Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Ανανέωση ελληνογερμανικής συνεργασίας στους δήμους


..."Πάντως συμμετέχοντες στις συναντήσεις του κ. Φούχτελ στην Αθήνα σημειώνουν μια αισθητή αλλαγή στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διάθεση συνεργασίας με τη Γερμανία. Ενώ τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επικρατούσε, κατά κάποιο τρόπο, ένα άτυπο εμπάργκο από ελληνικής πλευράς, τώρα η Αθήνα δείχνει προθυμία για μια πολύπλευρη συνεργασία."...
Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με τον υφυπουργός για θέματα Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ
Στήριξη της τοπικής οικονομίας, διαχείριση των αστικών αποβλήτων και μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα ήταν τα θέματα των συνομιλιών του Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ στην Αθήνα με υπουργούς και τοπικούς παράγοντες.
Είναι η 22η φορά που ο εντεταλμένος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για θέματα που αφορούν την ελληνογερμανική συνεργασία δήμων και περιφερειών, Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, επισκέπτεται αυτές τις ημέρες την Ελλάδα. Πριν από την επίσκεψη του στη Βόρεια Ελλάδα ο γερμανός υφυπουργός για θέματα Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης συναντήθηκε στην Αθήνα μεταξύ άλλων με τέσσερις υπουργούς. “Διαπιστώσαμε”, είπε μετά την ολοκλήρωση αυτών των επαφών στην Deutsche Welle ο κ. Φούχτελ, “ότι πολλά προγράμματα που έχουμε ξεκινήσει από καιρό βρίσκουν το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης και συνιστούν μια βάση για περαιτέρω συνεργασία. Με τους υπουργούς συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία σε επίπεδο ειδικών.”

Την πρόθεση αυτή επιβεβαιώνει στην Deutsche Welle και ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο ένας εκ των συνομιλητών του κ. Φούχτελ: “Είδαμε αρκετά πεδία συνεργασίας και ήδη γίνονται κάποια πράγματα. Το θέμα είναι τώρα να τα βάλουμε σε μια συστηματικότητα και να παρακολουθήσουμε πρακτικά βήματα. Μετά το τέλος των συναντήσεων με τους άλλους υπουργούς θα εντοπιστούν συγκεκριμένοι τομείς συνεργασίας.”

Στήριξη της τοπικής οικονομίας

Το ίσως σημαντικότερο θέμα της συνομιλίας με τον κ. Δραγασάκη ήταν η χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων όπως και έργων της αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με γερμανικές εκτιμήσεις, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν τους πόρους, δεν δίνουν δάνεια αποφεύγοντας κατά αυτόν τον τρόπο κάθε ρίσκο. Μεταξύ των πιθανών λύσεων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της δανειοδότησης είναι η δημιουργία μιας κρατικής επενδυτικής τράπεζας κατά το πρότυπο της γερμανικής KfW. Διευθυντικό στέλεχός της που συμμετείχε στις επαφές του κ. Φούχτελ στην Αθήνα εξέφρασε πάντως την πρόθεση της KfW να συμβάλει στην ελληνική προσπάθεια με την τεχνογνωσία της.

Σε θέματα που αφορούν στον τουρισμό, την επιμόρφωση και την επαγγελματική κατάρτιση όπως και τον τραπεζικό τομέα, επικεντρώθηκε η συζήτηση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Ειδική αναφορά έγινε στο ρόλο των τοπικών επιμελητηρίων. Στόχος του υπουργού είναι η αναβάθμιση αυτού του θεσμού μέσω της διαχείρισης του μητρώου επιχειρήσεων, την ίδρυση «one stop shops» για όλες τις συναλλαγές τους με το δημόσιο αλλά και των υπηρεσιών υποστήριξης των επιχειρήσεων. Σε αυτή την προσπάθεια για μετατροπή των επιμελητηρίων σε πάροχο υπηρεσιών προς τα μέλη τους, ο κ. Σταθάκης ζήτησε τη συνεργασία με τους ανάλογους γερμανικούς θεσμούς, οι οποίοι όπως επισήμανε “έχουν ισχυρή παρουσία και παράδοση.”

Συνεργασία για τα απόβλητα και στα αγροτικά

Ως “πάρα πολύ καλό” περιέγραψε το κλίμα της συνάντησης του με τον κ. Φούχτελ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου με την αντιπροσωπεία

Στην ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το συνεταιριστικό. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στη Γερμανία οι συνεταιρισμοί δεν είναι απλώς οργανώσεις παραγωγών. Μέρος των δραστηριοτήτων τους είναι και η εμπορευματοποίηση των προϊόντων. “Κάναμε προς αυτή την κατεύθυνση ένα πρώτο βήμα αλλάζοντας το νομικό πλαίσιο” δήλωσε στην Deutsche Welle ο κ. Αποστόλου. “Έχουμε δώσει βαρύτητα στις ομάδες παραγωγών στις οργανώσεις, δηλαδή σε αυτό που λέμε επιχειρηματικού χαρακτήρα οργάνωση των αγροτών. Βεβαίως με την εμπειρία που έχουν στη Γερμανία και με τον τρόπο που λειτουργούν θα είναι πολύ σημαντική η βοήθεια τους πάνω σε ένα ζήτημα που τώρα το ξεκινάμε εμείς.”Σκοπός πάλι της συνάντησης με τον αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, ήταν η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ εθνικών και τοπικών αρχών και φορέων, στον τομέα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. “Θεωρούμε”, είπε ο κ. Τσιρώνης στην Deutsche Welle, ότι οι τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί για την ανακύκλωση αλλά, κυρίως για την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων, τα οποία δεν είναι δυνατόν να ανακυκλωθούν, είναι μια πολύτιμη συνεισφορά της γνώσης της Γερμανίας που σε αυτά τα θέματα έχει μια πράγματι εξαίρετη εμπειρία. Το ζητούμενο είναι μέσα από αυτή τη συνεργασία να αναπτυχθεί μια δραστηριότητα που θα ενδιαφέρει και τον ιδιωτικό τομέα.” Αφορμή για μια πρώτη συνεργασία στον τομέα των απορριμμάτων είναι οι ροές των προσφυγών που έχουν δημιουργήσει σε ορισμένες περιοχές μια έκτακτη κατάσταση - προπαντός στα νησιά. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν για ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο Ανατολικό Αιγαίο αξιοποιώντας τη γερμανική τεχνογνωσία φορητών μονάδων.

Αλλαγή πλεύσης
O Γερμανός Πρέσβης στην Αθήνα Πέτερ Σόοφ με την αντιπροσωπεία
Πάντως συμμετέχοντες στις συναντήσεις του κ. Φούχτελ στην Αθήνα σημειώνουν μια αισθητή αλλαγή στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διάθεση συνεργασίας με τη Γερμανία. Ενώ τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επικρατούσε, κατά κάποιο τρόπο, ένα άτυπο εμπάργκο από ελληνικής πλευράς, τώρα η Αθήνα δείχνει προθυμία για μια πολύπλευρη συνεργασία. Ενδεικτική για αυτή την αλλαγή είναι η δήλωση του Γιώργου Σταθάκη προς την Deutsche Welle για δίκτυο συνεργασίας των Δήμων και Περιφερειών των δύο χωρών: “Η Ελληνογερμανική Συνέλευση παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο γιατί αποτελεί έναν πολύ σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα σε γερμανικούς και ελληνικούς θεσμούς. Είναι εξαιρετικά χρήσιμη και οι ιδέες, εκθέσεις και προεκτάσεις της παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στο να υπάρχει μια ισχυρή γέφυρα ανάμεσα σε ελληνικές επιχειρήσεις, σε ελληνικούς δήμους και σε ελληνικές περιφέρειες με αντίστοιχες γερμανικές.”
Παναγιώτης Κουπαράνης, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου