Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ο οδοκαθαρισμός και η φύλαξη κτιρίων του Δήμου Αμαρουσίου σε ιδιώτες

 
 Αντιπολίτευση τη Διοίκηση του Δήμου
Δυναμικό παρών εργαζομένων του Δήμου στο Δημοτικό Συμβούλιο που δηλώνουν σθεναρά αντίδραση στις αποφάσεις της Διοίκησης
Βαριές καταγγελίες από τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων κ. Ν. Καλλιμάνη
Τα 4 θέματα που αφορούσαν τον καθαρισμό οδών του κέντρου και αστικού εξοπλισμού αλλά και τη φύλαξη των εγκαταστάσεων του Δήμου από τρίτους, εισηγήθηκε η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Τα παραπάνω θέματα συζητήθηκαν ομού σε εκρηκτική ατμόσφαιρα με εκατέρωθεν αντιπαραθέσεις μεταξύ Διοίκησης και Αντιπολίτευσης, παρουσία πλήθους εργαζομένων που με πανό και συνθήματα δήλωσαν την αντίθεσή τους στα «Προγραμματισμένα σχέδια της Διοίκησης Πατούλη» που είναι προσαρμοσμένα όπως δήλωσαν και οι εκπρόσωποι των Παρατάξεων μειοψηφίας, στις επιταγές της μνημονιακής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής.
Ειδικά ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας κ. Ελευθέριος Μαγιάκης επέστησε την προσοχή σε ό,τι αφορά πλέον τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μιας και σημερινός Πρόεδρος της ΚΕΔΕ είναι ο Δήμαρχος Αμαρουσίου.
Ο κ. Μαγιάκης τόνισε ότι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου έχουν γενικότερο χαρακτήρα και απήχηση στους Δήμους της χώρας.
Αρχικά η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε ονομαστική ψηφοφορία για τα παραπάνω θέματα με την πρόταση «να πάνε συνολικά στον κάλαθο των αχρήστων». Η πρότασή της δεν εισακούσθηκε. 

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Επαμεινώνδας Γαρδέλης απένειμε τιμητική πλακέτα εκ μέρους του Σώματος στον κ. Γ. Πατούλη για τη νίκη του στις εκλογές της ΚΕΔΕ.
Όμως, η συνέχεια υπήρξε οδυνηρή και εξέθεσε αρκετούς ομιλητές που επιχειρηματολογώντας εκτράπηκαν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις με ηχηρές καταγγελίες και υπαινιγμούς.
Ο Δήμαρχος κ. Γ. Πατούλης τοποθετήθηκε λέγοντας ότι η Διοίκηση αγαπά όλους τους κατοίκους αλλά και τους εργαζόμενους. Υπενθύμισε, αρκετά φορτισμένος, ότι η Διοίκησή του έκανε αορίστου χρόνου εκατοντάδες εργαζόμενους μεταξύ των οποίων και αυτούς «που κρατάνε την ντουντούκα». Σημείωσε δε ότι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τους ανωτέρω εργαζόμενους επιβλήθηκαν από άλλα επίπεδα εξουσίας.
Ο ίδιος δήλωσε μεταξύ άλλων οπαδός του «επιχειρείν» και παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πρόσφατη ετυμηγορία του Μαρουσιώτικου Λαού και δήλωσε ότι θα κάνει το Μαρούσι πρότυπη πόλη σε όλη την Ελλάδα. Προφανώς προσανατολισμένος στο πνεύμα αυτό ζήτησε αποδοχή και ψήφιση των παραπάνω θεμάτων, σημειώνοντας: «Δεν θα αφήσουμε να βουλιάξει το Μαρούσι».
Επανερχόμενος απευθύνθηκε στοχεύοντας τον εκπρόσωπο των εργαζομένων λέγοντας: «Δεν μπορεί να λαϊκίζει ο αορίστου χρόνου… Δεν θα μας απαγορεύσει να έχουμε τη δυνατότητα εκμετάλλευσης δεδομένων σήμερα, ώστε να είναι καθαρή η πόλη».
Ιδιαίτερα σκληρός και απόλυτος με σοβαρές καταγγελίες υπήρξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου κ. Νίκος Καλλιμάνης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν ανήκουμε σε κανένα Συνδικάτο… Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για το 159 παγιώθηκε από εμάς… Θέλετε καθαρό το Μαρούσι και το κατάστημα (στο κέντρο) να μην κλείσει, αλλά δίνεται φορτωτή και φορτηγό στον Ψηνάκη. Ο Ψηνάκης (καθαρίζει) με οχήματα του Δήμου Αμαρουσίου και το Μαρούσι (δίδεται) στους ιδιώτες».
Υπεραμυνόμενος των δικαιωμάτων των εργαζομένων υπενθύμισε την περίφημη εταιρεία αξιολόγησης που έβγαλε το 94% «νοητικά ηλίθιους».
Απευθυνόμενος στον Δήμαρχο δήλωσε: «Το προφίλ σας αντιπροσωπεύει η ΚΕΔΕ… Διώξατε εργάτες καθαριότητας και σήμερα χύνετε κροκοδείλια δάκρυα ότι δεν έχετε προσωπικό… Ξεχνάτε τον αφιλοκερδώς εργολάβο; Τις ΜΚΟ; Τρεις μήνες είναι απλήρωτοι οι εργάτες ενώ χρωστάτε 143.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Ανασφάλιστοι…»
Ο κ. Καλλιμάνης αναφέρθηκε στο ενάμισι εκατομμύριο ευρώ που δόθηκε σε ιδιωτική εταιρεία για λίγους μήνες για συντήρηση του πρασίνου της πόλης με το αιτιολογικό ότι… «Πάγωσαν οι χυμοί» και υπενθύμισε: «Οι ίδιοι δημοσίως παραδεχθήκατε ότι ήταν λάθος».
Συνεχίζοντας κατήγγειλε: «Πληρώνετε ασφάλιστρα για παροπλισμένα οχήματα και δεν δίνεται γάντια στους εργάτες που μαζεύουν σύριγγες… και είστε και γιατρός».
Ο κ. Γ. Πατούλης πήρε το λόγο υπό πλήρη ένταση και ενώ οι εργαζόμενοι που έχουν γεμίσει το χώρο εντός και εκτός της αιθούσης σηκώνουν πανό και ακούγεται το σύνθημα: «Οι Δήμοι ανήκουν στους δημότες, όχι σε εργολάβους και ιδιώτες», δηλώνει: «Υπάρχει ολόκληρος Οργανισμός… Φταίει ο Δήμαρχος;»
Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι θα δοθούν σκληρές απαντήσεις στον Πρόεδρο και τόνισε υπαινικτικά ότι η αξιολόγηση είναι σκληρό πράγμα… Σχετικά με τις καταγγελίες απάντησε: «Ό,τι έχετε πείτε το στις αρμόδιες Αρχές». Για το θέμα Ψηνάκη αναφέρθηκε σε προσφορά που έγινε αντικείμενο λαϊκισμού. Και άλλοι Δήμοι, τόνισε, πρόσφεραν για μια δυο μέρες, για λόγους αλληλεγγύης.
Ο Αρχηγός της Μείζονος Μειοψηφίας κ. Λ. Μαγιάκης (εκλέχθηκε μέλος του Πενταμελούς Εποπτικού Συμβουλίου της ΠΕΔΑ) επιχειρηματολογώντας ανέφερε: «Πολλοί συνεργάτες σας σήμερα της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ προχώρησαν σε τέτοιες διαδικασίες που δεν τελεσφόρησαν… λόγω της αντίστασης των εργαζομένων.
Τόνισε ότι ο κ. Πατούλης επιστρατεύει επιχειρήματα για να αιτιολογήσει την απόφαση για ιδιωτικοποιήσεις.
Κανείς, είπε, δεν θα διαφωνούσε για πόλη πρότυπο. Όταν όμως ο Δήμος Βιέννης προχώρησε σε δημοψήφισμα για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, πάνω από το 87% ήταν κατά…
Η εκχώρηση υπηρεσιών καθαριότητας, είπε, θα επιφέρει χιλιάδες απολύσεις και τη θέση τους θα καταλάβουν μετανάστες. Επιπλέον σημείωσε ότι μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των Δήμων με τη μέθοδο του σαλαμιού.
Ο κ. Μαγιάκης ζήτησε μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας. «Θα αγωνιστούμε με τους εργαζόμενους για να μην περάσουν τα νέα μέτρα», συμπλήρωσε.
Τέλος, άφησε αιχμές για ανταποδοτικά τέλη που καλύπτουν «αλλότριες δαπάνες».
Ο κ. Κωνσταντίνος Βλάχος συμφώνησε με τους προλαλήσαντες και απευθυνόμενος στον κ. Πατούλη είπε ότι σε άλλες εποχές θα ήταν μαζί του, όμως τώρα που η κρίση εξαθλιώνει τους Έλληνες και πλήττει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν συμφωνεί σε έργα σκοπιμότητας.
Ο κ. Βλάχος τόνισε ότι η ιστορία αυτή ξεκινά από το 2007 με μια σειρά από μεθόδους και κινήσεις και έφθασε σήμερα να λέει ο κ. Πατούλης ότι είναι μονόδρομος η ιδιωτικοποίηση. Υπενθύμισε την αξιολόγηση επί Δημαρχίας Πατούλη που έβγαλε κρετίνους τους εργαζόμενους και έχασαν τη δουλειά τους ως πλεονάζον προσωπικό, παρότι υπήρχαν ανάγκες σε προσωπικό για την λειτουργία του Δήμου.
«Έχετε γνώση πόσες δουλίτσες έχουν βγει από την προβληματική ανάπλαση στο κέντρο; 400.000 ευρώ μέχρι σήμερα», τόνισε απευθυνόμενος στον Δήμαρχο και απέκρουσε με ευκολία τις δηλώσεις Πατούλη, για συνομιλίες του με τον πρώην Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Τζανίκο.
Υπενθύμισε ότι παρέλαβε η Διοίκηση ένα τεράστιο εξοπλισμό από σκουπάκια, απορριμματοφόρα, φορτηγά (αγορά το 2004), ενώ σήμερα είναι παλιοσίδερα. Σημείωσε με έμφαση ότι το Μαρούσι τότε έλαμπε, ενώ σήμερα ο Δήμος αδυνατεί να υποστηρίξει το κομμάτι της καθαριότητας. Τα σκουπάκια που απαξίωσε ο κ. Πατούλης είναι τα πλέον κατάλληλα για τους πεζόδρομους του κέντρου. Όμως, κατήγγειλε, ότι δεν παροπλίστηκαν από αμέλεια, αλλά σκοπίμως. Όπως σκοπίμως έγιναν κάποια έργα στο Μαρούσι. Σήμερα, συνέχισε ο κ. Βλάχος, ξεδιπλώνεται η πραγματικότητα όταν μιλούσαμε προεκλογικά για πλυντήρια. Αυτά εννοούσαμε.
Κάλεσε τον κ. Πατούλη με τη διπλή του ιδιότητα να βάλει πλάτη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως προεκλογικά (εκλογές ΚΕΔΕ) διαμήνυε. Δεν βλέπω να χτυπάτε το χέρι στο γραφείο και να πατήσετε πόδι, υποκύπτετε, εκτός αν έχετε αποφασίσει με την έναρξη της δικής σας αρμοδιότητας στην ΚΕΔΕ, να δώσετε το έναυσμα ώστε όλες πανελλαδικά οι υπηρεσίες των Δήμων να αρχίσουν να ιδιωτικοποιούνται και συγκεκριμένα της καθαριότητας.
Ίσως είστε ένας καλός μαθητής και τηρείτε ευλαβικά τις κατευθύνσεις του κυρίου Φούχτελ, του συνομιλητή σας, συμπλήρωσε ο κ. Κ. Βλάχος.
Ο κ. Βλάχος συντάχθηκε με το σύνολο της Αντιπολίτευσης για μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους στο Δήμο.
Ο κ. Φωτόπουλος τάχθηκε ομοίως υπέρ της μόνιμης και σταθερής δουλειάς στο Δήμο υπενθυμίζοντας τις θέσεις του κ. Πατούλη για ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ κλπ.
«Τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού θα κληθεί να υπηρετήσει και ο κ. Πατούλης και η κα Δούρου», δήλωσε ο κ. Φωτόπουλος. Ο ίδιος κατηγόρησε τον κ. Πατούλη ότι παίρνει εντολές από τη Συγγρού.
Όχι άλλοι σωτήρες και ας πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, ήταν το σύνθημά του για τη νέα εποχή στο Δήμο Αμαρουσίου.
Ο κ. Δορύλαος Κλαπάκης υπήρξε κριτικός απέναντι στη Διοίκηση και στους εργαζόμενους. Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους είπε: «Εργαζόμενοι, ο στόχος της ιδιωτικοποίησης είναι να δουλεύετε με 400 ευρώ. Αύριο οι συντάξεις σας θα είναι εξαφανισμένες».
«Ο Πρωθυπουργός στη Γαλλία κάθισε στο σκαμνί για ένα ρουσφέτι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για 4 ρουσφέτια. Τα άλλα κόμματα δίνουν την ευκαιρία στον Πατούλη να βγει από πάνω».
Ο κ. Κλαπάκης αναφέρθηκε και στο Μώλ σημειώνοντας ότι «200.000 κόσμος έχασε τη δουλειά του… Χρεοκόπησε ο Δήμος για να κερδίσει ο ιδιώτης 300.000 σε νοίκια.
Στοχεύοντας και πάλι το Δήμαρχο, δήλωσε ότι ο κ. Πατούλης στηρίζει τις μεγαλοκατασκευές και εκφράζοντας την αντίθεσή του στο έργο της ανάπλασης τόνισε: «Του δώσανε τα πλακάκια, αντί να δώσουν τα χρήματα για αντιπλημμυρικά έργα».
«Ο Δήμαρχος πήρε προσωπικό για να τον ψηφίσει. Το ξέρανε (οι εργαζόμενοι), την επομένη που πήρε τις εκλογές, τους έδιωξε». Ο ίδιος άφησε αιχμές για παράνομα πιστοποιητικά εργαζομένων. Άφησε και πάλι αιχμές για το πόσο νόμιμες είναι οι προσλήψεις συγγενών Δημοτικών Συμβούλων.
Ο κ. Κλαπάκης μίλησε για παράνομο πλουτισμό σε βάρος της πόλης. Ανέφερε ότι το Μαρούσι είναι η πιο μολυσμένη πόλη.
Κατέληξε με την πάγια θέση του για μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ.
Ο κ. Δ. Πολυχρονιάδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν μας πείσατε κύριε Δήμαρχε. Εφαρμόζετε μνημονιακούς νόμους και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που επιβλήθηκε παρανόμως. Ιδιωτικοποιείτε τις δομές των Δήμων της χώρας και το μάρμαρο το πληρώνει ο Λαός».
Κατήγγειλε το Δήμαρχο ότι είναι δήθεν αντιμνημονιακός και εξέφρασε την απορία του για το πώς εξαιρέθηκε ο Δήμος από την αξιολόγηση με τα πλαστά πιστοποιητικά (;)
Πώς, είπε, φαντάζετε η Διοίκηση το κέντρο, όπως το Μώλ με ιδιωτικούς σεκιούριτυ;
Ο κ. Πολυχρονιάδης, κατέληξε, λέγοντας ότι με χαρτιά και ευχολόγια δεν καταπολεμούνται αυτές οι πολιτικές αλλά με απεργίες στο δρόμο και με συγκρούσεις.
Η κα Αικατερίνη Ψάλτη, τόνισε: «Η καθαριότητα αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία». Σημείωσε ότι έπρεπε να είχε εγκριθεί –για τα εισηγούμενα θέματα- οικονομική μελέτη. Μίλησε μεταξύ άλλων για 170 εργαζόμενους που χτυπάνε κάρτα, ενώ κάποιοι γυρνοβολάνε…» Όταν δούμε αυτά, είπε η ίδια, ας οργανώσουμε τις επιχειρήσεις μας. Τόνισε επίσης ότι όταν καταργείται ένας τομέας, αυτός απαξιώνεται. Και κατέληξε ότι «θα οδηγηθούμε σε απολύσεις, σε αδρανοποίηση των μηχανημάτων και θα έχουμε ιδιώτη που θα ζητάει το οτιδήποτε, συμπληρώνοντας ότι στην ιδιωτική πρωτοβουλία δεν έχουμε δικαίωμα να βάζουμε όρους.
* Ολόκληρη η τοποθέτηση της κας Αικ. Ψάλτη στο βίντεο της ιστοσελίδας μας.
Ο κ. Γιαννακάκος σημείωσε ότι : «Δεν υπάρχει καμία οικονομοτεχνική μελέτη για το πόσους και ποιους εργαζόμενους απασχολούμε».
Ο κ. Π. Κούκουζας δήλωσε ότι: «Αυτές οι πολιτικές δεν είναι μνημονιακές, είναι νεοφιλελεύθερες και με συγκεκριμένους τρόπους η επιχειρησιακή ετοιμότητα πηγαίνει στους ιδιώτες… Οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν αυτές τις υπηρεσίες.
Το λόγο πήρε και ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Επ. Γαρδέλης ο οποίος απευθυνόμενος στην Αντιπολίτευση ρώτησε: «Αν ο ιδιώτης διαγωνιστεί και πάρει την καθαριότητα θα πούμε όχι; Και αν άνεργος που δεν υπάρχει ούτε στον ΟΑΕΔ ζητήσει απασχόληση στο Δήμο θα πούμε όχι; Θα πούμε περίμενε έως ότου μπορούμε να σου παρέχουμε μόνιμη και σταθερή εργασία; Τί θα πείτε σε αυτούς τους ανέργους όσοι ψηφίσετε όχι;
Ο Δήμαρχος κ. Γ. Πατούλης απαντώντας σε επικρίσεις της Αντιπολίτευσης τόνισε ότι: «Άλλος είναι ο κωδικός της Περιφέρειας για τα όμβρια και άλλος για την ανάπλαση».
«Στην Ευρώπη -δήλωσε Ευρωπαίος- εφαρμόζονται κανόνες. Εδώ ο καθένας, όπως νομίζει… Θα κρύβονται κάποιοι όταν θα κάνουμε πρότυπη πόλη και θα γελούν οι πολίτες όταν θα αποκαλυφθούν κάποιοι».
Εγώ, είπε, δεν έχω εγκλωβισμούς πολιτικούς, όπως άλλοι.
Τα θέματα πέρασαν με πλειοψηφία.
Σύσσωμη η Αντιπολίτευση ψήφισε όχι.
Σε εκτός Η/Δ για τα θέματα, ο γ.γ του Δήμου κ. Χρηστάκης έφερε το θέμα της 8μηνης απασχόλησης στο Δήμο που ενέκρινε το ΥΠΕΣ ύστερα από πιέσεις που δέχθηκε από το Δήμο Αμαρουσίου.
Το θέμα πέρασε με πλειοψηφία. Αρνήθηκε ψήφο μόνο ο κ. Κλαπάκης που ζήτησε μόνιμη και σταθερή εργασία με διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
Παρέμβαση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έκανε ο Πρόεδρος του ΕΣΑΠ κ. Γ. Νικολαράκος που ζήτησε από το Δ.Σ να δώσει όποια λύση, γιατί το κέντρο είναι βρώμικο και η ανάπλαση τείνει να καταστραφεί.
Επίσης ο κ. Ν. Τράγκας, εκπρόσωπος της ΠΟΕ ΟΤΑ που ζήτησε να επιστρέψουν οι αποσπασμένοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του Δήμου. Μίλησε επίσης για Φουχτελικές μεθόδους που οδηγούν στη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων και τόνισε: Θα αντισταθούμε και ξέρουμε να αντισταθούμε.
Ο κ. Γ. Δασκαλάκης από το Συνδικάτο Βορείου Τομέα κατήγγειλε τη Δημοτική Αρχή για ξεπούλημα υπηρεσιών του Δήμου. Τόνισε ότι ο κ. Πατούλης δίνει διαπιστευτήρια στην Κυβέρνηση και οδηγεί ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σε αυτά τα μονοπάτια και τους λοιπούς Δήμους. Ζήτησε την απόσυρση των θεμάτων και την προσήλωση του συνδικάτου για μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Γιάννης Μπολέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου