Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Νίκη των εργαζομένων της «Γενική Ανακυκλώσεως»

 
Ενα πρώτο σημαντικό βήμα για τη δικαίωση των επί μήνες απλήρωτων εργαζομένων της εταιρείας «Γενική Ανακυκλώσεως» πραγματοποιήθηκε χθες ύστερα από την εξέταση της εργατικής διαφοράς τους με τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας, στην οποία προσέφυγαν απεργοί εταιρείας, μέλη της Ενωσης Μεταναστών Εργατών και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ασπρόπυργου-Ελευσίνας.
Η εταιρεία δεσμεύτηκε να καταβάλει το σύνολο των δεδουλευμένων μισθών, των δώρων και το επίδομα αδείας σε όλους τους εργαζόμενους, ενώ απέσυρε όλες τις μηνύσεις σε βάρος των απεργών και των αλληλέγγυων. Επιπλέον η «Γενική Ανακυκλώσεως» (δραστηριοποιείται στην ανακύκλωση και την εμπορική αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών) αποδέχτηκε πως οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν απεργία στις 5/12/2015 και δεν αποχώρησαν οικειοθελώς, όπως ισχυριζόταν αρχικά, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τη νόμιμη λήξη της τετράμηνης σύμβασής τους.
Οι άδειες παραμονής
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Εργαζομένων, η εταιρεία τούς υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει τα ένσημα στο ΙΚΑ και θα αποδώσει βεβαίωση εργοδότη ώστε να ανανεωθούν οι άδειες παραμονής και τα βιβλιάρια υγείας των μεταναστών.
Οι δεκάδες εργαζόμενοι που βρέθηκαν χθες έξω από τα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας υπογραμμίζουν πως συνεχίζουν των αγώνα τους «έως να λυθεί η μεγάλη εκκρεμότητα», που είναι τα δεδουλευμένα των μόνιμων εργαζόμενων (έως και 8 μισθοί) στους οποίους η εταιρεία υποσχέθηκε ότι την Παρασκευή θα καταβάλει ένα μεγάλο μέρος της οφειλής.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με καταγγελίες εργατών, η εταιρεία επιχείρησε να εξωθήσει μερίδα εργαζομένων να δουλέψουν για άλλο εργολάβο-συνεργάτη, με διαφορετικό εργασιακό καθεστώς και μισθούς της τάξης των 200 ευρώ. Μένει να αποδειχτεί αν ο εργοδότης θα τηρήσει τις υποσχέσεις του ή αν θα φωνάξει και πάλι τα ΜΑΤ, όπως είχε γίνει στις 5 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου