Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Αττική: Αυξήσεις-«φωτιά» στα τέλη που πληρώνουν οι δημότες για τα απορρίμματα

 

Αττική: Μεγάλες αυξήσεις θα κληθούν να «σηκώσουν» οι Δήμοι της Αττικής και κατ’ επέκταση οι δημότες τους με τα τέλη που πληρώνουν, για την διαχείριση των απορριμμάτων για το έτος 2022, καθώς από φέτος αρχίζει να «μετρά» και το νέο τέλος ταφής που έχει προβλεφθεί από το νόμο 4819/2021 (άρθρο 38).

Οι αυξήσεις αποτυπώνονται στον νέο κανονισμό τιμολόγησης που προτείνει για το τρέχων έτος ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) στους Δήμους – μέλη του, ο οποίος έχει λάβει το «πράσινο φως» από την 7 μελή Εκτελεστική Επιτροπή και προωθείται προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο όπου συμμετέχουν έχοντας την πλειοψηφία οι Δήμοι.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη τιμολογιακή πολιτική (το εγκεκριμένο κείμενο βρίσκεται ΕΔΩ – ΑΔΑ: Ψ6ΦΦΟΡ05-810), ορίζεται Ενιαία Τιμή Αναφοράς για κάθε τόνο απορριμμάτων στα 53,16 ευρώ. Όμως σε αυτήν την τιμή προστίθενται και επιπλέον 19,8 ευρώ όπως προβλέπεται από το τέλος ταφής του 4819/2021, κάτι που σημαίνει ότι από το συγκεκριμένο τέλος, το κόστος κάθε τόνου που οδηγείται προς ταφή αυξάνεται κατά περίπου 37% για το 2022 και θα ανέλθει στα 72,96 ευρώ ανά τόνο.

Πηγή: «Διαύγεια» – ΑΔΑ: Ψ6ΦΦΟΡ05-810

Πρόκειται για την αρχή μιας σταδιακής αύξησης στην διαχείριση απορριμμάτων, καθώς ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι το τέλος ταφής θα ξεκινήσει να επιβάλλεται αρχής γενομένης από 1/1/2022 με το ποσό των 20 ευρώ/τόνο, αλλά στην πορεία θα ανέβει στα:

  • 25 ευρώ/τόνο από 1/1/2023
  • 30 ευρώ/ τόνο από 1/1/2024
  • 35 ευρώ/τόνο από 1/1/2025
  • 45 ευρώ/τόνο από 1/1/2026
  • 55 ευρώ/τόνο από 1/1/2027, οπότε και θα μείνει σταθερό για τα επόμενα έτη.

Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει αναβολή της επιβολής του τέλους ταφής μέχρι τα τέλη του 2023, υπό το δεδομένο ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί «με κύρια ευθύνη της κεντρικής διοίκησης» τα έργα που θα ενισχύσουν την ανακύκλωση και θα εκτρέψουν απορρίμματα από τις χωματερές. Ουδέποτε εισακούσθηκε καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκλεισε κάθε συζήτηση αναβολής σε συνάντηση που είχε με το συλλογικό όργανο των δημάρχων.

Το κόστος στην Αττική

Με την τιμολογιακή πολιτική που προτείνει ο ΕΔΣΝΑ, οι Δήμοι της Αττικής θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά για το 2022 ένα ποσό 127.727.698 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, τα 34.668.791 ευρώ αποτελούν κόστος λόγω του τέλους ταφής (το οποίο σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να αποδοθεί στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης για να χρηματοδοτήσει αυτός στη συνέχεια δράσεις ανακύκλωσης των Δήμων και των Συνδέσμων τους) και σε 93.058.907 ευρώ αθροίζονται οι εισφορές που θα πρέπει να πληρώσουν οι Δήμοι στον ΕΔΣΝΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων τους και τα αντισταθμιστικά που καταβάλλονται στους Δήμους (κυρίως τον Δήμο Φυλής) που επιβαρύνονται περιβαλλοντικά από τις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στη Φυλή.

Με άλλα, λόγο, το τέλος ταφής του νόμου 4819/2021 έρχεται να αυξήσει το συνολικό κόστος διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής κατά 1/3, επιβάρυνση που προφανώς θα μεταφερθεί στα… γνωστά υποζύγια, δηλαδή τους δημότες.

Ο νέος κανονισμός τιμολόγησης του ΕΔΣΝΑ προγραμματίζεται να τεθεί προς έγκριση στη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου που είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη (28 Απριλίου). Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, έχει υποβληθεί στον ΕΔΣΝΑ αίτημα αναβολής της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου για την ερχόμενη εβδομάδα από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) προκειμένου το συγκεκριμένο συλλογικό αυτοδιοικητικό όργανο να καταθέσει εγκαίρως απόψεις. Οι θέσεις της ΠΕΔΑ επί του προτεινόμενου κανονισμού τιμολόγησης αναμένεται να διαμορφωθούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που είναι προγραμματισμένο για την Παρασκευή, 29 Απριλίου.

Δείτε παρακάτω τον κανονισμό που θα προτείνει ο ΕΔΣΝΑ, όπως εγκρίθηκε από την Εκτελεστική του Επιτροπή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου