου μέχρι και τον Οκτώβριο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, ο Θανάσης Βαλάσης γυρνά όλο το δάσος της Φούρκας Χαλκιδικής για το δύσκολο μεροκάματο.
Η διαδικασία παραγωγής της ρητίνης ακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή, με τον ίδιο ακριβώς παραδοσιακό τρόπο εδώ και χρόνια. Το «κούρεμα» της φλούδας, το χτύπημα, το ράντισμα με τη φούσκα για να «δακρύσει» το δέντρο, η εντομή, η εγκοπή δηλαδή, και από κάτω η σακούλα για να συλλεχθεί η ρητίνη.
Στη διάρκεια συλλογής της ρητίνης, με τη διαδικασία να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της την περίοδο από τα μέσα Ιουνίου μέχρι το τέλος Αυγούστου, κάθε συλλέκτης χρησιμοποιεί περισσότερες από 4.000 ειδικές διάφανες σακούλες, διαστάσεων 20Χ20, στις οποίες και συγκεντρώνονται γύρω στα επτά κιλά ρητίνης. Τα παλαιότερα χρόνια οι ρητινοσυλλέκτες χρησιμοποιούσαν τενεκεδάκια από λαμαρίνα για να μαζέψουν την ρητίνη, τα οποία όμως επειδή γέμιζαν γρηγορότερα, ανάγκαζαν τον ρητινοσυλλέκτη σε περισσότερα δρομολόγια ενώ ήταν και βαρύτερα στη μεταφορά τους.
«Ένας άριστος ρητινοσυλλέκτης, συλλέγει ετησίως 10 με 12 τόνους ρητίνης και ένας πολύ καλός οκτώ και εννέα τόνους», σημειώνει ο κ Βαλάσης.
Μιλώντας για τα μικρά μυστικά της δουλειάς του, εξηγεί ότι «δεν ρητινεύονται όλα τα πεύκα. Ο έμπειρος ρητινοσυλλέκτης με το που θα κάνει την «πληγή» στο δέντρο, καταλαβαίνει αμέσως εάν αυτό είναι παραγωγικό και θα του δώσει την ρητίνη που θέλει. Πολλές φορές μάλιστα το βλέπει αυτό πριν περάσει στον κορμό του δέντρο την πάστα θεϊκού οξέος για να ανοίξουν οι ρητινοφόροι αγωγοί του που διατηρούν την εγκοπή ανοιχτή και να τρέξει το δάκρυ».
Για περίπου είκοσι ημέρες το πεύκο στάζει το ρετσίνι και ύστερα, η «πληγή» του κλείνει. «Κάθε 20 με 25 ημέρες πρέπει να περάσουμε και πάλι από τα δέντρα που ξεκινήσαμε να ρητινεύουμε ώστε να κάνουμε νέα εγκοπή. Συνήθως έξι με επτά τομές αρκούν, προκειμένου να συλλεχθεί το απαιτούμενο ρετσίνι».
Οι παλιοί επαγγελματίες ρητινοσυλλέκτες εξιστορούν ότι η ρητίνευση στην περιοχή της Κασσανδρείας ξεκίνησε πριν το 1930 και το 1950 άρχισε να κερδίζει έδαφος σε όλη την περιοχή της Χαλκιδικής. Το 1960, στο νομό ,σχεδόν κάθε χωριό είχε το δικό του συνεταιρισμό ρητινοσυλλεκτών, ενώ στην περιοχή λειτουργούσαν πολλά εργοστάσια μεταποίησης. «Τότε μάλιστα έλεγαν πως σε δύο τρία χρόνια ένας καλός ρητινοπαραγωγός κατάφερνε με την δουλειά του να χτίσει ολόκληρο σπίτι» λέει ο 54χρονος ρητινοσυλλέκτης. Το 1980 όμως, ξεκίνησε η φθίνουσα πορεία.
Το πευκόδασος είναι πηγή ζωής, πολύτιμο κομμάτι της μεσογειακής βλάστησης αλλά για τους ρητινοσυλλέκτες είναι η πηγή του εισοδήματός τους και είναι φυσικό να το προσέχουν σαν τα μάτια τους, αφού τυχόν καταστροφή του θα σημαίνει και το τέλος της απασχόλησής τους. «Τα τελευταία 13 χρόνια μόνο εγώ έσωσα τρεις φορές το δάσος από πυρκαγιά, με πυροσβεστήρες που έτυχε να έχω. Εμείς έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να μας εξοπλίσουν με πυροσβεστήρες ώστε να προλαμβάνουμε το κακό, ή και να το περιορίζουμε μέχρι να έρθουν οι πυροσβέστες στο σημείο, αλλά κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημά μας» λέει ο κ Βαλάσης . Έχει υπολογισθεί ότι κάθε ρητινοσυλλέκτης καθαρίζει το 20% της συνολικής έκτασης που ρητινεύει και είναι κοινά αποδεκτό ότι «αποτελούμε μια πολύ ουσιαστική ασπίδα πυροπροστασίας», σημειώνει.
Το 2006 η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Πολύχρονο Χαλκιδικής οδήγησε σε ολοκληρωτική καταστροφή πολλούς ρητινοσυλλέκτες του νομού. «Τότε χάθηκαν περισσότερες από 6.000 σακούλες με ρητίνη άνω των τριών κιλών σε κάθε μία.Το κράτος δεν αναγνώρισε ποτέ τη ζημιά που έπαθαν οι ρητινοσυλλέκτες εκείνη τη χρονιά και ευτυχώς στο πλευρό τους στάθηκε έμπρακτα, αποζημιώνοντάς τους, η μοναδική μεταποιητική μονάδα που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα, η «Megara Resins» που εδρεύει στα Μέγαρα Αττικής.
Κατά καιρούς όπως λέει ο κ Βαλάσης «υπήρξε ενδιαφέρον από Καβάλα και Έβρο για τη ρητίνευση δένδρων, αλλά δυστυχώς στις πιο βόρειες περιοχές στη χώρα μας δεν υπάρχει η χαλέπιος πεύκη που αποτελεί και το πιο παραγωγικό είδος, για τη συλλογή ρητίνης».
Για την προσφορά τους απέναντι στα δάση, οι ρητινοσυλλέκτες επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάθε κιλό παραγόμενης ρητίνης με το ποσό των 38 λεπτών/κιλό, ενώ πληρώνονται από τον έμπορα με το ποσό των 34 λεπτών/κιλό. Επίσης τους παραχωρούνται από τη Γενική Διεύθυνση Δασών τα υλικά ρητίνευσης (πάστα θειικού οξέος, ψεκαστήρες, σακούλες και δοχεία συλλογής ρητίνης), σε μια προσπάθεια διατήρησης και ενίσχυσης του παραδοσιακού και εξόχως σημαντικού αυτού επαγγέλματος για την προστασία των δασών.
«Δάσος που δεν ρητινεύεται θεώρησέ το νεκρό»- Εξασφαλισμένη η απορρόφηση της ρητίνης
«Δάσος που δεν ρητινεύεται, θεωρήστε το νεκρό», έλεγε ο καθηγητής Δασολογίας, όπως θυμάται σήμερα ο δασολόγος, Δημήτρης Γαλαύτης, προϊστάμενος προμήθειας πευκορητίνης στην «Megara Resins», και υπογραμμίζει ότι «όταν ρητινεύετε το δέντρο αποσυμπιέζεται, ενώ σε διαφορετική περίπτωση το ρετσίνι μέσα του βράζει και το καθιστά δυναμίτη. Είναι το ρετσίνι μέσα στο δέντρο που κάνει τη σπίθα φλόγα σε μερικά μόλις δευτερόλεπτα», σημειώνει.
Σήμερα, με τη συλλογή ρητίνης απασχολούνται περί τις 2.000 οικογένειες πανελλαδικά: από την Κασσάνδρα Χαλκιδικής, την Εύβοια, τη Δυτική Αττική, τα Μέγαρα, την Μάνδρα και πέριξ της Κορίνθου, με την μέση ετήσια παραγωγή να ανέρχεται σε 5.500 τόνους.
Από το 1960 και μετά ξεκίνησε η φθίνουσα πορεία για τον παραδοσιακό κλάδο και ενώ το 1935 λειτουργούσαν πάνω από 30 εργοστάσια, έχει απομείνει μόνο αυτό των Μεγάρων, που ιδρύθηκε το 1961, λειτουργεί αδιαλείπτως και σήμερα έχει κύκλο εργασιών άνω των 70 εκατ. ευρώ. Την τελευταία 20ετία από το εργοστάσιο γίνονται εξαγωγές, σε ποσοστό άνω του 85%, σε νέφτι και κολοφώνιο, στις αγορές των Δυτικής Ευρώπης, του Ισραήλ, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και την τελευταία 5ετία άνοιξαν αυτές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Ο κ. Γαλαύτης σημείωσε ότι το εργοστάσιο εξαιτίας της δυναμικής του σε εξαγωγές παραγόμενων προϊόντων από τη ρητίνη του πεύκου, εγγυάται την απορρόφηση ολόκληρης της παραγωγής στην Ελλάδα και σημείωσε χαρακτηριστικά, πως «όση ρητίνη και να μας φέρουν οι Έλληνες συλλέκτες, εμείς θα τις απορροφήσουμε. Δεν υπάρχει ταβάνι».
Η ρητίνη σε αριθμούς και οι χρήσεις της
Η χρήση και παραγωγή της ρητίνης είναι γνωστή στον άνθρωπο από την αρχαιότητα. Χρησιμοποιούνταν για στεγανοποίηση των πλοίων, παρασκευή του υγρού πυρός (εύφλεκτης πολεμικής ύλης των Βυζαντινών), αλλά και για την παραγωγή της ρετσίνας και των έμπλαστρων για ιατρικούς σκοπούς.
Σήμερα χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη παραγωγής ποικιλίας βιομηχανικών προϊόντων: Το τερεβινθέλαιο (κοινώς νέφτι), το υγρό απόσταγμα της ρητίνης, χρησιμοποιείται κυρίως ως διαλυτικό στην παρασκευή χρωμάτων, αρωμάτων, καλλυντικών και φαρμάκων και το κολοφώνιο, το στερεό απόσταγμα της ρητίνης, χρησιμοποιείται στην τυπογραφία, υφαντουργία, μεταλλουργία, καθώς και στην παρασκευή ποικιλίας προϊόντων όπως, αντιδιαβρωτικά, αρωματικά κεριά, αδιάβροχα υλικά, τεχνητά δόντια, έμπλαστρα, συντηρητικά, προσθετικά γεύσης, χρώματα, φάρμακα, χαρτόκολλες, διάφορα γαλακτώματα και τσίχλες.
Στα μεταπολεμικά χρόνια η μεγαλύτερη παραγωγή ρητίνης έγινε στην Ελλάδα το 1961 όπου έφτασε τους 41.000 τόνους και η ποσότητα αυτή αντιπροσώπευε το 3% της παγκόσμιας παραγωγής. Έκτοτε, μέχρι το 2008 εμφάνιζε πτωτική πορεία και μετέπειτα ξεκίνησε να αυξάνεται, έστω και ελαφρά. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 1973 η παραγωγή ρητίνης στην Ελλάδα διαμορφωνόταν σε 20.587 τόνους, το 1983 σε 12.558 τόνους, το 1993 σε 6.265 τόνους και έκτοτε να ακολουθεί πτωτική πορεία.
Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021
ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΦΗΓΗΜΑ ΣΤΕΡΕΜΜΕΝΟ - Angelo Karageorgos
Πάνω που λέγαμε πως πάει να κάνει “κοιλιά” το θέμα με τον ιό και περιμέναμε να βγει ένα ακόμα χαρτί, δεν θα μπορούσαμε να μην υιοθετήσουμε κι εμείς τις μεθόδους franchise εξεγερσεων που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται ιδιαίτερα στη μετά ιού εποχή. Και αυτό ανέκαθεν μας το μαρτυρούσαν τα πάντα στοχευμένα μέσα μαζικής εξαπάτησης αλλά και η επιτηδευμένα διχαστική στάση των τύπων που υποδύονται τους πολιτικούς.
Η εποχή της απόλυτης παρακμής που έχουμε βρεθεί αποτελεί συνέχεια μιας συνεχιζόμενης προώθησης ενός πολύ συγκεκριμένου πακέτου ιδεών που ήταν ανέκαθεν ξεκάθαρο πως θα έφερναν την κοινωνία σε ένα τέλμα. Αυτά όλα δημιούργησαν ανθρώπους συγχυσμένους και σε μεγάλο βαθμό αποχαυνωμένους καθώς μεταξύ άλλων η “ποιότητα” των εκπομπών που παρακολουθούν τώρα ακόμα περισσότερο, κρατά πολύ χαμηλά το νοητικό επίπεδο ενώ προπαγανδίζουν ανελέητα. Γι αυτο και έφτασε τελικά παντού να είναι ένας αχταρμάς διπλομασκοφόρων φύλων και φυλών.
Αλλά τώρα μας έχουν προκύψει γεγονότα σημαντικά, είναι νομίζω να μας κάνει εντύπωση που σε πολλά μέρη της Ελλάδας η στάθμη του νερού της θάλασσας έχει πέσει και αισθάνομαι πως από τους ειδικούς δεν παίρνουμε αρκετές απαντήσεις… Αλλά αυτό και πάλι δεν αλλάζει τις προθέσεις μας που μετά τη μεγάλη ευκαιρία που μας έχει δοθεί με τις μάσκες πραγματικά παντού πεσμένες να έχουμε την ωριμότητα, αφού τις διακρίνουμε, να απεμπλακούμε από κάθε τεχνητή αξία που έδωσε στα εγώ μας αυτό το εγκληματικό σύστημα.
Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021
ΔΗΜ. Ν. ΙΩΝΙΑΣ : Απόλυτη δικαίωση της Δ. Θωμαΐδου για τα ΜΑΠ – Έκθετη στα μάτια όλων η αντιπολίτευση
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκανε δεκτή την προσφυγή της δημάρχου Νέας Ιωνίας και θα μπορέσουν να πάρουν τα χρήματά τους οι εργαζόμενοι
Με τον πιο πανηγυρικό τρόπο δικαιώθηκε η δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κα Δέσποινα Θωμαΐδου, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για το θέμα τον Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) των εργαζομένων του Δήμου, καθώς έγινε δεκτή η προσφυγή με αίτημα να αποτιμηθούν σε χρήματα προς τους εργαζομένους τα ΜΑΠ των προηγούμενων ετών που δεν είχαν δοθεί.
Πιο συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας είχε αποφασίσει τα δυο χρόνια (2017 και 2018) να πάρουν ΜΑΠ και τα άλλα δυο χρόνια (2019 – 2020) να τα πάρουν σε χρήμα. Με πρόσφατο νόμο οι Δήμοι υποχρεώθηκαν να δώσουν σε χρήμα την αξία των μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους εφόσον δεν κατέστη δυνατόν να δοθούν μέσα στο έτος που αφορούσαν.
Όμως για να τα πάρουν σε χρήμα απαιτείτο απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε μόνο τον προσδιορισμό των δικαιούχων εργαζομένων και το ύψος των ποσών που θα ελάμβανε ο καθένας.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 27ης Δεκεμβρίου 2020 οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, καταψήφισαν τον κατάλογο των δικαιούχων και τα ποσά που θα λάμβανε ο καθένας.
Τότε η δήμαρχος πήρε τη γενναία απόφαση να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη και με τα εμπεριστατωμένα επιχειρήματα που συνόδευσε την προσφυγή της κατάφερε να δικαιωθεί και προφανώς να εκθέσει όσους είχαν άλλη θέση. Το σημαντικότερο βέβαια είναι πως δίνεται μία λύση που ικανοποιεί τους εργαζόμενους του δήμου σε μία πολύ δύσκολη περίοδο.
Η προσφυγή στην Αποκεντρωμένη
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της προσφυγής που κατέθεσε η δήμαρχος στην Αποκεντρωμένη:
“ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κου.ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Της Δέσποινας Θωμαΐδου του Ιωάννη, Δημάρχου Νέας Ιωνίας, κατοίκου Ν. Ιωνίας Αττικής, οδός Αγίου Γεωργίου 40 και Αντλιοστασίου
ΚΑΤΑ
Της υπ’ αριθμ. 249/2020 πράξης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ν.Ιωνίας
Με την προσβαλλόμενη πράξη απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το θέμα
για την αποτίμηση σε χρήμα μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) καθώς και ο
κατάλογος των δικαιούχων των ετών 2019 και 2020 χωρίς ειδική αιτιολογία
όπως απαιτεί μια τέτοια απορριπτική απόφαση.
Σαν Δήμαρχος της πόλης Ν. Ιωνίας έχω άμεσο έννομο συμφέρον να ζητήσω
να ακυρωθεί η ανωτέρω απόφαση, διότι αφενός αντίκειται στο Nόμο και
αφετέρου υποχρεώνομαι να παρανομήσω, διότι η εκτέλεση μιας παράνομης
απόφασης, σαν την προσβαλλόμενη, θα μου προκαλέσει ποινικές και αστικές
ευθύνες.
Η προσβαλλόμενη απόφαση είναι προφανώς παράνομη, αντίκειται σε
συγκεκριμένες διατάξεις του Νόμου, δεν έχει καμία αιτιολογία επί της
ουσίας, αλλά όπως διατυπώθηκαν προφορικά οι απόψεις της πλειοψηφίας
διαφωνούν με την καταβολή των ΜΑΠ σε χρήμα.
Και συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με το άρθρο 60 του νόμου 4735/2020, το οποίο αντικατέστησε
το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 97 του νόμου 4483/2017 τα
μέσα ατομικής προστασίας του δικαιούχου προσωπικού των ΟΤΑ τα οποία δεν
χορηγούνται εντός του έτους, αποτιμώνται σε χρήμα σύμφωνα με την τιμή
διαγωνισμού που προκηρύχθηκε ή άλλου διαγωνισμού προγενεστέρων ετών που
είχε λάβει χώρα για την προμήθεια των ίδιων ειδών κ.λ.π.
Από τη διάταξη αυτή προκύπτει υποχρέωση και όχι δυνητική ευχέρεια
των ΟΤΑ να χορηγήσει αποτιμώντας σε χρήμα τα μέσα ατομικής προστασίας τα
οποία δεν χορηγήθηκαν εντός του έτους που αφορούσαν.
Όπως προκύπτει από την εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών του Δήμου
μας με αρ.πρωτ. 31341/23-12-2020, για το Δήμο μας εκκρεμούσε η χορήγηση
προς τους δικαιούχους των ΜΑΠ των ετών 2019 και 2020, για τα οποία έτη
προκηρύχθηκε διαγωνισμός το 2020, λόγω του ότι καθυστέρησε ο
προγενέστερος διαγωνισμός που αφορούσε τα προηγούμενα έτη και λόγω
έκπτωσης του τότε αναδόχου.
Στα πλαίσια αυτά εισήχθει θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού
Συμβουλίου της 28ης Δεκεμβρίου 2020, επί του οποίου εκδόθηκε η
προσβαλλόμενη απόφαση, με την οποία ζητείτο από το ΔΣ να καθορίσει τους
δικαιούχους εργαζομένους ΜΑΠ και την αποτίμηση αυτών σε χρήμα για τα έτη
2019 κι 2020.
1) Η εισήγηση αυτή στηρίχθηκε στο με αρ.πρωτ 30773/16-12-2020
έγγραφο της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του Τμήματος Προσωπικού
2) Στη με αρ.πρωτ 31185/22-12-2020 βεβαίωση της Διεύθυνσης
Οικονομικών ότι υπάρχουν οι αντίστοιχοι κωδικοί και πιστώσεις στους
προϋπολογισμούς
3) Στη με αρ. πρωτ. 14114/24-7-2020 μελέτη προμήθεια ΜΑΠ, όπου
προβλέπονται οι ποσότητες και τιμές μονάδος και σύμφωνα με την οποία
καθορίστηκαν οι τιμές του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί για τα έτη
2019 και 2020 πλην όμως ο διαγωνισμός ματαιώθηκε με τη υπ. αριθμ.
348/24-11-2020 απόφαση την Οικονομικής Επιτροπής, λόγω του ότι είχε
καθυστερήσει η διαδικασία του διαγωνισμού με αποτέλεσμα να καθίσταται
πλέον αδύνατη η ολοκλήρωση του εντός του έτους.
Όλα τα ανωτέρω στοιχεία τέθηκαν υπ’ όψιν του ΔΣ το οποίο σύμφωνα με
το άρθρο 60 παράγραφος 3 του νόμου 4735/21020 όφειλε να ορίσει τους
δικαιούχους, το ύψος των οφειλών, τον τυχόντα αριθμό των δόσεων για την
υποχρεωτική αποτίμηση σε χρήμα των ΜΑΠ, όπως έχω προαναφέρει.
Πλην όμως το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την επίμαχη συνεδρίαση του
χωρίς καμία αιτιολογία απέρριψε τη λίστα των δικαιούχων και τις οφειλές,
δεν καθόρισε των αριθμό των δόσεων και κατά πλειοψηφία απέρριψε την
εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών.
Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου είναι υποχρεωτική σύμφωνα με
το νόμο και αν πράγματι υπήρχε ουσιαστική διαφωνία ή αλλαγή στον αριθμό
των δικαιούχων ή στο ύψος των οφειλών αυτό θα ήταν αποδεκτό στα πλαίσια
του Νόμου, πλην όμως οι πλειοψηφούντες σύμβουλοι απέρριψαν συλλήβδην το
θέμα χωρίς επιμέρους αλλαγές ή διαφοροποιήσεις όπως εδικαιούντο με
αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία εφαρμογής του νόμου και η προσβαλλομένη
απόφαση να είναι άκυρη ως προέχοντος παράνομη.
Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου εμποδίζει την εκτέλεση του
νόμου, όπως αναφέρεται παραπάνω με αποτέλεσμα, λόγω του αρνητικού της
χαρακτήρα, να μην δύνανται να προσδιοριστούν οι δικαιούχοι και το ύψος
των οφειλών, με συνέπεια την μη εφαρμογή του νόμου που οφείλω ως
Δήμαρχος, όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο να εφαρμόζουμε και να
εκτελούμε.
Κατόπιν των ανωτέρω με την παραπάνω ιδιότητά μου δικαιούμαι ως
έχουσα άμεσο συμφέρον εφόσον σύμφωνα με το νόμο υποχρεούμαι να εκτελώ
τις απόφασεις του Δημοτικού Συμβουλίου, να ζητήσω την ακύρωση της
προσβαλλόμενης πράξης του Δημοτικού Συμβουλίου διότι βάλει ευθέως κατά
του νόμου.
Επειδή δεν υποχρεούμαι να εκτελώ παράνομες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επειδή νόμιμη βάσιμη και αληθινή είναι η ανωτέρω προσφυγή μου.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΖΗΤΩ
Να ακυρωθεί η υπ. αριθμ. 249/2020 πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου ως προεχόντως παράνομη.
Με εκτίμηση
Η Δήμαρχος
Δέσποινα Θωμαΐδου”