Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός εκχώρησης σε ιδιώτες, υπηρεσιών του Δημοσίου

 kathariotita
Σύμφωνα με ανάρτηση του Localit.gr επίσημου site της ΚΕΔΕ σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός εκχώρησης σε ιδιώτες, υπηρεσιών του Δημοσίου. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ανησυχία στους κόλπους των εργαζομένων – κυρίως στους δήμους – προκαλούν τα σχέδια του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για εκχώρηση σε ιδιώτες υπηρεσιών που μέχρι σήμερα υλοποιούνταν από το Δημόσιο (outsourcing).
Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης άλλωστε έχει καταστήσει σαφές ότι βρίσκεται ήδη στα σκαριά μελέτη η οποία θα καταγράψει και θα κοστολογήσει τις υπηρεσίες που υλοποιούνται από το δημόσιο και οι οποίες θα μπορούσαν να μεταφερθούν στον ιδιωτικό τομές ή να πραγματοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ. Συγκεκριμένα Πρόκειται για υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως είναι η καθαριότητα ή η φύλαξη, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις και σήμερα έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες, χωρίς όμως να υπάρχει συνολική ρύθμιση με τους υπεύθυνους να λειτουργούν κατά περίπτωση. Στόχος, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το υπουργείο, είναι να επιτευχθεί η υψηλότερη δυνατή αποτελεσματικότητα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών με το χαμηλότερο κόστος. Την ίδια ώρα πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επικρίνουν τις συγκεκριμένες επιλογές επισημαίνοντας ότι αυτές γίνονται, κατά κύριο λόγο, με βάση το οικονομικό στοιχείο και όχι την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και το ό,τι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπου η εμπλοκή ιδιωτών σε δημόσιες υπηρεσίες είναι ευρύτατα διαδεδομένη, τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονος προβληματισμός και συζήτηση για επιστροφή τους στο δημόσιο.
Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός είναι σίγουρο ότι θα γίνει με βάση τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βάζοντας στο “μικροσκόπιο” υπηρεσίες που κατά βάση υλοποιούνται από εργαζόμενους στους ΟΤΑ.
Για παράδειγμα, μία από αυτές, αφορά τον τομέα της καθαριότητας. Στο συγκεκριμένο κλάδο, υπολογίζεται ότι απασχολούνται περί τους 3000 εργαζόμενους στην καθαριότητα κτιρίων και άλλοι 5 χιλιάδες στα σχολεία. Πλήθος εργαζομένων εντοπίζονται και στη φύλαξη κτιρίων και εγκαταστάσεων των δήμων (αθλητικές εγκαταστάσεις, πνευματικά κέντρα κλπ) με τον αριθμό τους να φθάνει επίσης τις 3 χιλιάδες. Στις δε κοινωνικές υπηρεσίες (που αφορούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ), αλλά και προνοιακές δομές το προσωπικό υπολογίζεται σε περίπου 10 χιλιάδες. Σε συνδυασμό μάλιστα με την αξιολόγηση στις δομές των δήμων, στους κόλπους των εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης υπάρχει έκδηλη ανησυχία, καθώς εκτιμούν πως αρκετές από αυτές δεν αποκλείεται να βρεθούν στο στόχαστρο. Επιπλέον ένα μεγάλο κομμάτι των εν λόγω εργαζομένων είναι χαμηλών προσόντων (στην πλειοψηφία τους υποχρεωτικής εκπαίδευσης) γεγονός που αυτομάτως τους φέρνει σε μειονεκτική θέση.
 πηγή http://www.myota.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου