Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Υγειονομική βόμβα στην καρδιά μιας πόλης που διοικεί ο Γ. Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ

 Αυτοσχέδια χωματερή στο Μαρούσι
Ενα μνημείο περιβαλλοντικής ασυδοσίας με κινδύνους σε βάρος της δημόσιας υγείας διαμόρφωσε η δημοτική αρχή Αμαρουσίου στην «καρδιά» μιας πόλης που διοικεί ο Γ. Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ.
Αυτό προκύπτει από τα όσα γλαφυρά περιγράφουν σε δύο αυτοψίες τους οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής (Περιβάλλοντος, Υγειονομικό) που επισκέφθηκαν προχθές την παράνομη χωματερή στην οδό Μεσογείων 116, έπειτα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο οικόπεδο την περασμένη Παρασκευή.
Ορυκτέλαια, υγρά απόβλητα, οικιακά απορρίμματα, μαζί με κουφάρια οχημάτων κατέγραψαν ανάμεσα σε άλλα οι επιθεωρητές, διαπιστώνοντας ταυτόχρονα απουσία περιβαλλοντικών μέτρων σε έναν χώρο συσσώρευσης σκουπιδιών που η ίδια η δημοτική αρχή επιβεβαίωσε χθες επισήμως ότι δεν διαθέτει αδειοδότηση.
Φωτογραφία από την αυτοσχέδια χωματερή στο Μαρούσι
Το κυριότερο συμπέρασμα είναι ότι η δημοτική αρχή Πατούλη δεν άλλαξε τίποτα στην παράνομη χωματερή τα τελευταία χρόνια, παρότι έχει δεχτεί δύο πρόστιμα από δύο διαδοχικές περιφερειακές διοικήσεις (2013: Σγουρός, 2016: Δούρου), αλλά και παρά τη διαβίβαση της υπόθεσης στις εισαγγελικές αρχές, για τις οποίες αυτοδιοικητικά στελέχη εκτιμούν ότι θα επανακινητοποιηθούν με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις. Αντίθετα, η κατάσταση στη χωματερή «επιδεινώθηκε συγκριτικά με προηγούμενους ελέγχους», παρατηρεί η περιφερειακή ενότητα Βόρειου Τομέα Αττικής.

Αναλυτικά οι αυτοψίες

Φωτογραφία από την αυτοσχέδια χωματερή στο Μαρούσι
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις δύο αυτοψίες (βρίσκονται στην κατοχή της «Εφ.Συν.») στη χωματερή της Μεσογείων μεταξύ άλλων υπήρχαν:
■ Βιολογικά απόβλητα κήπων, πάρκων (κλαδιά, ξύλα, χόρτα) από κλαδέματα δένδρων και φυτών, μαζί με σακούλες απορριμμάτων οικιακού τύπου. «Η μεγαλύτερη ποσότητα ήταν ό,τι είχε μείνει από την πυρκαγιά».
■ Αδεια βαρέλια και δοχεία με ορυκτέλαια εντός πρόχειρης κατασκευής.
■ Τρία press containers (εγκαταστάσεις μεταφόρτωσης απορριμμάτων) με άγνωστο περιεχόμενο, από τα οποία υπήρχε διαρροή υγρών αποβλήτων στο χώμα και παρατηρήθηκε δυσοσμία.
-Μεγάλες ποσότητες από μπάζα οικοδομών (τούβλα, οικοδομικά στοιχεία κ.λπ.) σε σωρούς ύψους 3 μέτρων.
-Συγκεντρωμένα λάστιχα αυτοκινήτων, πλαστικές γλάστρες, βαρέλια, παλιά σίδερα, παλιά αντικείμενα, μοκέτες, μεγάλοι μεταλλικοί κάδοι για μπάζα κ.λπ.
■ Μεγάλη χοάνη γεμάτη απορρίμματα οικιακού τύπου, κάτω από την οποία υπήρχε press container. «Κατά την ώρα της αυτοψίας δεν γινόταν οποιαδήποτε δραστηριότητα μεταφόρτωσης, αναδιδόταν όμως έντονη και χαρακτηριστική δυσοσμία».
■ Διάσπαρτα σε όλο τον χώρο σταθμευμένα αυτοκίνητα και εξοπλισμός του δήμου (απορριμματοφόρα, σκαπτικά μηχανήματα, μπουλντόζες) και εγκαταλειμμένα λεωφορεία, φορτηγά, επιβατικά αυτοκίνητα και δίκυκλα.
Κατά τις αυτοψίες δεν επιδείχθηκε έγκριση περιβαλλοντικών όρων ή υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, όπως απαιτείται για εγκαταστάσεις όπου εκτελούνται εργασίες μεταφόρτωσης και προσωρινής αποθήκευσης βάσει νομοθεσίας.
Δεν διαπιστώθηκαν, σύμφωνα πάντα με τους επιθεωρητές, ούτε μέτρα προστασίας περιβάλλοντος (σύστημα διευθέτησης ομβρίων υδάτων, σύστημα συλλογής και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων) κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Εστίες μόλυνσης

Φωτογραφία από την αυτοσχέδια χωματερή στο Μαρούσι
Στη μία εκ των δύο εκθέσεων σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι από την απόθεση βιολογικών αποβλήτων, απορριμμάτων οικιακού τύπου και όλων των αδρανών υλικών, σε συνδυασμό με τη βλάστηση που υπάρχει σε όλη την έκταση, «δημιουργούνται εστίες ανάπτυξης τρωκτικών και εντόμων υγειονομικής σημασίας με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται δυσμενείς καταστάσεις σε βάρος της υγείας των περιοίκων, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος γενικότερα». Ολα αυτά σε έναν χώρο που ο Δήμος Αμαρουσίου μισθώνει δαπανώντας 7.400 ευρώ μηνιαίως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.».
Φωτογραφία από την αυτοσχέδια χωματερή στο Μαρούσι
Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή Πατούλη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε όψιμα -μόλις χθες, ενώ η πυρκαγιά στη χωματερή εκδηλώθηκε την Παρασκευή- ισχυρίζεται ότι «δεν λειτουργεί καμία παράνομη χωματερή» και ότι σε παλαιότερους ελέγχους του ΥΠΕΧΩΔΕ «δεν διαπιστώθηκε ποτέ μόλυνση του περιβάλλοντος».
Στον χώρο «γίνεται προσωρινή εναπόθεση αποκλάδων και ογκωδών αντικειμένων τα οποία συλλέγονται από τις γειτονιές της πόλης (...). Ξεκαθαρίζουμε ότι στον χώρο αυτό δεν εναποθέτονται απορρίμματα».

Για λόγους δεοντολογίας

Φωτογραφία από την αυτοσχέδια χωματερή στο Μαρούσι
Τα όσα λέει ο κ. Πατούλης -και καταγράφουμε στο ρεπορτάζ για λόγους τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας- ανταποκρίνονται περισσότερο σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε πιεζόμενος από τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση, όχι όμως στην πραγματικότητα. Αυτή, πέρα από τις εκθέσεις, αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε.
Οσον αφορά την αδειοδότηση του χώρου, ο δήμος ισχυρίζεται ότι «έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες», αλλά «η Περιφέρεια είναι αυτή που δεν μας δίνει την άδεια». Πώς θα μπορούσε, άραγε, να νομιμοποιηθεί μια χωματερή όπου απουσιάζουν τα στοιχειώδη μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου