Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Τι πρέπει να περιμένει η Αυτοδιοίκηση από τις εκλογές;

 
Η οικονομική πορεία των Δήμων και των Περιφερειών αλλά και η οργανωτική τους δομή φαίνεται ότι εξαρτώνται πλήρως από την έκβαση των αυριανών εκλογών.
Τέσσερα είναι τα βασικά ζητήματα που καθορίζουν και τον χάρτη των ιδεολογικών διαχωρισμών μεταξύ των κομμάτων και τα οποία πραγματικά θα διαμορφωθούν ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα. Ποτέ στο παρελθόν οι βουλευτικές εκλογές δεν ήταν τόσο καθοριστικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το πρώτο ζήτημα είναι η Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Από την μία έχουμε όλα τα κόμματα Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΑΝ ΕΛ, ΚΙΔΗΣΟ και ΔΗΜΑΡ που υποστηρίζουν και την φορολογική αποκέντρωση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ΟΤΑ (Συμπράξεις, ΣΔΙΤ κλπ) και από την άλλη το ΣΥΡΙΖΑ που δίνει έμφαση στην κρατική επιχορήγηση και στήριξη του κράτους, νομοθετικών ρυθμίσεων οφειλών κλπ, με τοπική ανεξαρτησία όμως στις αποφάσεις και το ΚΚΕ που υποστηρίζει την ανάληψη δεκάδων αρμοδιοτήτων, υγείας, παιδείας, πρόνοιας ακόμη και περιβάλλοντος από το κράτος και τους κεντρικούς σχεδιασμούς.
Από εκεί και πέρα όλοι πλην ΚΚΕ συμφωνούν στην διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης με την συνοδεία πόρων, και στην ενίσχυση των δήμων έτσι ώστε αυτοί να αποκτήσουν διαχειριστική επάρκεια αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Το δεύτερο ζήτημα που παίζεται σ΄αυτές τις εκλογές και είναι σίγουρο ότι θα καθοριστεί από αυτές είναι, το σύστημα διοίκησης. ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ είναι υπέρ της απλής αναλογικής και υπέρ της διεύρυνσης του κοινωνικού ελέγχου και της συμμετοχής στην λήψη των αποφάσεων.
Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ υποστηρίζουν τους θεσμούς δημοκρατίας που προσπάθησε να αναπτύξει ο Καλλικράτης ενώ Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΑΝΕΛ υποστηρίζουν την μείωση αυτών, ως ατελέσφορων και αναποτελεσματικών.
Για την χωροταξική αναδιάρθρωση του Καλλικράτη συμφωνούν όλοι, σε πολύ μικρότερο επίπεδο όμως ( μόνο νησιωτικοί και ορεινοί δήμοι) Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ.
Τρίτο και φλέγον ζήτημα είναι το εργασιακό. ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στις χαλαρές και πρόσκαιρες εργασιακές σχέσεις. Υποστηρίζουν διαχρονικά την κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Η ΔΗΜΑΡ όμως υποστηρίζει και την Κοινωνική Οικονομία και τις συμπράξεις με ΜΚΟ. Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΑΝ ΕΛ και ΚΙΔΗΣΟ υποστηρίζουν πρακτικά τις ευέλικτες εποχιακές εργασιακές σχέσεις που έχουν λιγότερο κόστος για τους δήμους, ενώ διευκολύνουν και στην αποφυγή της μονιμότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης δεν έχει και μεγάλη διάθεση να συνεχίσει την αξιολόγηση, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα πλην ΚΚΕ είναι ένθερμοι υποστηρικτές της.
Και τέταρτο σημείο διαχωρισμού των κομμάτων είναι ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει την κατάργηση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου. Η ΔΗΜΑΡ ζητάει επανεξέταση όλων των θεσμών ελέγχου. Το ΚΚΕ μιλάει έτσι κι αλλιώς για κεντρικό έλεγχο οπότε δεν μπαίνει ζήτημα ελεγκτικών μηχανισμών.
πηγή http://www.myota.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου