Πρωταθλητές στην ανακύκλωση στην Περιφέρεια Αττικής αναδεικνύονται οι δήμοι Βριλησσίων – Διονύσου και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.
Τα στοιχεία του ΕΣΔΝΑ, που είναι ο φορέας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής δείχνουν την κατάταξη των Δήμων και το ποσοστό επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, σε σχέση με τα συνολικά αστικά απόβλητα, που διαχειρίστηκε ο κάθε Δήμος το 2018, με Διαλογή στην Πηγή, όσον αφορά χαρτί, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί και οργανικά απόβλητα.
Σύμφωνα με το Ecopress.gr, η λίστα της κατάταξης των Δήμων είναι αποκαλυπτική για τη συνολική πορεία της ανακύκλωσης στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Είναι λίγοι οι Δήμοι, που πετυχαίνουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, ενώ οι περισσότεροι Δήμοι συνωστίζονται στην μέση και την ουρά της κατάταξης, με χαμηλά διψήφια και μικρά μονοψήφια ποσοστά, που σημαίνει ότι πληρώνουν ακριβά για να οδηγούνται τα απορρίμματα σε ταφή. Επίσης υπάρχουν Δήμοι οι οποίοι απουσιάζουν εντελώς από τη λίστα του ΕΣΔΝΑ, καθώς τουλάχιστον μέχρι το 2018 δεν είχαν εφαρμόσει συστήματα ανακύκλωσης.
Εντείνονται οι προσπάθειες
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το τελευταίο διάστημα πολλοί Δήμοι εντείνουν τις προσπάθειες τους, ώστε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στην ανακύκλωση. «Το 2020 θα είναι έτος ανακύκλωσης για την Αττική και υψηλών στόχων προκειμένου να σταματήσουμε να είμαστε στα θέματα της διαχείρισης, ουραγοί στην Ευρώπη» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ.
Η τσέπη των δημοτών
Η κατάταξη του κάθε Δήμου στην λίστα της ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ δεν δείχνει απλώς το περιβαλλοντικό προφιλ και την αποτελεσματικότητα άσκησης πολιτικής του κάθε Δήμου αλλά σχετίζεται ευθέως και με τις τσέπες των δημοτών.
Σημειώνεται ότι με σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που αφορούν το κόστος τιμολόγησης αλλά και το τέλος κυκλικής οικονομίας έχει θεσπιστεί και εφαρμόζεται νομοθεσία από την έναρξη του 2020, σύμφωνα με την οποία οι Δήμοι έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος για να θάβουν τα απορρίμματά τους σε ΧΥΤΑ!
Άρα οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης, ώστε να μην αναγκαστούν να αυξήσουν σημαντικά τα δημοτικά τέλη στους δημότες, πράγμα που θα αποτελέσει αύξηση της έμμεσης φορολογίας.
Η κατάταξη και τα ποσοστά ανακύκλωσης των Δήμων:
ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ 29%
ΔΙΟΝΥΣΟΥ 25%
ΒΑΡΗΣ- ΒΟΥΛΑΣ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 18%
ΦΙΛΟΘΕΗΣ – ΨΥΧΙΚΟΥ 18%
ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ 16,5%
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 16%
ΠΕΝΤΕΛΗΣ 14,5%
ΠΑΠΑΓΟΥ- ΧΟΛΑΡΓΟΥ 14,5%
ΚΡΩΠΙΑΣ 14%
ΓΛΥΦΑΔΑΣ 13,5%
ΠΑΛΛΗΝΗΣ 12,5%
ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 12,5%
ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ – ΠΕΥΚΗΣ 12%
ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 11%
ΚΗΦΙΣΙΑΣ 10%
ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ 10%
ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ 10%
ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ 10%
ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 9,5%
ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ 9,5%
ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ 9%
ΠΑΙΑΝΙΑΣ 9%
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ 8,5%
ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ 8,0%
ΑΛΙΜΟΥ 8%
ΙΛΙΟΥ 8%
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ 8%
Ν.ΙΩΝΙΑΣ 7,5%
ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 7,5%
ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ 7,5%
ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ 7,5%
ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 7,5%
ΑΙΓΑΛΕΩ 7%
ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ 7%
ΠΟΡΟΥ 7%
Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ 7%
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ 6,5%
ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ 6,0%
ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ 6%
ΖΩΓΡΑΦΟΥ 6%
ΦΥΛΗΣ 6%
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ 5,5%
ΑΧΑΡΝΩΝ 5,5%
ΒΥΡΩΝΟΣ 5,5%
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 5,5%
ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 5%
ΩΡΩΠΟΥ 5%
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ 5%
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ 5%
ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ 5%
ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑΣ 5%
ΜΕΓΑΡΕΩΝ 4,5%
Πηγή: Ecopress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου