Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : ΤΟ ΣΩΜ. ΕΡΓΑΖ. «Μπλόκαρε» συμβούλους του Ζορμπά και απολύσεις στους Παιδικούς

 

Η δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησε απόψε ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΣΕΔΑΠ), κατά τη διάρκεια της «έκτακτης και κατεπείγουσας» συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου των ΠΑΙΣΔΑΠ, το οποίο επρόκειτο να αποφασίσει 24 απολύσεις εργαζομένων από τους Παιδικούς σταθμούς, ήταν το πρώτο «βατερλώ» για το δήμαρχο Αγίας Παρασκευής, Βασίλη Ζορμπά, και την πρόεδρο των ΠΑΙΣΔΑΠ, Ηλέκτρα Αντωνοπούλου – Πανάγου, που το απαιτούσαν.

Συγκεκριμένα η απόφαση στο θέμα 2ο, «Λήψη απόφασης για την ανανέωση ή μη των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στα πλαίσια της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»», ήταν: 6 υπέρ των απολύσεων και 7 κατά των απολύσεων και υπέρ των εργαζομένων – ψήφισαν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις καθώς και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών.

Η λεπτομέρεια σε αυτήν την απόφαση κρύβεται στο δίκαιο των αιτημάτων, με ορθά επιχειρήματα κατά του κλεισίματος δομών και απολύσεων εργαζομένων, που προέβαλε άμεσα ο ΣΕΔΑΠ, στη σχετική του ανακοίνωση – κάλεσμα για τη σημερινή συγκέντρωση, και με τα οποία φαίνεται πως έπεισε μέλη της παράταξης Ζορμπά και του διοικητικού συμβουλίου των ΠΑΙΣΔΑΠ να μην παρουσιαστούν στη συνεδρίαση, να απέχουν δηλαδή, με αποτέλεσμα το 6-7.

Υπογράμμιζε ο ΣΕΔΑΠ, ανάμεσα στα άλλα αναφερόμενος στην αναγκαιότητα παραμονής των εργαζομένων και της λειτουργίας όλων των δομών, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια και δυνατότητα στην αποτροπή της διασποράς του φονικού ιού: «Λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές συνθήκες, εν μέσω πανδημίας το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων θα έπρεπε να είναι αυτονόητο καθώς επιβάλλεται να υπάρχει αύξηση των τμημάτων προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στις αίθουσες, δηλαδή να υπάρχουν λιγότερα παιδιά ανά τμήμα και περισσότεροι παιδαγωγοί και βοηθητικό προσωπικό, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των παιδιών, των εργαζομένων και των οικογενειών τους». Και παρακάτω: «Το ζήτημα της λειτουργίας των παιδικών σταθμών μας αφορά όλους, γονείς και εργαζόμενους. Οι παιδικοί σταθμοί (παιδιά και εργαζόμενοι) δεν είμαστε αναλώσιμοι και χρήσιμοι για να επανεκκινηθεί η οικονομία τους και τα κέρδη τους. Γιατί αφού μετατρέπουν τους εργαζόμενους αναλώσιμους στους χώρους εργασίας, χωρίς μέτρα προστασίας, παίρνουν ανάλογα μέτρα και για τα παιδιά τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο Σύλλογος Γονέων, που είχε εκδώσει κάλεσμα για τη συγκέντρωση, ξεκαθαρίζοντας με ποιον είναι και πως θα καταψηφίσει τις απολύσεις. Σημείωνε, μεταξύ άλλων, στο κάλεσμά του: «Δηλώνουμε την έμπρακτη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών που τόσα χρόνια καθημερινά φροντίζουν τα παιδιά μας και απαιτούμε να μην γίνει καμία μη ανανέωση σύμβασης (απόλυση) εργαζομένου σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας σχετικά με τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, δεν θα δεχτούμε την απόλυση κανενός εργαζομένου που θα δυσκολέψει περαιτέρω τις υφιστάμενες συνθήκες για τα παιδιά μας».

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου των ΠΑΙΣΔΑΠ θα πάρει προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής, προκειμένου εκείνο να αποφασίσει για την απόλυση των εργαζομένων ή όχι. Με τα δεδομένα, πως απείχαν μέλη της παράταξης του δημάρχου Αγίας Παρασκευής, όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στους ΠΑΙΣΔΑΠ ψήφισαν κατά των απολύσεων και υπέρ της παραμονής των εργαζομένων, αλλά και ότι η παράταξη Ζορμπά έχει 9 μέλη στο 33μελές δημοτικό συμβούλιο Αγίας Παρασκευής, αναμένεται κι από εκεί ένα νέο «βατερλώ».

Βεβαίως, ψελλίστηκε από στόματος δημάρχου κάτι για «γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας» και για «απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής», υπονοώντας ότι θα ανατρέψει την όποια απόφαση και θα προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων, καθώς η αντιδραστική κυβέρνηση Μητσοτάκη τους έδωσε με νόμο αυτό το «όπλο», αλλά η αντιπρόεδρος του ΣΕΔΑΠ, Βιβή Νιάβη, ήταν σαφής μιλώντας στο ErgasiaNET:

«Θα μας βρει μπροστά του, συλλογικά, μαζικά και ενωμένα όπως και σήμερα: Σωματείο, όλους τους εργαζομένους του δήμου, μονίμους και συμβασιούχους, δημότες, αλληλέγγυους από άλλους δήμους, τους οποίους και ευχαριστούμε όλους για τη συμπαράσταση. Δεν πρόκειται να τον αφήσουμε να προχωρήσει σε συρρίκνωση και κλείσιμο κοινωνικών δομών, να θυσιάσει την υγεία των εργαζομένων, των παιδιών, των οικογενειών τους, των δημοτών, προκειμένου να ικανοποιήσει τις προσωπικές του εμμονές και τις επιταγές της κυβέρνησης».

Να σημειωθεί πως την αλληλεγγύη του στο ΣΕΔΑΠ και τους εργαζομένους του δήμου έδειξε εμπράκτως και το ΜΕΤΑ, με παρουσία αντιπροσωπείας του στην κινητοποίηση, επικεφαλής της οποίας ήταν το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Μάριος Κρητικός.

ΠΗΓΗhttp://ergasianet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου