Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Ηράκλειο: Αποζημίωση “μαμούθ” για τον θάνατο υπαλλήλου καθαριότητας εν ώρα εργασίας – Έχει επιδικαστεί συνολικά αποζημίωση ύψους 1,46 εκατομμυρίων ευρώ

 Ηράκλειο: Αποζημίωση “μαμούθ” για τον θάνατο υπαλλήλου καθαριότητας εν ώρα εργασίας – Έχει επιδικαστεί συνολικά αποζημίωση ύψους 1,46 εκατομμυρίων ευρώ

Νέα δικαστική απόφαση κατά του Δήμου Ηρακλείου εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου για τον θάνατο υπαλλήλου καθαριότητας επιδικάζοντας νέα αποζημίωση στους συγγενείς της άτυχης γυναίκας.

Η Δημητρία Σκουρογιαννάκη τραυματίστηκε θανάσιμα το 2016 από απορριμματοφόρο που έκανε όπισθεν όσο η ίδια ήταν εν ώρα εργασίας. Το ύψος της αποζημίωσης που επιδικάστηκε φτάνει τα 588.000 ευρώ. 

Πιο συγκεκριμένα, το ύψος της δεύτερης αποζημίωσης είναι 100.000 ευρώ για κάθε παιδί της θανούσης και 85.000 ευρώ σε άλλους 6 συγγενείς της. Συνολικά μαζί με τους τόκους από τις 17 Ιουνίου του 2021 επιδίκασε 588.000 ευρώ.

Τον Δεκέμβριο του 2023 το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου είχε επιδικάσει και άλλη αποζημίωση ύψους 880.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, συνολικά ο Δήμος Ηρακλείου με βάση τις δύο δικαστικές αποφάσεις οφείλει να αποζημιώσει τους συγγενείς της θανούσης με το ποσό του 1.468.000 ευρώ ποσό που θεωρείται από τη δημοτική αρχή ότι είναι υπέρογκο, για αυτό και η νομική υπηρεσία του δήμου θα ασκήσει έφεση και στην δεύτερη απόφαση αποζημίωσης όπως είχε κάνει και στην πρώτη.

Τι υποστηρίζει η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου

Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου, στις 11 Μαρτίου, εισηγήθηκε στην Δημοτική Επιτροπή να καταθέσει Έφεση διότι θεωρεί ότι δικάστηκε το ίδιο αδίκημα από δύο διαφορετικά δικαστήρια (αστικό και διοικητικό) και ότι το διοικητικό δικαστήριο στερείται δικαιοδοσίας.

Στην πρώτη απόφαση ασκήθηκε Έφεση με το σκεπτικό ότι το Δικαστήριο ίσως δεχτεί τους ισχυρισμούς της δημοτικής αρχής για συντρέχον πταίσμα και συνυπαιτιότητα του θύματος. Γεγονός που θα οδηγούσε σε μείωση του ποσού αποζημίωσης.

Eurokinissi

Το ποινικό δικαστήριο για τον θάνατο υπαλλήλου καθαριότητας: Ένοχοι οδηγός και προϊστάμενος

Η 47χρονη κατέβηκε από το απορριμματοφόρο για να αδειάσει τους κάδους το όχημα έκανε όπισθεν και την τραυμάτισε στην κοιλιακή χώρα. Νοσηλεύτηκε από τις 20 Ιουνίου 2016 στη ΜΕΘ για εβδομάδες και κατέληξε τον Αύγουστο του ίδιου έτους από σηψαιμία. Ο Δήμος Ηρακλείου αναγνώρισε τότε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ευθύνη του, απέδωσε τιμή στην εκλιπούσα δίνοντας το όνομά της σε δρόμο του Ηρακλείου. Ωστόσο, αποδόθηκαν και ευθύνες στην Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.

Στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης ένοχοι κρίθηκαν ο οδηγός του απορριμματοφόρου και ο τότε προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου  για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια τόσο σε α’ βαθμό (Τριμελές Πλημμελειοδικείο) τον Μάιο του 2023 όσο και στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης στις αρχές Φεβρουαρίου 2024. Επιπρόσθετα ο οδηγός κρίθηκε ένοχος γιατί δε γνωστοποίησε το ατύχημα στις Αρχές.

Ο οδηγός τιμωρήθηκε από το Εφετείο με 3 χρόνια και 2 μήνες φυλάκιση έναντι 4 ετών και 6 μηνών πρωτόδικα και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας με ένα χρόνο και 6 μήνες έναντι 2 ετών στον α’ βαθμό.

πηγή https://www.dikastiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου