Χριστούγεννα με ολοένα και μεγαλύτερους λόφους σκουπιδιών, κυρίως στις παρυφές της πόλης και έξω από αυτήν, «απολαμβάνουν» οι Ζακυνθινοί τις τελευταίες ημέρες, μετά το νέο αλαλούμ που έχει προκύψει με την αποκομιδή των απορριμμάτων. Ο Οδικός Χάρτης του υπουργείου Εσωτερικών μετατράπηκε σε «κουρελόχαρτο», αφού οι οδηγίες του τηρούνται επιλεκτικά, ενώ άλλες απορρίφθηκαν ανεπίσημα, προκαλώντας αναμενόμενες αντιδράσεις. Ο Δήμος ξεκαθαρίζει δια των εκπροσώπων του, πως το Γαλάρο απορρίπτεται ως χώρος για την ενδιάμεση λύση και υποστηρίζει που εργάζεται για να ληφθεί έγκριση για άλλες δύο περιοχές, για τις οποίες ωστόσο δεν είναι ενημερωμένος ούτε καν ο ΦοΔΣΑ. Παράλληλα ο δήμαρχος υποστηρίζει πως στο ΧΥΤΑ έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης και πως η περιοχή αποτελεί υπόδειγμα διαχείρισης. Από την άλλη μεριά, ο ΧΥΤΑ έκλεισε τις πόρτες του για άλλη μία φορά, καθώς οι κάτοικοι του Καλαμακίου βλέπουν πως η ενδιάμεση λύση έχει απορριφθεί και πως οι εργασίες που γίνονται στο Σκοπό δεν είναι αρκετές για να καταστήσουν την περιοχή ικανή να δεχτεί τα απορρίμματα ούτε καν της πόλης. Το αποτέλεσμα είναι ορατό από άλλους μας: οι όγκοι των σκουπιδιών πληθαίνουν, η οργή των πολιτών βράζει και η πολυφωνία απλώς χειροτερεύει την ήδη τεταμένη κατάσταση.
Το Γαλάρο «ανάβει φωτιές»
Τι κι αν ο Αγιος του νησιού αντίκρισε δρόμους καθαρούς και περιποιημένους, την ημέρα του εορτασμού του; Τι και αν οι γιορτές βρήκαν τη μισή πόλη καθαρή; Η όποια λύση δόθηκε πριν από μερικές ημέρες, μετά τη χάραξη του περίφημου Οδικού Χάρτη από το υπουργείο Εσωτερικών, ακυρώθηκε σχεδόν εν τη γενέσει της, αφού ο δήμος ξεκαθάρισε εξ αρχής πως το Γαλάρο, δηλαδή η τοποθεσία που είχε οριστεί ως κατάλληλη για την ενδιάμεση λύση, απορρίπτεται για μια σειρά από λόγους. Τη θέση αυτή στηρίζουν σθεναρά τόσο ο ίδιος ο Δήμαρχος, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως χωρίς απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, λύση για Γαλάρο δεν μπορεί να υπάρχει, όσο και ο Αντιδήμαρχος Αρτεμισίων, Αντώνης Αντίοχος-Μπαλιακράς, που δηλώνει με κάθε ευκαιρία πως η λύση του Γαλάρου κρίνεται απαράδεκτη, καθώς κινδυνεύει άμεσα ο υδροφόρος ορίζοντας του νησιού. Όπως ήταν αναμενόμενο, η θέση αυτή διαδόθηκε αστραπιαία και ήταν αναπόφευκτο το γεγονός ότι προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις από την πλευρά των κατοίκων του Καλαμακίου.
Ξανά στο «σημείο μηδέν»
Όπως είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο, οι κάτοικοι γύρω από την περιοχή του ΧΥΤΑ ζητούσαν επίμονα να έχουν τα χέρια τους επίσημη απόφαση από πολιτειακό ή κρατικό φορέα, σχετικά με τη χωροθέτηση της ενδιάμεσης λύσης. Με μια τέτοια απόφαση, έκριναν πως η περίοδος χρήσης του ΧΥΤΑ στο Σκοπό είναι αυστηρά οριοθετημένη και κανείς δεν θα μπορούσε να ζητήσει νέα παράταση. Όταν επομένως ανακοινώθηκε επίσημα ο Οδικός Χάρτης, η ανακούφιση ήταν μεγάλη, αφού ανακοινώθηκε η περιοχή του Γαλάρου ως χώρου που θα φιλοξενούσε την ενδιάμεση λύση. Η πρόταση μάλιστα έγινε από το Δήμο και το ΦοΔΣΑ, έλαβε τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Εσωτερικών και προσυπογράφηκε από τους εκπροσώπους τους, στη διάρκεια της σύσκεψης στο υπουργείο. Ετσι, μετά το διάστημα των δύο μηνών που θα λειτουργούσε προσωρινά ο ΧΥΤΑ, θα ξεκινούσε τη λειτουργία της η μονάδα της ενδιάμεσης λύσης στο Γαλάρο.
Αμφιβολίες εξαρχής
Οι αμφιβολίες ήταν πολλές εξαρχής, και μάλιστα όχι ως προς την επιλογή του Γαλάρου, αλλά ως προς το διάστημα των 2 μηνών που δόθηκε στο ΧΥΤΑ για τη λειτουργία του, προκειμένου να αποκομιστούν τα απορρίμματα του νησιού. Μιλώντας εκείνες τις ημέρες στην εφημερίδα μας, ο πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Κατοίκων του Καλαμακίου, Τάσος Τζίμης, είχε αμφισβητήσει ανοιχτά την ικανότητα του ΧΥΤΑ να αντέξει δύο μήνες, με δεδομένο ότι οι εργασίες προετοιμασίας της περιοχής ήταν απελπιστικά περιορισμένες. Υποστήριξε μάλιστα πως οι αντοχές του ΧΥΤΑ, δεν θα ξεπερνούσαν τις δύο με τρεις εβδομάδες. Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν επιτρέψει, τότε, το άνοιγμα του ΧΥΤΑ, προκειμένου να προσεγγίζουν εκεί ορισμένα απορριμματοφόρα και όχι το σύνολο του στόλου, καθώς ο όγκος των απορριμμάτων δεν μπορούσε να εναποτεθεί σε ένα ΧΥΤΑ έτοιμο να καταρρεύσει –κατά κυριολεξία.
Η πολυφωνία έφερε κομφούζιο
Τελικά, το πρόβλημα αυτό αποδείχθηκε ότι λειτούργησε αθροιστικά με το κομφούζιο σχετικά με την απόφαση του Γαλάρου. Οι κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν και πάλι την είσοδο των απορριμματοφόρων και τα σκουπίδια που μαζεύονταν έτσι κι αλλιώς σε πολύ περιορισμένο επίπεδο, άρχισαν να αυξάνουν και πάλι στην πόλη και την περιφέρεια.
Εργασίες αποκατάστασης
Αυτές τις ημέρες στο ΧΥΤΑ επιχειρεί μηχάνημα που διανοίγει δρόμο στα ήδη κατεστραμμένα κύτταρα και προετοιμάζει το έδαφος, όσο είναι εφικτό, για την υποδοχή νέων όγκων σκουπιδιών. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι πόρτες του ΧΥΤΑ θα ανοίξουν και πάλι αλλά για να υποδεχτούν μια εξαιρετικά περιορισμένη ποσότητα απορριμμάτων. Όπως είναι φυσικό, με τους ρυθμούς αυτούς, που καθορίζονται από τις πολύ περιορισμένες δυνατότητα του ΧΥΤΑ, το πρόβλημα με τα απορρίμματα στην πόλη και το υπόλοιπο νησί, απλώς θα χειροτερεύει.
Ο δήμαρχος (ξανα)ζητά κοινωνική συναίνεση
Ο κ. Κολοκοτσάς μιλά με εκνευρισμό και οργή για την απόφαση των Καλαμακιωτών να κλείσουν εκ νέου το ΧΥΤΑ και κρίνει πως η κίνηση αυτή είναι απαράδεκτη, από τη στιγμή που οι εργασίες στο Σκοπό έχουν ήδη ξεκινήσει. Μάλιστα ο ίδιος επισκέφτηκε το ΧΥΤΑ το πρωί της Τρίτης και διαβεβαιώνει πως οι εργασίες είναι εντατικές, προχωρούν κανονικά, πως η αποκομιδή πρέπει απαραίτητα να συνεχιστεί και να πρυτανεύσει η σύνεση και η κοινωνική συναίνεση. Ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να δείξουν κατανόηση στις προσπάθειες του Δήμου, παραδέχτηκε πως το δίκιο είναι με το μέρος τους και η υπομονή τους τεράστια, αλλά πλέον πραγματοποιούνται άμεσα εργασίες αποκατάστασης μετά από κάθε εναπόθεση σκουπιδιών και πρέπει να φανούν ακόμη πιο συναινετικοί. Τέλος διέθεσε τον εαυτό του για συζήτηση και διάλογο.
Οργή σε προάστια και χωριά
Μέχρι όμως να ολοκληρωθεί κάθε διαδικασία αποκατάστασης, αν τελικά επιτευχθεί και όσο διάστημα απαιτήσει, η κατάσταση στο νησί είναι κάτι περισσότερο από απελπιστική. Με εξαίρεση τις περιοχές γύρω από τις πλατείες Σολωμού και Αγίου Μάρκου, την Αλεξάνδρου Ρώμα και το ιστορικό κέντρο, η υπόλοιπη πόλη παραμένει στο έλεος των σκουπιδιών. Το ίδιο βέβαια ισχύει και σε όλα τα χωριά του νησιού, τουλάχιστον όπου οι κάτοικοι δεν καίνε τους λόφους των σκουπιδιών.
Στα Καμίνια, το Χαλικερό, το Λυκούδι και τις Αλυκές, η κατάσταση είναι απελπιστική: «Κοιτάξτε πόσο μέτρα σκουπίδια βρίσκονται μπροστά στην πόρτα μας. Όταν μάλιστα φυσάει ο άνεμος προς το σπίτι, δεν μπορούμε να ανασάνουμε», λέει γεμάτος αγανάκτηση ο Λάζαρος Θεοδόσης, κάτοικος του Χαλικερού. «Σε λίγες ημέρες έρχονται τα εγγόνια μου. Πώς θα βγουν έξω από το σπίτι με αυτή τη χωματερή μπροστά τους; Είναι δυο μήνες εδώ τα σκουπίδια, έχουν σαπίσει. Οποιος περνά, πετάει σκουπίδια εδώ, ακόμη κι αν έρχεται από μακριά. Μέχρι και νεκρά ζώα πετούν. Πετούν κρέατα, ψάρια, ό,τι θέλει ο καθένας. Και σαπίζουν. Δεν μπορούμε να βγούμε από το σπίτι μας. Είμαι αγανακτισμένος! Αυτό είναι ένα αίσχος! Δεν ξέρω τι να κάνω!», λέει οργισμένος.
Η χειρότερη μορφή χωματερής
Ωστόσο και οι πολίτες φέρουν φαίνεται πως φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση: ο μεγαλύτερος όγκος των απορριμμάτων αποτελείται από ανακυκλώσιμα και μπάζα. Αλλού στα σκουπίδια βρίσκει κανείς εκτεθειμένα κρέατα που σαπίζουν και αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.
Παρόμοια απαράδεκτη εικόνα αντικρίζει κανείς στις Αλυκές, στα τηγάνια. Τα σκουπίδια καλύπτουν μεγάλο μέρος της περιοχής που έχει μετατραπεί σε μια ανεξέλεγκτη χωματερή, όταν λίγα μέτρα πιο μακριά υπάρχουν σπίτια και μια παιδική χαρά. Τα σκουπίδια εκεί έχουν πέσει ακόμη και μέσα στα τηγάνια.
πηγή http://imerazante.gr/2016/12/28/138359
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου