Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τις συμβάσεις μίσθωσης έργου

 Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τις συμβάσεις μίσθωσης έργου


Ακούμε πολύ συχνά την έννοια ανάδοχος, σύμβαση έργου, μίσθωση έργου, οπότε κρίνεται σκόπιμο να επισημαίνουμε μερικά πράγματα για το γενικό νομικό πλαίσιο που ισχύει για αυτές τις συμβάσεις. 
Γενικά, για τις συμβάσεις μίσθωσης έργου σχετικές είναι οι ρυθμίσεις του άρθρου 6 του Ν. 2527/1997, όπως αυτός ισχύει. 
Συγκεκριμένα: 
1. Για τη σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου από υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα με φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 681 κ.ε. του Αστικού Κώδικα ή με άλλες ειδικές διατάξεις,απαιτείται η προηγούμενη έκδοση κοινής απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, με την οποία καθορίζεται ο αριθμός των προσώπων που θα απασχοληθούν, το συγκεκριμένο έργο που θα εκτελέσουν, το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολική ή τμηματική παράδοση του έργου,το συνολικό ποσό της αμοιβής του αναδόχου, ο τόπος εκτέλεσης του έργου,καθώς και ότι το έργο δεν ανάγεται στον κύκλο των συνήθων καθηκόντων των υπαλλήλων του οικείου φορέα και αιτιολογία για τους λόγους που δεν μπορεί να εκτελεστεί από υπαλλήλους του. 

Ποια είναι η ουσιαστική έννοια της σύμβασης μίσθωσης έργου; 

  • Με τη σύμβαση μίσθωσης έργου καθορίζονται οι τυχόν αναγκαίοι όροι και κάθε λεπτομέρεια, σχετικώς με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του αναδόχου. 

  • Ανάδοχος είναι αυτός που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας το έργο. Πρέπει δηλαδή να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο και οριοθετημένο έργο και όχι να εκπληρώνει διαρκείς ανάγκες διότι τότε δεν θα λέγεται ανάδοχος και δεν θα έχουμε Σύμβαση μίσθωσης έργου. Τότε θα έχουμε μία διαρκή υπαλληλική σχέση.

  • Η μίσθωση έργου όμως δεν συνεπάγεται υπαλληλική σχέση και δεν έχει αόριστη διάρκεια.

 

  • Έτσι, αν η σύμβαση μίσθωσης έργου καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες είναι αυτομάτως και στο σύνολό της άκυρη.


Σύμφωνα λοιπόν με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 2527/1997 επιτρέπεται στους Ο.Τ.Α. η σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου διάρκειας μέχρι ένα έτος, με φυσικά πρόσωπα για την παροχή υπηρεσιών ή τη διενέργεια εργασιών. Προκειμένου να είναι νόμιμη η σύναψη των συμβάσεων μίσθωσης έργου των ΟΤΑ με φυσικά πρόσωπα θα πρέπει αυτές οι συμβάσεις να μη υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία, δηλαδή να πρόκειται για γνήσιες συμβάσεις έργου, οι οποίες συνάπτονται μετά από απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας. 
Γενικότερα υπάρχει μία τάση ν’αμφισβητούνται γενικά αυτές οι συμβάσεις και για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο να δούμε και άλλες σχετικές διατάξεις. Έτσι, σύμφωνα με το άρθρο 681 του Αστικού Κώδικα, μίσθωση έργου είναι η σύμβαση που έχει ως περιεχόμενο την εκτέλεση έργου από τον ένα συμβαλλόμενο (εργολάβος) χάριν του άλλου (εργοδότης) έναντι αμοιβής. Ως έργο νοείται η επίτευξη οποιουδήποτε αποτελέσματος (π.χ. κατασκευή, επισκευή,παροχή υπηρεσίας, εκπόνηση μελέτης, κ.λ.π.). 
Επίσης κατά τις διατάξεις του άρθρου 648 του Αστικού Κώδικα, μίσθωση εργασίας είναι η σύμβαση που έχει ως αντικείμενο την παροχή εργασίας από τον ένα συμβαλλόμενο στον άλλο έναντι μισθού. 
Η μίσθωση έργου διαφέρει από τη μίσθωση εργασίας, διότι στη μίσθωση έργου οι συμβαλλόμενοι δεν αποβλέπουν στην κατεξοχήν παροχή εργασίας, αλλά στην εκτέλεση του έργου, δηλαδή στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. 

Χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε ότι για τη νόμιμη σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου πρέπει να γίνουν οι εξής ενέργειες:

Α) Να ληφθεί απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου ή του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου, στην οποία θα αναφέρονται: 

1) Ο αριθμός των ατόμων που θα απασχοληθούν και η ειδικότητα του καθενός. 
2) Αναλυτικά το συγκεκριμένο έργο που αναλαμβάνει να εκτελέσει ο κάθε ανάδοχος. 
3) Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για την παράδοση του παραπάνω έργου (μέχρι ένα έτος). 
4) Ότι το έργο δεν ανάγεται στα συνήθη καθήκοντα των υπαλλήλων της υπηρεσίας, δηλαδή πρόκειται για παροδική και εξειδικευμένη εργασία.
5) Ότι ο ανάδοχος θα εισπράττει την αμοιβή του με δελτίο παροχής υπηρεσιών, θεωρημένο από την οικονομική εφορία.
6) Ότι δεν θα καταβάλλονται σ΄ αυτόν δώρα και επιδόματα εορτών και αδείας.
7) Ότι δεν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης του αναδόχου σε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης.
8) Ότι η εκτέλεση του έργου δεν συνδέεται με το ωράριο εργασίας της υπηρεσίας.

Β) Να εκδοθεί βεβαίωση της Νομικής Υπηρεσίας ή του Νομικού Συμβούλου του Ο.Τ.Α. ή πληρεξούσιου δικηγόρου, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι πρόκειται για γνήσια σύμβαση έργου και σε καμία περίπτωση δεν υποκρύπτεται εξαρτημένη εργασία.
Γ) Στον προϋπολογισμό εξόδων του Ο.Τ.Α. πρέπει να έχει προβλεφθεί η συγκεκριμένη δαπάνη.

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, αφού ελέγξει όλα τα δικαιολογητικά θα συντάξει εισηγητική έκθεση, την οποία υποβάλλει στο ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α (Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας; Διοίκησης και Αποκέντρωσης). Μετά την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής μπορεί να συναφθεί η σύμβαση μίσθωσης έργου με οποιοδήποτε πρόσωπο πληροί τις προϋποθέσεις που καθορίσθηκαν με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου.
Με τη σύμβαση έργου ο εργολάβος έχει υποχρέωση να εκτελέσει το έργο και ο εργοδότης να καταβάλει τη συμφωνημένη αμοιβή.
πηγή http://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου